V soboto me je mojculja "nahecala" za tek okrog Gradiškega jezera, tako da sem končno videla, kje je to.
Počasi sva odtekli tri kroge, enega v eno, dva v drugo smer, vmes srečali laboda z mladiči (ni mi jasno, zakaj so bili trije beli, en pa siv - čeprav so najbrž bili enako stari?), drugih živali pa ne, razen občasno še kakšnega tekača in več sprehajalcev.
Kaj je tista stvar na jezeru, kjer odteka voda, in kam ta voda odteka, mi ni jasno, sem pa na wikipedii našla tole:
"Obstajata dve legendi, ki pripovedujeta, da je na tem območju pod današnjim naseljem Gradišče, nekoč že stalo jezero. Obe legendi omenjata gradiški grad in grad Rožek. Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj. Žrtvovati bi mu morali graščakovo hčer, vendar je zmaja prej ubil neki berač, ki je bil za to bogato nagrajen. Druga legenda pa pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Kasneje so morali tlačani na zahtevo graščaka iz gradu Rožek prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Voda je odtekla v Radomljo na kraju kjer je bilo prej jezero pa so nastali pašniki."
(slovnične napake niso moje, vejic v tekstu, ki ga citiram, pač ne morem popravljati

)