Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 HUDMA
Mokro, ne preveč vroče poletje. Idealno za tek. AMPAK ne. Spet poškodba gležnja. Tokrat levi gleženj. Ne razumem. Po 3 dneh PAVZE me je začel boleti, rahla bolečina me je spremljala kakih 14 dni, danes pa sem se komaj privlekel z jutranjega treninga. Počivanje. Teden, dva, tri?
Naslednji teden grem na morje. Veselil sem se jutranjih tekov ob morju. Ampak očitno tokrat ne.
Nekako sem načrtoval kranjskogorsko desetko pod 47 minutami, a zdaj bom očitno vesel, če bom sploh startal. Mnja, prva tekaška tekma pa taka ... :?
Le kaj mi bo bog teka naklonil pred lubljanskim maratonom ...
Uporabniški avatar
 HUDMA
ETO! Moja prva tekma je za mano! Kranjskogorska desetka 2014. Brutto čas: 47.11, netto čas, 46.58. ?
Pred startom je nebo jokalo, deževalo je. Kaj naj storim? Naj sploh grem na tekmo? Dež me sicer ne moti, ampak ob takem vremenu bodo startali le najbolj pripravljeni, ostali bodo raje šli na pivo. Bom zadnji? Eh gremoooo!
Start. Menda 135 tekačev ... Prijazno sem startal med zadnjimi in nihče me ni prehitel. Do konca! :-)
No začetek kar hiter ... Tekli smo v skupini, skušal sem prehiteti čim več tekačev. Od starta do žičnic je šlo. Potem pa vzpon. Tam sem se trudil, da ne bi izgubljal preveč. Poznalo se je, da sem na morju pridobil 3 kg balasta, da sem imel zvit gleženj in da zadnji mesec zelo malo tečem ... No želja je bila pod 50 minut, strah pa tek nad 55 minut ... Na cilj, ki sem si ga zadal pred počitnicami - okoli 47 minut, si nisem upal niti pomisliti.
Pregrizem se čez klanec in nato mimo kmetije ... ŠIIIT! šele 2 km! Jaz pa mrtvo utrujen? Sem startal prehitro? Tečem naprej. Srečam znanca, ki sem ga pred mesecem zlahka prehiteval, zdaj pa mi uhaja. Prekleti gleženj! Prekleto morje! Prekleto pivo! Tečem dalje ...
Pritečem do Podkorena. Tam me prepoznajo moji rojaki in navijajo ... Dvignem roke! Kdor je močan, je močan! Dvignem tempo ... Mimo okrepčevalnice Pehta! Dajmo! Vzpodpude me dvignejo in spet pospešim ... Rateče - obrat. Dajo mi pijačo. Več jo polijem kot spijem. Zdaj boste videli s kom imate opravka ... še pol poti, jaz pa v dir ... Tečem. Ujamem in prehitim znanca, ki sem ga že omenjal. Pred menoj pa punca, ki je ne morem ujeti ... Trudim se vsaj km ali dva da jo kočno ujamem, jo prehitim, ona pa lahkotno: "Zdravo!". Vsa čast. Brez sape, kot bi šla po časopis v bližnjo trafiko. Izrazim občudovanje in hitim dalje ... Ujamem starejšega tekača. Dobro šiba. Takrat me spet pokličejo domači navijači in vpijem jim naj mi za božjo voljo posodijo moped! Prehitim naslednejga tekača in drvim dalje! Skoraj pohodim gledalko, ki mi stoji na poti, tečem z brega mimo žičnic proti cilju. Speaker me napove v cilju kot bi šlo za kakega kenijskega zvezdnika in pritečem v cilj!
YESSSSSSS! Moja prva tekma je za mano. Primem banano, ki mi jo ponuja predsednica TD Kranjska Gora. Ne ker bi bil lačen, pač pa ker ne bi rad padel po tleh. Kljub težavam s poškodbo gležnja, kljub dodatnim 3 kg, ki sem jih pridelal na morju odtečem netto čas pod 47. minutami?!
V cilju me pričakata prijateja, ki sta tekla tik nad 45 minutami, odpravimo se na zasluženo pivo in si takoj obljubimo, da bomo naslednje leto tekli pod 45 minutami. Bomo res? ;-)
 jezo
bravo in hvala za opis sm že razmišljal o tej desetki kakšni dve leti pa se kar ne spravim
Uporabniški avatar
 HUDMA
Evo ga. :-)
Bliža se prva polovička v življenju. Torej, na Ljubljanskem maratonu šibam na 21 km. Od avgusta dalje sem namesto za 5 kg, pretežak za 9 kg. BLJAK. Trenutno ni volje, da bi pazil pri hrani in pijači. Tako grem na tekm predvsem po občutke, kako je na tako veliki tekmi.
Cilj: 1: 49.59. :oops: Takle mamo, to je najbrž moja realnost. Res bi rad tekel pod 1:45.00, ampak to je najbrž znanstvena fantastika. V zadnjem mesecu bom tekel predvsem dolge teke, 3 x tedensko po 18-21 km, zadnji teden pred tekmo pa dvakrat po 7 km, tako da bom lačen teka ...
Kaj naj počnem s prehrano? Stara kost in ostali mojstri???
 storZ
Stara kost ti bo najprej povedal, da so 3x tedensko teki po 18-21 km največja neumnost, ki jo lahko narediš 3 tedne pred polovičko. V prihajajočem tednu namesto tega raje naredi kak krajši fartlek v mejah normale, za kakšne hujše napore pa glede na napisano v tej fazi nisi pripravljen in bi bilo preveč riskantno za poškodbo. V prvem delu predzadnjega tedna še naredi kakšen hitrejši tek, vendar kratek. Zavedaj se, da v treh tednih ne boš naredil praktično ničesar. Zadnji teden predvsem počivaj, če ne boš na tekmi trpel. Glede prehrane; teorij je vsak dan več, nekateri prisegajo na hidrate, drugi na maščobe, vsekakor pa se poskušaj izogibati sladkarijam. Pij veliko vode in jej zelenjavo, da okrepiš imunski sistem in preprečuješ razna vnetja, predvsem pa jej to česar si navajen in ne eksperimentiraj. Po pameti, sicer boš imel spet prisilni počitek in nazadovanje v formi, tega pa skoraj zagotovo nočeš.
Uporabniški avatar
 HUDMA
Hvala za odgovor. Misliš, da je tako hudo??? Konec konev imam vseeno letos pretečenih 1200+ km ... Ni glih za olimpijado, nekej pa je ... Tale teden sem zlahka oddelal 3 x po 18 km ...
 storZ
Zaradi mene lahko brez problema delaš 3x18 km na teden, vendar boš na tekmo prišel izredno utrujen, čeprav se ti zdi, da jih sedaj pretečeš z lahkoto. Če praviš, da imaš 1200+ km letos, potem kilometrina niti ni tak problem. V zadnjih tednih si baze zaradi tega ne boš dvignil. Je kar je, za to ti predlagam kakšen hitrejši in krajši tek, da izpiliš še malo forme. Zadnji teden pa počivaj.
 vlade
Ker imaš že pošteno bazo malo poguglaj na neti halfmaraton intermediate plan ali bolje sub 1:40 plan. Ko se odločiš za pravega - ponavadi so od 12 do 16 tedenski - se ga držiš od današnjega dneva naprej pa vse do LM, torej zadnje 3 tedne!
Glede teže ti svetujem, da jo zmanjšaš, ker se vsak odvečni kg hudo pozna na končni rezultat teka. Kolikor sem uspel razbrati, jih imaš 20 kg viška, se pravi da jih do LM kar nekaj izgubiš.
Pozabi na meso in sladkarije, prednost daj sveži zelenjavi.
 vlade
Če se odločiš za ciljni čas na polmaratonu si v bodoče izberi primeren načrt in se ga resno drži. NTukaj ni nobenega eksperimentiranja in bližnjic, kot bi recimo osvajal neko lepotico na vse možne načine - pa če rata, rata...
Glede gležnja: poškodbo saniraj do konca, tudi za ceno odpovedi LM, drugače se ti bo težava vlekla skozi celotno tekaško obdobje.
 jezo
no tu bi dodal da se res vsak odvečni kilogram pozna to sam dobro vem samo v zadnjih 2-3 tednih tudi neko hujšanje ne pride v poštev. je že res da bi lahko prišel na tekmo lažje samo če tik pred tekmo odvzameš živila telesu mu tako odvzameš tudi energijo in potem imaš sicer kilogram manj ampak tudi manj energije kar pomeni si nekje na istem.
tako da raje se drži da zdravo ješ če pa v zadnjem tednu tehtnica ne pokaže nič manj (rado se zgodi da še kak kilogram več) se pa nič ne sekiraj.

bazo se pa strinjam da imaš fenomenalno tako da res kot so že predhodniki rekli ne čutiš utrujenosti če tečeš 3krat tedensko 18km je že možno sam idealno spočit pa tudi nisi. tako da tu proti koncu raje kak tek manj kot preveč če ti časovni rezultat veliko pomeni :D
Uporabniški avatar
 HUDMA
Hvala za vse odgovore. Morda sem nerodno napisal. Nimam 20 kg preveč, pač pa 9 kg viška. Pridelal sem jih pretežno z nepravilno prehrano in pivom. Prvič grem pretečt 21 km na tekmi, sicer sem tudi letos že precejkrat pretekel to razdaljo, pred manj kot mesecem celo slabih 30 km v kosu.
Nekako bi si želel preteči okoli 1:45, letos sem že na treningu tekel 1:47 ... Lahko pa bo šlo mnogo slabše ... Zdaj pa iščem rešitve, kako lahko karkoli popravim v zadnjih 3 tednih. Verjamem, da brez piva lahko izgubim kake 3-4 kg, potem pa bo že lažje. Upam, da bo adrenalin pozitivno deloval na tekmi in da bom odtekel spodobno. Gleženj pa je že nekaj časa OK.
Hvala še enkrat za vse nasvete.
Uporabniški avatar
 čara
Zaradi piva in prehrane imaš viška kg. :o Ja, črtaj alkohol popolnoma, saj ga telo sploh ne potrebuje in pa sladkor, ki ga telo tudi ne potrebuje pa bo kilaža šla dol. brez raznoraznih diet, ekstremov etc. Samo odvzameš nepotrebno. Simpl, ko pasulj.
Tek-o- manijaki si ne bi dovolili žret pivo in napačno hrano. :lol:

Ko govorim o sladkorju s tem mislim na belega in "rjavega" in vse izdelke, ki ga vsebujejo (gorčica, sadni jogurti...!). Namesto tega lahko, če ti je res nujno uporabiš žlico medu, javorjev sirup, stevio, sadje, kokosov sladkor, surovi trsni sladkor, taprav rjavi. Kmalu se navadiš na ne-sladko življenje brbončic.

Prvi teden brez sladkorja je najhujši. Imej doma zalogo zelenjave, nekaj sadja, skuto, navadni jogurt (v katerega daš sadje in imaš dejasnko sadni jogurt), za premostitev krize.
Po enem mesecu se ti sladkarij sploh ne lušta več.
Če imaš težave s kakimi vnetji (od grla, mehurja..) bo tudi pripomoglu k manjšemu razrastu bakterij.
Uporabniški avatar
 StaraKost
storZ napisal/-a:Stara kost ti bo najprej povedal, da so 3x tedensko teki po 18-21 km največja neumnost, ki jo lahko narediš 3 tedne pred polovičko.

Dobro veš kaj bi rekel StaraKost. Zato ni potrebe, da bilo kaj rečem :D :D :D .
Uporabniški avatar
 HUDMA
Sem upošteval nasvet in zmanjšal dozo. Koliko dni pred maratonom priporočate popoln počitek?
 member12
popoln počitek bi ti jaz priporočal zadnjih 12 ur pred maratonom. Do takrat pa lahko greš peš na WC iz kuhinje, oziroma v spalnico spat in ko vstaneš na dan maratona peš od avta na ogrevalni prostor pred startom :P
Hecam se...jaz v zadnjem tednu pred LM vsaj 3x odtečem po 10km v počasnem tempu, nazadnje ponavadi v petek popoldan. Pa sem zmogel maraton preteč, brez hoje vmes ;). Če si pripravljen za polmaraton, potem te tudi krajši teki v počasnem tempu v zadnjem tednu ne bodo toliko utrudili, da ne bi zmogel preteč 21km.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA