Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Misho76 napisal/-a:
štenga napisal/-a:Je kdo našel kaj knjig na temo bosega teka (razen Born to Run - ta je povsod)? Še najbolj bi mi ustrezale audio variante :lol: .

Žiw, mal pobrskaj po tejle strani, boš zihr kj koristnga najdu http://barefootrunning.com/. lpM

Ja ja - to sem že vse najdu - pogledal sem si tudi že kr nekaj videov, prebral ogromno. Zanimal me je če je kje kaka knjiga na torrentih, ker druge kot Born to Run nisem našel. Bi mi pa super ustrezala audio varianta, ker bi lahko poslušal pa vmes delal kaj tretjega.
Dan,
Po dobrih dvajsetih letih premora se vračam na tekaške steze. Tam v osemdesetih preteklega stoletja sem bil kar priden, ljubiteljsko odlaufal kak ducat maratonov, eno šestdesetko (Čazma) in eno stotko (Varaždin), pol sem se pa uspešno zapustil. Pa sem spet fletno na začetku.

Ker so me od nekdaj motile "kuhane" noge, sem začel eksperimentirati s copati.

Fivefingerse sem že v startu izločil, ker si ne predstavljam, kako bi zbasal not svoje vse prej kot spretne prste (enkrat sem poskusil tiste famozne štumfke z ločenimi prsti in za obuvanje pokuril celo dopoldne).

Najprej sem probal Merrell Trail Glove. S precejšnjo skepso, kakšnega hudiča bom zdaj nakopal svojim betežnim kolenom na račun copatov, ki nič ne blažijo moje prekomerne tonaže. No, nakopal jim nisem ničesar. Merrellke se krasno obnesejo. Kolena in ostali glidi ne protestirajo.

Pred kakim tednom sem se pa okorajžil in zajahal Tevo Zilch. Po dveh 6,5kilometrskih in štirih 15kilometrskih tekih lahko napišem samo: enkratno! Stopala dihajo s polnimi pljuči, če smem tako reči. Nobenih odrgnin, žuljev ali bolečin. In zlasti nobenega občutka, da ti skozi skurjene noge energija odteka nekam v zemljo.

Evo, zaenkrat toliko o mojih (pol)bosonogih podvigih. Za pravi bosonogi tek so moje šape ipaq preveč občutljive. Bom pa vsake toliko malo pošpegal v tole temo in morda tudi poročal, če se mi kaj zgodovinskega posreči.
Me že nekaj časa mika bosi tek in jutri grem prelaufat 2,5 km.
Mi pa nekaj ne da miru in bi vas prosil za vaše mnenje.
Razmišljal sem (če tečeš sam je to tako) na kakšen način bi lahko tekel, da bi porabil čim manj napora. In sem prišel do ugotovitve, preizkušeno v praksi, da mi najbolje ustreza pri teku, da se odrivam s stegenskimi mišicami in potem z istimi mišicami nogo dvignem. Kot da hočem odriniti zemljo nazaj in ne telesa naprej ali pa če bo to lažje, hoja po stopnicah gor. Tu stegenska mišica dvigne telo in ta način sem uporabil pri teku.
Mnenja?
Matori Hanzo napisal/-a:Dan,
Po dobrih dvajsetih letih premora se vračam na tekaške steze. Tam v osemdesetih preteklega stoletja sem bil kar priden, ljubiteljsko odlaufal kak ducat maratonov, eno šestdesetko (Čazma) in eno stotko (Varaždin), pol sem se pa uspešno zapustil. Pa sem spet fletno na začetku.

Ker so me od nekdaj motile "kuhane" noge, sem začel eksperimentirati s copati.

Fivefingerse sem že v startu izločil, ker si ne predstavljam, kako bi zbasal not svoje vse prej kot spretne prste (enkrat sem poskusil tiste famozne štumfke z ločenimi prsti in za obuvanje pokuril celo dopoldne).

Najprej sem probal Merrell Trail Glove. S precejšnjo skepso, kakšnega hudiča bom zdaj nakopal svojim betežnim kolenom na račun copatov, ki nič ne blažijo moje prekomerne tonaže. No, nakopal jim nisem ničesar. Merrellke se krasno obnesejo. Kolena in ostali glidi ne protestirajo.

Pred kakim tednom sem se pa okorajžil in zajahal Tevo Zilch. Po dveh 6,5kilometrskih in štirih 15kilometrskih tekih lahko napišem samo: enkratno! Stopala dihajo s polnimi pljuči, če smem tako reči. Nobenih odrgnin, žuljev ali bolečin. In zlasti nobenega občutka, da ti skozi skurjene noge energija odteka nekam v zemljo.

Evo, zaenkrat toliko o mojih (pol)bosonogih podvigih. Za pravi bosonogi tek so moje šape ipaq preveč občutljive. Bom pa vsake toliko malo pošpegal v tole temo in morda tudi poročal, če se mi kaj zgodovinskega posreči.

Matori Hanzo wellcome back!

Dobr si spisal tole!

Držim pesti za uspešno nadaljevanje tvoje nove tekaške ere!! Si na dobri poti... ;)
drejko napisal/-a:kako se pa kaj obnašajo tele teve ...

Če je vprašanje namenjeno meni, lahko rečem, da sem nad tevicami navdušen. Ker:
    so lahke
    izvrstno zračno hlajene
    fleksibilne (vendar ne opletajo)
    imajo dober oprijem
    dovolj zaščite za podlage, po katerih tečem (cca 30% asfalt/70% gozd)
    poleg tega zadnja leta gojim na levi peti ljubek, a zoprno boleč burzitis, ki mnogo laže shaja z jermenom od tevic kot pa s katerimkoli zaprtim čevljem

Kar se šlap tiče, so bile najbrž boljše samo tiste od gospoda Hermesa, ki so imele zadaj priheftane flugice. Ampaq take navadnim smrtnikom seveda niso dosegljive.

Sicer pa se moram zašpecati, da sem v navalu navdušenja z eBaya odklikal še par šlap Vivobarefoot Achilles. Komaj čakam na primerjavo.
drejko napisal/-a:kako se pa kaj obnašajo tele teve moje fivefingers bojo počasi šle rakom žvižgat pa me malo zanima ali ima kdo kakšen predlog kaj sedaj kupit.

Oglasi se v Kranju, na olimpijskem bazenu v trgovini ŠC Maratonc, kjer imamo kar nekaj ponudbe: VFF, Vivobarefoot, Feelmax in Sole runner. Lahko ti naredim tudi huračije :D
http://bositek.si/?p=603
Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo izkušnje s Saucony supergami? Kje se jih (če sploh) v Sloveniji lahko dobi? Če jih ne bom dobila pri nas, pa bi jih naročila preko interneta, a ne vem za katero številko naj se odločim, kljub temu da še nikoli nisem imela težav če sem vzela 39..
Saucony prodaja Intersport v Ljubljani in superge.si. Predlagam, da si greš k njim preizkusiti modele in izbereš številko, potem pa jih naročiš preko neta (recimo wiggle.co.uk), kjer so veliko cenejše. Pa še akcije imajo. Recimo model FastWitch 5 pri nas stane 120€, na wiggle je pa trenutno v akciji za 77€. Problem je samo v tem, da moraš za brezplačno poštnino kupiti za 120€ robe. V tej temi (viewtopic.php?f=24&t=12405) lahko najdeš koga, ki bi s teboj naročil in se izogneta poštnini.
Težava pri teku s tarahumara sandali.
Noga mi pri teku drsi naprej in vrvica med palcem in kazalcem riba podplat.
Poskusil sem z več različnimi načini vezanja pa ni pomagalo. Uporabljam vrvico debeline 3-4mm.
Kakšen nasvet?
Sicer pa tečem bos že skoraj eno leto. Po tartanu in travi ni problem, nekatere vrste asfalta pa lahko pošteno režejo. Sandali so zaradi zračnosti in občutka (razen ribanja med prsti) zakon.
LP
Težava pri teku s tarahumara sandali.
Poskusil sem z več različnimi načini vezanja pa ni pomagalo. Uporabljam vrvico debeline 3-4mm.
Kakšen nasvet?
Sicer pa tečem bos že skoraj eno leto. Po tartanu in travi ni problem, nekatere vrste asfalta pa lahko pošteno režejo. Sandali so zaradi zračnosti in občutka (razen ribanja med prsti) zakon.
LP
sb_tf napisal/-a:Težava pri teku s tarahumara sandali.
Kakšen nasvet?
LP

Katere pa imaš? Si jih naredil sam?

jaz z mojim nimam težav - niti tistimi z usnjeno vezalko, tudi z sintetično ne.
Vzemi debelejšo vrvico za začetek in daljšo (vsaj 180cm). Pa ne se bat zavezat bolj na trdo.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA