Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 kovit
lonely napisal/-a:Zatorej moj nasvet...dokler vas nese adrenalin,vzdušje..tecite po najboljših močeh (ne glih šprintati..haha)..imeli boste časovno zalogo....če ste dovolj natrenirani,vas bo začelo zmanjkovati kasneje.Končni čas bo vseeno dober...ker imate zalogo minut iz prvega kroga.

Ko pride kriza (eni rečejo "zid")....in ko se začnete spraševati,zakaj ste sploh tam...uporabite "glavo" in z močjo pozitivnih misli uresničite želje in cilje.

Bog ne daj teči na zalogo, ker se stvari v telesu ne dogajajo linearno s časom!
Če res zadanete zid vam bog otac ne pomaga, da premikate noge, še malo manj glava.
Bistvo za dober rezultat je preteči obe polovici v istem tempu.
Uporabniški avatar
 lonely
kovit napisal/-a:
lonely napisal/-a:Zatorej moj nasvet...dokler vas nese adrenalin,vzdušje..tecite po najboljših močeh (ne glih šprintati..haha)..imeli boste časovno zalogo....če ste dovolj natrenirani,vas bo začelo zmanjkovati kasneje.Končni čas bo vseeno dober...ker imate zalogo minut iz prvega kroga.

Ko pride kriza (eni rečejo "zid")....in ko se začnete spraševati,zakaj ste sploh tam...uporabite "glavo" in z močjo pozitivnih misli uresničite želje in cilje.

Bog ne daj teči na zalogo, ker se stvari v telesu ne dogajajo linearno s časom!
Če res zadanete zid vam bog otac ne pomaga, da premikate noge, še malo manj glava.
Bistvo za dober rezultat je preteči obe polovici v istem tempu.

Nč bat @kovit...na podlagi svojih 123-ih maratonih...vem kaj pišem.
Sej pravim,malo je takih..ki pretečejo enakomerno,obe polovici....1% tekačev.
Stvari v telesu..se seveda dogajajo linearno s časom in kilometrino.
Izjema so ,dobro natrenirani tekači (300-500 km mesečno)...dobri gorski tekači...in "zajčki".ki tečejo res enakomerno..saj imajo PB 15-30 minut boljši.od cifre,ki jo imajo napisane na balonih.
 kovit
:D
123 ?
:shock:
Ti pa si as
Matr jaz jih imam pa samo 3 za sabo. Oprosti no. :?
Vse spoštovanje ampak po 123 bi pa človek pričakoval da boš talal kakšne bolj pametne nasvete. :)
Uporabniški avatar
 Miroslav
Prvi krog na daljših tekih je pri meni vedno hitrejši kot drugi. Jaz mislim, da je to pri nas rekreativcih normalno. Ker po 21 km telo ni več tako sposobno kot na začetku. Glede na to, da ima telo energijskih rezerv za 1 do 1,5 ure, je normalno, da potem v drugem krogu, ko telo črpa energijo iz vnešene hrane, le te ni toliko na razpolago, kot v prvem krogu.
Pa še problem dehidracije se lahko pojavi.
Jaz prvi krog tečem z rahlo rezervo, kolikor hitro se da. Drugi krog pa gre počasneje, takrat pač mora biti glava čista, da sili noge v malo bolj hiter tempo. Na lanskem LJ maratonu sem imel rezultat dobrih 3:15, s tem, da sem prvi krog pretekel v dobrih 1:33, drugi pa torej v 1:42. Če bi šel prvega počasneje, po mojem drugega ne bi šel nič hitreje.
To je moje razmišljanje. Ne trdim, da imam prav!
Bom pa tekel v nedeljo svoj šesti maraton. Do sedaj je bil vsak hitrejši od prešnjega, upam, da bo tudi tokrat tako. :D
Vsaka čast Željko!

Pomojem pa vem kaj je hotel povedati: - ne to da se teče na polno in se potem crkne v drugem krogu, ampak da se teče malce hitreje dokler noge še čutiš, ker v drugem krogu jih verjetno že zaradi same razdalje (in ne toliko hitrosti) ne več.
Uporabniški avatar
 lonely
kovit napisal/-a::D
123 ?
:shock:
Ti pa si as
Matr jaz jih imam pa samo 3 za sabo. Oprosti no. :?
Vse spoštovanje ampak po 123 bi pa človek pričakoval da boš talal kakšne bolj pametne nasvete. :)

Sej dober,dej :wink: kdor te ne pozna,bi še nasedel tvojim provokacijam.
Aha..po tretjem si padel v depresijo,padla motivacija,smisel celotne zadeve..razumem.
Pač v drugi polovici... nisi bil hitrejši..in vse izgublja smisel.

Ma dejmo malo realno razmišljat...so tekači ,ki jim je vsak nasvet dobrodošel...ne pa metat ene off topic bedarije.
Pa brez zamere,vedno rad preberem tvoje komentarje..faca si :wink:
 LT
Tempo top tekacev:

The Science of Sport: Berlin 2011: Inside Makau's 2:03:38 World Record
http://www.sportsscientists.com/2011/09 ... world.html

Optimal pacing?

The first half was run in 61:45, the second in 61:53. That's near enough even pace (you'd be picky to argue over 8 seconds), but the two halves were constructed very differently - look at the green line in the chart to see that. Of course, the theoretically perfect race is exactly even, no variation, but you never see that. Makau was definitely more variable than Gebrselassie in 2008, but that's largely because of the 14:20 he put in just after halfway, and the fact that he slowed to a 14:59 at the end.

LM zmagovalec pa: 1:04:46 + 1:05:31 = 2:10:17, oz. 45 sec. pocasneje, oz. malenkost vec kot 1 sec. na km... In, glede na to s kako lahkoto je tekel svoj finish, razlika bi lahko bila se manja...
Uporabniški avatar
 lonely
OK kovit..imaš drink v dobrem :wink:

Meni pa ena druga zadeva ni popolnoma jasna,
LM bo obenem...tudi državno prvenstvo v maratonu....vse lepo in prav...hmm...predpogoj za državna prvenstva,so izmerjene proge...certifikat IAAF in AIMS (Tako piše tudi na straneh AZS).
LM-trasa pa ni izmerjena,nima certifikata...istočasno pa se lovi "Silver Label" certifikat... http://www.iaaf.org/mm/Document/06/04/2 ... nglish.pdf ...vabi se afričane,ogromne vsote gredo za plačila, povabljeni "kao" eliti.
Naše ta boljše se pri tem ignorira.
http://www.dnevnik.si/sport/timeout/1042477456
ja željko od tvojga 100-tga, ko sva hitela v drugi krog :P ....
bom punc'm in fant'm priporočal branje knjige: O ČEM GOVORIM, KO GOVORIM O TEKU - Haruki Murakami :clap:
vas pa moram pohvalt ker ste rejs duobri vsaka vam čast!! (se mi rane dobro celijo)
finese za v nedeljo:
- burja drgne čez 100 na uro - to je dober znak
in
vse znane in nepoznane pozdravlja MajkMarinajo-Playboy iz tople Sirilanke, v nedeljo bo tekel z vami (telepatija) ... :arrow:
v drugi krog s to mislijo, željko ...
 kovit
lonely napisal/-a:OK kovit..imaš drink v dobrem :wink:

Meni pa ena druga zadeva ni popolnoma jasna,
LM bo obenem...tudi državno prvenstvo v maratonu....vse lepo in prav...hmm...predpogoj za državna prvenstva,so izmerjene proge...certifikat IAAF in AIMS (Tako piše tudi na straneh AZS).
LM-trasa pa ni izmerjena,nima certifikata...istočasno pa se lovi "Silver Label" certifikat... http://www.iaaf.org/mm/Document/06/04/2 ... nglish.pdf ...vabi se afričane,ogromne vsote gredo za plačila, povabljeni "kao" eliti.
Naše ta boljše se pri tem ignorira.
http://www.dnevnik.si/sport/timeout/1042477456

Ja prav mizerne nagrade za domače atlete... ne skrbi, bo kdo drug pobasal denar... :evil: Itak smo pa budale na kvadrat ko plačujemo te štartnine...
kolikšen je že proračun?
Uporabniški avatar
 Vreme

Hm, če dobro premislim sem predlanski Ljubljanski in letošnji maraton v Veroni pretekel točno tako. Seveda nenamerno :mrgreen: . Pa naj bo tako tudi letos :D
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!

Malo za šalo in precej zares za zadnja dva večera pred maratonom:

Atletinje DA, vendar NE z atleti!

pies: vem kaj govorim, mojih 5 maratonov so dokaz za to.
Uporabniški avatar
 Wilson
Končno sem si vzel čas, da napišem nekaj v to temo, katero sem spremljal z zanimanjem pred LM, predvsem debato okoli tega kako teči »prvi in kako drugi krog«.
Namreč smola na začetku leta (poškodba) je naredila svoje. Najprej 3 mesece brez teka v tem času sem se še malo polenil in tako še vsaj dobra dva ni bilo pravega elana. Posledično tako za neke predvsem vzdržljivostne priprave ni bilo več dovolj časa, a sem se kljub temu odločil za maratonsko razdaljo na LM. Ker zaradi malo pretečenih km predvsem psiha deluje po svoje, nisem vedel kakšno taktiko naj uberem. No na koncu je obveljala odločitev da poskušam čim hitreje skozi prvi krog, če se pokaže potreba tudi zaključim na 21-ki, če pa ne bo hujše krize nadaljujem do konca.
Glede na idealno temperaturo se je taktika izkazala kot zelo dobra, saj sem na 21 dosegel svoj najboljši čas leta. V drugem krogu sem sicer nekje po 26 km, kar precej zmanjšal tempo ( predvsem zaradi »zavore v glavi…« ) tako, da so mi pridobljene minute iz prvega kroga prišle zelo prav pri končnem času ).
Skratka zelo zadovoljen :D. Še zlasti, ker sem v cilj prišel brez kakšne večje krize na poti, skratka bilo je še precej v talonu… in to je dobro vedeti za naslednjega.
Letos na LM: prvi krog 1:31, drugi 1:48 = 3:20
Lani na LM: prvi krog 1:33, drugi 1:42 = 3:15
:roll:
Boljši prvi krog, pa slabši rezultat. Verjetno je bil prehiter. Če bi šel v prvem počasneje, ali bi lahko drugega odtekel hitreje? To me muči in odgovora verjetno ne bo nikoli. Obakrat približno isto pripravljen. Ista proga, podobna temperatura...
Tu bi se dalo filozofirati... :bum:
V glavnem vsakokrat grem v prvem krogu hitro kar se da, v drugem pa kolikor še gre.
:lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA