Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 dojencek
Nekaj postov nazaj ste pisali, da dosti ljudi dela napako, da se preveč obleče, ko je mrzlo. Se moram strinjati. Po naravi sem kar zmrzljiva, zato sem na začetku tudi jaz delala to napako. Dokler nisem ugotovila, da mi je huje, če sem preveč oblečena kot premalo. Pri teku se tako hitro ogreješ, da je pri preveč oblačilih že muka tečt.
Uporabniški avatar
 Wega
Splača se obleči v več plasti, da lahko kakšno "plast" zavežeš okoli pasu (za nas ta stare čez križ ni nikoli dovolj :)) in se spet oblečeš ko zahladi.
 katkaa
Ojla, se m nova na forumu!

Po nasvetu prijateljev sem DANES začela s programom 13 tedenskega teka. Pravkar sem se vrnila s PRVEGA treninga in sem zelo ponosna na sebe, da sem končno dvignila tazadnjo iz kavča :clap:
Dober občutek, kljub mrazu :)

lp
 miha_z
Bravo!
Tudi jaz sem začel pozimi. To samo kaže na veliko voljo!
Počasi naprej pa bo. Čez kak mesec, dva boš že tekla nekaj kilometrov v kosu in občutek bo izjemen :wink:
lp,
miha
 Maateja
Ok, da se premaknem k začetkom tudi sama. :D
Še enkrat pozdrav vsem! Sem nova na forumu in skoraj že nova v teku, a še ne tečem. Ah, kaj bi prikrivala, sem nova v katermkoli gibanju. Tega nisem počela že kakšnih deset let ( bili so občasni izpadi, to ja) in sem neverjetno brez kondicije in imam dovolj! Tako.

Včeraj sem šla kot pripravo na tek pogledat bližnji 4km hribček in skoraj zmrznila pred vrhom (zaradi napora, ne mraza-tako vroče mi že dolgo ni bilo :) ), ampak je bilo super, nov svet, novo kinetično zavedanje, great!
Danes sem delala vaje, hvala bogu izvedela, da se pred tekom samo dinamično razteguješ, veliko hodila in malce potekla, ker kar nisem mogla da ne bi. :wink:
Gibanje je zakon:-))

Mateja
 izst
Maateja napisal/-a:Ok, da se premaknem k začetkom tudi sama. :D
Še enkrat pozdrav vsem! Sem nova na forumu in skoraj že nova v teku, a še ne tečem. Ah, kaj bi prikrivala, sem nova v katermkoli gibanju. Tega nisem počela že kakšnih deset let ( bili so občasni izpadi, to ja) in sem neverjetno brez kondicije in imam dovolj! Tako.
Mateja

Sem popolnoma enak primerek, le da sem moški. Star sem 31 let, 172cm/86kg. Po zdravniškem pregledu pred kakim mesecem, kjer so bile vrednosti maščob (holesterol čez 8, trigliceridi 2.2, ...) alarmantne, pa sem se odločil, da je potrebno življenje krepko spremeniti, drugače bo kak infarkt v bližnji prihodnosti neizogiben. Približno en mesec se prehranjujem zdravo, malo telovadim doma, tako, da sem že izgubil cca 3 kg, pa tudi počutje je neprimerno boljše.
Danes sem si kupil tekaške superge tako, da grem danes popoldne prvič poskusiti tečt. Verjetno bom bolj hodil, saj je kondicija res na psu.
Sporočim jutri, koliko mi bo uspelo pretečti. Bom pa upošteval vse prejšnje nasvete o počasnem teku in nepretiravaju :)

LP
 -marjetka-
Maateja in izst, telo vama bo zelo hvaležno, če bosta na začetku tek kombinirala s hojo, sploh, če do sedaj nista nič tekla. In ne se takoj obremenjevat z neko razdaljo, ta bo prišla sama po sebi s tedni, meseci redne vadbe.
 izst
Hvala za vzpodbudo.
@Pajo: prebral do četrte vaje. Poučno in zelo zabavno. Bom zvečer v postelji naprej, če bom spravu otroka spat pred deseto :D
Uporabniški avatar
 boatjan
Tudi ta hoja v hrib, ki je v tem 13. tedenskem programu, je za začetnike zelo koristna. Tudi če ne delate po tem programu vam jo priporočam.
Predvsem pa pazit na prehrano, kajti kalorije izgubljene pri teku, so hitro nazaj. Boste pa maščobne celice hitreje pokurili zdaj v mrzlem, kot v toplem vremenu, pa ne se preveč oblečt.
 izst
Kje pa lahko najdem ta 13 tedenski program? Mislim predvsem na tek. Saj ga približno lahko razberem iz bloga, ampak vseeno bi bilo fajn da ga vidim v originalu.

Tnx
 spela*
izst napisal/-a:Kje pa lahko najdem ta 13 tedenski program? Mislim predvsem na tek. Saj ga približno lahko razberem iz bloga, ampak vseeno bi bilo fajn da ga vidim v originalu.

Tnx

Jaz ga sicer nimam, ampak kolikor vem, gre za kombinacijo teka in hoje (npr. 1 min teka, 1 min hoje, potem podaljšuješ čas teka).
Meni osebno tak program ni všeč. Preveč "naporen", z vidika, da šteješ tiste minute, in predolgočasen (v času hoje). Lahko, da bo tebi ustrezal - v tem primeru super. Jaz sem začela teči tako, da sem si kar izmerila približno razdaljo dobra 2 km in jo lepo počasi pretkla (res počasi!). Potem sem počasi povečevala razdaljo, tempa pa še ne!
Če lahko pripomnim.

Ljudje, pozabite na 13 tedenske programe, recepte, itd. in se preprosto zabavajte v tem, kar počnete (jasno, gibanju!). Če se ne boste veselili gibanja, potem ga ni programa, ki vas bo držal pri disciplini. Če se boste veselili, bo vseeno ali je zunaj dež ali sonce, vročina ali mraz.

Veselje je edini motivator za vztrajanje in napredek. Postavljajte si lastne cilje (pretečem do tja...), razgibajte gibanje (tečite, kolesarite, hodite v hrib in predvsem tudi vmes kak dan počivajte).

Jejte večkrat po manj, predvsem pa lažje obroke. Raznovrstnih obedov na tem forumu ne manjka!

In to je to. To naj vam bo 365 dnevni program.

Se opravičujem, ne misliim nič slabega, samo dozdeva se mi, da je iskanje in sledenje ne vem kakšnim vse programom za nekoga, ki bi rad obrnil ploščo, povsem enaka napaka, ki vas (nas) je privedla do tega.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA