mare napisal/-a:Razmišljam, da bi mogoče lahko s tako malo treniga vplival edino na moč. (Tukaj sledi opozorilo: otroci ne poskušajte tega doma)
To bi izgledalo recimo tako, da daš na rame žakelj cementa in z njim tečeš na kalvarijo. Če po kakšnem naključju preživiš in ohraniš cela kolena, boš najbrž celo hitrejši.

Koliko stare otroke si tu mislil? Če so mišljeni otroci pod 15 let, potem ok. Drugače pa vas moram žal seznaniti z dejstvom, da atleti srednješolci (ne trdim da vsi, jih je pa dosti) nekje pri 15ih ali pa celo 14ih že delajo uteži - na polno. Moj primer: pri 16ih sem imela polčep maksimum 120kg (redni trening uteži je bil začetek na 70kg in konec na 100kg). Naslednje leto je trener rekel, da je moj globoki čep prešibek, zato sem morala priti na 80kg globokega čepa. Ker tisto leto ni bilo več napredka sem se strmala in nisem več hotla delat s takimi težami. Pa mimogrede: v našem klubu sem bila v moji generaciji najbolj švoh.
Štenga, vidim da imava midva veliko skupnega. Imam astmo od zgodnjega otroštva, tako da ti lahko dam nekaj nasvetov glede tega. Pozdravit je ne boš mogel (razen če imaš takšno obliko, ki jo lahko), lahko pa povečaš kapaciteto pljuč do te mere, da te ne bo ovirala. Veliko teka je en način, ni pa edini. Zelo koristno je plavanje pod vodo. Naj ti postane cilj preplavati celoten olimpijski bazen pod vodo. Meni je v dobrih časih zmanjkalo okoli 7 metrov.
No, pa ne se kregat. Kdo je pa rekel, da je samo en način treninga pravi, drugi pa ne? Ne ustreza vsem enak trening. Poleg tega, če ti določen tip treniranja ni všeč, je brezveze da se z njim mučiš, ker boš težje dal vse od sebe. Poleg tega smo tu vsi rekreativci in se z nekim športom ukvarjamo zato, ker nam je všeč, ali ne?
Torej nasvet za 1000metrov. Tek na 1km je zelo zelo hiter tek. Tule pravite 5km in 10km srednje proge. Torej je 1000m v tem primeru šprint (v atletiki je že 3km dolga proga). In res, trening na tako kratko razdaljo je povsem drugačen že od treninga za 5km. Biti moraš eksploziven. Tekači na 800 in na 400 metrov prehajajo iz ene v drugo disciplino.
Za golih 1000metrov bi ti predlagala distance. V 30min ali pa še hitreje (odvisno od ponovitev in pavze) lahko narediš "piramido". Začneš na 100m, nato pa 200, 300, 400 in potem zmanjšuješ razdaljo. Kolikokrat greš neko razdaljo se odločiš sam. Pomoje je 2x neki minimum. Razdaljo lahko krajšaš, daljšaš - kakor ti paše. Drug tip treninga je, da si izbereš daljše razdaljo, torej nekaj nad 400metrov, da dobiš na vzdržljivosti pri hitrem tempu. Eno je vzdržljivost na 42km, drugo je pa vzdržljivost na distancah. Nisem strokovnjak za teke, zato ti točnega treninga ne morem dati. Vendar približno vem, kako so trenirali tisti, ki jim je bila to glavna disciplina.
Vendar če imaš težave z astmo moraš paziti, ker 800m je baje najzahtevnejša disciplina za dihanje, prav zaradi nenadne spremembe ritma v teku in 1000m verjetno ni kaj dosti drugače.