Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 robotek
Sokovi itak niso najbolsa stvar, najbolje jest kar celo sadje in zelenjavo. Sicer pa fruktoza iz sadja ni tako problematicna, problem nastane pri fruktozi ki se jo dodaja k vecini predelanih stvari (visokofruktozni koruzni sirup,...)... npr. 0.5l kokakole ima isto fruktoze kot caa. 9 skodelic jagod :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
spela* napisal/-a: Recimo, če spiješ za zajtrk kakih 5 kozarcev pomarančnega soka, to ni preveč dobro.

Tudi pametno ne. Ne vem, če sploh kdo to počne, saj ne potrebujemo toliko tekočine.
Uporabniški avatar
 čara
No, mene prehrana še kar zanima. Zase se probam držati načela pestro, raznobarvno, razgibano, ne ponavljat jedilinkov v tednu...Na grobo. Opažam pri sebi, da če jem malenkost več beljakovin, sem bolj sita. Neznansko mi dvigne apetit kakšrna koli sladkarija! Hkrati povzroči zaspanost. Preveč beljakovin, pa enim povzroči težave z jetri in ledvicami. Po drugi strani pa kar žarimm in blestim ob zelenjavi, sadju in stročnicah, pa oreščkih. Kapučin, kave ipd-mi dejansko zasmradi urin!

Potem so tukaj še purini-ki se nahajajo marsikje, ne samo v mesu. Ti so večji problem kot beljakovine same. Posebno pri ledvičnih bolnikih, putiki. Gluten tudi ni bav-bav, če nimaš celiakije ali pa alergije ali pa resnično žreš glutenske izdelke v enormnih količinah.

Veliko je genetika! Kako tvoje telo nekaj presnavlja, reagir-res v večji meri je to genetsko povezano.

Najbolj smiselno je jesti sezonsko, lokalno. Menda na tak način telo tudi najbolj izkoristi in absorbira.

Ima pa telo povečano potrebo po beljakovinah med boleznijo.

Ketonska dieta mi pa ni blizu.
Uporabniški avatar
 Tilcara
No, da ponovno obudim to temo. Tudi sama sem začela s ketogenskim prehranjevanjem, sicer namenoma ne pišem o dieti, ker ne hujšam, nimam kam hujšati, saj se že leta in leta relativno zdravo prehranjujem in imam za sabo kar lepo kilometrino, če odštejem eno krajšo pavzo :wink: Res pa je, da sem v svojem jedilniku imela preveč OH (glutena), premalo maščob in veliko sadja (fruktoza) in zelenjave. Ker sem veliko gibala, sem se sicer dobro počutila, a sem ugotovila, da me OH, posledično gluten preveč zabaše, zapaca. S ketogenskim načinom prehranjevanja želim ohraniti mišično maso, brez odvečnih maščob v telesu, zdaj, ko nekoliko manj tečem. Za ta način prehranjevanja sem se odločila zaradi zdravja (dolgoročno-priprava na kvalitetno starost), zaradi več energije in ker želim svoje telo testirati, kako se bo odzivalo na ketonih pri maratonu in ultramaratonu. Ketogenski način prehranjevanja je koristen tudi za tiste, ki imajo pri teku veliko krčev. Jaz s krči nisem imela nikoli težav. V ketozi sem šele dva tedna, v tem času nisem imela nikakršnih problemov, beri ketonska gripa, ker je moje telo navajeno, da ne izgublja tako hitro elektrolite. Torej, zdaj vztrajno čakam, da bom adaptirana, pol pa se bom preizkusila na Istrskem maratonu in poročala naprej...

Me pa zanimajo izkušnje vseh tistih, ki so na ketogenski tekli ultra teke in tudi tiste krajše razdalje, (polmaraton), ki terjajo več hitrosti in eksplozivnosti.

Ta način prehranjevanja pa zagotovo terja veliko znanja, izobraževanja, konsistentnosti in discipline. Problem lahko nastane pri prenizkem vnosu kalija, premalo zaužite količine vode, nepravilnemu razmerju pri vnosu maščob in beljakovin, premalo vitaminov, itd.

Če koga zanima, sem na spletu našla novo zadevo, ki jo seveda na slovenskem tržišču nikakor ne dobiš, je pa vseživljensko uporabna, namreč merilec za testiranje ketonov. Na Švedskem jo je izdelal en diabetik in je zadeva res preprosta za uporabo. V lekarni sicer lahko kupiš lističe za urin ali celo lističe za kri, a te dolgoročno preveč stane.

Lep tekaški pozdrav
 greg1
Na ketonski sem že 9 mesecev in mi zelo paše delati dolge treninge (tek ali kolo) brez OH. Tudi tekočine rabim precej manj.

Sam uporabljam lističe za merjenje ketonov v krvi, naročam jih iz Avstralije, cena cca 1eur/listič, kar je 5xkrat ceneje kot pri nas. Glede na to, da si merim 1krat na teden ali 1krat na 14 dni, se mi to ne zdi predrago. Od začetka te sicer bolj zanima, potem pa vedno manj, saj približno veš kje si in kako se počutiš - kar je pa glavno.

Glavna prednost ketonske zame je to, da nisem več odvisen od hrane. Prej sem jedel 5 obrokov dnevno in še prigrizke vmes, sedaj pa jem 2x krat dnevno. Najbolje je, ko se naješ zajtrka in potem cel dan ne pomisliš na hrano ... zvečer večerja ... simpl življenje :-)
Uporabniški avatar
 StaraKost
Z ozirom na vse zgoraj napisano je prej komplicirano kot simpl življenje :D .
Po moje je za simpl in zdravo življenje dovolj, da zmanjšaš vnos hitrih OH-jev in se preveč ne izogibaš maščobam. Ali je to ketonsko ali ne, sploh ni pomembno :).
 MKC
Sem na ketogeni že več kot 12 mesecev. V letu 2014 sem odtekel 2x 42km brez težav, brez kakršnega koli "polnjenja" ali "testeninke".
Izkušnje podobne kot je napisal greg1.
 greg1
StaraKost imaš prav. Strinjam se s tvojo miselnostjo in verjetno je dolgoročno tako najbolje. Jaz sem začel s ketonsko iz čiste radovednosti, ker želim biti odprt in preizkušati različne stvari. Ni vedno samo ena resnica in ljudje smo si različni - vsakemu ustreza svoje. Kdor pa pri nečem vztraja zaradi principov, ker se je za nekaj odločil in se ne počuti bolje - ja, tisti si je sam kriv, se bo iz tega že kaj naučil.

Jaz sem na temo ketonske predelal ogromno strokovne literature, preizkusil različne variacije in se prilagajam in sedaj lahko rečem, da doživljam številne prednosti v praksi - zato mi v tem trenutku, niti na kraj pameti ne pade, da bi razmišljal o čem drugem. Mogoče/verjetno pa bom dolgoročno svoj ketonski način prehranjevanja izvajal manj dosledno kot ga izvajam (do)sedaj.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA