Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Arif
Veliko tekačev se prehitro odloči za maraton. Nekateri, preslabo pripravljeni in neizkušeni tekači se odločijo za maraton, tudi zaradi tega ker je njihov kolega ali znanec pretekel to razdaljo. Nekateri si to zadevo omislijo za kakšen okrogli jubilej ali stavo. Poznam tudi take, ki so z manj kot stotimi kilometri treninga v sezoni, prišli do cilja :lol:
Jaz pri vsakem treningu poslušam svoje telo. Če se ne počutim dobro, spustim tempo, skrajšam razdaljo ali se enostavno ustavim in sprehodim...isto stvar počnem tudi na tekmi.
Previdnost ni nikoli preveč.
Tako je. Prav zaradi takšnega razmišiljanja, da rekreativec nima kaj početi na progi za maraton 5 ur, ponavadi po največji vročini, medtem ko so tisti dobro pripravljeni v senci, že dobri dve uri, sem bil tako "popljuvan", da bi skoraj potreboval dežnik :-- .
 drMici
Včasi je pametno določene stvari v življenju objektivizirati... alkoholiku zdi normalno, da vsak dan spije najman 5 piv, za konec tedna pa temu doda še kakšno litrco belega in mimigrede spije še nekaj ta kratkih. njumeu je to sprejemljivo, normalno. gledano z drugega zornega kota je to zdravju škodljivo pitje oz alkoholizem. debelemu je povsem spremenljivo, če po obilni večerji poje še 10 palačink z nutelo. da je to napačno ravnanje v njegovem primeru,lahko reče vsak od nas. subjektivna percepcija ni enaka objektivni v veliki večini primerov. sploh pri stvareh, ki jih ljudje počnemo za svoj "gušt". eni pijejo, drugi jejo, tretji tečemo.... in vsak lahko pretirava, tako da se iz začetnega dobronamernega in neškodljivega početja stvar obrne v nezdravo, škodljivo. zato sem govorila o zmernosti pri vsem, saj lahko pretiravamo pri vsaki stvari, tudi pri športu.

Cilj oz željen končni rezultat naših hobijv oz stvari za gušt je sprostitev, zadovoljstvo. Dokler je cilj dosežen z relativno majhnimi žrtvami, potem je vsekakor prav, da se tak način sporščanja ohranja. Če pa je cena previsoka, bi moral vsak razmisliti, kje se je prvotna ideja izgubila. In če se vrnem na tek: vsak tekač ni iz ta prve postal maratonec, ultramartonec. Začnemo z nekaj kilometri, ki jih nato dodajamo v različnem številu. Eni za vedno ostanejo pri 10ih, drugi se ne ustavijo niti pri 100ih. Če je tisti pri stotih km enako srečen ( oz je lahko še bolj ) kot tisti pri 10ih km, je cilj dosežen, ampak je cena za to veliko večja. Več treningov, več časa, več energije, več zdravja... za podoben, če že ne enak cilj.... Zato je res od vsakega posameznika odvisno, kje v tem kontinuumu bo našel svoje zadovoljstvo. Za nekoga bo "povprečje" dovolj, za drugega le skrajni ekstrem. A kdor stremi k ekstremom,se mora zavedati tudi cene, ki jo za to plača...predvsem na račun (psiho)fizičnega zdravja.

Spoštujem tiste, ki jim uspevajo ekstremni podvigi, a me hkrati skrbi za njih, saj so izpostavljeni hudim obremenitvam. Težko toleriram tiste, ki samo tarnajo nad svojim življenjem,kako je vse težko v življenju, a za to ne naredijo ničesar, in me še bolj skrbi za njih. Tako da se lahko strinjam z izjavo, da bolje biti srečno obremenjen kot pa nezadovoljen...In pri vsem tem ostajam zvesta sebi, svoji zlati sredini, ki zaenkrat kortisti tako telesu kot tudi duhu ( ker očitno lahko tudi zafilozofiram do skrajnosti). :) in od tega me verjetno ne bo doletel srčni infarkt ;)
Uporabniški avatar
 lonely
StaraKost napisal/-a:Tako je. Prav zaradi takšnega razmišiljanja, da rekreativec nima kaj početi na progi za maraton 5 ur, ponavadi po največji vročini, medtem ko so tisti dobro pripravljeni v senci, že dobri dve uri, sem bil tako "popljuvan", da bi skoraj potreboval dežnik :-- .

@Stara kost..popljuvali so te tisti..ki ne vedo kolk je 1+1...svoje observacije in strokovna mnenja si temeljil na realno-edukativnih bazah....tvoji oponenti so ..populacija ki teče na Rožnik...folk ki naseda instant trenerjem... le-ti so pač prebrali ekspertize Jeffa Galovaya in v komercialnem kontekstu oplemenitijo svoje "izkušnje" (20 eur na uro)
Ne,ne dovlim,da boš užaljen...bodi tukaj :laola

Na to temo nisem ,zaenkrat nič povedal...zvečer boste zvedeli ,zakaj je bila tretja smrtna žrtev maratona v Radencih policist iz Kopra,prebral sem obdukcijske izvide.
-Vpiv seksa na tek..adrenalinski inputi pri ženskak...in izguba 1270 kcal pri moških

P.S.
A veste mogoče,zakaj se reče maratonu--maraton ?...ne,to nima nobene zveze s Philipidisom,on je prenagal 246 km v popolni vojaški opremi razdaljo Sparta-Atene...sporočil žalostno novico in umrl
Razdaljo maratonskega teka je določil Angleški dvor zaradi otročičkov
zz topka napisal/-a:Ma, oštja, kedaj po pej konec te "neskončne " debate?
Saj me bo še infarkt.... od branja :-- :D :shock:

Mislim, da je to dobra tema, da tudi sami povemo, kaj so morebitne slabe strani dolgega teka. Boljše rečeno, nepravilno doziranega dolgega teka.
Po definiciji je trening, adaptacija organizma na obremenitev. Da bi se organizem adaptiral, potrebuje stimulans, čas za adaptacijo in ustrezno prehrano. Adaptacija se ne zgodi čez noč.
Za vsaki dvig obremenitve( povečanje razdalje ali intenzivnosti) potrebujemo vsaj 4 tedne za adaptacijo. Ljudje so preveč nestrpni in največkrat ne dajo organizmu dovolj časa za adaptacijo z ozirom na višino dviga obremenitve. To hitenje in nepoplna adaptacija organizma na obremenitev (dolžina, intenzivnost, tempetarura, vlaga, ...) in ne sam tek, največkrat pripelje do poškodb, padca imunskega sistema ali škode po zdravlje.
Pravilno trenirani organizem, ki je povečeval obremenitev v zmerno visokih korakih in pravilnih, ne prehitrih časovnih intervalih, čez čas (vsaj nekaj let, včasih celo desetletje) postane stroj, ki mu postane normalno to, kar normalnemu človeku ni normalno.
Vsi tisti, ki iščejo bližnjice in prehitevajo adaptacijo, obenem se spuščajo v obremenitve, ki so dosti višje od nivoja njihove adaptacije, sigurno da si škodujejo in to je lahko sprožilec, za kakšno neprijetno presenečanje.
Ma, saj vas je fesjt brati, sam kaj, ko ne pridemo nikoli do konca.
Tudi sam postavljaš vprašanje, kaj je to zmerno, povprečno.
Moja, zase povprečna komšinica, ki pelje smeti 20 m od bloka z avtomobilom do kontejnerja pravi, da sem sama, ki imam zase povprečno dnevno normo nekako 10 km (hoje, najrajši), zagotovo preveč v zosu in da mi vse to sigurno škodi. Pa je to moje športanje le mala malca za mnoge forumovce. Si niti copat ne bi obuli. Njihovo povprečje je npr.15 ali 20 km ali pa še več teka na dan. Ultramaratoncu je povprečje ...
Vsak ima zase svoje povprečje. In s tem povprečjem gre na tekmovanje, kamor bi šel, če bi vedel, da ga bo infarkt ?
Se strinjam. Vseeno vsak mora vedeti za katero tekmovanje/distanco je pripravil svoje telo, da ga ne bo obremenjeval dosti več, kot je trenutno "natrenirano". Eni bi kar takoj začeli jesti z veliko "šavflo".
Pa čeprav je vse v glavi, bi rekel ZdravkoC..
 spela*
ogi napisal/-a:Ravno to je danes problem. Vsak je strokovnjak za vse. In potem prides do taksnih zakljuckov:
"Medvedje imajo na primer štirikrat višji holesterol od človeka, pa še nikoli nismo slišali, da bi medvedje množično crkavali od srčnih infarktov."

Mene je tudi vse minilo na tem mestu.
Jaz lahko trdim, da v podsaharski Afriki za rakom in srčnimi napadi umre veliko manj ljudi kot v Evropi (preverite sam) in potem na podlagi tega izpeljem sklep, da revščina pozitivno vpliva na zdravje.
Seveda pa ob tem zamolčim dejstvo, da toliko ljudi umre iz drugih razlogov v mladih letih in torej sploh ne dosežejo starosti, pri kateri so take bolezni pogostejše.

Jaz načeloma ne dajem teže nepodpisanim člankom v nepodpisanih medijih (poudarjam zato, ker so tudi članki v Economistu nepodpisani, toda tam za avtorji stoji celotno uredništvo). Sploh pa ne, ko "avtor" svoje lastne vire, ki jih navaja, povzema napačno.

Se je pa vseeno razvila lepa debata. :clap:

Tae, zakaj pa triatlon prištevaš k "ultra"? Veš, da je najbolj popularen sprint triatlon, ki traja vsega skupaj dobro uro do uro in pol za povprečno pripravljene triatlonce, kar je veliko manjši napor od npr. polmaratona?
Uporabniški avatar
 lukav
lonely napisal/-a:Preberite...pa brez filozofiranja..please!

http://vizita.si/clanek//novice/zdrava- ... umrla.html

Slika

Vizita ni ravno zanesljiv vir informacij. Omenjena tekačica je uporabljala dimethylamylamine, ki ga je FDA pred kratkim prepovedala zaradi številnih smrtnih primerov, ki so jih povezovali z njim, od leta 2010 pa je bil na listi prepovedanih poživil.

http://www.naturalproductsinsider.com/a ... aa-ko.aspx
"The move comes on the heels of several highly publicized deaths, including London marathoner Claire Squires, allegedly associated with the ingredient. Squires, who collapsed in the final stretches of the 2012 marathon, died of cardiac failure caused by the combination of exertion and DMAA toxicity, according to autopsy reports. The 30-year-old allegedly took Jack3d during the race."

Prepoved FDA: http://www.fda.gov/ForConsumers/Consume ... 347270.htm
 Filip92
Prekopirano iz članka:

Alen je od ranije imao problema sa srcem, zbog čega se nekoliko puta rušio na travnjaku, i to posljednji puta 17. veljače na utakmici Istre i Lokomotive nakon čega se više nije vratio na terene.

Ne vem kako so mu sploh dovolili igrati, če je že od prej imel težave s srcem.
Nazadnje spremenil Filip92, dne 30 Jun 2013, 22:30, skupaj popravljeno 1 krat.
 ogi
In koliko jih je tisti dan umrlo samo v Londonu (pa ne na maratonu) zaradi infarkta? Najbrz vec kot eden. In to je problem taksnih "novic". Vsako statistiko ali raziskavo se da obrniti tako, da ti pase. Ce ne cisto po pravilih, pa kaj vzames iz konteksta pa je ;)
Ja je umrla, moje sozalje, ampak to je ena od 30.000 tekacev, pa vprasanje je koliko je bila zares "cisto zdrava, so rekli znanci" (ta mi je zelo v stilu "pa tako prijazen fant je bil, so rekli sosedje za mnozicnega morilca" ;)). Zraven jih je samo tisti dan zaradi infarkta v Londonu umrlo se nekaj 10, ampak ti niso prisli v noben casopis, ker jih je pac pobralo doma pred TV-jem. Enako je bilo pred leti s tisto pticjo gripo. Po celem svetu jih je umrlo par 10 in je bilo skoraj konec sveta. Ko pa za navadno gripo vsako leto umre par 100.000 ljudi (cca. 40.000 letno samo v ZDA) pa ni nobenega problema.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA