Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Hvala. Nekaj sem tekel leta 2004 na tekih Primorske. Potem nič do leta 2012 ko sem do poletja uspel preteči enih 400km. Leta 2013 sem pa začel redno 3x tedensko. Lani cca 3000km... Letos bo pa kakšen več zgleda ;) Aja pa 1.1.2013 sem mel še 88kg, sedaj pa 62 :)

Upam, da bo v Radencih letelo ja :)

Lp
Uporabniški avatar
 Medicius
danijel.hajdinjak napisal/-a:Aja pa 1.1.2013 sem mel še 88kg, sedaj pa 62 :)

Pri kakšni višini imaš 62kg? :?:
Jaz imam pri 182cm, 79kg pa izgledam zelo suho. :oops: Očitno imam težke kosti. :lol:
Sem pa širok v ramenih in telesu, skratka antitekaške konstitucije. :?
Uporabniški avatar
 Medicius
Kako se kaj pripravljate zadnji teden pred maratonom v Radencih? Jaz imam ta teden samo 4 treninge: iztek po vikendu, intervali, jutri fartlek, vikend "dolg" 12km tek v nizkih obratih. Drug teden pa samo dva, mogoče tri lažje teke med 6-8km toliko, toliko da se raztegnem.
Zdaj nisem tekel dva dni, pa se mi že meša. Imam ves čas občutek, kot da sem nekaj pozabil ali da nisem cel dan nič naredil. TRPIM! :oops:
Vem, da bi moral zmanjšati kilometrino vendar jaz ne bom ne vem kaj kompliciral. V pon. klasični daljši počasni tek cca 25 km, kot vsak ponedeljek. V sredo bom pa namesto tempo tekov naredil samo kakšno stopnjevanje vmes in mogoče skrajšal na cca 20km... Potem pa do sobote nič.

Se mi pa vrti še en scenarij, če bi sredin tek razdelil na sreda-četrtek s po 15km, samo zaenkrat se kar bolj nagibam na prvega in 2 cela dneva počitka :)

Lp
 SimonM305
MI lahko kdo svetuje tempo v Radencih?

Zadnjo soboto sem 21km tekel 1:38:15 brez večjih težav. Moj top čas na 10K je 43:50, na 5K pa 20:50.

Pa mogoče še par majhnih trikov za optimalni tek. Kako hidrirati, kaj jesti npr. Rad bi šel pod 1:35:00.
Uporabniški avatar
 Medicius
SimonM305 napisal/-a:MI lahko kdo svetuje tempo v Radencih?

Zadnjo soboto sem 21km tekel 1:38:15 brez večjih težav. Moj top čas na 10K je 43:50, na 5K pa 20:50.

Pa mogoče še par majhnih trikov za optimalni tek. Kako hidrirati, kaj jesti npr. Rad bi šel pod 1:35:00.

Sam imam zelo podobne rezultate, kot ti. 10K v 44 minutah (bi šlo hitreje) in 5k okrog 21 minut. V primeru optimalnih pogojev (telesno-psihično razpoloženje, vreme) imam plan držati tempo okrog 4:30/km, tako da bi tekel 1:35:00, v najslabšem primeru pričakujem končni čas pod 1:40:00. :oops:
Glede hrane pa itak ves čas gledamo kaj jemo, bo pa dober zajtrk na dan teka, vsaj 3 ure pred startom dobro del za dober tek. :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
... pri maratonu je tako, da v zadnjih 10-14 dni ne moreš več narediti nič takega, kar bi ti veliko pomagalo. Kar si naredil, si naredil, lahko pa veliko pokvariš, če ne zmanjšaš tedensko kilometino in se dobro ne spočiješ. Pri polovički to velja za zadnji teden.
Dostikrat se delajo napake tudi zaradi tega, ker priporočila, ki veljajo za tekmovalce, prakticirajo tudi "navadni" rekreativci. To sta dva različna svetova, saj se tudi čas razlikuje za več kot eno uro (pri maratonu).
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 12 Maj 2014, 15:07, skupaj popravljeno 1 krat.
 papikele
storZ napisal/-a:Nekateri opisujejo vsako razdaljo kot maraton :P

Študentje smo imeli v sklopu majskih igrah študentski maraton, ki je dolg 6200m. Bolj primerno ime za take teke bi morda bilo lumpi ali veveričkin maraton :)

Kar se tiče preračunavanje rezultatov obstajajo dokaj natančne enačbe
čas na 5000m /0,48 da dobite vaš čas na 10000m
čas na 10000m *2,21(ob debiju 2,33) da dobite čas za polmaraton
čas na 10km * 4,66(ob debiju 4,9) da dobite čas za maraton
čas polmaratona * 2,11 (ob debiju 2,22) da dobite čas na maraton

Te enačbe za profesionalce kar držijo za nekatere celo do sekunde ali par sekund natančno za rekreativce pa nevem. Sem še vedno začetnik. Morda ima kdo kakšne izkušnje z preračunavanjem in lahko pove kaj več.
Uporabniški avatar
 mare
Tele faktorje je treba po moje jemati z veliko rezervo. Če s težavo pretečeš 21 km, ti noben faktor ne bo pomagal preteči maratona.

Glede treninga v zadnjih dneh pred tekmo je pa po mojih izkušnjah stvar nekoliko relativna. Če smo zelo malo ali skoraj nič trenirali je bolje opraviti nekaj močnih dolgih treningov tudi še do nekaj dni pred tekmo kot sploh nikoli. Tako sicer bistveno ne bomo izboljšali aerobnih zmogljivosti, noge pa bodo na tekmi potem gotovo manj trpele. Podobno velja tudi, če smo trenirali normalno, nato pa trening prekinili za več tednov zaradi kakšne poškodbe ali bolezni. Nekaj treningov teden pred tekmo lahko prebudi nekaj izgubljenega potenciala. Koliko dni prej je treba počivati je pa tudi precej individualno. Starejši se v splošnem počasneje regenerirajo in potrebujejo zato več počitka pred tekmo. Ima še kdo kakšne podobne ali drugačne izkušnje?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA