Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ta debata je nastala iz tega ker je negdo hotel nasvet kako NAPREDOVATI pri nadaljnem teku.Vse tolažilne besede v smislu " teči in uživaj" ne pripeljejo do napredka. Svoj čas sem tudi sam tekel 6-8km, ko pa sem hotel nekaj več je bilo potrebno kar krepko prepotiti se. Brez tega ne gre.Z laganico ostaneš vedno na začetku :D
Medicius napisal/-a:
spela* napisal/-a:In v čem je razlika, ali ga pretečeš v 3:15 ali v 4:30? Za profije je oboje zelo porazen rezultat.

Dvomim, da ti ne poznaš odgovora. Če pa se motim, pa pojdi tečt nekaj čez 3h, drugič pa 4h in 1/2, pa mi potem povej v čem je razlika. MIslim, da ti je tudi znano, da daljši je tek, večji je stres za telo, pa ne samo pozitiven. ;)

No, ja. 4 ure in pol lahko odtečem jutri, pa moje telo ne bo čutilo posebnega stresa. 3 ure 15 ne bom odtekla nikoli, če pa bi, pa sem prepričana, da bi bil to za moje telo veliko večji šok kot 4:30 ... :roll:
Sem že hotela napisati, da nima smisla nadaljevati razpravo z napol profiji, ki so prepričani le v svoj prav. Ampak to ni res. Ima smisel, in sicer zaradi množice rekreativcev, ki niso in nočejo teči za rezultat, ampak hočejo le - teči. Zakaj ne bi tekli dolgega teka, lepo počasi in z užitkom? Od kod nekaterim drugim pravica, da jim govorijo, da to s tekom nima nič skupnega?
Ampak draga spela,spet pozabljamo da je v tej debati šlo za nasvet kako napredovati pri teku. Naj ljudje hodijo ali tečejo kakor je komu prav, toda napredka brez posebnega truda ni.
Uporabniški avatar
 Zd.
star tekač napisal/-a:Ampak draga spela,spet pozabljamo da je v tej debati šlo za nasvet kako napredovati pri teku. Naj ljudje hodijo ali tečejo kakor je komu prav, toda napredka brez posebnega truda ni.

Ja, eni si res pozabili, da je Tea govorila o napredku v dolžini in jo prepričujejo, naj raje napreduje (v krajših razdaljah) v hitrosti ;)

Letos bom v LJ odtekla peti maraton in še vedno ne morem pozabiti prvega, pred dvema letoma, ko sem celo Dunajsko in Slovensko (takrat še v obratni smeri) odtekla z nasmehom do ušes, ker sem vedela, da mi bo uspelo. S časom 4:02, na katerega sem pri +45 (ne +75) ponosna ;) In ja, 42,195 km sem tekla in niti metra hodila.

Tea, mislim, da si se svoje prve polovičke lotila dobro, s postopnim podaljševanjem razdalj. Jaz sem prvo odtekla, ko sem na trenigih šla max. do 18 km. Brez problema, s časom okoli 1:45. Tempo, ko ga običajno tečeš na treningih (5.25 min/km) je za žensko super, tako da mi sploh ni jasno, kaj so se tako zapeli ob tvojo hitrost...
 prim
Medicius napisal/-a:Jaz bom pa tako rekel. Pozabi na polmaraton in najprej izpili pripravljenost na krajših razdaljah (1km,... , 5km, max 10km) in ko boš te izpilila, se bo izpilila tudi tvoja samozavest in pripravljenost telesa za treniranje daljših razdalj. Mogoče bo ti tudi ta čas kaj več jasnega iz tekaške knjige.
Opažam trend, ko je bolj pomembna pretečena razdalja, kot pa čas v katerem to razadljo pretečemo. Kvantiteta vs. kvaliteta! Sploh mi je smešno, ko se eni pohvalijo da so pretekli maraton, ko pa jih vprašaš v kolikšnem času, pa ti povejo 4h in 1/2. To je cca. 1km/h hitreje od hitre hoje.
Upam, da nisem koga užalil, definitivno to ni bil moj namene. Dejstvo pa je, da je bolje delati na kvaliteti teka, kot pa na kvantiteti!

Pa se malo za salo, oziroma kratka opazka o relativnosti:
Danes sem se ob ogledu SP v hitri hoji spomnil nate, Medicius. Svetovni rekord na 20 km v hitri hoji namrec znasa cca 1:17, kar pomeni cca 1:21 na maratonski polovicki.
Skratka, 99+ % "tekacev" se lahko poslovimo od utvare, da tecemo.
Zd. napisal/-a:...Letos bom v LJ odtekla peti maraton in še vedno ne morem pozabiti prvega, pred dvema letoma, ko sem celo Dunajsko in Slovensko (takrat še v obratni smeri) odtekla z nasmehom do ušes, ker sem vedela, da mi bo uspelo. S časom 4:02, na katerega sem pri +45 (ne +75) ponosna ;) In ja, 42,195 km sem tekla in niti metra hodila.

Tea, mislim, da si se svoje prve polovičke lotila dobro, s postopnim podaljševanjem razdalj. Jaz sem prvo odtekla, ko sem na trenigih šla max. do 18 km. Brez problema, s časom okoli 1:45. Tempo, ko ga običajno tečeš na treningih (5.25 min/km) je za žensko super, tako da mi sploh ni jasno, kaj so se tako zapeli ob tvojo hitrost...

Super, podpisem! :clap: :clap: :clap:
Kaj komplicirate...sv.rekord hitre hoje 20km 1:16, sv.rekord teka 21km 58min. .
Torej pri hitri hoji je tempo skoraj 4min/km, pri teku pa skoraj 3min/km. Ni tako zelo velike razlike. Če nekdo preteče maraton v tempu 4 ur, nanese skoraj 6min/km, kar pove vse. Ampak vsi pozabljate, da se primerjajo sv. rekordi in rekreativni tekači. Zame je izjemno, ko nekdo preteče maraton, najbolj pomembno je, da oni vedo skozi kaj so šli za teh 42km.
Opažam, da je v Sloveniji iz leta v leto več ekspertov za tek. Na eno vprašanje kako do prve polovičke ti naklobasajo vse od hitre hoje, do maratona, supermaratona in šprintov. Res ne vem kaj ima svetovni rekord hitre hoje z maratonom in smiselnostjo teka maratonske razdalje pod nekimi ciframi, ki jih kažejo cagri na pol crknjene kitajske ure... No pa če že moramo, dajmo tempo za tek prve polovičke navajat v imperjalnih enotah. Začetnik si jih lažje predstavlja. Ouuu je!

Čakam še na to, da začne teči debata o vseh mogočih prehranskih dodatkih in high-tech napravah, ki si jih človek mora potisniti globoko v ****, da pri teku sploh lahko napreduje. Ker brez vseh teh oslarij tek enostavno nima smisla. Ajme.

Resno?
Ja. Lahko natreniraš, odtečeš 21-ko na 8 km podlage! Ne pretiravaj pri hitrosti, postopoma povečuj razdaljo do 15 km. Tisto razdaljo potem peglaj, da se ti vsede in naredi še kak trening do ca. 18 km. Čisto toliko za občutek... Srce naj ti ne razbija preveč, dihaj tako, da ne hlastaš za zrakom. Zraven imej kakšen bidon s tekočino. Za ostalo ni potrebe, če se ti pa lušta še česa drugega pa kar. Včasih kašen bonbon dela čuda. Na ostala jajca o hitrosti in smiselnosti pozabi. Na prvo polovičko greš za to, da prideš v cilj. Ravno tako na prvi maraton, supermaraton in ultramaraton. Če te slučajno potegne v katero disciplino boš pa že potem peglala hitrost. Tistega, ki ti razlaga, da vse skupaj nima smisla če maratona ne pretečeš v času svetovnega rekorda hitre hoje, pa pošlji do mene, da mu stisnem roko pa plačam pivo. ;)

Pa dobro odlaufaj. ;)
Danes sem tekel maraton v času 6:22:28.
:oops:
Zelo počasi.
:(
Aja, pozabil sem omeniti, da smo premagali 2160 višinskih m navzgor in toliko navzdol.
:!:
Pa tekli nismo po asfaltnih cestah, ampak po gozdnih poteh in vlakah za drva, pa po skalah in koreninah, pri 30 in več stopinjah.
8)
S časom sem zadovoljen, čeprav ni vse potekalo idealno.
:D
Pritekel pa sem z nasmehom v cilj, pa čeprav utrujen na smrt.
:juhuhu:

Čas je relativna zadeva.
:twisted:
Uporabniški avatar
 miro
Ja Špela*, samo kako jo izmerimo? Mere so tudi stvar dogovora, enote so stvar dogovora, matematika je kup pravil, ki smo jih postavili ljudje, tako da :cry: :D

Lp
Matematika in fizika sta knjigi, ki opisujeta pravila, ki jih je postavila narava in ne človek. Čas je relativen glede na opazovani sistem, svetlobna hitrost absolutna. Tisti, ki si izmišljujejo nekaj mimo narave, so družboslovci. Njih je pač potrebno jemati z rezervo. Pika. ;)
skorc napisal/-a:Matematika in fizika sta knjigi, ki opisujeta pravila, ki jih je postavila narava in ne človek. Čas je relativen glede na opazovani sistem, svetlobna hitrost absolutna. Tisti, ki si izmišljujejo nekaj mimo narave, so družboslovci. Njih je pač potrebno jemati z rezervo. Pika. ;)

Kaj tako pametnega in logičnega pa že dolgo nisem prebral.
Hvala. :clap:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA