Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vencelj
Samo da spomnim, za "normalno" hojo že od nekdaj šteje hitrost 5 km/uro, to je preračunano 12 min/kilometer...
"Pri lagodni (počasni) hoji znaša hitrost 3 km na uro, pri tekoči (ritmični) hoji 5 km na uro in pri hitri hoji 6,5 km na uro..." ( http://med.over.net/clanek/i20742/ ).

Sicer pa poznamo tekače, ki jim je cilj preteči čimveč maratonov ne glede na čas (če bi jim bil cilj čas, bi se obnašali bolj "optimalno"), večini pa je verjetno res cilj izboljševanje svojih rezultatov, pa naj gre za čas okoli treh, štirih ali petih ur (npr. prvi 5 ur, drugo leto pa 4:55...).
Osebno sem se cestnih tekov udeleževal bolj kot tekmovalec, sicer mi ne bi bilo treba plačevati štartnine, si nadevati štartne številke in postavljati na štartno črto, enostavno bi doma obul superge in stekel po okoliških poteh.

LP, vencelj
 RAJZL
Enkrat sem nekje prebral, da je zmagovalec tisti, ki se postavi na start maratona in ne tisti, ki ga preteče. S tem se popolnoma strinjam, saj je za priti na start potrebno imeti precej samozavesti, ki pa je po moje odraz kvalitete treninga in pripravljenosti. Če nekdo druge sprašuje ali je za maraton pripravljen ali ne, potem mu samozavesti manjka, s tem pa je možnosti za neuspeh toliko več. Ko sem se sam prijavljal na prvi maraton, niti pomislil nisem, da ga ne morem preteči. Na vsakem treningu sem se videl, kako prihajam v cilj. Neštetokrat sem ga pretekel v "glavi". Prav ta glava je zelo pomembna na razdaljah kot so maraton in daljše, ker telo zmore, vendar glava je tista, ki telo varuje in mu govori naj odneha. Seveda pa ne teče glava, temveč noge. Za noge si s kilometrino 1600 do sedaj že poskrbel. Razčisti še z glavo in uspeh je zagotovljen. Uspeh bo pa tisti cilj, ki si ga boš zadal sam.
Jaz osebno spoštujem vsakega, ki preteče maraton, s tem bi pa poudaril besedo PRETEČE. Ker maraton je le tekaška prireditev. Če pride vmes kaka kriza in kakih par metrov prehodiš, tudi ni nič narobe.
Vsem obilo uspeha in nasmeškov na ustih :D :lol: :P
Uporabniški avatar
 StaraKost
majcka napisal/-a:... izjava, da ne verjameš nikomur ki pravi tako in tako, je pa po mojem mišljenju predrzna.
Kot vedno dopuščam možnost, da je tudi moje razmišljanje napačno.

Da te popravim. Moja izjava je da skoraj ne verjamem, da jim čas ni pomemben. Vsakemu je pomemben. Ker vsak si želi biti hitrejši, tudi zadnji.

Malo za res, malo za hec:
Vegetarijanec, je stara indijanska beseda za slabega lovca.

To me asociralo na :
Tisti, ki mu čas ni pomemben, je stari indijanski rek za slabega tekača.
Uporabniški avatar
 majcka
StaraKost napisal/-a:
majcka napisal/-a:... izjava, da ne verjameš nikomur ki pravi tako in tako, je pa po mojem mišljenju predrzna.
Kot vedno dopuščam možnost, da je tudi moje razmišljanje napačno.

Da te popravim. Moja izjava je da skoraj ne verjamem, da jim čas ni pomemben. Vsakemu je pomemben. Ker vsak si želi biti hitrejši, tudi zadnji.

Malo za res, malo za hec:
Vegetarijanec, je stara indijanska beseda za slabega lovca.

To me asociralo na :
Tisti, ki mu čas ni pomemben, je stari indijanski rek za slabega tekača.

Se popolnoma strinjam. In slab tekač je še vedno boljši od lenuha, ki se mu ne da zmaknit riti izpred televizije.
Uporabniški avatar
 Thazz
Evo, en video posvečen vsem "pohodnikom" :D

https://youtu.be/OxunzQQNgQM

Itak si pa tahitri in tapočasni ne skačemo v zelje (razen v prvih kilometrih, kjer se kakšni prepočasni "znajdejo" preveč spredaj), tako da se nima smisla prepirat o tem.
 silvij
Tale tema je na vižo "sto ljudi- sto čudi" pa naj še sam dodam mojo! :) Intenzivneje rekreativno tečem zadnjih 10 let: v najboljših obdobjih tri do petkrat in med 70 - 90 km tedensko, letos, ko se "vračam" po skoraj enoletnem prisilnem premoru, zaenkrat ne preko 50 km tedensko. Ker mi tek res dobro dene in mi je na splošno v resnično veselje! Od hišnih vrat ali iz hotela na cesto ali v hrib, čez polje in v gozd! Seveda tudi ob (60 - 80% izpolnjenem) sledenju programu, s katerim si okvirno začrtam treninge in sezonske cilje. Tekme? Da, imajo svoj smisel: zame najprej v osebnem merjenju in preverjanju, koliko sem uspel doseči glede na vloženo, a nikoli (samo) za doseganje PB. Svoje PB sem dosegel v razponu 5 let, ob siceršnji splošni solidni pripravljenosti, preprosto zato, ker se je vse "poklopilo"! Rezultat na 42-ki pač enostavno ni samo dvakratnik časa na 21-ki. Ob dobri telesni in psihični pripravljenosti je bistveno bolj odvisen tudi od proge same in posebej od vseh okoliščin, v katerih se tekma odvija. Kdor je tekel tržaškega v nasprotni burji ali Radence v soparnem majskem dnevu ali ljubljančana v snežnem dežju, to dobro ve! Ne glede na objektivno pripravljenost in morebitna pričakovanja zame takrat šteje predvsem to, da se zmorem soočiti s progo, takšno kot pač je! Če bi šlo samo za izboljšanje PB - potem bi izbiral le teke, ki so taki, da vsaj teren to dopušča. Pa jih ne! Sem preprosto človek, ki rad teče, morda po kriterijih nekaterih izmed vas sploh ne (dober) tekač, a prav gotovo in predvsem nisem tekmovalec v teku! Ker ne rezultat, ne dosežen PB ne odtehta tistega, kar mi daje vsakokrat druženje s sotekači in navijači! In občutek imam, da nas je takih vendarle velika večina. Brez nas bi bili tudi "tekmovalci" osamljeni in morda tudi brez podpore številnih navijačev, ki se zberejo ob progi.
Zame je tekma na 42-ki PRAZNIK TEKA! :laola In si ju, če in dokler le morem, privoščim 2 x letno. V mojih 66.-ih se veselim vsakega posebej in si jih želim čim dlje - tudi še tedaj, ko bodo PB-ji le še oddaljen spomin!

Stara kost, medicus - daje me radovednost: kakšen rezultat pa imata v mislih kot "spodoben" oziroma bi si ga "želela" doseči na 42-ki?
Uporabniški avatar
 StaraKost
@Silvij,

Strinjam se z napisanim. Vseeno bi te opozoril, da kljub starosti še vedno lahko, vsako leto dosežeš svoj PB. Dovolj je, da svoj čas pomnožiš s korekcijskim faktorjem starosti. Tako boš lahko z malo slabšim časom še vedno boljši kot lani z boljšim :D .
Lahko pa uporabiš tudi ta kalkulator, ki ti bo pokazal kakšen bi naj bil tvoj čas v najboljših letih, koliko je svetovni rekord v tvoji starostni skupini in na koliko % tega rekorda je tvoj čas.
Lahko pa tudi primerjaš svoj čas z nekim drugim različne starosti ali z svojim iz mlajših let.
http://www.runbayou.com/Wavacalc.htm

Moti me, ko eni hočejo prikazat, da so pravi rekreativci samo tisti, ki jih rezultat sploh ne zanima :mrgreen: . Da so tisti, ki se borijo za dobre uvrstitve v svojih starostnih skupinah "luzerji", ker ne pridejo v cilj z nasmeškom na obrazu.
Mene rezultat zelo zanima. Pa ne samo to, zanimajo me samo najvišje uvrstitve v svoji starostni skupini. Vse slabše, je za mene samo motivacija, da moram trenirati še "pametneje", kot do sedaj, če želim doseči tako visoke cilje, ker nisem edini, ki si jih želim zato ti vedno ne uspe. Za mene ni nobena motivacija, čim večje število štartov v enem letu ali karijeri. Kar se tiče nasmeška je tako. Na večini treningov uživam, na tekmi pa trpim. Uživam komaj po tekmi.

Kaj je za mene, ki sem tako kot ti, star 66 , dobar čas za maraton?
Z ozirom na svoj izhodiščni čas zadnjih 5-tih polovičk, ki so bile vse v rangu 1:34 -1:36 je predikcija, ki mi jo dajo kalkulatorji okoli 3:20. Sam mislim, da je to preoptimistično in da je čas okoli 3:30 - 3:35 dosti bolj realen čas, ki bi si ga želel. Ker spadam med tiste, ki nikoli ne gredo na tekmo nepripravljeni, imam pomisleke, ker mi nekak ni za delati počasne dolge teke od 30-35 km. Že sedaj ko na treningu za polovičko, delam teke okoli 20-25 km, največa muka mi je teči v priporočenem počasnem tempu od 5:20-5:30, ponavadi se vse konča v tempu okoli 5:00-5:10, kljub zategnjeni ročni zavori.
 aleššš
ogi napisal/-a:Sicer se strinjam da vsak dela kar zeli, ampak bodimo vsaj na priblizno realni. Maraton lahko pride naokoli vsak. In to mislim cisto vsak. In casi po 5h in ne vem kaj se, so tocno v rangu "cisto vsakega". Po moje ni cloveka, ki ni sposoben "preteci" oz. bolje receno prehoditi te razdalje, ker 7min+/km je ze pocasi hoja. In ce je mogoce komu to uspeh super, ampak to se ne pomeni, da mora potem cel svet ploskati temu neverjetnemu uspehu (ja malo mi gre na jetra ko moram vsako leto se cel november poslusati sodelavce, znance in neznance, kako super dobri so bili, ko so prisli 21km naokoli ze v treh urah, ali pa maraton v petih, in potem zaradi takega dosezka se pricakujejo da jih bo obcudoval cel svet). Kar se mene tice, ce gres na tekmo gres tekmovati, ne pa "samo da pridem naokoli, pa ceprav v 5 urah". Ce nisi sposoben tekmovati, pac ne gres.
Ampak kot sem napisal ze na zacetku, vsak dela kar si zeli, samo prosim ne mi potem se pol leta utrujati s tem kako hudicevo dober si, ker si se uspel priplaziti naokoli cel maraton.

:clap:

Sicer sem že pozabil, pa morda kdo tu gor ve kakšna je bila v vojski norma km/h pešadijskega vojaka, takrat, ko so nas gonili v polni bojni opremi (nahrbtnik, bajonet, puška ali še kaj težjega, gas maska, težki čevlji.....), vem, da je bilo s strani poveljujočih vedno govora o normi tempa km/h :?: :?: :?:
 silvij
Stara kost - kalkulatorje poznam pa mi to, kar pokažejo, ne pomeni kaj dosti. Tečem pač tukaj in zdaj! Po mojih izkušnjah tvoj trening in rezultati vsekakor že omogočajo rezultat okrog/pod 3:30! :clap: Glede dolgih počasnih tekov (30- 35km) pa: ker mi je trening v veselje se pač na eno ali dve soboti/nedelji v mesecu zgodaj zjutraj odpravim na 3-4 urni tekaški izlet - če tečem v eno smer 17 ali več km je tudi nazaj treba enako. In pri dolgih počasnih tekih sploh ne pazim na "predpisan" tempo - kolikor gre pač gre! Upam, da mi povratek uspe in se kmalu "pomeriva" v starostni kategoriji 65+ ali pa 70+ :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
Držim palce, da ti povratek uspe :D .
 tekač18
Koliko maratonov pa si do sedaj že pretekel STARA KOST , da govoriš o rezultatu 3:30, ali je to samo predpostavka in koliko je tvoj najboljši rezultat v maratonu. Vedno govoriš samo o polovičnem maratonu in iz tega sklepam, da še nisi pretekel maratona.
 tekač18
Koliko maratonov pa si do sedaj že pretekel STARA KOST , da govoriš o rezultatu 3:30, ali je to samo predpostavka in koliko je tvoj najboljši rezultat v maratonu. Vedno govoriš samo o polovičnem maratonu in iz tega sklepam, da še nisi pretekel maratona.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Normalno, da nisem. In če bom, bo moj prvi v željenem času. Prav zaradi tega obsatajajo priprave za nastop. Jaz maraton spoštujem bolj kot mnogi maratonci, zato vem, da se na maraton ne gre nepripravljen :D .
Kljub temu, se na tako dolgi tekmi lahko zgodi marsikaj, nepridvidljivega. Vseeno cilj, ki je realno dosegljiv moraš imeti.
Uporabniški avatar
 tomasi
Vročica se stopnjuje... verjamem da ima vsak svoj cilj in tega naj se drži, pa naj bo to: biti na vrhu, ali premagati Janeza, postaviti osebni rekord ali pa mogoče samo preteči maraton in tega naj se drži, ne pa se obremenjevati s problemi drugih.
Vsak naj se postavi v tisto časovno cono, ki je najbližje njegovemu željenemu času na cilju.
Na koncu smo skoraj vsi zmagovalci :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA