- 13 Jun 2004, 10:51
hoj,
dihanje skozi nos je, vsaj na začetku, lahko težavno, ker imaš občutek, da tako ne dobiš dovolj zraka. res je, kar si rekel glede ritma. dihaš 'v korak' z nogami.
ima pa dihanje skozi nos eno veliko prednost - nos deluje kot filter in zadržuje umazane in vlažne delce v zraku. tako v sapnik spusti le prečiščeni zrak, kar pri dihanju skozi usta gotovo ne drži. ravno zato naj bi bilo, vsaj po moje, najbolj učinkovito vdihovati skozi nos in izdihovati skozi usta.
v vsakem primeru pa so vdihi hitri in plitvi, ne pa dolgi in globoki.
cyc napisal/-a:Jasno mi pa seveda niti najmanj ni, zakaj bi bilo dobro čez nos vdihnit, sploh na začetku je bilo najbolj opazno da skozi nosnice enostavno nisem mogel dovolj vdihniti pravočasno, če sem hotel imeti dihanje podrejeno ritmu teka. Zdaj, kot rečeno, je bolje ... ampak jasno mi pa kljub temu ni
dihanje skozi nos je, vsaj na začetku, lahko težavno, ker imaš občutek, da tako ne dobiš dovolj zraka. res je, kar si rekel glede ritma. dihaš 'v korak' z nogami.
ima pa dihanje skozi nos eno veliko prednost - nos deluje kot filter in zadržuje umazane in vlažne delce v zraku. tako v sapnik spusti le prečiščeni zrak, kar pri dihanju skozi usta gotovo ne drži. ravno zato naj bi bilo, vsaj po moje, najbolj učinkovito vdihovati skozi nos in izdihovati skozi usta.
v vsakem primeru pa so vdihi hitri in plitvi, ne pa dolgi in globoki.