Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...

Kako vi dihate med tekom?

skozi usta
31
56%
skozi nos
4
7%
vdih skozi nos izdih skozi usta
15
27%
vdih skozi usta izdih skozi nos
Brez glasov
0%
drugo
5
9%
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

cyc napisal/-a:Jasno mi pa seveda niti najmanj ni, zakaj bi bilo dobro čez nos vdihnit, sploh na začetku je bilo najbolj opazno da skozi nosnice enostavno nisem mogel dovolj vdihniti pravočasno, če sem hotel imeti dihanje podrejeno ritmu teka. Zdaj, kot rečeno, je bolje ... ampak jasno mi pa kljub temu ni :D

dihanje skozi nos je, vsaj na začetku, lahko težavno, ker imaš občutek, da tako ne dobiš dovolj zraka. res je, kar si rekel glede ritma. dihaš 'v korak' z nogami.

ima pa dihanje skozi nos eno veliko prednost - nos deluje kot filter in zadržuje umazane in vlažne delce v zraku. tako v sapnik spusti le prečiščeni zrak, kar pri dihanju skozi usta gotovo ne drži. ravno zato naj bi bilo, vsaj po moje, najbolj učinkovito vdihovati skozi nos in izdihovati skozi usta.

v vsakem primeru pa so vdihi hitri in plitvi, ne pa dolgi in globoki.
Uporabniški avatar
 Debeluh
Jaz sem en tistih, ki diha nos not - usta ven. Tudi pri "ta hudih" :twisted: obremenitvah mi uspeva, in sicer z enim skrajno butastim načinom. Butasto se sliši (dosti bolj butasto zgleda), ampak jaz ob vdihu skozi nos s stisnjenim zrakom napnem ustno votlino na področju nad zgornjo ustnico (zgleda kot podobica gregorb-ja). Torej, dobesedno napihnem se :shock:
To mi razširi nosne kanale toliko, da lahko diham skozi nos tudi pri 180 in več pulza.

Po daljšem obremenjevanje se mi pa od pačenja začne mešati in tudi začnem dihati skozi usta ali pa padem ... :oops:

P.S.: Tak način ne pride v poštev na večjih prireditvah, saj naredite slab vtis na ostale tekače/ice :oops: :lol: in na gledalce.
Uporabniški avatar
 cyc
ero napisal/-a:dihanje skozi nos je, vsaj na začetku, lahko težavno, ker imaš občutek, da tako ne dobiš dovolj zraka. res je, kar si rekel glede ritma. dihaš 'v korak' z nogami.

Res je, ampak kot rečeno, ger stvar opazno na bolje. Z vsakim tednom ... 8)

Glede onih flajštrov s fedri si pa ne predstavljam kako bi to koristilo, morda samo določenim ljudem. Pri meni se ne glede na dihanje nosnici nič ne skrčita. :?

U! To me še zanima - verjetno sicer ni povezano z dihanjem, pač pa s pulzom: razlika med "jog", "run", "steady" in "easy" :?: To naj bi bili načini teka - na programu za začetnike na http://www.nikerunning.com. :?
Uporabniški avatar
 ero
cyc napisal/-a:U! To me še zanima - verjetno sicer ni povezano z dihanjem, pač pa s pulzom: razlika med "jog", "run", "steady" in "easy" :?: To naj bi bili načini teka - na programu za začetnike na http://www.nikerunning.com. :?

najbrž se ne pojavljajo v tem vrstnem redu, ne? sicer so opisni izrazi za tempo od programa do programa različni. večinoma so povezani z območjem srčnega utripa. recimo - tole si približno zmišljujem - jog je do 70% FSUmax, easy od 70 do 78%, ...

pri teh frekvenčnih območjih moraš paziti na definicijo. ponekod govorijo o razmerju do tvojega maksimalnega utripa (FSUmax, približno 220 - starost), drugje pa o delovnem območju (FSU v mirovanju do FSu max). sicer je pa toi res že za drugo temo. odpri jo...
Uporabniški avatar
 cyc
ero napisal/-a:najbrž se ne pojavljajo v tem vrstnem redu, ne?

Glede na intenzivnost res ni smiselno tole, se pa časovno tako pojavi v programu, jap.
Naslednji petek 25min jog, v nedeljo 25min run, v tednu ki mu sledi v ponedeljek 20min steady, v petek 20min easy, v nedeljo 5k run. :)

Glede utripa bom pa prej preveril če že obstaja tema o tem. Dostikrat opazim, da je kaka tematika razdrobljena ...
Uporabniški avatar
 ero
cyc napisal/-a:Glede utripa bom pa prej preveril če že obstaja tema o tem. Dostikrat opazim, da je kaka tematika razdrobljena ...

mislim, da področja delovanja in naprezanja glede na srčni utrip še niso obdelana nikjer na forumu.

z razdrobljenostjo tem je pa tako - tema se lepo prične a kmalu zaplava v nekaj čisto nepovezanih smeri. tako je branje za nazaj in iskanje koristnih podatkov včasih skoraj nemogoče. če se kdo med vami vidi v zadnji opazki, sem mislil točno vas :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
 cebelica
Jaz imam tudi eno vprašanje glede dihanja.

Sama prisegam na usta (ven in noter). Sem pa glede teka šele začetnik in nekateri argumenti za vdih skozi nos so se mi zdeli smiselni (predvsem ta, da nosna votlina prečisti zrak).

Ne vidim pa smisla dvakratnega vdiha in izdiha. Ero, če se ne motim si ti napisal da prakticiraš ta način. Zdi se mi, da so nas tako učili dihati pri telovadbi v srednji šoli. Je to le stara šola ali tudi za tem stoji kakšen dober razlog? Ne vem, zakaj bi človek prekinil vdih in s tem še zmanjšal vnos kisika?

LP, cebelica maja
Uporabniški avatar
 ero
cebelica napisal/-a:Ne vidim pa smisla dvakratnega vdiha in izdiha. Ero, če se ne motim si ti napisal da prakticiraš ta način. Zdi se mi, da so nas tako učili dihati pri telovadbi v srednji šoli. Je to le stara šola ali tudi za tem stoji kakšen dober razlog? Ne vem, zakaj bi človek prekinil vdih in s tem še zmanjšal vnos kisika?

saj ga ne prekineš. le bolj plitvo in v ritmu s tekom dihaš. si že poskusila? s tem ne mislim reči, da moraš tako dihati :) poskusi, mogoče ti bo pa ustrezalo...
Uporabniški avatar
 cyc
Cebelica - kar poskusi. Jaz tudi tako diham. Če bi ti samo enkrat vdihnila, to pomeni, da bi ali pri naslednjem koraku izdihnila - in sopla kot parna lokomotiva :twisted: približno tako hitro kot dihajo psi, ko jim je vroče :twisted: .
Če bi pa vdihu sledilo več izdihov, pa tvoj vdih zagotovo ne bi mogel biti dovolj kratek, da bi sploh bil v ritmu s tekom. 8)

Pri joggingu dvakrat vdihnem in nato štirikrat izdihnem. Pri hitrejšem teku ali celo teku v klanec se režim seveda spremeni.

Zakaj več izdihov? Da spraviš ves CO2 iz sebe!
Uporabniški avatar
 cebelica
Ja, ne vem kaj naj rečem. :?:
Probat bo treba.

LP, cebelica maja
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ja način vdihavanja je dokaj zanimiva zadeva čeprav misli vsakdo da je čist simpl, pa ni.Dihati moraš tako, da ne pride do tako imenovanega kisikovega dolga se pravi da si upehan kot slon, a imaš še zmeraj dovolj moči, da bi tekel pa ne moreš.To je stvar, ki se delno tiče tudi genetske pogojenosti, kako tvoje telo transportira kisik v posamezne dele telesa.In s tem kako so preskrbljeni posamezni deli telesa kot celota.Se pravi telo mora funkcionirati tako, da iskoristiš svoj maksimalen kisikov volumen.Ko začneš tečti in ko se lahko še po domače pogovarjaš ali poješe, takrat imaš definitivn še dovolj kisika in nimaš nikakršnega kisikovega dolga, kakor bi se temu reklo.Ko pa preideš v tako imenovano to zadnjo fazo da ne moreš več enakomerno dihati najprej skozi nos vdihneš, izdihneš pa skozi usta.Se pravi da je takrat tvoje telo prešlo tako imenovani kisikov limit.Zato je za začetek najbolje, da začneš dihati najprej vdihneš skozi nos nato skozi usta takrat bi se temu lahko reklo, da si v stanju ko lahkotno tudi tečeš.Ko pa preideš to fazo potem pa je samo stvar tega koliko lahko dolgo zdriš pri tem dihanju.Probaš čimbolj umirjeno dihati samo ponavadi se tega ne da, ampak probaj.Tako boš prišla do izredno dobre izkoriščenosti tvojega vdiha.Skratka opazuj se malo kako se telo odziva na tvoje dihanje in tako potem prilagodi to tvoje dihanje njemu.In boš na koncu teka resnično zadihana, ampak boš kljub temu uživala v teku.Najboj zadnja faza pa je ta da ha, ha, ha nazadnje dihaš kot slon ko misliš da boš z dihanjem podrla vse stene pred seboj imaš tak občutek.
No upam, da ti je to kaj pomagalo, če pa bi želela še kaj pa se zopet slišimo in mogoče vidimo kajne.
CIAO
Uporabniški avatar
 mare
Fantje, meni se zdi tole zdihanjem tako zakomplicirano, da bi lažje med tekom igral saksofon.
Nazadnje spremenil mare, dne 14 Jun 2004, 09:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Matevz
jog = še po rokah v rikverc bi šel hitreje
run = ?????
easy = takole bi pa tri dni lahko šel in pirček zraven pil (to je približno nja nivoju spodnejga laktatnega praga, aerobnega praga, to je tam, kjer se začne povečevati nivo laktata v krvi, ampak telo ga še vedno uspešno razgrajuje - to ni anaerobni prag)
steady = z malo truda bi šel lahko kakšno urco al pa dve (morda tudi tri) takole (to je počasneje kot maraton dirka) - to je kakšnih 10 do 15 utripov nad easy
moderately hard = uro pa pol bi pa že zdržal tole (čeprav malo težko)
hard = 10 km bi lahko odtekel takole (nekje na anaerobnem pragu - to je na točki, kjer telo več ne more predelati vsega laktata v krvi)
Uporabniški avatar
 cyc
S temle mojim programom je tako, da je očitno tako dimenzioniran, da mi zadnje minute malo začne sape zmanjkovati pri načinu dihanja 2 vdiha/4 izdihi.
Danes bi moral 20min jogginga imeti, sem jih imel dobrih 22, zadnji dve minuti ... :twisted: Če preračunam, dobim spet povprečno hitrost 10km/h ven.
Kaj je to - malo ali veliko za jogging? Nimam predstave, za tek se mi zdi ta hitrost majhna, sploh ker mi kdo nasproti pride s (se mi zdi) kar precej večjo hitrostjo. Ne vem pa, koliko časa zdržijo tak tempo. Morda pa vsak malo pospeši ko vidi kakega tekača nasproti? :twisted: Hecno, ker po drugi strani me ni še nihče prehitel, čeprav počasi tečem ...
Uporabniški avatar
 bojanu
Glede hitrosti-vse je odvisno od tebe in tvojega pulza (in s tem povezanega počutja), kot je že Matevž napisal. Ko boš dalj časa tekel, boš pridobil občutek
Do takrat pa ne razmišljat, da tečejo maratonci celo tekmo dvakrat hitreje :roll: Opazuj svoj napredek in bodi zadovoljen s svojimi dosežki :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA