Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 HanaMB
Jaz tečem malo manj kot dve leti. Začela sem hudo počasi, premagovala male razdalje, bila zelo upehana. Kaki mesec ali dva sem se vsakič, ko sem se vračala s teka spraševala, zakaj to sploh počnem (glavni motiv je bil - edini del dneva, ko sem bila lahko sama s seboj) in ko sem bila na tem, da skoraj obupam, se mi je očitno kondicija tako izboljšala, da mi je začel tek postajali užitek (ok, zdaj je že zasvojenost) in zdaj vsaj 5x tedensko tečem po eno uro. In zelo sem vesela, da me naporen začetek ni odvrnil. Po moje je bistveno se zavedati na začetku, da tek neha biti muka (kot je v spominu iz šolske telovadbe), ko postaneš vsaj malo fit. In da je tek lahko odlična meditacija (meni se je med tekom zbistrila že marsikatera misel).

Priznati pa moram, da na kile tek ni ravno imel nekega vpliva, dokler sem tekla okoli 20 min dnevno. Na obliko postave pa. No, pred enim letom pa sem zelo spremenila prehrambene navade - ne mešam beljakovin in oglj. hidratov in kile so šle se preveč dol.
Vso srečo!
 Ursula
Hvala vsem za odgovore. Tečem štiri tedne (3-4x tedensko) in sem sedaj na 4 km v 27 minutah začela pa sem s čisto nulo. Upoštevala sem že nekaj vaših nasvetov, vendar me zanima ali napredujem O.K. ali mi gre prepočasi? Upam, da bom čez en mesec že na cilju (5 km - pol ure) in da bom tudi jaz kdaj "odvisnik" . Zaenkrat še nisem in se še zelo trudim za to.
Lp, Ursula
 zappa
Ursula napisal/-a:Hvala vsem za odgovore. Tečem štiri tedne (3-4x tedensko) in sem sedaj na 4 km v 27 minutah začela pa sem s čisto nulo. Upoštevala sem že nekaj vaših nasvetov, vendar me zanima ali napredujem O.K. ali mi gre prepočasi? Upam, da bom čez en mesec že na cilju (5 km - pol ure) in da bom tudi jaz kdaj "odvisnik" . Zaenkrat še nisem in se še zelo trudim za to.
Lp, Ursula

Glede na to, kako ti gre, bos na 5 km prej kot v enem mesecu. S casom se pa zaenkrat ne ukvarjaj prevec, tudi ce bo vec kot pol ure. Tudi potem, ko bos ze enkrat na 5 km, raje nadaljuj z dodajanjem razdalje in ne z dviganjem hitrosti. Vsaj nekaj casa. Pa po pameti, seveda. :P

Spomnim se, da je bil moj cas na 5 km, ko sem to razdaljo prvic prelaufal v kosu brez hoje, dobrih 31 minut. Napredujes pa malo hitreje, kot sem jaz, ce ti to kaj pomeni.

Veckrat sem ze videl napisano, da se od zacetka (ko si enkrat ze na 5 km) priporoca povecevanje tedensko pretecene razdalje za ca. 10% vsak drugi teden. Ter da je najbolje, da gre to povecanje vedno na racun samo enega od tedenskih tekov (ostali ostanejo nespremenjeni). Ob naslednjem povecanju pa podaljsas enega od drugih tekov. Itd. Ter da je smiselno ze kmalu enega od tedenskih tekov imeti za "tadolgega", ki je za do 50% daljsi od ostalih (tega seveda teces primerno pocasneje). To je tako imenovani "dolgi pocasni tek" za vzdrzljivost.

Jaz tecem trenutno ca. 3x na teden. Od tega 1x 12 km (pri ca. 10 km/h) in 2x 8 km (ca. 10,5 km/h). Ko sem bil se na 5 km, sem delal recimo 1x 7 km in 2x 5 km. Bistveno je, da res pocasi povecujes obremenitev. Kot ze receno, po pameti in feelingu.

LP in veliko uzitkov,
Tomaz

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA