Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 hribovc
lojzeP napisal/-a:
laufar napisal/-a: Če pri 30-tih sprašuješ, kdaj bo prva medalja, potem..............

Ko bi se človek, ki piše o "hudih podvigih na stara leta" večkrat udeležil kake analize, bi sam z lahkoto ugotovil, da ni smisel teka le v doseganju številk, ampak obstajajo tudi stvari, ki jih morda še ne pozna .......

In katere so te stvari, tudi mene zanima?

men je užitek to, da vidim, da so drugi prej zmatrani kot jaz, :wink:
Uporabniški avatar
 MihaPR
hehe, pol pa lih ne uživaš v tekih : :wink:
 tae
Tomaz.Zupancic je napisal

Ja nekaj je že napisal Hribovc in ima kar nekaj prov pa ne da bi koga hotel užaliti ali kaj podobnega, ampak gre se zato da ima vsak človek nekje svoje fiziološke in delno tudi genetske rezerve.Ko prideš do neke idealne teže za tek in rezultati negredo več naprej je to trenutna tvoja maksimalna pripravljenost in rezultat, ki ga ne boš več premaknil.Če se pa potem ne ubadaš več toliko z rezultati, ampak ga probaš ohranjati se pa z ostalimi rezultati ni treba več ubadati in samo še uživaš!
Prisluhni svojemu telesu in ne samo glavi!
ČAO![/quote]

Povej mi kako človek ve, da je to njegova najboljša pripravljenost in da ne gre več naprej. Povedal ti bom en konkreten primer, ki sicer nima nobene veze s tekom, vsekakor pa s športom. Dve leti nazaj pri svojih 28ih sem postavil lastni rekord v sklecah in jih naredil 111. Od utrujenosti sem padel dol in bil takrat prepričan, da jih nikoli več v življenju ne bom naredil toliko naenkrat in da je to moja maksimalna pripravljenost. Prepričan sem bil, da se česa podobnega niti nikoli več ne bom lotil. Vendar pa sem se sedaj pri 30ih ponovno lotil tega projekta in naredil 130 sklec, kljub temu, da sem dve leti starejši. Vendar sem se na zadevo pripravljal s treningom. Mislim, da je podobno tudi pri teku ali kateremkoli drugem športu. S pravilnim treningom pride tudi uspeh. Drugače pa jaz že uživam v teku, čeprav mi je pomemben tudi rezultat.
 tae
laufar napisal/-a:Naslov teme mi sploh ni všeč, zato sem jo odpru šele ko sem vidu, da sta se oglasila moja prjatla hribovc in andrejl. O talentu in treningu sploh ne bi, že to, da se možakar sprašuje, kdaj bo osvojil medaljo, pove vse. Če pri 30-tih sprašuješ, kdaj bo prva medalja, potem..................(nej mi oprosti Lučko :lol: ),potem nej ti Boh pomaga! 8)

Laufar, Iz drugih športov imam okoli 20 medalj, na uradne tekmovalne teke pa sem začel hoditi in se s tekom bolj ukvarjati lani maja 2005, se pravi še ne tečem eno leto. Ljudje se ukvarjamo s tekom z različnimi razlogi, eni pač zaradi druženja, drugi dobrega počutja in zdravja in tretji pač zaradi tekmovanja kamor spadam tudi jaz. Zame pa tekmovanje ne pomeni le sodelovanje na tekmi, ampak izboljševanje lastnih rezultatov in tekmovanje z drugimi. Glede na to, da si napisal, da se možakar sprašuje kdaj bo osvojil medaljo pove vse in naj mi Boh pomaga. Misliš, da sem že prestar ali še premlad. Drugače pa očitno tudi nisi pravilno razumel vprašanja. Nisem vprašal kdaj bom jaz osvojil prvo medaljo, ampak kdaj so drugi bralci tega foruma osvojili svojo prvo medaljo, koliko časa so ali ste potrebovali za to. Čisto informativno sem omenil moj dolgoročni cilj.
 tae
LojzeP

Z veseljem se bom udeležil kakšne analize po teku. Žal je trenutno tako, da še nikogar ne poznam in se je malo nerodno kar prisliniti zraven. Vi se predvidevam že vsi poznate. Obljubim ti, da se bomo enkrat spoznali. Vidim, da imaš čisto napačno predstavo o meni. Ko me spoznaš, boš videl, da sem drugačen, kot misliš.
Uporabniški avatar
 MihaPR
cc, ni čisto res, enrkat smo že tekli skupaj :)
 tae
MihaPR, tebe res sedaj poznam, pa tudi tvojo Natašo že od prej. Letelo je na Lojzeta in vse ostale.
 Nataša
Tae, ne bit tko sramežljiv pa kar pridi, recimo na Runnerjev tek, pa boš spoznal še vse ostale čudake na Tf :wink:
Uporabniški avatar
 miro
Ej Tae , bi te vprašal, ko jih boš imel petdeset in toliko, koliko ti pomenijo vse medalje , ki si jih prejel v mladosti in če si ti še ljubi trenirati do 130 sklec. Počasi boš ugotovil , da ni medalja najpomembejša , pač pa veliko drugih stvari v športu. Pa brez zamere!
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Nataša napisal/-a:Tae, ne bit tko sramežljiv pa kar pridi, recimo na Runnerjev tek, pa boš spoznal še vse ostale čudake na Tf :wink:

:lol: :rol: :rol: a to si misli pozitivce :lol: in analizatorje :wink: !
ČAO!
Uporabniški avatar
 MaRioO
Se strinjam z Mirotom in ga občudujem zaradi njegove aktivnosti v njegovih letih :laola :laola .

Lep pozdrav
tae napisal/-a:Sigurno vas je na tem forumu veliko, ki osvajate medalje na rekreativnih tekih. Ne mislim le tistih za udeležbo, ampak tistih pravih za prva tri mesta. Bodisi absolutno ali po kategorijah. Zanima me koliko časa ste potrebovali do prve medalje. Pa še nekaj me zanima, ker delam neko statistiko koliko vas je tu gor, ki ste sposobni preteči 10km v 35ih minutah. Sam imam namreč to dolgoročni cilj. Sedaj jih pretečem v 44ih minutah, se pravi mi manjka še 9 minut.

35 min na 10km je dober cilj in je lahko precej realen... :lol:
Če kdo, potem imaš ti kar precej zelo dobrih adutov, ki lažje peljejo k cijlu:
- motivacija
- telesna teža
- ukvarjanje z borilnimi veščinami, ki ti je verjetno prineslo odlično gibljivost sklepov in eksplozivnost. Oboje je velik + pri treniranju hitrosti teka (intervali), pa tudi poškodb bi te moralo varovati.
- desetletje nazaj je bil svetovni prvak v polmaratonu bivši boksar

Leta sploh niso taka ovira, če si tam pri 30.

Edino kar me "moti" je dejstvo, da po cca. letu dni teka 10km zmoreš komaj v 44min. (= 4:24min/km). Jaz bi pričakoval, da tak kaliber kot si ti, takoj ko ga postaviš na cesto, to opravi v okoli 40 minutah.... :shock:

Torej delaš nekaj narobe.... Najbrž se vse prevečkrat vlečeš prepočasi na predolge proge. Zaradi svojih adutov bi lahko delal mnogo več na hitrosti (intervali) in potem le-te povezoval v vzdržljivost, ki bo slej ali prej prišla. Gradil bi na hitrih tekih na 3 in 5km in potem to podaljševal proti 10km.

Malo oreintacije: Za 35 min. na 10 km boš moral na stezi (pa ne tisti v Mekinjah) narediti z lahkoto kakih 10x1000m v 3:15 z do 2 min. pavze. Zdaj pa "razapli" 1x 1000m da vidiš, kje si.

Potem pa po pameti k cilju....in ravno v tej poti je vsa umetnost :lol:
O talentu in delu je žal res tudi to, da premnogi sploh ne vedo, kaj pomeni trdo delo, ker že zdavnaj prej odnehajo. Tudi za trdo delo mora imeti človek nekaj talenta :wink:, rezultati pa potem itak pridejo.

Na robu zmogljivosti pa si takrat, ko rezultata po daljšem obdobju (recimo letu dni redne vadbe) nikakor več ne moreš spraviti dol. Oz. bi ga spravil dol z neprimerno večjim vložkom, npr. 100% več truda za 10% izboljšanje rezultata, kar pa ni več računica za nepoklicnega športnika.
 ŽULJ
Za medaljo potrebuješ prvi, drugi ali tretji čas.
Uporabniški avatar
 pegaz
Speedy :clap:
 Obivankenobi
Evo, še moje mnenje glede medalj oz. tekmovanj! :lol:
Ker sem bil že od malih nog ves čas usmerjen v tekmovanja, kar zame pomeni trdo delo, poskus nenehnega izboljševanja rezultatov itd... sem tudi pri treniranju teka lansko leto začel uporabljati isti pristop, torej po 3 -4 mesecih bazične priprave :lol: sem začel tek trenirati vedno bolj intezivno (intervali, tempo teki...), ker sem na tekmovanjih opazil, da mi je zelo neprijetno tečt, če nisem dovolj pripravljen, torej v dobrem mesecu in pol sem se z intezivnim treningom uspel spustiti pod 40 min na 10 km, kar pomeni da ima Speedy zelo prav (tudi jaz se ukvarjam z borilnimi veščinami, star sem 30 in nekaj drobiža, in svojemu treningu sem dodajal treninge hitrosti) :roll: , vendar je vse potekalo prehitro in s premalo odmora, zato sem staknil kar hudo poškodbo golen, ki sem jo šele po dolgem času uspel sanirati z zelo bolečimi elektrostimulacijami - beri Krokodilčki :nono: :cenz: .
Vendar sem na tekmovanjih hitro opazil, da tudi če tečem malo pod 40 minutami na 10 km ali če bi mi uselo natrenirati celo 35 min/10 km sem še zelo daleč od medalj :twisted: :roll: :wc: :hello:, tako, da danes raje tečem bolj počasi in se ne obremenjujem več toliko z časi oz. medaljami in mi je bolj pomembno, da sem zdrav, da lahko grem tečt in se zaradi tega odlično počutim. :wink:

Lep pozdrav!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA