tae napisal/-a:Sigurno vas je na tem forumu veliko, ki osvajate medalje na rekreativnih tekih. Ne mislim le tistih za udeležbo, ampak tistih pravih za prva tri mesta. Bodisi absolutno ali po kategorijah. Zanima me koliko časa ste potrebovali do prve medalje. Pa še nekaj me zanima, ker delam neko statistiko koliko vas je tu gor, ki ste sposobni preteči 10km v 35ih minutah. Sam imam namreč to dolgoročni cilj. Sedaj jih pretečem v 44ih minutah, se pravi mi manjka še 9 minut.
35 min na 10km je dober cilj in je lahko precej realen...
Če kdo, potem imaš ti kar precej zelo dobrih adutov, ki lažje peljejo k cijlu:
- motivacija
- telesna teža
- ukvarjanje z borilnimi veščinami, ki ti je verjetno prineslo odlično gibljivost sklepov in eksplozivnost. Oboje je velik + pri treniranju hitrosti teka (intervali), pa tudi poškodb bi te moralo varovati.
- desetletje nazaj je bil svetovni prvak v polmaratonu bivši boksar
Leta sploh niso taka ovira, če si tam pri 30.
Edino kar me "moti" je dejstvo, da po cca. letu dni teka 10km zmoreš komaj v 44min. (= 4:24min/km). Jaz bi pričakoval, da tak kaliber kot si ti, takoj ko ga postaviš na cesto, to opravi v okoli 40 minutah....
Torej delaš nekaj narobe.... Najbrž se vse prevečkrat vlečeš prepočasi na predolge proge. Zaradi svojih adutov bi lahko delal mnogo več na hitrosti (intervali) in potem le-te povezoval v vzdržljivost, ki bo slej ali prej prišla. Gradil bi na hitrih tekih na 3 in 5km in potem to podaljševal proti 10km.
Malo oreintacije: Za 35 min. na 10 km boš moral na stezi (pa ne tisti v Mekinjah) narediti z lahkoto kakih 10x1000m v 3:15 z do 2 min. pavze. Zdaj pa "razapli" 1x 1000m da vidiš, kje si.
Potem pa po pameti k cilju....in ravno v tej poti je vsa umetnost
O talentu in delu je žal res tudi to, da premnogi sploh ne vedo, kaj pomeni trdo delo, ker že zdavnaj prej odnehajo. Tudi za trdo delo mora imeti človek nekaj talenta

, rezultati pa potem itak pridejo.
Na robu zmogljivosti pa si takrat, ko rezultata po daljšem obdobju (recimo letu dni redne vadbe) nikakor več ne moreš spraviti dol. Oz. bi ga spravil dol z neprimerno večjim vložkom, npr. 100% več truda za 10% izboljšanje rezultata, kar pa ni več računica za nepoklicnega športnika.