Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 BIK
tigrca napisal/-a:Sama sem mela dvakrat situacijo, ko se je Rej pokakal na cesto in obakrat sem lepo pospravila! Je že starejši in preden pridem do gozda, ga lahko že prej prime:-)
Drugače pa psa izključno sprehajam po gozdu, kjer si sam poišče kotiček za veliko potrebo in tako ne ovira nikogar!

Še dobro, da je danes 1. april!
Uporabniški avatar
 pelvis
Ali se kdo od vas, ki veselo tekate s psi, zaveda, da tečete z živim bitjem, ki ga poznate le delno in ki je lahko vir strahu in trepeta ostalim - ljudem ali živalim? Neglede na pasmo, starost in vzgojo...

Na žalost opažam, da ljubitelji živali (kot se ponavadi kličete) pozabljate na to, da neznanec ob prvem stiku z vami ne pozna vašega psa in se ga lahko ustraši. Vsak pes pa to zazna v hipu in če ste pri sebi pošteni si priznajte, da takrat psa težko ustavite. Neglede na karakter in/ali namere ter njegovo vzgojo se pes težko ubrani, da ne gre vsaj pogledat "kwa temu dogaja" in s tem lahko povzroči vsaj zelo neprijetne občutke pri neznancu.

Kolikokrat se vam to dogaja in kako se takrat počutite vi, lastniki psa?
Uporabniški avatar
 Sebi
Ne kličem ljubitelj živali pač pa ljubitelj psov. Mrčes mi je namreč zelo gnusen. Z veseljem ubijam muhe, komarje in klope. Zato ne spadam med ljubitelje živali... Pse pa naravnost obužujem!

Neznanec ob prvem stiku z nami ne pozna mojega psa? Seveda! Saj jaz tudi njega ne poznam (neznanca namreč). Tudi jaz se lahko neznanca čisto isto ustrašim kot se lahko neznanec ustraši mojega psa ali mene.
Kot sem že rekla je moja psica bolja ali manj na povodcu (in pod kontrolo) in zato ne povzroča nobenega strahu nikomur.
Kdo komu kdaj povzroča strah, se da pa razpravljati v nedogled!

Pozabljamo na dejstvo, da so ponavadi za agresijo živali krivi ljudje. Niso vsi lastniki enako odgovorni in ne ravnajo vsi tako kot bi morali. Ljudje so bolano in panično prestrašeni. Mediji so napihnili napade in nikjer več se ne moremo pojaviti, da ne bi slišali vsaj enega komentarja (tako kot prejšnji post). Lastniki psov smo postali totalno osovraženi. S svojimi psmi vred.

In oprosti, več kot poznam ljudi, bolj imam rada pse. Na žalost. Ljudje smo tisti, ki lajamo in grizemo - psi mirno prenesejo marsikaj.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
pelvis napisal/-a:Ali se kdo od vas, ki veselo tekate s psi, zaveda, da teèete z živim bitjem, ki ga poznate le delno in ki je lahko vir strahu in trepeta ostalim - ljudem ali živalim? Neglede na pasmo, starost in vzgojo...

Na žalost opažam, da ljubitelji živali (kot se ponavadi klièete) pozabljate na to, da neznanec ob prvem stiku z vami ne pozna vašega psa in se ga lahko ustraši. Vsak pes pa to zazna v hipu in èe ste pri sebi pošteni si priznajte, da takrat psa težko ustavite. Neglede na karakter in/ali namere ter njegovo vzgojo se pes težko ubrani, da ne gre vsaj pogledat "kwa temu dogaja" in s tem lahko povzroèi vsaj zelo neprijetne obèutke pri neznancu.

Kolikokrat se vam to dogaja in kako se takrat poèutite vi, lastniki psa?

Imas prav pelvis.
Sam sem preden sem bil na tej strani pasjega repa v glavnem in sem se na tisti strani kjer je bil pasji gobec. Tekal preko dvorisc kjer imajo pse, se soocla z njimi v hribih ko so cuvali zivino in napadalno ne odstopali od poti kjer sva se srecala, pa tudi v takem stanju duha kot ga ti opisujes.

In tudi v mestu oz. primestju oz. parkih ko sem tekal sem razmisljal kot ti.

In ne vem mi je kar nekako prislo ko sem tekal preko tistih dvorisc kjer so sle markacije cez in so me psi morali spoznati ceprav me se danes niso sprejeli da mi ne preostane kot da jaz nekaj ne naredim s tem. Sicer ne bom mogel videti lepih hribov do katerih bom prisel ce grem p otej markaciji. In sem se zacel uciti - najprej sem riskiral in pustil kamne na cesti ( kar je prej bila edina obrambma, dvignjena roka s kamnom v roki in strogi...). Potem sem se naucil da se ze naprej pozdravim s psom ce sva sama. Ce pa sem v mestu pa verjami da veliko pomeni kako sprejmes psa ki ti gre nasproti. V bistvu si jemljemo pravico da se mora pes prilagoditi nasi slabi volji, nasi napadalnosti in nasim problemo v duhu. Saj to nekaterim psom to uspeva. Ampak to je malo hudo razvajeno in prehuda odgovornost za psa. Ce vam tako uspeva iti skozi zivljenje moram priznati da vam zelo dobro gre in je to ze malo razvajeno ..pa ne v slabem pomenu...faus sem vam. Jaz se non-stop poskusam nekaj prilagoditi da pridem s cim manj problemom pa se vedno kje malo vdarim mimo. Po eni strani mi je vase razmisljanje vsec. Ampak meni ne stima.
Pes je prevzel odgovornost. Vzdrzuje se eno redkih clovekovih vezi z naravo od katere se odtujuje. Placuje pa tudi drago ceno zato. Prevzema clovekove bolezni, clovekove prehranske navade , tukaj nekateri omenjajo da ze clovekove prehrambnene dodatke dajejo psu...skratka verjewmite to je ena krasna zival. Pa od tistega malega tecneza ki ga stara gospa vodi ker ji je toedino kar se ima v zivljenju pa bi ga najrajsi obesil ko drazi in laja brez veze do tiste doge ko jo kaksna prevzetnica vodi po cesti... Je pac pes in samo poskusa pomagati cloveku ki se odtujuje od narave.

Vcasih clovek kaj zabljuzi kot je rekla Sebi ampak v osnovi tega ni pes kriv. Odziv ki ga vidimo na psu je samo nase zrcalo. Zrcalo nasih lastnosti. To je ze stara zgodba in staro pravilo.
Vem da mi ne boste verjeli ampak saj tudi ni potrebno. Boste ze prisli samo do tega. Narava vedno zna zrahljati taksna ostra mnenja z dogodki, ki se ti pripetijo v zivljenju. Bolj se drzis lastnih predosdkov bolj se ti foagajajo dogodki ki te zelijo nauciti drugace ( nasprotno ). Odvisno je sao kako jih sprejmes. In neverjetno da te pes to nauci, prav pes heheheh.
Tako pac je....Zato vem da pes je ena zival ki je prevzela veliko odgovornost smesno ne. Ampak boste videli da je tako.
Uporabniški avatar
 še1PR
Takle in TAKLE mi gre FUL na živce!

Za tole sem bila pa že enkrat nominirana v The best of TF, zato ne bom ponavljala...

S Črno vas lepo pozdravljava!
 zappa
Sebi napisal/-a:Ne kličem ljubitelj živali pač pa ljubitelj psov. Mrčes mi je namreč zelo gnusen. Z veseljem ubijam muhe, komarje in klope. Zato ne spadam med ljubitelje živali... Pse pa naravnost obužujem!

A ti to resno? Se pravi, če ekstrapoliramo tvojo "logiko": nekdo, ki se mu recimo "gnusijo" psi, jih ima torej pravico pobijati in to še z veseljem? A mačke tudi z veseljem utapljaš? Mislim, da ima nekdo, ki "z veseljem" pobija katerekoli živali, določene probleme.

Sebi napisal/-a:Mediji so napihnili napade in nikjer več se ne moremo pojaviti, da ne bi slišali vsaj enega komentarja (tako kot prejšnji post).

Kako so jih napihnili? A po tvoje se o tem ne bi smelo govoriti? Osebno poznam dva človeka, ki sta bila oba pogrižena od nenadzorovanih spuščenih psov na javni površini. Pa o nobenem od njiju niso poročali mediji.

Sebi napisal/-a:Lastniki psov smo postali totalno osovraženi. S svojimi psmi vred.

Pretiravaš. Dejstvo je, da so psi kot taki zelo o.k., tudi sam jih imam rad. Nekaterim ljudem predstavljajo celo edino družbo in tolažbo. Problem pa so NEKATERI lastniki, ki mislijo, da imajo oni in njihovi psi večje pravice od drugih ljudi (pač odraz tipične sebičnosti, ki je prisotna v naši družbi). Tudi sam pse na tekih neprestano srečujem (in njihove kupčke, na PST-ju recimo). Srečujem tudi tekače s psi. Se mi zdi, da mora biti to naporen tek, ker se morajo neprestano ustavljati in gledati, kje je in kaj dela njihov pes. Popolnoma nič me ne motijo (psi, da se razumemo), včasih se s katerim tudi malo "pogovoriva", ko priteče vštric. Zares napadel me zaenkrat tudi še ni nobeden. Me pa zelo in upravičeno moti, če se mi sredi teka cucek nenadoma zakadi pod noge. Lastnik se pa 100 metrov dalje popolnoma neprizadeto dela, kot da se ni nič zgodilo. Po njegovo ima njegov pes namreč PRAVICO letati naokrog, če pa pri tem koga popade, je to kvečjemu simpatično, saj ITAK nič ne naredi, in to seveda ni njegov problem. Dostikrat sem bil tudi že priča burni konfrontaciji med lastniki psov, ko se izpuščen cucek, ki brez nadzora divja naokrog, zakadi v nič hudega slutečega (po pravilu manjšega) psa, ki se ob svojem lastniku mirno sprehaja na povodcu. Kriv je seveda privezani pes, kaj je pa izzival. Je že naredil kaj takega, da je izzval nedolžnega napadalca.
Uporabniški avatar
 Sebi
@Zappa: moje logike ne rabiš ekstrapolirati. In zakaj bi z veseljem utapljala mače? :shock: Ok, potem imam po tvojem probleme. Hvala, da si povedal. Prav zaradi takih izjav pravim (še enkrat) bolj kot spoznavam ljudi, rajši imam pse...

Se pa strinjam, da so vedno problem lastniki in ne psi. Zato je moj pes na povodcu in pod kontrolo in ne krati pravice drugih. Prav tako pa ne želim, da drugi posegajo v moje pravice (tudi s takimi neumestnimi izjavami kot je, da rada utapljam mačke - bolano).
 zappa
Sebi napisal/-a:@Zappa: moje logike ne rabiš ekstrapolirati. In zakaj bi z veseljem utapljala mače? :shock: Ok, potem imam po tvojem probleme. Hvala, da si povedal. Prav zaradi takih izjav pravim (še enkrat) bolj kot spoznavam ljudi, rajši imam pse...

Se pa strinjam, da so vedno problem lastniki in ne psi. Zato je moj pes na povodcu in pod kontrolo in ne krati pravice drugih. Prav tako pa ne želim, da drugi posegajo v moje pravice (tudi s takimi neumestnimi izjavami kot je, da rada utapljam mačke - bolano).

A te je zbodlo, kaj? Tudi mene je, ko si v isti sapi sama napisala, kako NISI ljubitelj živali (razen psov, ki jih obožuješ) in kako Z VESELJEM (torej v tem uživaš) pobijaš žuželke. Tako si napisala. Zato sem pa napisal kot vprašanje, če misliš resno. Saj sem prepričan, da ne misliš tako, si pa tako napisala, kot tudi jaz seveda ne mislim resno, tisto z mačkami. Nikakor ti ne kratim nobene pravice, in se ti, če sem te užalil, opravičujem. Zame je bistvo vsega v strpnosti in v upoštevanju pravic vseh.
Uporabniški avatar
 Sebi
Hja, če se že učimo brati... Nisem napisala, da NISEM ljubitelj živali. Napisala sem, da ne maram mrčesa in se posledično zato sama ne uvrščam med ljubitelje živali.
Pa saj ni važno. Izraz strpnost pa v tem primeru pusti grenak priokus...

Kljub vsemu hvala za opravičilo!
Uporabniški avatar
 Damijan
zappa napisal/-a:Zame je bistvo vsega v strpnosti in v upoštevanju pravic vseh.

Lepo prosim, da vsaj klope pa vseeno izvzameš iz "vseh". Klopi suck!
Uporabniški avatar
 pelvis
Zaenkrat torej le ena plodna razprava (tek_v_snegu), dva, ki se sporečeta med seboj še preden prav odgovorita in ena, ki ji gre veliko stvari na živce...

Tek_v_snegu, te razumem in mi je jasno, da je vedno vsak odgovoren za položaj v katerem je. Ampak ker se "napadi" psov (to v večini res niso, lahko bi jih imenoval tudi obletavanja) na tekače dejansko dogajajo, me zanima kako se počuti lastnik psa, ki v neugoden položaj spravi mimoidočega?

Mislim, da lastnik vpliva na vedenje psa in je zato delno odgovoren za pasje početje. Zanima pa me kakšen odnos imajo lastniki do te odgovornosti.
Uporabniški avatar
 še1PR
Dragi pelvis!

Odgovarja ti:
ena, ki ji gre veliko stvari na živce...
Vse tole je že prežvečeno, pogreto in sedaj ponovno servirano... Po kakšni prevečkrat pogreti hrani, je človeku pač lahko slabo... Po kakšni moraš pa celo bruhat...! :wink:

V moji skoraj pol življenja dolgi "pasji karieri", mi grejo ljudje, ki o psih in njihovih lastnikih govorijo vsepovprek in posplošujejo res na živce!

Naj tokrat še enkrat citiram nekaj stvari, ki sem jih na tem forumu že pisala, in s tem zaključujem javljanje v tej temi.

1.
Res je kot pravi Runner: Lastniki psov smo odgovorni za njih in njihova dejanja, le da se te odgovornosti nekateri lastniki ŽAL! ne zavedajo (dovolj)!

Sama se neznanim psom najraje izognem. Moje "odvajanje" od strahu pred psi je bilo nehote tako "sistematično", da ni uporabno ravno za vsakogar. Prvo psičko je domov pripeljal DavorPR, mene pa so pasje sposobnosti (beri: lulanje, grizenje čevljev,..) tako razkurile, nato pa navdušile, da sem jo izšolala v reševalko. Nato sem skoraj deset let šolala lastnike psov. Od tistega kje ima pes rep in kje gobec, do pobiranja kakcev, obnašanja v naseljih,..., do iskanja ljudi (gozd, ruševine, lavine). V vsem tem času sem imela možnost opazovati reakcije psov in ljudi ter se naučila reagirati, če kak pes besno skoči proti meni. Resnično je mnogo lažje, če vsaj približno poznaš pasjo govorico telesa.

Veliko lahko pomagamo sebi in psom s tem kar je napisala katka in ostali:
-samozavest predvsem v glasu (naj vam ne bo nerodno iz glasilk izveči kakega decibela več kot običajno);
-tudi drža ni nepomembna (poskusite narediti vajo kot da vadite govor. Zavpijte: "Zgini!" Če si boste pri tem pomagali s korakom naprej, stegnili roko z izproženim kazalcem, bo imela beseda čisto drugačen zven in pomen, kot če boste pri tem stopili korak nazaj!);
-brez nepotrebnega kriljenja z rokami! (za signalizacijo se že nekaj časa uporabljajo drugačne metode!);
-če boste dlani stiskali v pesti, bo pes še raje z gobcem tiščal vanje! (lastniki ponavadi v pest stiskamo priboljške!);
-psa (dokler se res ne stepete z njim) ni treba gledati v oči! (saj ni vaša nova simpatija!);
-zavedajte se, da če pes (za)laja, še ne pomeni, da vam kaj hoče! (lahko se je sam na smrt prestrašil!);
-ko gre pes proti vam, še ni rečeno, da "gre na vas"! (zignorirajte ga! Kot da ga ni! Ponavadi gredo v takem primeru mimo!).

Tudi meni gre na živce, če se vame zakadi kak "posebnež" in še vedno mi ob srečanju s kako "eksotično" pasmo (še imena pasme si skoraj ne upam napisat - ne samo zaradi psov, predvsem zaradi njihovih lastnikov) zledeni kri v žilah! (Uporabljam "metodo" ignorance in pozitivnega miselnega prepričevanja: "Le kaj mi lahko naredi tale revček, tega me pa že ni strah!")

In še enkrat: Enega recepta, ki bi veljal za vse pse, NI! (Enako velja za lastnike!)

2.
DuleKTKV je napisal: "Nikogar nikamor ne pošiljam ampak prijazno vabim! Tudi nikomur nič ne očitam, ker vem, da imajo vsake oči svojega malarja! Rad bi le prikazal problem z druge strani z upanjem na malo večjo toleranco in razlikovanje med tistimi, ki se držimo reda in tistimi, ki se ga ne. Malo mi gre na živce, da se me tlači v isti koš z neodgovornimi in nevzgojenimi lastniki psov(ker, pes je vzgojen toliko kot njegov lastnik); čeprav se moj pes ne zmeni za ljudi (ne tekače, ne otroke) ga naj bi opremljal z nagobčniki in vezal z verigami ...a kaj? Čeprav jaz za svojim pobiram iztrebke sem ravno tako zanikrn, kot tisti, ki jih ne ...itd.
Nismo v vojski ampak v demokraciji, kjer ni samo belo in črno pač pa so vmes še odtenki. Če bi kaj poslal, bi pa kvečjemu eno brco v rit psu, ki bi me napadel in kakšno pikro lastniku, kakšnega sem pa tudi že opomnil, naj pobere drek za psom. Vsekakor se strinjam, da ni nad tem, kot še marsičem drugim, nobenega nadzora, zavest o tem, kako se v demokraciji obnašati pa pri nekaterih na minimalni stopnji. To pa je največji problem, ki se ga pa ne bo rešilo s črnogledostjo in posploševanji. "
Še1PR je napisala: " :clap: Bravo DuleKTKV! Že nekaj časa me je imelo, da bi ponovno napisala kaj v to temo. Imava popolnoma enako mnenje!

PS: Izjava nekega frajerja, ko sem mu zatežila, naj vseh žensk ne meče v isti koš je bila: "Pravzaprav gre meni tudi na živce, če me tlačijo med tiste moške, ki ne dvigajo straniščne školjke...!" (brez komentarja PRESS :wink: )"

3.
...še pasji izsek mojega pasjega tečajnika, kjer gre tudi za konkretne izkušnje s konkretnimi osebki :? : "...Meni se zdaj že čisto vsak upa sikat, da mu moj pes serje po vrtu in pred garažo (da mu pokažem vrečke iz žepa le redko pomaga) in da naj privežem že to zverino, ker so vsi psi tako ali tako klavci. Ni lahko biti strelovod, s pomočjo katerega zdaj vsak nezadovoljnež sprošča svojo nakopičeno nezadovoljstvo nad življenjem na splošno!...".

Lep dan ti želim!
Uporabniški avatar
 katka
pelvis napisal/-a:Zaenkrat torej le ena plodna razprava (tek_v_snegu), dva, ki se sporečeta med seboj še preden prav odgovorita in ena, ki ji gre veliko stvari na živce...

:shock: a si ti kakšna t'ršica, ki si domišlja, da je v razredu s prvošolčki?

plodnost, ja, my ass... :roll:
pridi pogledat, kako se obnašata moja psa na tekih, pa ti pokažem, kaj je to plodna investicija v pasjo socializacijo.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
katka napisal/-a:
pelvis napisal/-a:Zaenkrat torej le ena plodna razprava (tek_v_snegu), dva, ki se sporeèeta med seboj še preden prav odgovorita in ena, ki ji gre veliko stvari na živce...

:shock: a si ti kakšna t'ršica, ki si domišlja, da je v razredu s prvošolèki?

plodnost, ja, my ass... :roll:
pridi pogledat, kako se obnašata moja psa na tekih, pa ti pokažem, kaj je to plodna investicija v pasjo socializacijo.

You better preserve your ass for other activities than dog's stories.

Pohvalno za vas da ste ustimali pse.

Debata pa je sla na to da smo ljudje lahko na dveh koncih:
- kot vodniki psov ( le od kod vam termin lastnik psa )
- ali kot tisti ki se srecuje s psom

Ce clovek nima izkusenj vodnika psa je hotel ali ne v poziciji
da je pes nepotrebna zverina ki komplicira ze itak komplicirano zivljenje.
Sploh ce se clovek zeli odpociti na tek po tekem sluzbenem dnevu potem
pa te se gnnjavi ali kaksen nic hudega slutec kuza ki je samo radoveden ali kaksen big doggie, ki se samo sopiri ker za tekacem vidi drugega psa ali pa ko teces cez kaksne travnike pa je kaksen kuza malo prevec spuscen. Ta zadnja scena mi je se najhujsa ker si dejansko gost.
Verjetno je tisti kuza tam gazda in ta travnik last nekoga ampak vemo kako so vcasih speljane planinske poti z dovoljenjem lastnikom in takrat moras najti kompromis. Takrat pa verjami pa res My ass...verjetno nimas izkusenj ampak srecati se s Sar Planincem za njim pa nekaj ovc pot pa tako speljana da se nikak ne mores izogniti...takrat pa res My ass...

No ko pa si vodnik torej s psom gres na sprehod.
Verjetno si zelis cim manj tistih srecanj recimo dveh dominantnih samcev...pa recimo da je socializacija v soli pomagala ...mislim da ko se srecata dva enakovredna napuhleza ki se hoceta meritzi sola socializacije ne spila ampak samo moc oz avtoriteta ki jo zacuti samec od gospodarja.
KEr takrat v bistvu dejansko premagujes sile narave.
Ce te tega niso naucili v socializaijski soli in nimas taksnih problemov potem imas pac sreco ker se ni bil otaksnega scenarija.
Naj opozorim se to da so laboratorijski pogoji eno, izkusnje na terenu ko je druga zival taksna in taksna pa drugo.

Je pa se ena glupa in naduta od vodnikov.
Recimo eden vodnik je naredil solo in dal my ass socializacijo skozi.
Full mu vse stima s psom po sprehodkih in ce so drugi kuzeki pogodu - mili, ni recimo samice ali kakrsen koli razlog za konflikt.
Ja potem pa tak my ass vodnik s certifikatom sole sreca drugega my ass vodnika z malo manj civilizranim my ass psom.
In sedaj jasno ce je scena ugodna se da my ass civiliziranega psa sprovocirati seveda pod dolocenimi pogoji ( zato poduarjam ta vidik socializacije vs avtoriteta ) ...in kako se zgodba konca...
Ja my ass kao civilizirano kuza s solo civilizacije je uspel priti na scenarij kjer ta my ass civilizacija ni vec delovala in seveda kdo je kriv:
Ja jasno tisti my ass necivilizran kuza...vedno so drugi vedno jaz imam vse poslihtano ...stara zgodba...zato je tecno z nekaterimi vodniki ali lastniki ko preprosto ne stekajo da morajo mes seboj sodelovait pa naj ima eden ne vem kaksne reference...

Seveda ce pa da socializacija tisti obcutek da kuza zna se ponizati oz. obcutiti tudi ko dva psa nimata moznosti da se zmenita
( saj itak vemo da ce se psi sami srecajo sami poslihtajo med seboj slej kot prej samo clovek komplicira )....

No skratka tukaj zgoraj sem videl kar precej idealnih my ass debat...ampak dejanski my ass catchi se pa skrivajo v robnih scenarijih izven laboratoriojskih pogojev tam ko ni vec stanje MY ass socializacije in se ni sproban scenarij...takrat pa ponavadi kriv my ass drug..vedno drugi...ni sodelovanja komunikacije ampak vedno se zabubi v zgodovino lastnega psa ...

Kakorkoli ...obstaja tudi kreativnost...

Ono ko je Dule omenil o nagobcnikih in privezavah to pa itak...
Saj zato pa so problemi...ker ti drugi iscejo dlako v jajcu ker je pac imel slab dan pa full prav pride kaksen pes ki ga vodi tekac ob sebi pa ni privezan...
Uporabniški avatar
 katka
me veseli, da si našel skorajda poetski navdih v frazi, čeprav iz konteksta razbiram, da njene rabe ne razumeš baš najbolje.
ostalo pa je rahlo neberljivo.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA