Poznaš tisti občutek, ko hkrati stojiš pred nečim, za kar veš, da je od nekdaj v tebi, od nekdaj tvoje...pa ti je hkrati neznano kot vonj oddaljenega poletja, ki še čaka nekje med visoko travo, da postane vsaj misel v krogu življenja, kaj šele resnično, dolgo in vroče...
Spet ta nemir. Ki mi je tako blizu, pa hkrati tako daleč.
Hkrati me žene naprej in hkrati hromi.
Takrat vedno rabim tisto nekaj, en tak "push", da lahko v pravo smer sprostim to neznosno akumulacijo energije...
In danes je bil moj prvi gozd. Ja...na nek način sramota, da se še nisem odpravila na pravi tek po gozdu...
Noge, vajene asfalta so se čudile mehkobi listja in iglic...korenin kot da ni bilo...pa tisti zrak...tako svež in hladen v senci, in ves vroč ko hušknem na plano...
Pa se spet skrijem nazaj...ristanc se grem z zlatimi sončnimi cekini, razsutimi in migotavimi na dišeči preprogi pod zeleno streho.
Brez misli izbiram smer v križiščih, bolj po neki notranji sili...brez skrbi, ker vem - kjerkoli bom prišla ven, bom znala domov...saj smo kot mulci sto in stokrat prekrižarili te potke...saj še takrat nisem vedela, katera je katera. Zdaj pa sploh. In zanimivo - takrat sem se jih malo bala...zdaj pa ne več. Kot da so moje, pa čeprav na njih ni veliko mojih sledi...koliko preprog listja jih je že prekrilo...in kaj vse se je zgodilo vmes...
Listju je vseeno, kje sem vsa ta leta ubirala svoje korake...zdaj sem tukaj...in še vedno mu je vseeno. Važno je, kaj čutim jaz.
In pozabim, kje sem vsa ta leta ubirala svoje korake...vsaj za teh nekaj minut sem kot listje...zdaj sem tukaj...in še vedno je vseeno...važno je, da čutim...da sem kakor listje...
Hiša.pašeenainšeena.hišahišahišahiša...hovhovhov...ustavimse...povohame...amepoznaš?...počasispettečem...asfalt...korakjetrši,ahitrejšikotpogozdu...mojaulica...mojblok...malošepotelovadim...seraztegnem...sejesplohkajzgodilo?
Tako veliko stvari moram še pustiti tam, med zlatimi cekini...
m