Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Classix
V slabih petih mesecih minus 30 kg...čestitam :!: Upam seveda, da takšna izguba telesne mase ne bo potegnila za seboj kakšne zdravstvene težave, toda kot pravijo, dokler se dobro počutiš je vse v redu.
Meni do izgube tvoje mase manjka še dobra dva kilograma, vendar gre za časovno precej daljše obdobje. Sem pač narejen bolj na ''langzam aber ziher''.
Vsekakor ti želim, da pri vsem kar počneš še naprej predvsem...uživaš.

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 HUDMA
Classix, hvala za dobre želje! Tudi sam upam, da se ne pojavijo kakšne zdravstvene težave. Zaenkrat se počutim odlično! Res pa je, da nisem izgubljal teže na račun stradanja, pač pa s pomočjo gibanja. Res je tudi, da sem nekoliko mlajši od tebe, zato tvoj uspeh (sem bral tvojo temo) zelo spoštujem! :clap:
Uporabniški avatar
 kengurujko
Meni se pa zdi da pretiravaš s tem poudarjanjem hitrosti-in kako si še vedno blazno počasen in la la la-pa prav super rezultat imaš-glede na to kolk (mal) časa šele tečeš, ker jaz tečem že precej dalj, pa na žalost tudi še kadim, pa nimam takih rezultatov-in se prav bad počutim-a je z mano kej narobe ker ne dosegam takih rezultatov, čeprav se že skos ukvarjam s športom....
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Za razvoj hitrosti je treba dat malo večji pripravljenosti in izboljšanju le te tudi primernemu tipu treningov (za razvoj moči). Ni vse samo v letih temveč tudi na tem kako treniraš. Dolgi treningi so ti za pridobivanje kondicije, da telo navadiš na dolgotrajni napor. Za razvoj moči so pomembni predvsem intervalni treningi oziroma višinci.
S tabo ni prav nič narobe, lahko je edino da imaš preveč "monotone" treninge in je telo navajeno na konstantne napore. Tako kot pri vseh rečeh je treba pač tudi pri treningih uvest raznolikost ravno zaradi omenjenega, da se telo ne navadi na iste gibe, korake, napore.

Pa upam da nisem preveč pametno sedaj izpal, hotel sem le pomagat...

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 kengurujko
Sej maš prav Uroš. Preveč monoton tek-mal preveč se po unih krogih na Žaku preganjam, zna bit sila dolgcajt vsake tok.... Sam na prireditve pa vseen mislm it-pa četud čist med zadnjimi prtečem v cilj... :D
 bazilika
Pozdrav še z moje strani.
Še ena nova, ki je letos začela tečt zares. Prej malo mešano; malo rolanja, malo kolesarjenja in malo teka. Letos pa že štiri meseca samo tečem in z veseljem povem, da je to res najboljša droga v mojem življenju. Tečem dnevno od 5 - do 12 km. Počasi dodajam klance, saj samo s podaljševanjem počasi postaja preveč monotono. Zdaj z lahkoto tečem dobro uro brez vmesne hoje. Počasi bo treba investirati v dobro uro, da se začnem ukvarjati tudi s hitrostjo.

Mi lahko kdo razloži, kaj so intervali in frtek? Se opravičujem, če sprašujem neumnosti, ampak važno, da tečemo, kajne?
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
kengurujko napisal/-a:Sam na prireditve pa vseen mislm it-pa četud čist med zadnjimi prtečem v cilj... :D

Uvrstitev zame osebno sploh nima velikega pomena. Na koncu smo VSI zmagovalci, kajti največja nagrada je, da pritečes na cilj in si rečem ZMOGEL sem...

Ker s kenijci pa se mi res zaenkrat e ljubi tekmovat :lol:
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Pa, da še podam odgovor na bazilikino vprašanje.

V bistvu so si intervali in fartlek zelo podobni, nekateri jih včasih celo mešajo med sabo. Pri Intervalnem treningu gre za treniranje na urejeni podlagi (atletski stadion), na vnaprej določenih razdaljah, ki jim sledijo kratki premori (intervali) izteka, jogginga.
Pri farleku pa nimaš vnaprej določenih razdalj, ciljev temveč tečeš "po pameti" oziroma se prilagodiš svoji trenutni pripravljenosti. Torej imaš pri slednjem bolj proste roke in je načeloma zelo primeren kot zamenjava za intervalni trening pri tekačih začetnikih. Bistvu fartleka je namreč tudi, da človek ob teku uživa medtem, ko pri intervalnem treningu je potrebno več discipline, izkušenj ter moči saj je zelo izčrpajoč.

No to je neka glavna razlika med njima, upam, da je kaj pomagalo!

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 Classix
bazilika napisal/-a:
Mi lahko kdo razloži, kaj so intervali in frtek? Se opravičujem, če sprašujem neumnosti, ampak važno, da tečemo, kajne?

Dobrodošla na forumu :!: Da ne bova smetila po tej temi...čisto na kratko. Fartlek je tek z izmenjavanjem ritma in hitrosti vse od hitre hoje do sprinta. zaradi tega mu pravijo tudi ''igra hitrosti''. Intervali pa so prava mala tekaška znanost. Gre za šprinte z visoko obremenitvijo, katerih število ponovitev je odvisno od tega za katero razdaljo se pripravljaš, pomemben element pa je tudi iztek med vsakim intervalom. Priporočam ti, da omenjena tekaška pojma vpišeš v iskalnik na vrhu strani in...voila...branja kolikor hočeš.

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Urška Sonček napisal/-a:@ Uroš: A ti treniraš intervale/fartlek? :D

Glede na to da delam večinoma dolge teke je bolj zame fartlek :wink: mislim da sem intervalnega samo enkrat delal na stadionu, to enostavno ni kraj zame :D je mal premajhen krog :lol: zato sem jih enkrat pretekel 140 (300 m) da sem naredil en konkreten trening :mrgreen:
Uporabniški avatar
 Urška Sonček
Ko tečeš fartlek se že v naprej odločiš kje je čas za pospešek ali je vse to po občutku (utripu)? Hribi/ravnine?

Tebe zaslišujem, ker vem, da imaš veliko pretečenih kilometrov in se oglašaš v tej temi. :mrgreen:
Hvala.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Takole zgleda moj fartlek trening:

Za ogrevanje tečem ene 20 min (5 km) z vmesnimi šprinti, da raztegnem in pripravim mišice na "trpljenje" :twisted:
Nato sledi kilometrski šprint, tu ne gledam na uro temveč tečem na vso moč kolko pač lahko. Nato sledi kilometrski iztek in nato spet šprint... šprintov naredim po občutku oziroma kolko moči imam.
Moji trningi (izključno po PST) so iz smeri vič proti kosaškemu bajerju tako, da tečem do oznake 3 nato šprint do 4 nazaj iztek do 3 šprint do 4... bom pa sedaj z garminom sprobal in mi bo on sam piskal glede na moje prednastavljene cilje.

Za šprinte v hrib najraje izberem Tivoli - Rožnik. Najprej od cvetličarne tečem mimo gradu gor do cerkve, naredim obrat po isti poti in nato še celoten krog (podoben kot je tek za srce) okrog celotnega Rožnika, tako da je na poti čim več "hribčkov" :twisted: .
Tečem pa na vso moč do meje ko še lahko nato pa pač upočasnim tempo.
Včasih pa izberem tudi Golovec, kjer je pač malo daljši klanec ampak je fajn se zaganjat med drevesi.

No tole so večinoma moji treningi za moč in eksplozivnost.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Urška Sonček napisal/-a:Hvala za obsežen opis treningov. :mrgreen:

Mimogrede... OMG že ogrevanje 15 km/h. :clap:

Malenkost.

Natančen podatek pa je 5.4 km, čas pa 23 minut.

Kenijec pa še nisem :mrgreen:

Lp

Uroš
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA