Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
pravzaprav je finesa v tem, da poznaš svoje zmogljivosti in tem prilagodiš svoj tempo na celotni poti :wink:. odteči celih 42 km z istim tempom :!: v tem je čar drugega ljubljanskega kroga (za mene) :!:
Uporabniški avatar
 mare
Oba kroga lahko v istem tempu pretečejo le zares dobro pripravljeni izkušeni tekači ali pa tisti, ki bodo tekli prvega veliko prepočasi. Povprečno pripravljen rekreativec (ki ima za sabo vedno premalo treningov) prvega kroga ne more teči tako počasi, da ne bi bil v drugem še počasnejši. Nekaj minut razlike (oziroma do 10) je za rekreativca dobro tempiranje tempa.

Če se vrnemo k prvotnemu (večnemu) vprašanju, kako v zadnjih dneh pridobiti par minut, na katero po moje še ni bilo odgovorjeno. Če tvoji testi kažejo na čas, ki le par minut odstopa od želja, bi že adrenalin tekme moral dati nekaj dodatne moči. Dodatne minute lahko pridobiš z ustrezno prehrano in hidracijo pred tekmo in nečem, kar mnogi zanemarjajo, nekoliko več spanja v dneh pred tekmo in to ne jutranjega poležavanja, pač pa pravi večerni spanec. Še bolj pomembna je prehrana in hidracija med tekmo.

Vse ostalo se nanaša na to, da časa ne izgubljaš dodatno. Relativno izenačen tempo s počasnimi prvimi kilometri (neverjetno je, kako se praktično vsi na prvih kilometrih zaletijo), tek po najkrajši poti po notranji strani ovinkov, primerna obleka, hitro prečkanje okrepčevalnic itd.
Uporabniški avatar
 Biz
Zakaj se ne bi mogli slabo pripravljeni rekreativci odteči dva enako hitra kroga? Meni je uspelo s pomočjo GPS ure, poleg tega, da sem očitno kar dobro predvidel, kakšne so moje zmožnosti. Razlika med prvim in drugim krogom je bila 1 minuto in pol. Če se ne motim je bil drugi daljši, za iztek po Šubičevi in Trgu republike. Tako da je šlo za praktično identična časa. Sicer je vedno mogoče trditi, da sem tekel prvi krog prepočasi, po drugi plati pa vemo, kaj bi se lahko zgodilo, če bi prvega odtekel prehitro.

Oba kroga lahko v istem tempu pretečejo le zares dobro pripravljeni izkušeni tekači ali pa tisti, ki bodo tekli prvega veliko prepočasi. Povprečno pripravljen rekreativec (ki ima za sabo vedno premalo treningov) prvega kroga ne more teči tako počasi, da ne bi bil v drugem še počasnejši. Nekaj minut razlike (oziroma do 10) je za rekreativca dobro tempiranje tempa.
Uporabniški avatar
 mare
Biz:
Lahko pretečeš, v do sekunde enakem tempu, ampak to gotovo ni optimalen tek. Logika je preprosta. Tudi pri dokaj počasnem teku rekreativni maratonec pred koncem teka porabi večji del glikogenskih rezerv, mišice in sklepi začnejo boleti, očitna je sprememba v tehniki teka itd. Tek je zato v drugi polovici (tretjini, četrtini) v vsakem primeru težji, vzdrževanje enakega tempa zahteva od tekača večji napor.

To lahko preizkusiš na kakšnem teku tudi sam. Če veš, kakšen je tvoj optimalen srčni utrip za maraton, ga poskusi preteči s takim utripom. Večina rekreativcev bi imela ob enakem utripu v zadnji četrtini opazno nižjo hitrost kot v prvi polovici. Tek, pri katerem bi bil cilj vzdrževati konstantno hitrost in bi tako začel teči pod laktatnim pragom, končal pa nad njim bi bil daleč od optimalnega. Profesionalci imajo ob dokaj konstantnem tempu tudi srčni utrip dokaj konstanten.

Zdaj ali je zate optimalna razlika 2 minuti, kot si tekel letos, ali pa bi bilo bolje manj ali več, pa ne morem trditi, saj še zase ne vem pravega podatka.
Pomoje pa lahko rekreativni tekač "zadane" zanj idealen tempo - ali mu to rata po sreči ali po izkušnjah je drugo vprašanje.
Za rekreativnega tekača idealn tempo je čimbolj enakomeren tempo, ki mu omogoča da v cilj priteče z nasmeškom na ustih, če začne prehitro tega nasmeška najvrjetneje nebo, in čas bo najvrjetneje slabši. Če začne prepočasi, lahko v zadnjih 10km še nekaj pridobi, tako da čas na koncu tudi nebo veliko slabši.
Mislim da je za rekreativnega tekača to zmaga nad samim seboj... in ne 1minuto boljši čas in zadnjih pol ure kisel obraz, in potem 7dni hodi kot kavbojc.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA