Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Fenc
No, ljudje delajo vse mogoče, da pridobijo na moči. In na žalost jih je kr dost takih, ki so občutno premladi za to. Drgač sem tut jz dojela, da gre za "don't try this at home". :D

Če si visok, potem imaš večjo kapaciteto pljuč in lahko dlje zdržiš brez zraka. Zame je bil tisto pravi uspeh - glede na svojo višino imam za 20% premajhno kapaciteto pljuč. Če ne rabiš jemat zdravil, potem si mogoče imel kako virusno astmo ali kaj podobnega. To lahko preboliš. Če imaš alergijsko, je ne moreš - razen če nisi več alergičen, kar se pa zelo težko zgodi. Kvečjemu še kako alergijo zraven fašeš. Pri alergijski astmi odsvetujem, da zdravil ne jemlješ - razen če alergenu nisi izpostavljen. Potem ni nekih problemov.

Lahko pa tudi kombiniraš teh 10 ponovitev in piramida, ki si jo lahko po želji skrajšaš ali pa podaljšaš. Pri krajših bolj treniraš hitrejše stopnjevanje oz že skoraj šprint (čeprav vsak tek, ki je daljši od 150-200 metrov se začne s stopnjevanjem), pri daljših pa tempo tek. Po moje je dobro, da treniraš obe, tako "kratko in hitrejšo piramido" kot tudi daljšo -saj nekaj takega sem menda že prej napisala. :D Imaš kar raznolike cilje, zato je težko najti nek optimalen trening za vse hkrati.
Uporabniški avatar
 štenga
mare napisal/-a:Sicer pa mene zelo zanima tale tvoj eksperiment. Zato nas le obveščaj. Samo napiši vse, da ne boš kot en moj kolega, ki se hvali, da je šel pred LM le 2x tečt, pa je postavil čas 1:30, kar je za to starost odlično.

Evo nov dan za tek. Nisem napadal časa na 1km (ker sem imel nezgodo in je posledica odrezan zadnji del pete prejšnji vikend - auč) ampak sem odtekel 8 krogov -> 3.2km ... v peklenski vročini. Ok ni bila ravno peklenska vročina vendar pri teh temperaturah in žgočem soncu še nisem tekel :). Prvič mi je uspelo teči konstantne čase krogov (vse med 1:35 in 1:40) po 8-ih krogih je štoparica pokazala 10s manj kot prejšnjič :clap: . Nato sem šel še na kalvarijo, kjer je tudi padel nov osebni rekord - izboljšanje za 3s - čeprav sem že na začetku kar konkretno čutil meča. Pa še danes je bilo nekje 15-20 (transportnih) kilometrov na kolesu (služba, stadion, kalvarija). :laola
Uporabniški avatar
 štenga
štenga napisal/-a:Čez dva tedna sem se odločil za 10 sledečih rund:
- 0.5 kroga regeneracije v času 1:30 (7:30min/km)
- 1 krog teka v času 1:30 (3:45min/km)
Skupaj 6 km v pol ure. Pri tem upam, da bom izvedel 2 stvari. Ali sem sposoben teči 10 tako hitrih intervalov in ali sem sposoben zdržati 10 tako počasnih intervalov :-- . Poleg tega bo obremenitev verjetno pomagala za cilja na 1km in tudi za 3km (no Cooperja).

Sicer ni ravno dva tedna kasneje ampak včeraj je prišla na vrsto ta vadba. Tempo 1:30 na krog mi je malce prehiter (poleg tega ga tako ali tako ne morem dolgo držati) zato moram reči, da sem po osmi rundi (počasi/hitro) hotel končati, nato pa so mi v spomin prišle misli s tega foruma: "vse je v glavi, vse je v glavi". Tako sem nadaljeval in zadnja dva kroga teka celo pospešil ter ju tekel 1:27 in 1:26 (oz. 3:35/km) :lol: (torej tehnika - ko ne gre več pa pospeši :lol: ). Sem bil pa po vadbi konkretno uničen ampak sem naredil še nekaj sklec, pull-upov pa neke podobne zadeve ter raztezanje, tako da sem zadovoljen. Ta teden grem še enkrat malo dalj kot pol ure (enakomerni tempo 5+min/km), naslednji teden pa upam, da se končno spravim na Pohorje.

Ugotovitve glede intervalov: regeneracijski del (pol kroga) v času 1:30 (7:30/km) je bil zelo prepočasen, saj sem moral vmes hoditi, da nisem prehitro dokončal tega pol kroga. Zaradi tega bom naslednjič, ko me bo prijelo za te intervale imel sledečih 10 rund:
- 0.5 kroga regeneracije v času 1:00 (5:00min/km)
- 1 krog teka v času 1:30 (3:45min/km)

Skupaj -> 15krogov oz. 6km in 25min (mi je všeč, da bo 5min manj 8) ). Komentarji zaželjeni :) .
Uporabniški avatar
 štenga
štenga napisal/-a:Ta teden grem še enkrat malo dalj kot pol ure (enakomerni tempo 5+min/km), naslednji teden pa upam, da se končno spravim na Pohorje.

Torej prvi daljši tek z moje strani. Po GPS-ju 1:03:26 in 12,18km. V realnosti pa verjetno več metrov (sem bil kar slabe volje, ko sem primerjal po karti). Tekel sem namreč okrog treh ribnikov in večkrat mi je gps dosti skrajšal južni ovinek (kot da sem tekel čez jezero) in tudi zgornji obrat, pa še prvih 300m mi je odrezal (pri natančnih krogih je bil tempo okrog 4:50). Dobro kar je pač je - 10km je po teh podatkih bilo odtečeno v 51:04. Ta cilj pa res ne bo težko izpolnit (10km v 50min) - mogoče sem ga realno že včeraj.
 Fenc
Po dolgem času se še javljam še jaz. :)
Torej prejšnji teden je bil Ljubljanski maraton in bila sem ena izmet tistih "norcev", ki smo šli tečt. In vsem tistim, ki niso šli, je lahko žal - bilo je noro dobro! :D

Uresničila sem svoj cilj, da pretečem 10 km brez hoje. Nisem uresničila cilja, da tečem okoli 55 min, ampak napadanje tega cilja je padlo v vodo na avtocesti med Mariborom in Celjem, kjer sem vidla, da je ZIMA! Sneg in mraz sta moj naravni sovražnik, zato sem se šla "nedeljski sprostitveni tek" :D Vseeno sem tekla pod 1 uro. Kako zelo počasi sem šla, sem vidla šele v posnetku mojega prihoda v cilj. Hehehe :lol:

Mimogrede - vmes je bila debata o GPS napravicah, zdej bom pa jz vmešala še štoparice (če smem). Na štartu sem skoraj točno na štartni črti pritisnila začetek in enako za konec na cilju. Razlika v času med mojo štoparco in Timingom (ki vem, da je natančen) je bila 23 sekund. Ima kdo kako idejo, kako je prišlo do take razlike?
 Fenc
Pozabila še eno stvar: štenga, glede na to, da si iz Maribora in če se prav spomnim, si delal neke treninge na stadionu... je bilo to na Poljanah? Gledala sem na spletni strani in vidla, da imajo postavljen cenik tut za individualne uporabnike. To pomeni, da obstaja kaka čip kartica, al se da vseeno na stadion "prešvercat" ne da bi plačal?
 biji
Razlika v času je zaradi tega, ker si verjetno pritisnila pri vratih z napisom Start in ne tam, kjer je bila startna preproga od Timinga (vsaj na 21/42 km progi je bila precej velika razlika med tema dvema objektoma (za mene več kot 20 s)).
Uporabniški avatar
 štenga
Fenc napisal/-a:Pozabila še eno stvar: štenga, glede na to, da si iz Maribora in če se prav spomnim, si delal neke treninge na stadionu... je bilo to na Poljanah? Gledala sem na spletni strani in vidla, da imajo postavljen cenik tut za individualne uporabnike. To pomeni, da obstaja kaka čip kartica, al se da vseeno na stadion "prešvercat" ne da bi plačal?

Imaš prav, bil sem na Poljanah. Nikoli si nisem mislil, da je potrebno plačati za vstop na stadion, zato moram priznati, da se nisem prešvercal ampak enostavno prišel na stadion, se ogrel in začel teči :). So bili tudi dnevi, ko nas je blo več (sem šel s prijatelji/cami), vendar nikoli nihče niti omenil ni, da je kaj narobe, zato me tole o ceniku in karticah kar malo preseneča. Enkrat sva dva bila tudi s trenerjem (ki drugače trenira mlajše), da je dal nekaj napotkov in tudi on ni niti omenil, da bi bilo potrebno dostop plačati, zato mi je čudno ko to slišim (in obenem logično - pač da se služi :( - kjerkoli/kadarkoli). Ko me bo prijelo bom še vedno šel na stadion, če bo pa kdaj kdo omenil, da ne smem več potem se bom pa verjetno prestavil čez cesto.
 Fenc
Saj ponavadi je na vseh stadionih tako, da samo prideš tja in te noben ne kontrolira. Zato je tudi mene presenetilo, ko sem na ceniku zagledala ceno za posameznike. Že zelo zelo dolgo nisem trenirala na stadionu, v Mariboru sploh nikoli, zato sem se prestrašila, da so dobri stari časi mimo. Očitno niso. :)
Kje sem pa kartice pobrala: v Ljubljani, na pokritem stadionu, imajo sistem kartic s čipi in ne moreš noter, če je nimaš - oz. če ne poznaš koga, ki jo ima.

Res je, začela sem štopat pri vratih za štart. Sploh nisem opazila, da ima Timing kako svojo preprogo. No, to je super. Zdaj vem, da nimam čudne štoparce :D
Uporabniški avatar
 štenga
Evo še zadnja preizkušnja končana. Prišel sem na Pohorje (43,5min). Letos ciljev ne bom več napadal, zato lahko napišem, da je en od ciljev odkljukan za izpolnitev drugo leto so pa v planu trije. 1km<3min - pa mogoče še kako leto kasneje - se pa zna narediti, da ne bo nikoli uspelo. Drugi trije so pa vsekakor dosegljivi.

Pa lepo zimsko športanje vsem.
Nazadnje spremenil štenga, dne 08 Jan 2013, 12:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 štenga
davidkopic napisal/-a:Saj cilj 1km<3min tudi ni takšen bau bau zadosečt, pridno delaj pa bo! :laola

Hvala za vzpodbudo - vendar mi je ta edini bau bau - vendar se ga ne bojim :P . Se pa moram pohvaliti, da je padel še en cilj :laola (čeprav je bil že v planu za 2013) . Na zimskem pokalu na Pohorje je šlo pod 40min. No v bistvu je šlo pod 39min :). Pogoji so bili res odlični - tako da obenem čestitke novemu rekorderju.

Sedaj naprej pa upam, da bo kaj snega zapadlo na Pohorju imam namreč namen v nahrbtnik spravit pancerje in krajše smuči, da se potem z vrha lepo spustim. Sicer bo čas (z 10kg nahrbtnikom) na Pohorje slabši a trening bo še hujši :).
 davidkopic
To nedeljo so bili res odlični pogoji na Pohorju, tudi sam sem dosegel OR za minutko :mrgreen: Občutek na progi pa je bil res grozen, v zadnji strmini sem pregorel ko p....!
 Fenc
Štenga (in ostali) čestitam za izpolnitev svojih ciljev.

Tudi jaz sem včeraj na teku "Povežimo soline" čisto slučajno podrla svoj cilj, to je, da tečem pod 55minutami na 10km. In to konkretno. Moj rezultat: 51'21''. :) Največji hec je, da sem od novega leta do včeraj le 4x šla tečt, tak bolj na izi. Je pa tut res, da včeraj prvič na nekem teku nisem tekla sama, tako da sem imela nekoga, ki me je pripravil do tega, da sem tekla z normalnim tempom, ki sem ga sposobna. :D
Tako da nov cilj je, da tečem pod 48 minutami. Toliko mislim, da sem sposobna odtečt v dokaj kratkem času.

Upam samo, da bo kmalu nehalo snežit, da bodo nezimski športi prišli na vrsto.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Upam, da ti uspe, čeprav ne verjamem. Tvoj namen je teči 202 sec hitreje. Upam, da se zavedaš, da je to 20'' na kilometer. To je za moje pojme, ogromna razlika, ki se ne da natrenirati v kratkem času . Edino, če si do sedaj "trimčkala" :D .

P.S. Moj cilj je izboljšati tempo na 10 km za 3 sek na kilometer, pa se bojim, da me čaka težko delo :mrgreen: .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA