Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Biz
Vsak si sam postavlja cilje. Eni dolžinske, eni hitrostne, eni... Izkušnje starejših povedo, da se maratona ne teče v prvem letu, ko začneš s tekom... Kajti pospešen režim treninga pomeni večjo obremenitev za telo in večjo možnost poškodbe.

Seveda se da teči tudi maraton po 6 mesecih ukvarjanja s tekom, poznam namreč kolega, ki mu je tako uspelo odteči Radence v času pod 4h. Se pravi v času, ki ga ni mogoče primerjati s hojo.

Sam pa bi vama najprej svetoval nekaj polmaratonov. Naj bo tek užitek, ki ga doživljaš dolga leta, ne pa pretirano in verjetno prehitro pehanje za razdaljami, ki te zaradi neugodne izkušnje (npr. poškodba) lahko odvrneta od nadaljevanja.
 Dolgi
Tek je vsem v užitek to nam je vse skupno čeprav se naši pogledi razhajajo! Kako hitro tečeš, koliko tečeš in s kom tečeš je prav vseeno...
Trenutno se pač tako počutim, da bi rad premagal maratonsko razdaljo in to je to...
Ko te neka stvar tako potegne kot je mene pred dobrim letom tek (pred tem sem se ukvarjal z ostalimi športi, od 7 leta naprej), te težko kdorkoli ali karkoli spravi s te poti. Pa ne razumet narobe sej mislim da ne jaz ne MTarahumara se ne spuščava v to brezglavo, mislim da pride trenutek v glavi ko te maraton sam pokliče in si pripravljen za ta cilj uložit nekaj več. Ne dvomim da ti izkušnje pri tem pomagajo in vem da se spuščam v neznano, vendar po polovički v Radencih letos enostavno hočem več, za čase izboljšat pa mam celo življenje čas...
Upam da se vidimo na cilju oktobra in da spijemo pivo, brez poškodb, zdravstvene pomoči, maserk ali česa podobnega...
Do takrat pa... DOBER TEK! :D
Dolgi napisal/-a:Upam da se vidimo na cilju oktobra in da spijemo pivo, brez poškodb, zdravstvene pomoči, maserk ali česa podobnega...
Do takrat pa... DOBER TEK! :D

Sicer se z vsem citiranim strinjam..ampak če bojo pa maserke luštne, pol pa ne vem, če ne bom mal hlinil kake poškodbe...in se mal zadržal v njihovih rokah... :P :lol:

Dans grem delat intervale..in sicer tistih Yossijevih 10x800m..pa ne toliko zaradi tega, ker me zanima oz. bi verjel v to predikcijo maratonskega časa skozi za trening, ampak ker me intervalni trening zanima, že dolgo se ga nisem treniral, se spomnem, ko sem treniral smučarski tek 15let nazaj, smo tem intervalom pri teku v hrib rekli "nabiranje kisika"... :mrgreen:

Pa zaluštalo se mi je malo steze...dost mam teh krogov po okoliških vaseh...grem malo kroge štepat...poročam jutri o rezultatu. :D
Uporabniški avatar
 Radolca
prvkrat sem se spravil pretečt maraton po pretečenih sedmih ljubljanskih polovičkah.
avgusta tistega leta sem za preizkušnjo pripravljenosti na maraton pretekel še razdaljo od bleda do ljubljane. da sem spoznal, kako telo funkcionira in kako naj se z glavo pripravim za tako dolg tek.
oktobra na ljubljancu sem odtekel dva kroga zelo premišljeno. časovna razlika med obema krogoma je bila okoli dve minuti :wink:
v tistem letu sem tekel približno 150 km na mesec. torej se nisem gnal za kilometražo.

v prejšnjih letih sem si mislil, da maratona ne bom nikoli zmogel in se ga tudi ne bom lotil :lol: danes mi je pa pod častjo, da ne bi šel v ljubljano na maraton, kjer imam "en krog zastonj", v primerjavi s "polovičkarji" :--če sem seveda pripravljen nanj.
v radencih nisem bil psihično pripravljen na dva kroga, pa sem jih vseeno odtekel (pod štirimi urami) :clap:
Uporabniški avatar
 StaraKost
....imam na sumu, da ta dva malo "goljufata". Izdajata se za začetnika, tekaška najbrž že, čeprav imam občutek, da imata v ozadju kar soliden "background" iz drugih športov.
Če je to res, potem za njih veljata drugačna pravila kot za tiste začetnike, ki prej niso nič počeli in morajo najprej par sezon ustvarjati pogoje, da telo brez posledic zdrži večurne napore.
StaraKost, točno tako! Samo ne rabiš met tega "na sumu", ker sva oba dejansko povedala (Dolgi in jaz) da se maratona lotevama z nekaj športnega "backgorunda" in nisva čista začetnika...za dolgega ne vem, ampak jaz sem denimo res dost športal tam med 10im in 25im letom (sm.tek,nogomet,kolo,košarka - vse te športe sem redno treniral vsakega vsaj 1 leto skupaj)..je pa spet res, da sem po 25em letu bolj kot ne odnehal z vsemi aktivnostmi in se je našel samo še čas za kako urico nogometa na teden. Služba, kasneje družina ipd. zgodbe, saj so nam vse znane.

S tekom na daljše proge kot takim pa izkušenj nimam, še na smučkah sem dejansko samo 1x pretekel 20km skupaj, sicer pa na tekmah kot 15letnik maksimalno 6km. Na treningih pa tut ne dosti več. Ampak od tega je 16 let!

Jaz se nimam za tekača začetnika, se pa imam za začetnika med tekači na dolge proge. :D
Uporabniški avatar
 štenga
StaraKost napisal/-a:To da bi mi bil edini cilj samo premagati 42 km mi se zdi totalno brez veze. Ko čas ni omejen je tega praktično sposoben skoraj vsak zdrav človek.

Podpis - kot da bi svoje misli bral - sicer nebi rekel vsak, vendar poanta je dobro vidna.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA