Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 tomaz ny
andrejl napisal/-a:
Athena89 napisal/-a:heh :D
me pa prav zanima kok % vi mislite da je talent, kok % pa trening?

boljši so rezultati, večji je odstotek talenta. vsak povprečen tekač lahko odteče maraton pod 3h s vsaj približno pravilnim treningom, samo talent pa ga lahko odteče pod 2:30.

to, da je rezultat 90% treninga in 10% talenta, je ena navadna floskula, s katero starši motivirajo svoje otroke, da bi bili bolj pridni. in s katero se tolažijo(mo) rekreativci, v smislu "saj bi lahko tekel 10km pod 35min, samo če bi bolj treniral, ampak kaj ko nimam časa" :lol:

lp, andrej

Samo talent lahko odteče pod 2:30 maraton???!!! :shock:
Oprosti izrazu, ampak ne kvasi neumnosti. Mogoče bi razumel, če bi rekel, da lahko le talent odteče pod 2:15, mogoče 2:20, ne pa 2:30.
Pri maratonu redki talenti pridejo do svoje genetske meje- ta je edina preko katere ne moreš(zaenkrat), saj je treba trenirati desetletje in več, hkrati pa ohraniti telo nepoškodovano. Mnogi se prej poškodujejo in ne morejo naprej, veliko talentov pa se sploh ne odloči za maraton, ker tečejo na krajših razdaljah in le nekateri od teh, ki se potem odločijo za maraton so potem tako uspešni kot na krajših razdaljah.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Tale o skleci je zanimiva-pri 30ih jih narediš 130-svaka čast. Jaz jih ne naredim 50 - sem eden izmed ta "švohnih" tekačev. Zaenkrat.
Moram reči, da imam enega prijatelja, ki je bil svoj čas atlet, sedaj pa teče le še za svojo dušo, ki naredi 500 sklec v kosu, star pa je verjeli ali ne 52 let :o ! Tega sicer nisem videl, sem pa videl na lastne oči,sem pa videl in štel, ko je naredil 300 sklec naenkrat brez težav in rekel, da če bi šlo za stavo bi jih naredil 500. 4-5krat na teden naredi 3 do 4 serije: 100 sklecov, 150 trebušnih in hrbtnih, z 12kg prosto utežjo po 50 ponovitev za biceps in triceps, potem pa gre teči-velikokrat tečemo skupaj in mu 4min/km ne pomeni nič. Pred nekaj leti je za stavo pretekel skoraj maratonsko razdaljo(16 krogov po 2620m) v času 2:48, a ne po ravnem temveč po zelo valovitem terenu okrog Velenjskega jezera, kjer treniramo. Je pa res, da je bil zelo dober atlet svoj čas.

Speedy tale trening 10*1km z 2min P z lahkoto, se mi zdi prehud za rezultat 35min na 10km. Menim, da bi trening, ki bi bil 10 sekund počasnejši na kilometer, recimo 3:25/km*10 z lahkoto več kot dovolj. Tekač, ki takšen trening dela z lahkoto gre po moji oceni sigurno pod 33min.
Jaz sem v sezoni, ko sem tekel 10km na stezi, delal trening recimo 8*1km v času 3:20 s pavzo 2min, ali pa 6*1km za 3:15 z 2,5min pavze in vsekakor ne z lahkoto, pa bi tekel okrog 34:50, le da sem zaradi tega ker sem se uštel v krogih odstopil-1. tekma na stezi v življenju :oops: .
Lep pozdrav vsem forumovcem!
:D
Se vidimo na kakšnem PSTju! :wink:
Uporabniški avatar
 Matej
Še sam bi nekaj dodal:

1. Iz vsega napisanega se zdi, kot da je talent nekaj, kar imaš ali pa nimaš. Pa ni tako. V resnici smo vsi bolj ali manj talentirani (no, nekateri ste več, drugi smo manj), so pa razlike v preddispozicijah lahko velike ali pa tudi zelo majhne. Saj veste, Gaussova krivulja, bla, bla...To pomeni, da se med seboj ne razlikujemo samo po količini in kakovosti vloženega treninga, ampak v enaki meri tudi po talentu.

2. Pomen in razmerje talenta napram vloženemu delu? Ne vem, ampak v zadnjih časih se vse večji poudarek daje genetskim preddispozicijam, tako da je tisto razmerje 1:99 močno mimo.

3. 35min za 10 kilometrov???
Le redkim je dano (ali pa prigarano). :wink:
Uporabniški avatar
 andrejl
tomaz ny napisal/-a:
andrejl napisal/-a:
Athena89 napisal/-a:heh :D
me pa prav zanima kok % vi mislite da je talent, kok % pa trening?

boljši so rezultati, večji je odstotek talenta. vsak povprečen tekač lahko odteče maraton pod 3h s vsaj približno pravilnim treningom, samo talent pa ga lahko odteče pod 2:30.

to, da je rezultat 90% treninga in 10% talenta, je ena navadna floskula, s katero starši motivirajo svoje otroke, da bi bili bolj pridni. in s katero se tolažijo(mo) rekreativci, v smislu "saj bi lahko tekel 10km pod 35min, samo če bi bolj treniral, ampak kaj ko nimam časa" :lol:

lp, andrej

Samo talent lahko odteče pod 2:30 maraton???!!! :shock:
Oprosti izrazu, ampak ne kvasi neumnosti. Mogoče bi razumel, če bi rekel, da lahko le talent odteče pod 2:15, mogoče 2:20, ne pa 2:30.
Pri maratonu redki talenti pridejo do svoje genetske meje- ta je edina preko katere ne moreš(zaenkrat), saj je treba trenirati desetletje in več, hkrati pa ohraniti telo nepoškodovano. Mnogi se prej poškodujejo in ne morejo naprej, veliko talentov pa se sploh ne odloči za maraton, ker tečejo na krajših razdaljah in le nekateri od teh, ki se potem odločijo za maraton so potem tako uspešni kot na krajših razdaljah.

bom preslišal tole o neumnosti. sem že hotel napisati to, kar si napisal ti, samo sem potem naknadno popravil. moraš se zavedati, da piševa tukaj na rekreativnem forumu, ne na vrhunsko tekmovalnem, ne? po mojem je še 2:30 prenizka številka.

talent je relativna zadeva. lahko rečeš, da je nekdo, ki gre prvič v življenju na 10km in ga odteče pod 45 minut, talent. malo ljudi je tega zmožnih. čeprav po tvoje je navaden luzer, ker talenti tečejo 10km precej hitreje (sploh nimam pojma, koliko je npr. svetovni rekord, zato raje ne bom napisal številke, da ne bom spet česa kvasil). ampak če vprašaš mene, ima on v sebi vsaj malo talenta.

če pogledaš sebe, boš rekel, da nimaš v sebi nekaj talenta? je povprečen človek sposoben tvojih rezultatov pri enaki količini treninga?

lp, andrej
Uporabniški avatar
 tomaz ny
OLa!
Nazadnje spremenil tomaz ny, dne 27 Feb 2006, 08:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
CITIRAM:
bom preslišal tole o neumnosti. sem že hotel napisati to, kar si napisal ti, samo sem potem naknadno popravil. moraš se zavedati, da piševa tukaj na rekreativnem forumu, ne na vrhunsko tekmovalnem, ne? po mojem je še 2:30 prenizka številka.

talent je relativna zadeva. lahko rečeš, da je nekdo, ki gre prvič v življenju na 10km in ga odteče pod 45 minut, talent. malo ljudi je tega zmožnih. čeprav po tvoje je navaden luzer, ker talenti tečejo 10km precej hitreje (sploh nimam pojma, koliko je npr. svetovni rekord, zato raje ne bom napisal številke, da ne bom spet česa kvasil). ampak če vprašaš mene, ima on v sebi vsaj malo talenta.

če pogledaš sebe, boš rekel, da nimaš v sebi nekaj talenta? je povprečen človek sposoben tvojih rezultatov pri enaki količini treninga?

svetovni rekord 26:17-10km
Mogoče je treba uvesti še kategorijo supertalent.
Za 2:30 ti noben talent ne pomaga brez zelo resnega treninga. In pa talent pride do izraza le v ekstremih-ko nič ne treniraš ali pa ko treniraš vrhunsko-tu odloča talent.
Tale forum je tekaški-ne rekreativni in ne vrhunski in se lahko pogovarjamo in razpravljamo o kakršnikoli obliki hočemo.
Vsekakor je lahko nekdo, ki gre 10km prvič v življenju po 45min, talent. To, da je po moje navaden luzer, si rekel ti in ne jaz. Jaz sem ti pošteno napisal, kakor mislim, ti pa tu polagaš neke besede meni v usta.
Malo ljudi je tega zmožno-teči pod 45min, zato ker tega nikoli ne poskusi. Kolikoljudi na svetu pa teče?!
:shock:
Mogoče pa sem talent, a dokler ne bom treniral vsaj 7,8 let ne bom vedel, kakšen talent sem. No sedaj teče 3. leto mojega treninga.

Da zaključim tole-imaš prav s svojega vidika, jaz pa s svojega. Oprosti, če sem te užalil, ampak tudi ti si meni položil neke besede v usta, ki jih nisem izrekel.
Toliko o talentih.
A ni bila to nekje plačilna enota :shock: ?
Nazadnje spremenil tomaz ny, dne 27 Feb 2006, 08:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Hm, tale forum neki štrajka-moram brisat, da ne bodo 3 enaki posti gor.
 tae
miro napisal/-a:Ej Tae , bi te vprašal, ko jih boš imel petdeset in toliko, koliko ti pomenijo vse medalje , ki si jih prejel v mladosti in če si ti še ljubi trenirati do 130 sklec. Počasi boš ugotovil , da ni medalja najpomembejša , pač pa veliko drugih stvari v športu. Pa brez zamere!
Lp
Miro

Miro, ker vas ne poznam, vas bom kar vikal. Nikakor vam nič ne zamerim, saj ima vsak svoje mnenje in svoje cilje. Verjetno bom imel pri 50-ih druge cilje, kot sedaj, saj se le ti skozi različna življenjska obdobja stalno spreminjajo. In tudi ne pomeni, da mi je medalja najpomembnejša, čeprav tu sprašujem ravno o medaljah. Tako, kot verjetno vsi tu gor, tudi jaz uživam v teku. Vendar pa mi izboljšanje lastnega rezultata, da boljši občutek in večjo motivacijo, kot le sam rekreacijski tek. Dejansko že sedaj občudujem ljudi, ki so precej starejši od mene in precej hitrejši in zdržljivejši.
 tae
Speedy napisal/-a:
tae napisal/-a:Sigurno vas je na tem forumu veliko, ki osvajate medalje na rekreativnih tekih. Ne mislim le tistih za udeležbo, ampak tistih pravih za prva tri mesta. Bodisi absolutno ali po kategorijah. Zanima me koliko časa ste potrebovali do prve medalje. Pa še nekaj me zanima, ker delam neko statistiko koliko vas je tu gor, ki ste sposobni preteči 10km v 35ih minutah. Sam imam namreč to dolgoročni cilj. Sedaj jih pretečem v 44ih minutah, se pravi mi manjka še 9 minut.

35 min na 10km je dober cilj in je lahko precej realen... :lol:
Če kdo, potem imaš ti kar precej zelo dobrih adutov, ki lažje peljejo k cijlu:
- motivacija
- telesna teža
- ukvarjanje z borilnimi veščinami, ki ti je verjetno prineslo odlično gibljivost sklepov in eksplozivnost. Oboje je velik + pri treniranju hitrosti teka (intervali), pa tudi poškodb bi te moralo varovati.
- desetletje nazaj je bil svetovni prvak v polmaratonu bivši boksar

Leta sploh niso taka ovira, če si tam pri 30.

Edino kar me "moti" je dejstvo, da po cca. letu dni teka 10km zmoreš komaj v 44min. (= 4:24min/km). Jaz bi pričakoval, da tak kaliber kot si ti, takoj ko ga postaviš na cesto, to opravi v okoli 40 minutah.... :shock:

Torej delaš nekaj narobe.... Najbrž se vse prevečkrat vlečeš prepočasi na predolge proge. Zaradi svojih adutov bi lahko delal mnogo več na hitrosti (intervali) in potem le-te povezoval v vzdržljivost, ki bo slej ali prej prišla. Gradil bi na hitrih tekih na 3 in 5km in potem to podaljševal proti 10km.

Malo oreintacije: Za 35 min. na 10 km boš moral na stezi (pa ne tisti v Mekinjah) narediti z lahkoto kakih 10x1000m v 3:15 z do 2 min. pavze. Zdaj pa "razapli" 1x 1000m da vidiš, kje si.

Potem pa po pameti k cilju....in ravno v tej poti je vsa umetnost :lol:
O talentu in delu je žal res tudi to, da premnogi sploh ne vedo, kaj pomeni trdo delo, ker že zdavnaj prej odnehajo. Tudi za trdo delo mora imeti človek nekaj talenta :wink:, rezultati pa potem itak pridejo.

Na robu zmogljivosti pa si takrat, ko rezultata po daljšem obdobju (recimo letu dni redne vadbe) nikakor več ne moreš spraviti dol. Oz. bi ga spravil dol z neprimerno večjim vložkom, npr. 100% več truda za 10% izboljšanje rezultata, kar pa ni več računica za nepoklicnega športnika.

Speedy, to je res pravi post, thanks. Super, ful sem vesel. Še prej pa ti moram še razjasniti nekaj stvari o mojem teku. Ko sem se začel ukvarjati s tekom, sem se čisto ljubiteljsko, rekreacijsko. Lani sem se udeležil petih uradnih tekov in nisem šel preveč na čas. Za letos sem imel plan, da bi se udeležil 10ih tekov neobremenjeno s časom. In šele naslednje leto naj bi začel trenirati krajše razdalje na čas. S treningi sem začel delati najprej na zdržljivosti, se pravi, da brez problema lahko tečem od 1h do uro in pol, če se še malo potrudim pa 2h. Res pa, da zelo počasen tempo. Nekje sem bral, da tekač potrebuje 1000 km, da navadi srce in noge na napore, predno začne z resnejšimi treningi ala intervali, klanci in podobno. No, ker jih jaz še nimam toliko za sabo, se teh treningov še nisem lotil. Vendar sem si pa vseeno letos zadal nove cilje. Poleg teh 10ih uradnih tekov, dejansko izboljšati tudi rezultat. Ni mi pomembno za koliko. Dejansko bom poskusil s tvojimi nasveti. Čisto tako mimogrede zakaj mi stalno odsvetuješ štadion v Mekinjah? Kaj praviš na kakšen skupni trening, da bi bil ti moj trener in jaz tvoj učenec.
 tae
Obivankenobi, s katero borilno veščino se ukvarjaš?
Uporabniški avatar
 INOT
Ena opazka oz.moja izkušnja z tem približevanjem 35 minutam na 10 km...
Poleti oz jeseni ko sem uspel priti na 73 kg pri mojih 178 cm višine sem lahko recimo konstantno držal tempo 4 min/km na kakšnem 10 km treningu ali 4.20 na 25 km razdalji.Ko pa sem parkrat testiral svoj najhitrejši čas na 1 km na stezi pa se niti slučajno nisem uspel spustiti pod 3,30/km.Enostavno nimam dovolj hitrih mišičnih vlaken,da bi se kdaj lahko približal 35 minutam na 10 km.Z 45 min na 40 se še da nekako spustiti, od 40 do 35 pa je to še veliko težje oz.hočem reči,da pol napreduješ res po centimetrih...Pa sem od spomladi dvakrat do trikrat tedensko delal intervale.
Uporabniški avatar
 miro
Veš Tae tekači se običajno tikamo, zato me ni treba vikati. Drugače pa sem bil jaz v mladih letih tudi vrhunski judoist. Tečem pa zato , da nekaj počnem in to, z veseljem, seveda pa se kdaj pa kdaj še pojavim na tatamiju- tudi z veseljem.
Lp Miro
Uporabniški avatar
 Speedy
INOT napisal/-a:Enostavno nimam dovolj hitrih mišičnih vlaken,da bi se kdaj lahko približal 35 minutam na 10 km.

E tako lahko se pa ne boš zmazal :lol: ...

Ne leti nate osebno, govorim nasplošno, da če postaviš fante iz konca osemletke oz. začetka SŠ na stezo odtečt 400m ali 1km, boš dobil zelo dobre rezultate, če se le do konca potrudijo in sploh ni treba, da sicer kaj konkretno migajo. To je veljalo včasih in z leti se z načinom življenja kakršen pač je, slika gotovo slabša, mišična sestava pa se verjetno ne kvari tako hitro...

Hočem reči, da teh hitrih mišic kar nekaj je, oz. jih ni potrebno imeti ravno veliko za 1 min. na 400m ali 3:30 na en km, ko si še nenkao pri dobri teži v mladih letih. Potem pa enostavno nikoli ne treniraš hitrosti, ali jo leta in leta zanemarjaš in res potem ne gre in ne gre hitreje. Jaz sem opazil, da sem samo z dolgimi treningi postal zelo počasen in neroden in v kaki košarki sem padel na čisto vse finte in reagiral kot v počasnem posnetku, ker sem zgubil prav vso eksplozivnost in dobro koordinacijo gibov. Seveda sem to kasneje popravil s krožno vadbo, poskoki, intervali (tudi 200m, 400m itd.) pa je šlo :wink: .

Ne rečem, da bo vsem šlo, a trening hitrosti ni več užitek... Treba je biti spočt, naspan, ne lačen a ne presit, motiviran, lažje gre v pravi skupini kot sam, nepoškodovan in ko vse klapa, je treba delati ravno prave stvari ob pravem času, kar je uganka za vsakogar. Treba se je močno truditi, loviš sapo, zakisli mišice, lahko ti je slabo in raje končam, da ne pokvarim veselja...
Uporabniški avatar
 INOT
Speedy napisal/-a:
INOT napisal/-a:Enostavno nimam dovolj hitrih mišičnih vlaken,da bi se kdaj lahko približal 35 minutam na 10 km.

E tako lahko se pa ne boš zmazal :lol: ...

Ne leti nate osebno, govorim nasplošno, da če postaviš fante iz konca osemletke oz. začetka SŠ na stezo odtečt 400m ali 1km, boš dobil zelo dobre rezultate, če se le do konca potrudijo in sploh ni treba, da sicer kaj konkretno migajo. To je veljalo včasih in z leti se z načinom življenja kakršen pač je, slika gotovo slabša, mišična sestava pa se verjetno ne kvari tako hitro...

Hočem reči, da teh hitrih mišic kar nekaj je, oz. jih ni potrebno imeti ravno veliko za 1 min. na 400m ali 3:30 na en km, ko si še nenkao pri dobri teži v mladih letih. Potem pa enostavno nikoli ne treniraš hitrosti, ali jo leta in leta zanemarjaš in res potem ne gre in ne gre hitreje. Jaz sem opazil, da sem samo z dolgimi treningi postal zelo počasen in neroden in v kaki košarki sem padel na čisto vse finte in reagiral kot v počasnem posnetku, ker sem zgubil prav vso eksplozivnost in dobro koordinacijo gibov. Seveda sem to kasneje popravil s krožno vadbo, poskoki, intervali (tudi 200m, 400m itd.) pa je šlo :wink: .

Ne rečem, da bo vsem šlo, a trening hitrosti ni več užitek... Treba je biti spočt, naspan, ne lačen a ne presit, motiviran, lažje gre v pravi skupini kot sam, nepoškodovan in ko vse klapa, je treba delati ravno prave stvari ob pravem času, kar je uganka za vsakogar. Treba se je močno truditi, loviš sapo, zakisli mišice, lahko ti je slabo in raje končam, da ne pokvarim veselja...

Veš kaj meni lahko samo smrt pokvari veselje do teka. :D Pa še pol je ne bi jemal preveč resno. :wink:
Do neke mere se še da izboljšet hitrost,pri meni so pač en velik kontradejavnik pljuča ker običajno na zdravniškem pregledu pihnem slabše kot najhujši kadilec :shock: :D Pol pa mi doktorca priporoča,da se naj začnem ukvarjati s športom :D
No vsi imamo svoje meje nekaj naredijo leta,pa nočna služba,stres...
35 min na 10 km nikoli ne bom tekel kar pa tudi ni cilj.Bom se pa pri 60 -tih (če jih bom dočakal),ko se bom zjutraj vstal iz postelje pa si za zajtrk več ne bom želel preteči vsaj 30 km vprašal če nisem morda že malo star... :lol:
Uporabniški avatar
 tekačica
Speedy napisal/-a:Ne leti nate osebno, govorim nasplošno, da če postaviš fante iz konca osemletke oz. začetka SŠ na stezo odtečt 400m ali 1km, boš dobil zelo dobre rezultate, če se le do konca potrudijo in sploh ni treba, da sicer kaj konkretno migajo. To je veljalo včasih in z leti se z načinom življenja kakršen pač je, slika gotovo slabša, mišična sestava pa se verjetno ne kvari tako hitro...

:rol: :rol: :rol:
No za tole za našo šolo ne velja :? Za dijake naše šole bi bil lahko več kot vesel, če bi ti 400m pretekli v 3 minutah... mislim, da dijake ki bi to zmogli lahko preštejejš naprste :shock: ... ja nažalost je stanje tako, pa vem da ni to samo pri nas.
Samo za informacijo: pri nas se teče 2 km v času od 15 do 20 minut... kakšen pa tudi več

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA