Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 zappa
Rollback napisal/-a:Zelo nazoren prikaz in primerjava. Mogoče bi bilo zraven dobro ob tem povedati še, da pri teku na peto zelo trpi tudi koleno, ki je v celoti iztegnjeno in na ta način ne more amortizirati stresa, ki se prenese s pete navzgor (no, pa še kolki so na koncu tudi deležni del te porcije).

Nazorna ilustracija teka "na peto" je Asicsova celostranska reklama v zadnjem Poletu. Vsaj mislim, da je bil Asics. Bejba sredi koraka z naravnost ekstremno dorzifleksijo stopala (prsti gor, peta dol), ki bo ravnokar s stegnjeno nogo in na peto ter daleč pred težiščem telesa udarila v podlago. Brrr, me kar zmrazi, če pomislim, da bi tako poskusil teči na boso nogo...
 KEBERUS
torej...kok sm zdej skužil je point da stopiš v bistvu pod svoje težišče torej pod sebe,oz rahlo pred sebe...torej tako avtomatsko stopiš najprej na sprednji del noge...no če je tako me je danes nova tehnika nagradila z muskelfibrom :P

lp žiga
Uporabniški avatar
 Arabo
Normalno. Dokler se mišičevje ne privadi na drugačno obremenitev.

Praviloma pa bi moral prehod na drugačno tehniko teka opravljti postopno. Med tekom občasno in vedno bolj pogosto uporabljaš novo tehniko.

Seveda ne pozabi na pravilne krepilne vaje ter raztezanje.
zappa napisal/-a:boogle: Imam tudi štunfe, obul sem jih dvakrat, čisto na začetku, ko me je na boso nogo med med dvema prstoma na eni nogi ožulilo. Od takrat štunfov nisem več rabil, prav bodo prišli, ko bo bolj mraz.

Kje se pa pri nas dobi take štunfe?
Zadnjič sem šel v hribe, pa me je že kar orng zeblo.
Uporabniški avatar
 Biz
Ugotavljam, da če se fokusiraš na tek brez motenj (glasba, neraven teren itd.) lahko sam prideš do najboljše tehnike (morda z nekaj teorije). Začutiš lahko, kdaj si nagnjen preveč naprej ali nazaj, če stopaš pred težišče ali na peto,... in potem vidiš, da gre najlažje in najhitreje, če so roke in ramena sproščena, stopaš direktno pod vertikalo telesa, rahlo (par stopinj) nagnjen torzo naprej, abdominalne in hrbtne mišice so v delovanju (vzravnano telo), prava pozicija medenice, glava zravnana, pogled naprej, stopaš na sprednjo polovico najprej, potem se samo dotakneš tal s peto in če zraven še podplat potuje čim višje za tabo, hitrost pride kar sama od sebe brez posebnega napora.

Lahko pa da komu paše drugačna tehnika. Jaz tečem v razponu 5:00 (tekme) - 7:00 (jogging) in se že pozna, da pri joggingu tečeš drugače, hitrejši kot si - bolj pravilno in z manj nabijanja v tla. Sklepam, da tisti, ki gredo v tempu 4:00 ali bolje, po naravi stvari tečejo v idealni drži.
Uporabniški avatar
 Biz
Sicer pa:
"Undoing Your Shoes
Roughly 80 percent of runners overstride when wearing running shoes, meaning their foot touches the ground ahead of the hips, usually on the very back of the heel. Roughly zero percent of runners overstride when running barefoot (because doing so would bruise the heel). The fact that so many of us automatically begin to overstride as soon as we lace up our sneaks is a problem because overstriding reduces running economy and increases injury risk.

You can learn to reduce or eliminate your overstriding even in running shoes. Step one is to wear the lightest shoes with the least heel cushioning that you find comfortable. Step two is to practice running with a slight forward lean of your entire body from the ankles up (not from the waist), which will naturally discourage overstriding. Step three is to develop a habit of feeling where ground impact forces are concentrated on your foot and playing around with your stride until you feel those forces move forward from the back of the heel to the front of the heel or even the midfoot."

Na runners world je teh člankov kolikor hočeš....
http://www.active.com/running/Articles/ ... nning-Form
Še moja izkušnja:
pred parimi leti leti sem si poškodoval peti (menda zaradi nategnjenih kolenskih vezi). Tudi najbolj nove in najbolj blažene superge niso pomagale. Tudi fizioterapija ne.

Po letu dni premora :drink sem se teka lani lotil malo bolj po pameti :idea:. Prebral sem nekaj o teku po prstih. Tega nisem povezoval s pravilno tehniko, pač pa kot alternativo večinskemu teku po petah. Ker pet pač ne smem obremenjevat.
Prvih nekaj par kilometrskih tekov je bilo mučnih, saj sem imel blazno vneta meča. Pretiraval sem z držanjem prednjega dela podplatov navzdol tudi pri vzdignjeni nogi, zato so bile mišice preveč in konstantno napete.

Šel sem na šolo teka k Urbanu, kjer sem ugotovil, da praktično večina teče narobe, sam pa še kar pravilno. Popraviti sem moral le pretirano potiskanje prednjega dela navzdol.

Tek kombiniram z občasnim fitnesom in dokaj rednim body pumpom. Razvite trebušne mišice in močne noge mi olajšajo pravilni tek. Če noge dovolj dvigujem, vedno pravilno priletim na srednji zunanji del podplata direktno pod sabo (in ne pred sabo, kjer avtomatično priletiš na stegnjeno nogo - bogi gležnji, kolena, medenica).

Meč še vedno nisem v celoti premagal, a verjamem, da se bodo s količino teka tudi meča vnesla (vsaj 21km na teden, od aprila dalje pa 42km na teden). S fitnesom se da natrenirat bolj zgornji del meč, pri teku pa je večja sila na spodnji del meč.

Največ do zdaj sem pretekel 15km (1,5h). Do cca. 12km je šlo zelo gladko, potem pa so meča že začela protestirat. 10km - brez problema.
Ker sem čisto povprečen rekreativec (ki bo sicer letos "po prstih" pretekel svoj prvi maraton :D), kakšnega tempa še nimam razvitega. Čez kakšen mesec bom zato začel z intervalnimi teki, da se bom lahko spustil pod/na 5min/km vsaj do 21km. Zdaj občasno kakšen kilometer "zbezljam" in tečem tudi 4min/km, gre pa za čisti tek po prstih (ker gre pri meni pri tej hitrosti že za šprint).

Skratka, po eni strani sem za poškodbo kar hvaležen :clap:, saj sem se teka (in zdravja) lotil bolj po pameti. V ospredju ni več rezultat brez treninga, pač pa uživanje v teku (laufanje pozimi je boljše kot seks, bi rekla Whoopi Goldberg), pravilna tehnika, bolj normalno prehranjevanje (par kilogramov manj)...
Problemov s petami nimam več (ker jim ne dam več priložnosti).

Trenutno zunaj tečem še s super oblazinjenimi supergami (na peti :evil:), ki pa bi jih rad zamenjal s čim veliko lažjim. Tako Feelmax kot VFF mi izgledata vrhunsko, nisem se pa še odločil, katere bi najprej poskusil :).
Uporabniški avatar
 Samo:-)
Morda si pa preberete tale članek:

http://www.sportsscientists.com/2008/04/running-technique-footstrike.html

Meni se je zdel ful zanimiv in ugotovitev, da naj se z neko "strašno" tehniko na prste/cel podplat/peto pač ne sekiramo se mi zdi kul 8) .
Pač laufaj kot ti paše in uživaj :laola , takrat si v najbolj pravi tehniki :D

Mislim, da večina poškodb nastane zaradi naše neumnosti/nerodnosti/pohlepa ne pa tehnike teka in blaženih/neblaženih/brez copat... :--
...vsaj če analiziram iz mojih izkušenj :oops:
 klopotec
Še nedolgo nazaj se mi je zdel edini možni način teka s pristankom na peto in potem povaljanje noge čez celi podplat. Poskusil sem tudi na prste, vendar ni šlo na noben način. To so se mi zdeli čisto izumetničeni gibi, nenaravni gibi. Tekel pa swem v močno blaženih Asicsovih copatih, ki imajo privzdignjeno peto.

Zdaj pa me je pred kratkim navdušil bosi tek. Začel sem z neblaženimi copati s tankim gumjastim podplatom, zdaj pa tečem izmenično v "šolskih" copatih in bos. V začetku sem še vedno tekel na peto, potem pa sem v enem četrtem, petem teku opazil da tečem vedno bolj na prste. Včeraj sem pretekel 6 km na prste. Hočem povedat, da te bosi tek sam prisili da tečeš na prste in se ne rabiš kaj dosti truditi. Enako kot te konstrukcija blaženih copatov s privzdignjeno peto prisili na pristajanje na peto.

Se pa strinjam s Samom, da nima smisla nekaj na silo menjat. Z raziskavo bi naj ugotovili, da je bosi tek manj obremenjujoč za skelet kot tek z blaženimi copati. Verjetno je to res, je pa tudi res, da sam nisem čutil nobenih težav ko sem tekel v blaženih mehkih copatih.
Če maš pa kakšne druge apetite z bosim tekom, se ga pa pač lotiš. In se hitro navadiš pristajanja na prstih. Moraš pa vzet v zakup mukotrpno navajanje bosih podplatov na trde hrapave podlage in na boleče mečne mišice. Ampak brez bolečine se nič ne rodi.
klopotec napisal/-a:...in na boleče mečne mišice. Ampak brez bolečine se nič ne rodi.

Samo pazi, da ne boš pretiraval. Sam imam ravno neke težave z gležnjem - začelo se je, ko se nisem zmenil za bolečino.
Naše noge so verjetno že preveč navajene na visoke pete, tako da je tudi prehitra sprememba na bolj naravno gibanje, lahko problematična.
Pri meni sicer ni bilo krivo samo to, saj sem prej brez težav kake pol leta tekel bos oziroma v bosonogih čevljih.
ja jaz mislim da je najbolje tekati tako, da s polovico sprednjega stopala se dotikaš tal to ne pomeni samo po prstih, ampak tudi nasplošno celoten sprednji del stopala !

rečem lahko, da je najbolj pomembno bistvo, da čim manj udarjaš s peto ob tla !!! :wink:
zdaj pa če pa zmoreš vse skozi podzavestno tekat po prstih pa tudi prav, vendar sem pri sebi opazil ko sem tekal samo po prstih (kot baletka problem v tem da mi je ahilova tetiva šepala) mislim da bi si mogo ahilovo tetivo prej okrepit kolikor se, da vendar ne pretiravaj poškodba ahilove tetive je ena najhujših poškodb kar se nog tiče....dolgotrajno okrevanje ter podobno

ker če s peto udarjaš ob tla noga vredu ne obsorbira pritiska oz. udarca od tal

prožnost je pri teku zelo pomembna :wink:

tekanje v po klancu navzdol je pa strup za kolena.....nekaj časa sem to nevedoč počel zdaj ko se zavedam posledic tega ne počnem več....
bi pa bila najboljša tehnika če bi človek pri teku delu dolge korake ter da bi tekal po prstih oz čimbolj na sprednji del stopala in nič na pete ! :wink: 8)
Uporabniški avatar
 paulo
Tema je stara in bi jo moral prej prebrati in nato začeti s tehniko teka.
Ker sem imel v preteklosti probleme s koleni je bila ideja začeti teči pravilno na prednji del stopala na mestu. Nabavil sem si broks pure flow copate in gremo brez teorije začeti.Ker sem pretiraval s km. in sem vzel tek po prstih dobesedno, sem fasal poškodbo. Začel sem z 6km. in se zelo trudil, da ne spustim pete na tla tako ,da so me po vsakem teku bolele meča. In ker nisem nehal klub bolečini mi je na zadnjem teku povzročilo veliko bolečino in neprijeten občutek ,kot da se je nekaj malo vtrgalo v mečih. Do doma sem nato prešepal in si sedaj meča mažem in hladim. Zdaj k zdravniko nisem še šal ,ker mislim, da bi se stanje čez vikend moralo izboljšat. Ima kdo kakšno idejo kakšno poškodbo sem si lahko naredil z mojim pretiravanjem?. Mišica se verjetno ni vtrgala ,ker drugače ne bi mogel hodit verjetno ,čeprav hoja je zelo otežena in boleča.Rad bi opozoril tiste začetnike ,ki se mislijo lotit takšnega načina teka ,da si prvo preberejo to temo in ne ponovijo moje napake.
Uporabniški avatar
 Rollback
Po mojem mnenju si si močno vnel mečne mišice (morda tudi ahilovo?). Pogosta poškodba pri začetnikih, ki se lotevajo prave tehnike teka. Saniraj poškodbo, dokler ne bo nehalo boleti, potem pa spet na cesto, prej ne.

Sicer pa se mi zdi naslov teme malo zavajajoč. Mnogi tekači, ki začnejo razmišljati o pravi tehniki prehitro sklepajo, da je v nasprotju s pristajanjem na peto pravilno pristajanje na prste. Je pa pristajanje na celo stopalo tisto, ki je zdravo in dolgoročno primerno.

Že navajanje na to tehniko je dovolj obremenilno za meča in ahilko, ki tega nista vajena :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA