Prvega ne pozabiš nikoli ali kako sem tekla svoj prvi polmaraton!
Ja, tudi zame je prišel čas!
Naj takoj povem, da sem s plačilom za Palmanovo cincala do zadnjega!
Iti ... ali ne iti! To je bilo vprašanje!
Sem dovolj pripravljena, je pravi čas? Zmorem - ne zmorem ...
Predvsem v glavi še ni bilo tisto - kar bi moralo bit.
Zakaj sploh Palmanova, od kje?
Za Palmanovo sem prvič pravzaprav slišala, ko sem brala Clasixove zapise ... in mislim, da je tudi krivda njegova. Krivda, da mi je Palmanova tako zlezla pod kožo, da sem jo sanjala kakšne dva meseca ... čeprav sem v sebi do zadnjega nisem verjela, da bom dejansko tudi šla.
Po LM me ne zagrabila trema ... samo še slab mesec, nato sem razčistila v glavi in zadnji teden resnično že komaj čakala. Če povem po pravici, sem vmes "izgubila" en teden ... Prepričana sem bila, da je Palmanova takoj po Sladkih6 (kamor sem se prijavila za trening pred Palmanovo) in po te prekrasni izkušnji na Sladkem Vrhu sem čutila, da sem pripravljena!
Kolikor si v štirih mesecih rednega teka pač lahko
Začelo se je evforično, teden skoraj popolnega počitka ... fedrci vedno bolj našponani, samo še čakala sem, da "spustijo elastiko" in poletim.
Teden počitka je bil pametna ideja (hvala lenči) saj sem v tem tednu pozdravila bolečo ritno mišico (ki je ostala od LM) in boleč podplat (ki je ostal od Sladkih6 ...
Bližje je bilo, težje sem čakala ... kar so seveda ugotovili vsi v temi "palmanova"
Se opravičujem, je bilo močnejše od mene
Končno je prišlo jutro.
Brez težav sem vstala, pripravila zajtrk navlekla nase tekaško opremo, čez njo opremo za v svet
In smo šli ... tokrat brez obračanja avta po "pozable" stvari
Avtobus se je prepoznalo že od daleč in prvi šok, ni prostora ... kako ni prostora ...
Zgoraj vse zasedeno. Ok to sem vedela, da bo težka, ker je mel tae prste vmes, spodaj tudi ... ok ven pa iz sprednje strani preizkusit srečo ... komaj najdeva prostor ob krasni moški družbi in z že razigranimi "sosedi" ... pa se začne.
"Prosimo, da Poletovci zapustijo naš avtobus!"
Aaaaaaa tle je HAKLC ... seveda, naših je še nekaj manjkalo ... eni so zaspali ... avtobus pa poln ... nekako ni šlo skupaj!
Ok - Polet gre
Pa se vrne nazaj češ, da je Helena Žigonova pa njihova ... kar zabobnelo je v spodnjem delu avtobusa... tako smo bili vsi glasni, da je, da Helena je pa naša in pika
Smo zmagali in Helena je čisto nič hudega sluteča že nekaj časa sedela v zgornjem nadstropju
Pa smo šli ...
Vožnja zanimiva, pričakovanja niso dala spati in iz minute v minuto se je bolj čebljalo, več hihitalo, več pričakovalo
Sonček je kazal svoje zobe, slana je kazala svoje ... mi pa polni optimizma vendarle prispemo v prekrasno sončno Palmanovo!
Zame idealen dan ... sonca sicer ne maram preveč, a upala sem, da bodo nizke temperature zdržale čas teka ...
Nekaj "mutenja" z oblačenjem in že sem s Fotrom in Pajotom tekla proti štartu... tam pa iz nenada lenči ... šprint, vrže se mi v objem, smeh, veselje, svetleče učke ...
Vsi smo vse pozabili ... malo smeha, malo čveka in POK!!!
Že smo tekli ... štartali smo hitro, jaz sem se takoj zabremzala in pustila lenči in Fotra naprej ... pajo je upočasnil z mano.
Gledam na Garmina in še vedno gre vse skupaj prehitro - tempo 6:09 ... pa naslednji 6:10 ... Pajo sprašuje, če sem ok, če gre, če sva prehitra. Povem, da se počutim ok, ampak da ura je pa definitivno prehitra ...
Ciljala sem namreč na tempo malo pod 7:0, pobožne želje so bile med 6:30 in 7:0 celoten čas teka ... ne pa 6:09 ... O_ow ...
Pa dobro, malo upočasniva in tečeva dalje ... vreme krasno, sonček boža v hrbet in kilometri grejo.
Na srečo (hvala pajo) me je pajo že na štartu prijazno opozoril, da naj "šparam sapo" nekako lepši izraz za "bodi tiho" in imel je prav.
Tečeva, prva postojanka ... druga, tretja ... na vsaki se ustaviva, narediva požirek, dva ...
pajo je rekel, da se bo ustavljal, jaz kronično premalo pijam in sem sledila.
Gremo naprej ... lepo nama gre!
Je prehitro? Kaj pa vem, še vedno tečeva 6:20, ampak počutim se ok...
Pajo postane nekako sumljiv ... vpraša za tempo malo pod 6:30 ... upočasnimo ... "ne, ampak ne vem, če bo šlo" ...
Poliževa bombončke in tečeva dalje... Malo pred 12km se pajo ustavi in začne hodit ...
Reče mi nekaj v stilu "pojdi sama naprej" ... jaz sem ga razumela "čak sam mal" ...
Se ustavim še jaz, ga pogledam, vprašam, če res ne bo šlo ... odkima in me podi naprej.
Stečem v sekundi in to tako zelo, da sem imela naslednje 4km spet tempo prehiter ...
Pred seboj vedno bližje vidim lenči... ustrašim se.
Če je pred mano lenči, če je vedno bližje... če je računala na tempo 6:0 to jasno pomeni, da sem prehitra ... zmanjkalo me bo ...
Upočasnim in spet tečem okoli 6:30, lenči konstantno gledam v hrbet in sanjam kako lepo bi bilo, če nebi tekla sama ...
Pri 17km me začne krivit, začnem se obnašat kot formula, krajšam vse ovinke, izkoristim vse boxe in počasi začnem preklinjat sonce, ki se je ravno sedaj na koncu obrnilo direktno v glavo.
In to je tisto kar jaz v resnici najtežje prenašam. Postane mi slabo in ne manjka dosti, da se samo sesedem in ostanem na tleh.
Prepričujem se, da ni tako hudo ... ne krajšam več ovinkov, raje iščem senco ... uuuu še ena postojanka
Vzamem vodo, naredim požirek - NAPAKA!!!
Prej sem vedno pila čaj, da je voda tako zelo mrzla se mi ni niti sanjalo ... nardim požirek - žejna - in letim dalje ...
Vedela sem, da je verjetno zadnja postojanka, a sem kar upala, da se še kje najde kakšna kapljica vode!
Tečem dalje, vedno bolj vroče, vedno slabše se počutim po glavi pa mi hodi samo AQUA, AQUA ... ne voda, samo aqua ... Mimo mene švignejo kolesarji - srce mi kriči aqua - aqua ... a čisto neslišno.
Prepričujem se, da nisem žejna, mislim na vse moje navijače in navijačice, ki mislijo name, ki stiskajo pesti ... sedaj ne smem popustit. Sej sem že na 18, 19km ... mater to je še vedno kar nekaj za pretečt ... AQUA - AQUA
Vidim na tleh flaško vode ... leži v travi
Bi al nebi ??? Je tko hudo ... bog si ga vedi kdo je to lizal ... gledam flašo, v glavi odzvanja AQUA in letim naprej ... Ob vsej tej aqui sem prehitela kar nekaj tekačev, vsi brez vode ... ob cesti zagledam gospoda, ki ga "krivi", stoji v roki ima flašo vode ... pije ... v mislih sestavljam stavek AQUA - AQUA in študiram kako si bom vodo kar zlila v usta, brez, da bi polizala flaško ... meter pred tem gospodom ... naredi požirek in vrže flaško na tla ... pred mene, v travo ....
Gledam v flaško, treba je bilo odreagirat ... prijet, pobrat, iztisnit tri kapljice (ostalo je seveda pljusknilo čez celo cesto) ali it naprej ... šla sem dalje.
Zadnji kilometer, meni pa že kar slabo ... kronično premalo tekočine ... nisem mogla več utišat tiste AQUA AQUA ... pripelje se do mene gospod na motorju ... veliko govori, jaz pa samo AQUA AQUA ... nekaj govori, jaz pa samo SI - SI ... se mi je zdelo, da s tem ne morem falit ...
Kaže mi z rokami in nogami, razumem, da bo potehnil naprej, ustavil na naslednjem ovinku in mi dal za pit....
Res sem tako razumela ... in res se je tako zgodilo.
Na ovinku poberem čutaro čaja, naredim dva požirka, govori, da naj še pijem ... nimam časa ... že tako se je obiral pri "slačenju" čutare ...
Po pravici povedano, nič manj žejna nisem bila, šlo pa je verjetno za psiho.
Spet me dohiti in glasno navija zame ... jaz pa samo SI - SI ...
Vpraša nekaj, kar se je končalo z "ezloveni!" in jaz spet SI - SI ....
Potem se mu je odprlo in reče "SPRINT STO METROV!"
Dam gas (niti slučajno se ni videlo) in en ovinek, drugi ovinek, tretji ovinek ...
Bora sem mislila zmlatit vmes, ker mi je rekel še dva kilometra ... mi je kar mrak na oči padel ...
Stopim na stadion, hočem čez travo pa vidim, da vsi tečejo okoli ... pomislim, če moram pretečt cel krog ne vem, če se ne bom sesedla
Tam nekje od daleč slišim DEJMO SONČEK!
Potegnem (spet se ni nič videlo), tečem mimo Daliborja, mimo rafa in Erike in se derem kolko šeeeee??? Kje je konc???
Dalibor zakriči "še malo sonček pa boš pod petnajst!"
Zašprintam ... na sliki se da videt, kako je ta šprint zgledal
Pridem skzi šikane v cilj ... ura 2:14:51
Hodim ... nikjer nikogar, kar hodim ... zapodim se do čaja in pijem, pijem, pijem...
Hodim naprej, počutim se kot mali otrok ... že v ciljni črti, čim sem začela hodit se mi je začelo nabirat v očeh ... hlipam in se trudim ne hlipat ... pridem do Daliborja s solznimi očmi, smrkava, lovim sapo (tako in tako) ...
Dalibor pa samo "kaj je sonček, a je kej narobe s pajotom?!?"
Ga potolažim, da mislim da ne ... in iščem naprej ... iščem wc - saj me je lulat že na štartu in ne ni minilo med tekom (točno vmes sem spremljala tudi dreveda kje bi se dalo met kak postanek pa v 21km nisem našla primernega) ... iščem kje oddam čip, kam moram it ...
Primem enega italjana pod roko in kažem na čip ... predstavi se Marčelo in me odpelje do šotora ...
Baje me išče lonely, vidim ga ... vidim Špelo, klepetajo, smejijo se jaz pa še kar na robu joka... še kar ne verjamem, da je res ... še kar nisem sigurna ... še kar ...
V šotoru srečam lenči in ne upam si odpret ust, še kar se tolažim ...
No ... počasi sem se umirila ...
Z Marčelom sva dobila majico, vrečko, poklepetala sem z lenči, sprejela kup čestitk, objela lonely-ja ...
HVALA VSEM!
Ne morete verjet kako zelo hvaležna sem bila vsem!
pajo hvala za tvojo spremljavo do 12km, naprej sem bila kar zgubljena
In sama prav gotovo nebi štartala s tako hitrostjo in zagotovo nebi prišla do tega časa, hvala!
hvala lenči za vse njene napotke, hvala za objem, hvala za to, da je verjela vame - bolj kot sem si sama upala verjet...
hvala vsem navijačicam Kseniji, niki, Maši, Daji in ostalim mačkam ... ste bile z mano, ko je bilo najbolj hudo ....
hvala vsem, ki jih je pobiralo ob stezi, dali so mi vedet, da imam še moč ...
Hvala bojanu za organizacijo, prevoz, krasen izlet ...
Hvala vsem!
Moj prvi polmaraton v Palmanovi je bil sanjski... če bi lahko kaj spremenila bi imela še zadnje 4km sonce v hrbet ...
... ampak to bi bilo že kičasto
In HVALA DALIBORJU za vse kar je