Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... očitno pozablja na kalorično vrednost maščob v primerjavi z OH.
1g M = 9 kcal, 1g OH = 4 kcal.
To pomeni, da če ješ pretežno maščobno hrano, jo lahko poješ količinsko, dosti manj, pa si kar se tiče kalorijskega vnosa še vedno O.K.
 LC-triathlete
"Kalorično vrednost" ti že telo samo dovolj dobro izračuna in upošteva pri tem, ko ti daje signale za lakoto. Če ješ preveč OH za svojo zmožnost presnove se seveda "poruši občutek za lakoto" (i.e. izločaš preveč inzulina z vsemi posledicami), če pa hrano, na katero je tvoje telo prilagojeno (i.e. dovolj maščob), potem pa "termostat" za lakoto lepo deluje. Tako kot očitno pri tebi. Če nisi lačen, potem ne jej. In če ob tem ne zgubljaš mišične mase, potem to očitno pomeni, da je z vnosom vse OK. Tako da le tako naprej!

Ne vem zakaj vsi mislimo, da smo pametnejši od naših teles, ki jih je evolucija razvijala več kot 4 miljone let? Da moramo piti po opomnikih, jesti po 7 obrokov na dan... Še malo pa nam bojo strokovnjaki začel razlagat, kako hitro moramo dihat in mežikat ;-)
 MKC
StaraKost napisal/-a:.... očitno pozablja na kalorično vrednost maščob v primerjavi z OH.
1g M = 9 kcal, 1g OH = 4 kcal.
To pomeni, da če ješ pretežno maščobno hrano, jo lahko poješ količinsko, dosti manj, pa si kar se tiče kalorijskega vnosa še vedno O.K.

Če si mislil name...ničesar ne pozabljam.

@Klemen
nič ne merim telesne maščobe ali delež mišic. Je pa res, da sem z BMI precej blizu spodnje meje ki je "definirana" za "normalno".
Na teh 6, 7 obrokov sem že pozabil :) Sedaj je bolj 2x.
 spela*
Škoda za Havaje, a odnehal kljub vsem negativnim mislim in težavam nisi! :clap:

Kar upam, da šteješ kot pozitivno izkušnjo. :)
 MKC
Ali pri mlecnih izdelkih (sir, smetana,...) gledas na to ali je pripravljeno iz svezega ali pasteriziranega mleka?
Uporabniški avatar
 čara
Zakaj pa ne stročnic? Brskam po strani, da bi našla, ampak mi rit ne dovoljuje toliko sedenja, ker je že služba 8 ur sedeča. :)
 LC-triathlete
Ker vsebujejo antinutriente (i.e. lectine, saponine, proteazne inhibitorje, fitate...). Evolucijska zaščita rastlin, glede na to, da ne morejo bežati oz. te udariti nazaj, če jih hočeš pojest. Nekaj v istem stilu kot pri pšenici gluten in sorodstvo.
Pa tudi hranljiva vrednost je nizka, enako kot pri pšenici, visoka vsebnost OH. Pa da ne začnem o gensko spremenjeni soji, ki se je vrinila v vse izdelke...
Več pa na:
http://thepaleodiet.com/beans-and-legumes-are-they-paleo/
Uporabniški avatar
 čara
Hvala. Čeprav meni tako zelo paše fižol, tudi grah, bob. Res, da pretežno z domačega vrta (velik vrt) in da v nekih normalnih količinah. Tudi sem rekreativka, če bi se ukvarjala s športom v taki meri kot ti, bi se tudi v prehrano poglobila. Mi je pa zanimivo prebiranje različnih doktrin in spoznanj.

Mogoče jem več stročnic zaradi več pestrosti. Tudi zato ker ne jem več mesa odkar ni več dovoljen nek normalen zakol doma (strel v glavo, hitra smrt, do smrti pa življenje na svežem soncu, pretežno sveži in kvalitetni krmi, čistem hlevu in vsaj 1x tedensko sčesani). Ja, tako je bilo pri nas, dokler je bilo dovoljeni, smo imeli malo kmetijo. Sedaj, ko so stvari bistveno bolj grde-žival pitana s slabo krmo, v večini s koruzo in sojo, stres v klavnicah, pa hvala, ampak ne hvala.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA