mare je napisal:
Joj puncka, ti imaš pa malo čudno dojemanje države in njenih zakonov. Če je predpis takšen, da mora biti pes na javnem mestu privezan, potem pač ne moreš reči, da je tvoja pravica do uživanja z odvezanim psom, ker je pač dobro vzgojen. To je približno tako, kot bi rekel, da jaz lahko vozim z avtom 200/uro, ker imam dober in varen avto in sem dober voznik. Izgovarjanje, da ne pospravimo za svojimi psi, ker je itak polno smeti je pa po moje en bolj za lase privlečenih izgovorov in sigurno ne prispeva k boljšemu odnosu med "pasjeljubci in pasjemrzci". Bi rekel, da je ravno odnos do pobiranja iztrebkov eden glavnih generatorjev kolektivne odgovornosti.
Pa smo spet pri površnem branju postov... puncka je opozorila na nesnago, ki nikogar ne moti, ni rekla, da ne pobira iztrebkov za svojim psom. Lahko ti pa povem tudi jaz, da ko grem v soboto zjutraj, po petkovih nočnih mladinskih vesljačenjih, s psom skozi glavni mestni park, če slučajno ni tako nastlan s črepinjami, da si upam, poberem iztrebek za njim, pa čeprav se podela zraven bruhanja, ki pa seveda nikogar ne moti. Resda črepinje in ostale smeti komunala do začetka tedna približno pospravi, bruhanje pa pomije prvi dež-ali je kakšen zakon proti temu?
Ko govorimo o posploševanju, že sam zakon je posploševanje, ker predvideva odstopanja in pomanjkljivo kontrolo, rajši preventivno zavzema strožje stališče kot bi bilo potrebno. Tudi z zakonom o CPP je podobno, če bi bilo možno zagotoviti dosledno kontrolo, bi bil lahko milejši in smiselnejši. S sedanjim zakonom o policijski uri za mladino je podobno: ali kdo ločuje odgovorne starše, ki so zrele osebosti in tako vzgajajo tudi svoje otroke od tistih, ki to niso-vsem enako bo država predvidela stopnjo razvoja zavesti! Še bi se dalo naštevati, pa bi se preveč oddaljil od teme.
Tudi zakoni bi morali iti s časom naprej, seveda pa, če jih sestavljajo in sprejemajo po načelu: "zame itak ne velja, za rajo mi je pa vseeno", potem bomo vselej vsi v istem košu, tako tisti, ki skrbimo za svoje pse, kot tisti, ki si mislijo: "serji kuža, saj ni moje..."; tako tisti, katerih otrok gre v disko, se znori, pride ob 2-3 uri domov in normalno nadaljuje teden, kot tisti, katerih otrok se ob 20h zapije, ob 21h da šus, ob 22h ukrade stari mamci penzijo in je ob 24h že doma-priden fantek!
Veliko lepše bi bilo govoriti o pasjih izkušnjah na bolj pozitiven način, to je moja iskrena želja, zato se tudi oglašam na to temo. Resnično tudi meni polepšajo dan dogodki, ko se ob mojem razigranem psu ustavi tekač ali kdorkoli drug, ga počoha, spregovoriva par besed pa sva oba bogatejša za kanček dobre volje.
Zakoni niso vsezveličavna resnica, včasih so samo izhod v sili, da in mora se jih spreminjati, res je, da se jih mora upoštevati, če nočeš zabresti v težave-to pa je tudi edini razlog (včasih!), delati bi pa morali na razvoju zavesti, da bi bili ti zakoni čim "prijaznejši"!