incic napisal/-a:še jaz bi povedal glede tistih 90/10%
pomojem potrebno veliko več talenta.
primer: kak naj nekdo trdo trenira če nima prirojene vzdržlivosti in pa sposobnosti za hiro regeneracijo. jaz vem smo 3tekači v klubu in delamo vsi iste treninge in na pripravah proti koncu tedna lahko (na srečo) delam le še jaz normalne treninge ona 2 pa sta že preveč utrujena da bi kaj resnega delala. pa da nebote mislili da sta tolko slabša eden je celo državni mladinski prvak na 800. pomojem je tudi veliko za kaj si talentiran, eni majo šrinte eni 800 eni mamo 1500 pa 3000. Dosti TF pa je za dolge distance.
no mislo sem samo povedat da brez talenta tudni ni pravih treningov.
Ravno v tem je problem slovenskega športa, ker delajo vsi enako. Saj niste vsi enaki, ne po konstituciji, ne po pljučni kapaciteti, ne po strukturi mišičnih vlaken, ne po stažu treniranja, ne v maksimalni hitrosti, ne po moči, ne po laktatnem pragu... Ali pač ste?!

Dvomim.
To da imate npr. intervalni trening 5*400 v času 63, odmor 2,5min-nikakor ni enak napor za vse 3-nekdo to počne bistveno lažje kot drugi(se manj zakisli, ima manjši povprečni srčni utrip...)-torej tudi učinki treninga ne morejo biti enaki na vse. Tako se pač po nekaj letih pokaže, kateremu je trening pisan na kožo tisti uspe, ostali pa ne napredujejo, ker niso prav trenirali-in so si s treningom bolj skodovali kot koristili. Potem zgubijo motivacijo, rezultati ne grejo gor... In tako konča kariero večina športnikov, ki so stari 19-20 let. In potem se sprašujemo, kako ni rezultatov... Saj je pravo čudo, če rezultati so.

Glede na to, da se trenira "na slepo".
Kar se tiče regeneracije-ali mi lahko prosim poveš katere so pa prirojene sposobnosti za regeneracijo?!
Očitno onadva trenirata preintenzivno in sta na koncu tedna utrujena, ali pa ne počivata dovolj, počneta še druge stvari v času počitka... Najbolj verjetna je, da je trening preintenziven.
Vzdržljivost je najmanj prirojena funkcionalna sposobnost človeka, z drugimi besedami, da se jo najbolj natrenirati. Je pa odvisno o katerih vrstah vzdržljivosti govorimo: hitrostni, dolgotrajni ali superdolgotrajni. V glavnem se da vse zelo dobro natrenirati.
moje zivljenje je moje sporocilo.