Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 miha_z
Živjo,

Tudi jaz sem imel podobne probleme. Sprememba tehnike ni hec in je res potrebno postopno. Raje bolj počasi kot pa prehitro in potem mučno pavziranje.
Poleg tega pa me je v tvojem zapisu še zmotilo, da se trudiš, da peta ne pride do tal. To ni prav. Ključno je, da pristaneš na sprednji del stopala - naravno stopamo na zunanji del- noga se obremeni in "pronira" in celo stopalo pride na tla. POtem pa naprej odriv. Na tak način nam je mati narava dala super blaženje in tako smo pri teku tudi hitrejši in bolj učinkoviti.

Svetujem ti kak tekaški tečaj. Poceni in učinkovito. Če želiš ti lahko na zs napišem kje sem bil jaz na tečaju, ker forum tovrstnim reklamam ni namenjen.
lp,
Miha
Uporabniški avatar
 paulo
Ja Miha saj sem prebral to temo od začetka in sedaj mi je jasno kako in kaj. Hvala vseeno za nasvet :D
Rollback verjetno imaš prav ,da je le močno vneto ,ker sedaj že čutim malenkost izboljšanje. :drink Bom pa zagotovo vključil, ćez zimo tudi vaje za moč nog.
 sid
Jst sem tekel vedno na peto...
Res da sem se trudil pristajati z celim podplatom, a peta je vedno 1.priletela na tla...
Ko so meli v Hervisu znižane Merel minimalistične čevlje, sem jih kupil z namenom, da jih nosim v prostem času:D Niti pomislil nisem, da bom kdaj tekel v njih, ubistvu sploh nisem vedel skoraj nič o bosonogem teku itd..Enkrat kasneje me kolega vpraša, če sem med bosonoge tekače stopil hehe...nič jasno:D No potem pa le enkrat za foro grem z njimi tečt klasičen 10km trening, brez nekih oh in sploh študij...
Po prvih 100m sem opazil, da peta odpade čisto.Celi raven podplat te sili NE pristajati na peto in tako sem preletel svojih prvih 10km, po sprednjem delu stopala...Se pravi, prsti-peta...
Moram pa rečt, da me skoraj nič ni bolelo, čisto mal sem čutil mišice...mogoče zarad tega, ker kar pogosto tečem v strem klanec, po prstih seveda...
Uglavnem, tako mi odgovarja in vedno bolj sem začel tako tečt z vsemi čevlji ki jih premore moja garderoba...
Moje mnenje je, da je bosonogi tek oz tehnika teka po prstih na koncu še vedno samo tehnika, obutev je na koncu irelevantna. Edino začeti je lažje tečt z minimalističnimi copati, kot pa klasičnimi tekaškimi z debelo peto..
Zdaj v LJ, sem preletel prvih 10km po prstih,drugih pa po peti:D
Pač, tako mi paše :)

lp
Uporabniški avatar
 Torkel
S slednjim zapisom se strinjam. Tudi sam menim, da je tek po prstih oz. prednjem delu stopala tehnika, ki ni prav veliko odvisna od obuvala.

Sam sem letošnjo pomlad prešel na five fingerse. Po začetnih težavah in uvajanju sem v njih kot "doma". Razdalje, ki jih z njimi odtečem v eni rundi so po 30 km in več. Brez težav.

Na dan maratona sem se odločal v čem teči a sneg je naredil svoje. Odločil sem se za superge - na plano sem potegnil moje stare Brookske Adrenaline GTS 8. Z njimi sem doslej tekel le po tekaški stezi in so dokaj malo uporabljene - zunaj niso bile še nikoli. Mojih običajnih superg Mizzuno Wave Rider 12 namreč ne morem več uporabljati. Noga je vajena FF-jev, ko obujem star Mizzuno se mi zdi, da se bom prevrnil.

Tek je kljub, za moje noge ne več vajenem obuvalu, potekal BP. Vmes sem se nekoliko zabaval in menjal tehniko. Običajni doskok na peto, ki sem ga uporabljal prej, ko sem tekel samo v supergah in doskok na prednji del stopala. Zanimivo je, da sem ob menjavi tehnike iz doskoka na peto na doskok na prednji del tudi po 30 km lahko pospeševal in tekel zelo sproščeno. Super izkušnja, tehnik na tak način nisem še nikoli menjaval.
 urbancek
Nekaj časa nazaj sem zaradi itbs-ja poskusil en tek opraviti bolj po prstih. Napetosti v iliotibialnem traktu in bolečin v kolenu ni bilo več. Pojavile pa so se bolečine v mečnih mišicah, kar se mi zdi logično. Vseeno sem prav zaradi te preobremenjenosti meč, prešel nazaj na staro tehniko.
Je pa bil zanimiv poskus :) :? .
Uporabniški avatar
 Miroslav
Od začetka novembra lani tečem samo še po prstih (oziroma pristanek na sprednji del stopala). Na začetku so bila meča močno boleča, sedaj pa gre vedno več pred začetkom bolečine. Največ sem pretekel 12,4 km, ne pretečem pa več mesečno kot pa 100 do 150 km. Tečem pa poleg teh tekov še večkrat med hojo v hribe po položnejših klancih navzgor in navzdol.
Sem pa pred novembrom "bosonogi tek" počasi vključeval v svoje teke. Včasih po par 100 m, včasih pa tudi po kak kilometer. To mi je po mojem pomagalo pri nenadnem prehodu samo na "bosonogi tek".
Moji teki v novi tehniki so počasnejši kot prej. Pa me to ne moti. Sam tek je precej mehkejši in tudi težave z koleni in petami so izginile. Včasih probam malo za šalo tečt po petah in mi kar nabija v glavi od pristanka na petah.
Prehod na "bosonogo" tehniko teka je zelo počasen in dolgotrajen. Dejansko si moraš vzeti čas in se sprijaznit s tem, da nekaj časa odmisliš tekme ali vsaj dobre rezultate na njih.
:wink:
 mdebelak
Tudi jaz od lanskega oktobra pristajam na prste.
Prvih nekaj tednov je bilo hudo, saj niti po stopnicah nisem mogel hoditi, tok je bolelo.
Moj povprečni tempo se je res zmanjšal za približno 20 sec na km, kar ni malo, vmes sem fasal žulje na prstih in bolečo pokostnico.
Sedaj sem z pokostnico skoraj opravil, tempo se počasi dviguje, sam tek pa je postal lahkotnejši, povprečni utrip je padel za približno 5%.
 urošm
Ste me s temo malo razrajcali in sem šel včeraj 9 km "na prste". Malo bolj počasi sicer, ampak me danes nič ne matra. Poleti sem malo treniral bosi tek, pa ne vem , če nisem prav od tega fasal boleče pete (po samoizobraževalni internetni TF diagnozi plantarni fsciitis).
Je pa res, da moram v copatih celo pot zavestno misliti na to, kako stopam, pri bosem teku pa noge kar same delajo. So me pa tudi meča matrala, pa tudi kak žulj, zato priporočam bosi tek res po malem in po pameti. Je pa idealna prilika za začetnike bosega teka dopust na morju. Toplo je, na asfaltu ni šodra, cajt maš, pa tudi primernih potk ob obali ne manjka.
 petra556
Sem prebrala tole temo o teku po prstih. Odkar tečem, pristajam vedno na sprednji del stopala in šele nato se stopalo "vleže" v celoti. Zame je to naraven tek, problem pa pride pri teku v dolino. Nek gospod, trener atletike, me je opozoril, da v dolino ne smem pristajati na sprednji del stopala, ker je to škodljivo. :?: Jaz pristajati na peto ne znam (resno) in tudi ne vem, kako drugače naj sploh tečem, da si ne bom škodovala. Sicer je klancev zaenkrat še zelo malo pa vendar si ne bi rada naredila škode zaradi tega.

Se zahvaljujem za veše odgovore!
Lp
Uporabniški avatar
 MišaMiš
Se strinjam. Sprememba tehnike je lahko zelo mučna. Če se jaz spomnim svojih tekaških začetkov- sem pristajala na peto. Vendar mi že takrat to ni odgovarjalo in sem vedela, da moram nekaj spremenit. Je pa res, da sem bila takrat še premlada da bi vedela da je za tekaško tehniko cela znanost v ozadju in sem pač postopoma začela tečt s pristankom na prste. Je trajalo več kot eno leto, da sem to osvojila. Najbolj mučno je bilo to nadzorovanje noge, kje bo pristala. Neštetokrat sem se zmotila, neštetokrat sem hotla že odnehat. Ampak dejstvo je prsti-peta za moje počutje boljša tehnika, prav tako imam ojačane mečne mišice. Kolena pa prav tako ne trpijo.

Pri teku navzdol pristajam na celo stopalo.
 aleššš
Mene pa zanima ali je smiselno kupovati copate z nižjo peto 4mm ali se lahko teka na prste (sprednji del stopala) učim tudi z copati višine pete 10mm kot jih imam sedaj, vendar čutim v mečih bolečino že kar nekej časa pa ne vem ali je to zaradi previsoke pete ali pa se meča zelo dolgo privajajo na ta način teka saj na nekaterih posnetkih izvajanja pravilne tehnike demonstratorji tečejo v običajnih copatih ki imajo višino pete vsaj 10mm.https://www.youtube.com/watch?v=wRkeBVMQSgg
Uporabniški avatar
 Forrest
Čisto vseeno je ,kakšen drop imajo tekaški copati za tek po sprednjem delu stopala.
Ko boš osvojil tehniko pa boš videl,da je mnogo boljši občutek teči v copatih z razliko peta-prsti 4 ali 0mm.
Bo pa bolelo v mečih kakšen mesec ali dva,ja :wink:
Uporabniški avatar
 StaraKost
Vse kar je potrebno je stopati pod sebe, namesto pred sebe. Če pristanemo pod sebe, je težko stopiti na peto :).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA