Za začetek naj povem, da bo to moj zadnji post v tej temi, ker debata ne ustreza več naslovu in pomikamo se v neprijetne vode. Bi pa rad še nekaj rekel.
vencelj napisal/-a:
Če pogledamo tek: kdo so sploh tisti, ki naj bi jim prepovedali nastop na rekreativnem tekmovanju (katerem rekreativnem- ali teku za katerikoli regijski pokal, slo pokalu v rekreativnih tekih, na vaških tekmah...
).
POPOLNOMA NOBENEMU SE NE SME PREPOVEDATI NASTOPA NA KATEREMKOLI TEKU, govora je le o ločeni kategoriji.
vencelj napisal/-a:
Komu npr. bi v Dolskem morali prepovedati nastop?
Naj še 1x povdarim, da si nihče ne želi prepovedi, ker je to kratenje človekovih pravic. Vsi imamo pravico teči, če je pač tekma odprtega tipa. Če pogledamo le prvih 10 najboljših tekmovalcev tega teka:
1 120 Mitja Kosovelj TK Kobarid 1984 M1 46:57
2 137 Boštjan Hrovat THB 1976 M2 48:01
3 76 Marko Pintar ŠD Sorica 1972 M2 50:46
4 84 Jože Čeh AK Lenart 1971 M2 51:41
5 121 Tine Torkar ŠD Nanos Podnanos 1990 M1 52:01 6 69 Igor Šalamun AD Maribor 98 1965 M3 52:40
7 86 Tomaž Kalan Okrepčevalnica Kozolc 1958 M3 52:51
8 107 Marko Spruk KGT Papež Kamnik 1973 M2 53:37
9 95 Mirko Janjatovič KGT Papež Kamnik 1971 M2 54:02
so zame osebno vsa znana imena (razen z modro označenega). Vsa ta ista imena se vedno ponavljajo med absolutno prvimi tremi na rekreativnih prireditvah Slovenija teče (delal sem si lastno evidenco v excelu, ker sem želel ponovno sprožiti to debato, pa sem se potem premislil, ker samo premetavamo besede, v praksi pa ne moremo nič spremeniti).
vencelj napisal/-a:
Takole: kolikor se ti, tae, ukvarjaš s teorijo teka in jo tudi udejanjaš v praksi, se ti ni treba bati, da bi bili nekateri večno boljši od tebe. Nekaj bodo naredile tudi izkušnje, vztrajnost in potrpežljivost.
Ja vencelj, to so bile optimistične besede, če pa pogledam stvar realno, je pa tako, da ne glede na moje izkušnje, vztrajnost, potrpežljivost, znanje, treninge ipd. nikoli ne bom mogel biti, kot napr. Roman Kejžar ali Mitja Kosovelj, ker sta onadva vrhunska tekača ne le za slovenske razmere ampak tudi tujino. Razlogi so seveda v letih ukvarjanja s tekom, pa sami treningi, nadzor, profesionalnost,...Saj se ne mislim enačiti z najboljšimi, ampak recimo Boštjan Hrovat, občudovanja vreden tekač, že večkrat bila na isti tekmi, ampak on je v isti kategoriji kot jaz po letih. Se pravi, čim se pojavi on na tekmi, jaz že izpadem iz igre. Tisti, ki so absolutno najboljši, odvzemajo mesta tudi v kategorijah (normalno, saj drugače ne more biti).
vencelj napisal/-a:
V tejle razpravi si verjetno videl, da je to vprašanje zelo zapleteno, pravi gordijski vozel (če nekje postavljaš neka pravila, jih ne smeš tako, da bi s tem komurkoli delal krivico), takele razprave pa (vsaj mene ) polnijo z negativno energijo, zato se raje optimistično, s pozitivno energijo podam na tek.
Mislim, da se sedaj nikomur ne dela krivica. Če bi bilo kdaj slučajno takšno tekmovanje, pa jaz vidim tu več plusov. Najboljši bi se dejansko lahko pomerili med sabo (zdrava konkurenca), rekreativci med sabo, prepričan sem, da bi se medalje razdelile med popolnoma druge ljudi, kot ponavadi. Na koncu vsi zadovoljni.
vencelj napisal/-a:
Spomnim pa se še dogodka izpred let, ko smo še organizarali uličarko v Železnikih: tekmovalka (ali rekreativka?), sicer kar dobra in uspešna, se je prijavila, ko pa je videla, da sta prišli na tek tudi Helena Javornik in Anica Živko, se je prišla odjavit, da s temi pa ona že ne bo tekla
lp, vencelj
vencelj, tebi se zdi to neumno. Jaz bi tekel seveda vseeno, vendar pa razumem omenjeno tekmovalko. Tudi sam hodim na tekme tekmovat in ne nastopat. Če se gre omenjeni punci za uvrstitev, kakšne ima realne možnosti, če tekmujeta dejansko 2 profesionalki ?
Kratek zaključek; tek je po mojem eden redkih športov, kjer skupaj lahko tekmujejo popolni začetniki, rekreativci in profesionalci ali pa atleti saj je vseeno kako jim rečemo. Za ene je to prednost, za druge slabost. Zame že veste na katero stran se nagibam. Konec debate.