Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Classix
Pa potegnimo črto pod mesec februar, kateri je bil vsaj za mene, kar se vremena tiče, idealen mesec za tek. Zadnje padavine so bile okoli petega februarja, od takrat naprej pa milina. Mesec končujem z premiganimi 90 kilometri in 111 kilogrami teže. Počutje je odlično, kar pripisujem dejstvu, da so ''začetniška'' lažja vnetja in bolečine ta mesec hodile daleč stran od mene...da ne nakladam dalje...odlično izrabljen mesec in le želim si lahko, da bo šlo tudi v bodoče v tej smeri.

Prijeten in uspešen dan vam želim !

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 poldy666
BRAVO Matjaž
:laola
Uporabniški avatar
 Classix
Sneg je napovedan. Morda je tudi to razlog, da nas kar nekaj ''visi'' na forumu in vpisuje svoje ideje, zamisli, pričakovanja...Jaz pa imam še poseben razlog, kateri je prav tako povezan z vremenom. Ta zapis bi pravzaprav moral nastajati šele danes zvečer, morda celo jutri zjutraj. Pa so me Pečenko - Cegnarjeva in co. prepričali da današnji dan ne bo ravno najprimernejši za tek, zato sem svoj trening opravil sinoči. Kaj trening...TRENING! Pet minut...pet minut neprekinjenega teka, nato minuta hoje, pa zopet pet minut teka...in tako osemkrat. Če sem še med ogrevanjem in raztegovanjem pred začetkom kolebal med tremi ali petimi minutami, med prvim ''intervalom'' teka te dileme ni bilo več. Prvič sem na ''Sigmo'' pogledal, ko je le ta kazala 4:45...Šlo bo! In je šlo...osemkrat. Tempo sicer ultra zen (registred trade mark), pa vendar...pet minut. Pred nekaj meseci huda nočna mora, danes sladka realnost. Do Sežane in moje prve tekaške preizkušnje (če izvzamem Repkov Tek, na katerega tudi pridem, oziroma pridemo kar v družinski zasedbi...) je še slabe tri tedne. Ti tedni se bodo vrteli v šestem tednu, 13-tedenskega programa, kar pomeni naslednje treninge:
5-1-8X
2-1-12X
3-1-10X
Med vsakim tekom sledi dan za počitek, morda pa še kakšen krog(ec) malo hitrejše hoje po Golovcu.
V zgoraj omenjenih 48 minutah sinočnjega treninga sem premagal 6 km, kar pomeni povprečno hitrost 7.5 km/h. Seveda imam poleg tega okna odprto še eno, v katerem je nekdo zapisal, da je pri svojem prvem takem treningu premagal 6.7 km, z povprečno hitrostjo 8.4 km/h. Toda ta nekdo je ob vsem tem zapisal tudi sledeče...''Pa saj, kaj me sploh toliko daje ta kilometrina, važno je, da je luštno!'' Sveta resnica in še enkrat...hvala ti @ Wega! Vsem ostalim...prav tako!
Zjutraj sem sicer pričakoval nekoliko razbolele noge, vendar razen občutka rahlega zategovanja nad gležnjem desne noge, drugih posledic ni. Omenjeno zategovanje blažim z Dianinim gelom, po potrebi bo zvečer legel še kakšen hladen obkladek, do jutri zvečer pa v planu ni teka. Če zategovanje ne bo popustilo, lahko odmor podaljšam še za kakšen dan.
Lepo mi je, vam pa želim...

...prijeten in uspešen dan!

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 miro
Matjaž, prav prijetno je brati take ,pozitivne poste. Sem se ravnokar vrnil s krajšega sprehoda po snežnih poteh s kužem, vmes je še snežilo, vendar sem užival vsak trenutek, vmes sem tudi malo potekel-sem na rehabilitaciji.
Mislim, pa ,da ne potrebuješ raznih "hladilnih krem",saj ti telo samo odpravi vse bolečine že na drugem treningu, ki je manj inteziven, sicer pa ima verjetno to tvoj program že planirano.
Želim ti veliko uspeha pri tvojih ciljih (na poti)!!

Lp
Uporabniški avatar
 Wega
Ampak a ni hec, kako je človek vedno znova presenečen nad sabo??

:clap:
Uporabniški avatar
 Classix
Wega napisal/-a:Ampak a ni hec, kako je človek vedno znova presenečen nad sabo??

Ma smejalo se mi je podolgem in počez. Prav tako sinoči, ko sem odtekel 2-1-12X kot drugi trening šestega tedna. Ko je postalo najbolj luštno je bilo potrebno odnehati. Malo kasneje sem pod tušem študiral...36 minut, pretečenih 4.5 km, počutje odlično. Tuširam se dalje...bum! 'Bemti, saj to je nekaj več kot 11 krogov po ovalu kakšnega stadiona. In zopet nasmeh od ušesa do ušesa.
Tudi v naprej ne gre brez smeha...Večkrat sem že na tej strani zasledil debato o ''tekaškem dnevniku''. Sam sem za zabeležke uporabljal ''Map i tako dalje'', pri katerih pa se mi je nekajkrat zgodilo, da mi je sam od sebe, kaj napačno seštel, dodal, odštel...Res sem od njihovega admina nato po mail-u dobil opravičilo, pa vendar ostane nekaj grenkega okusa. Oni dan pa se mi na netu pokaže ''tekac.net''. Da ne težim dalje...vsa pohvala snovalcu strani. Od začetka marca si vse beležim pri njih, ''Map...'' uporabljam le za izris trase, v vsem ostalem podpiram domače proizvode. :mrgreen:
Še malo dobre volje če smem...pred dobro uro sem se vrnil iz Lidl-a. Za 30 EUR kupil dvoje tekaške hlače z malim žepkom na zadnji plati (na prvi otip solidna izdelava), dve tekaški majici (na prvi otip malenkost manj kvalitetne kot hlače), nekaj sladkega za potrpežljivost mlajšega sina...Gneča znosna, žal pa nisem več dobil tekaških spodnjih majic. Kar se tekaških jaken iz reklame tiče...izdelali so jih ''poševnooki'' temu primerne so velikosti. XL je bila meni...precej premajhna. Opreme bo za nekaj časa dovolj, le čez dva ali tri mesece sledi nakup novih superg. Tam na ceno ne bom gledal!
Nič...z nasmehom grem kuhati kosilo, vam pa želim...

...prijeten in uspešen dan!

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Vreme
Kot je videti, si že začel teči iz užitka :lol: , kar tako naprej!!!!
Uporabniški avatar
 Classix
Vreme napisal/-a:Kot je videti, si že začel teči iz užitka :lol: , kar tako naprej!!!!

Res je, čeprav nekaj naslednjih besed to ne bo potrdilo. Petek...z mlajšim sinom Matevžem smo opravili nekaj zdravniških preiskav na Vrazovem trgu. Na tem mestu vsa pohvala osebju otroške bolnišnice. Samo pogled na njihove pogoje dela mi je za nekaj časa priskutil vse kontrolne stolpe, nove stadione...pa saj bo menda kmalu bolje. Ko je bilo to za nami, sem se odpravil teči. 3-1-10X je bil zapovedan trening. Začnem...in nikakor ne najdem ritma. Ne teka, ne dihanja...nič. Pulz mi vztrajno nabija proti 165 ne glede na to, da dajem iz ''druge v tretjo''. Vztrajam...in mine tudi teh 36 minut. Slabih treningov do sedaj še ni bilo, ta je bil prvi. Vroč tuš me spravi k sebi počutje se izboljšuje, pa vseeno tuhtam, kaj je bilo narobe. V soboto počivam in z nejevero ogledujem desni gleženj. Ni zatečen, ni občutljiv na dotik, pa vseeno malo boli, peče in zateguje. Zvečer se odpravim v službo in nekako 'preživim'' 12 ur tlake. Samo mimogrede...službo opravljam v t.i. ''ruskem turnusu'' kar pomeni 12 ur podnevi, 24 ur prost, 12 ur ponoči, 48 ur prost. Prednost...omogočeno mi je veliko jutranjega oziroma dopoldanskega tekanja.
Nedelja...po štirih urah spanca se počutim dobro. Še napol matast navlečem nase tekaško opremo in se v malo hitrejši hoji odpravim do mesta ogrevanja. 5-1-8X (drugič) je zapovedan tek. Med hojo pogled še vedno uhaja k desni nogi. Namerno jo malo bolj obremenjujem, zvijam, tlačim...da bi le morda odkril najmanjšo sled bolečine. Pa ne za to, da mi morda ne bi bilo potrebno teči. Ne, teka si prav želim in vem, da če bo vse v redu, da me bodo dobri občutki nosili še dan ali dva kasneje. Vse je v redu, noga ne boli. Temeljito raztezanje in začetek...po prvih dveh treh minutah opazim, da nehote oziroma podzavestno levo nogo bolj obremenjujem z ciljem razbremenjevanja desne. Izgledam kot herr Flick. Umirim se, kontroliram dihanje in pulz.Mislim si...čez 160 te ne spustim, pa da je ne vem kaj. Ujamem ritem...tako teka, kot dihanja...užitek.Lep pozdrav tekačema, katera sta na Peruzzijevi vadila intervale. Nadaljujem po Jurčkovi, pa na Mihov štradon in PST. Ujamem se v razmišljanju, kako odličen je današnji trening, kako paše. Pri Livadi levo in kmalu zatem desno na Opekarsko...čez Ljubljanico, čez Prule in gor proti Karlovškem mostu. Malo pred njim se izteče še zadnji del teka, sledi minuta hoje in ustavitev ''Sigme''. Fenomenalno! Tempo 7:54/km...počasno vendar z užitkom. Pulz 148/161. Duh je premagal telo, oziroma noga je dojela, da ne mislim odnehati. Še vedno obstaja nekaj možnosti, da je bilo vse le v podzavesti...premagal sem jo. Tek je definitivno postal del mojega življenskega ritma.
Se vidimo v nedeljo na Repkovem teku, do takrat pa vam želim...

...prijetne in uspešne dneve!

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 bobr
Bravo, lekcijo kako premagati sam sebe si opravil :wink:!
Se vidimo na MKM.
Uporabniški avatar
 Classix
109 kilogramov!!!...109 je malo poprej pokazala tehtnica, ko sem prišel iz teka. 11 kilogramov je zgodovina, za ta dosežek pa sem potreboval točno 4 mesece. Da, pred štirimi meseci na meglen novemberski večer sem se prvič odpravil teč.
Zaradi družinskih obveznosti sem v zadnjem tednu moral precej prilagajati svoje tekaške urice, toda nič ne de. Vse kar je bilo v planu, je pospravljeno pod streho. Pred dvemi dnevi sem opravil drugo ponovitev 2-1-12X, danes sem opravil drugo ponovitev 3-1-10X. Današnji trening je bil tudi prvi v novih copatih, občutki so zelo pozitivni, čeprav se dobro zavedam, da bodo noge že nekako odgovorile, saj potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na novo blazinjenje.
Sedaj pa potrebujem nasvet ali dva...Čez dober teden dni grem v Sežano na 8K. Ali jih oddelati v novih ali starih supergah? In še nekaj...omenjenih 8K bi rad oddelal v intervalih 5-1. Za kaj bolj pogumnega se še ne čutim dovolj dobrega. Vprašanje je kako odtrenirati ta zadnji teden? Ali naj še enkrat ponovim, kot sem sprva nameraval, zadnje tri treninge (5-1-8X, 2-1-12X in 3-1-10X) ali pa naj dvakrat odtečem 5-1-8X in kot zadnji trening (predvidoma v četrtek) nekaj ''lažjega'' za ''regeneracijo''? Vsak nasvet izkušenih tekačev ali tekačic je dobrodošel!
A sem že napisal, da sem shujašal 11 kilogramov... :P
Šibam plačati položnice, vam pa želim...

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Vreme
Classix kaj drugega reči kot odlično, čestitke pa še kaj. Pa ne da bi te preveč hvalil, a resnično si na pravi poti, da spremeniš svoj stil življena in prideš v neumorno zen tekaško sekcijo :D

Kar se tiče kraškega ti priporočam, da zadnji teden aktivno počivaš. To pomeni, da se ne naprezaj preveč kakšen lahkotni tekec v četrtek boš imel prek dovolj.

Sicer pa sem prepričan, da boš sam sebe v Sežani presenetil, boš hodil dosti manj kot si miliš :wink:
 klopotec
Dober si, ni kaj. V pisanju se čuti tvoje navdušenje, to pa je najbolj pomembno. Kile dol, srce pa je vedno bolj močno. To pa je najpomembneje. Srce in ožilje.

Kako zadnji teden ti ne bom svetoval, ker jaz nimam sistema in tečem prosto po Prešernu. Vsak drugi dan in enkrat na teden ali pa na 14 dni en daljši tek. Lanska Sežana pa je bil moj prvi tek. 8 km. S kakšnimi velikimi očmi sem gledal vso tisto množico. Vsem je na čelu pisalo, da tećejo že nevem koliko let. Jaz pa borih štiri ali pet mesecev. Sem misli, če pridem na cilj vsaj pred enim, bom zadovoljen. Pa jih je bila dooolga črta za menoj. In na koncu sem bil enako zadihan kot na začetku. Na začetku od treme, na koncu od teka. In lansko sezono sem končal v Palmanovi, kot nameravaš ti letos. Pa še pod dvema urama sem jo izpeljal.

Torej jaz na tvojem mestu sežanskih 8 ne bi tekel v kakšnih intervalih. Lepo si izberi udoben tempo pa lepo zmerno v neizprosen boj z burjo in kilometri. In z mojo ženo. Gre tudi na 8. Se vidimo v Sežani, le da bom jaz letos na tistem razcepu zavil levo, ti pa desno. Lansko leto sem v desno in so se mi tisti, ki so zavili levo zdeli pravi heroji. Zdaj se mi več ne zdijo in se mi zdi 21 km ena malo močnejša velikonočna malica. Naslednje leto bova pa oba zavila v levo.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
[quote="Classix"] ....Čez dober teden dni grem v Sežano na 8K. Ali jih oddelati v novih ali starih supergah? In še nekaj...omenjenih 8K bi rad oddelal v intervalih 5-1. Za kaj bolj pogumnega se še ne čutim dovolj dobrega. Vprašanje je kako odtrenirati ta zadnji teden? Ali naj še enkrat ponovim, kot sem sprva nameraval, zadnje tri treninge (5-1-8X, 2-1-12X in 3-1-10X) ali pa naj dvakrat odtečem 5-1-8X in kot zadnji trening (predvidoma v četrtek) nekaj ''lažjega'' za ''regeneracijo''? Vsak nasvet izkušenih tekačev ali tekačic je dobrodošel! [quote].

Evo standardni nasveti
Če boš odtekel vsaj dvakrat po pet kilometrov v novih supergah in bo dober občutek (boljši kot v starih) vzemi nove.
Najhitrejši na progi boš, če boš tekel popolnoma enakomerno (nobenih intervalov) in zažel počasi. Še enkrat, začni počasi (raje prepočasi), ne pusti se potegniti množici na začetku, po treh kilometrih lahko malo hitreje, po petih pa boš videl ali bo čas za finiš, nadaljevanje v istem ritmu ali pa za malo popuščanja. Vse bo v redu za prvič, samo pulz kontroliraj pa bo, ne dvomim, da ti ne bi uspelo.
Treniraj zmerno, od četrtka dalje nič več.
Uporabniški avatar
 Classix
Hvala vsem trem za nasvete. Se mi je kar zdelo, da bom z omenjanjem intervalov povzročil rahlo zmedo. Zatorej se opravičujem. Pri meni pač ne gre za intervale, kakaršne tečejo (tečete) ''ta pravi'' tekači. Moj npr. 5-1 pomeni 5 minut teka in 1 minuta hoje. Napisano je, z več ponovitvami, tudi moj dosedanji maksimum. Se pač držim načrta treningov, saj ne bi rad, da bi me morebitno pretiravanje z vsemi posledicami, odvrnilo od teka.
Torej...oba para superg bom imel s seboj, na progo pa se bom odpravil povsem po občutku...''langzam aber ziher''.
Mimogrede...Palmanovo imam v planu šele v letu 2009. Do takrat pa nekajkrat 5K, 8K...10K in ***K treninga.

Prijeten in uspešen dan vam želim!

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Classix
Tako torej izgleda teden pred tekaško preizkušnjo. Puščoba in dolgčas. Vleče me v tekaške copate, v dres, na PST...počasi. Naj začnem z soboto, ko sem po celodnevni tlaki v službi zvečer prišel domov v polno hišo obiskov. Prijetno klepetanje se je potegnilo do dveh zjutraj. Še Matevž je imel družbo in ni sitnaril za spati. V nedeljo sem se dvignil šele ob enajstih dopoldne. Lep namen, da pridem na Repkov tek sem preprosto...prespal. Ni mi bilo vseeno, predvsem zaradi lepega namena prireditve in mimogrede, še pred tremi leti sem bil tudi sam ponosen lastnik čudovite nemške ovčarke. Kljub nekaj slabe volje se odpravim na tek in opravim neke vrste ''prosti'' trening. Lepa vadba, počutje po njej odlično. Ponedeljek, torek in sreda minejo v počivanju...pred dobro urico, pa sem se vrnil iz Golovca. Čisto tako počasi sem se šel sprehoditi, na vrhu pa oddtekel nekaj kilometrov levo in desno.
To je to...do nedelje. Do mojega prvega snidenja z množično tekaško prireditvijo. Do mojega prvega cilja, ko naj bi se mi obrestovali vsi pretečeni kilometri v zadnjih mesecih, vse lepe ure na Golovcu in PST-ju. Vsem, kateri boste na tej prireditvi lovili izboljšanje svojih najboljših časov, ali izboljšavo lanskih ali še starejših časov...vsem vam želim obilo uspeha. Ostalim, med njimi tudi meni, kateri pa gremo v Sežano le teči, premagovati same sebe, zen-ati, pa želim....povsem isto, kot onim prvim.
Vidimo se v nedeljo, do takrat pa vam želim...

LP
Matjaž
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 23

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA