Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Pozdrav,
vidim, da je že en čas minilo odkar je bila debata o tekaških urah. Zanima me predvsem kaj bi vi izbrali. Izbiram med Garmin Forerunner 210 HR in Forerunner 305. Sam se bolj nagibam k 305 sploh zaradi tega stavka:
Garmin Forerunner 305 vam ponuja vse funkcije Forerunnerja 201 in 301 — le da v lepši, bolj ergonomski ter uporabni obliki.

Da nebi nekaj na pamet delal me zanima še malo vaše mnenje. Drugače bi pa uro uporabljal za tek in hribe. Do sedaj sem uporabljal telefon (Galaxy S1) samo ima prešibek signal, ker je že stari. Zadnje čase si merim razdaljo na Google Maps, tam ko imaš ravnilo in mislim, da je čas za nekaj konkretnega.

Lahko tudi vi kaj predlagate :)

Hvala

EDIT: Zdaj vidim, da piše da je 305 ukinjen? :D
sam imam fr305, ki pa jo počasi jemlje, so bil potrebni posegi v njeno notranjost, sedaj pa razmišljam GPS športna ura z monitorjem srčnega utripa i-gotU GT-900 Pro-HRM ima gps, barični višinomer, hrm preko blututa, programska oprema za analizo zelo v redu, samo ne vem kako se obnaša dejansko v praksi.
Uporabniški avatar
 zajc
lojze napisal/-a:sam imam fr305, ki pa jo počasi jemlje, so bil potrebni posegi v njeno notranjost, sedaj pa razmišljam GPS športna ura z monitorjem srčnega utripa i-gotU GT-900 Pro-HRM ima gps, barični višinomer, hrm preko blututa, programska oprema za analizo zelo v redu, samo ne vem kako se obnaša dejansko v praksi.

Bom tvegal s to izjavo. Če ne želiš imeti podobne izkušnje kot EBX slušalke, raje investiraj nekaj evrov več za kakšen Polar (jaz imam RCX3 in je po točno 10.000 km uporabe tak kot sem ga kupil). Garmina raje ne bom nič kritiziral, ker me bodo napadli da sem pristranski. Meni pač ni normalno, da v eni garanciji 4x zamenjaš uro, za Polarja še nisem slišal.
Uporabniški avatar
 ris9
S temi urami je res lahko neskončna debata :D .Katero Timexovo boš sploh kupil?
Sam sem uporabnik Garminove 405ke pa sem prišel "čez" brez nekih zajebancij, ki jih imajo prenekateri uporabniki Garminovih ur.
Trenutno Garmin nima ure, ki bi bila zame (razen 905ke k je pa predraga) in upam da mi moja 405ka "gvera" še toliko časa, da ponudijo kakšen meni primeren model. Drugače bo potrebno prečekirat konkurenco, ki je CELO gps vgradila v ure in s tem meni postala všeč.
Malo bi mi bilo žal vse garmin connect zgodovine, če bi se odločil "prebekslati" h kateremu drugemu proizvajalcu...
Polar pa Suunto imata vsak po en model , ki bi ga z veseljem imel :wink: :wink:
Tako kot je razlika med telefonom in pametnim telefonom, tako je tudi razlika med "športno uro" in "pametno športno uro".
Večina športnih ur so "navadne" športne ure, ki ti znajo posredovati samo izmerjene podatke, naprej se moraš znajti sam. To večina ne ve, zato jih uporablja na "pohodniški" način oziroma zadovoljen je s tem, da ve kje je bil, kako dolgo je to trajalo, kakšno razdaljo je premagal, pri kakšnem utripu in hitrosti se je to zgodilo.
Vsak trening/pohod se obravnava posamezno in med njimi ni nobene povezave, ki bi nam povedala kako so ti treningi/pohodi vplivali na nas oziroma na rezultat današnjega treninga.
Pametne športne ure se razlikujejo prav v tem, da vedo upoštevati obremnitve prejšnjih dni in odziv našega organizma na te obremenitve. Na osnovi HRV(heart rate variability) meritev, spremljanja naših prejšnjih treningov in odziva organizma na višino obremenitve, nam znajo svetovati/predlagati kakšen trening lahko opravimo danes, da bo naš napredek najhitrejši.

Tako na primer že večina Polarjevih ur zna določiti naše dnevne zone vadbe na osnovi analize ogrevalne faze in primerjave trenutnih HRV razlik v primerjavi z našo "normalno" HRV razliko prejšnjih treningov.
V primeru par zaporednih težjih treningov, naslednji dan dosegamo dosti nižje utripe kot ponavadi. To pomeni, da višina obremenitve ni v sorazmerju z višino doseženega utripa, zato se morajo področja treningov, ki bazirajo na osnovi višine utripa korigirati. V primeru uporabe Polarjeve funkcije OWNZONE, nam "pametna ura" to naredi avtomatsko.

Ker večina ne ve in ne želi vedeti, celo znanost okoli periodizacije treningov in načinov obremenjevanja in razbremenjevanja, se poslužuje planov treninga, ki so bili napisani za nekoga drugega. Da bi vedeli kako takšen način treninga vpliva na nas, moramo znati oceniti ali izmeriti določene parametre in jih pravilno ovrednotiti.
To na primer za nas naredi Polar OwnOptimizer, ki na osnovi spremljanja jutarnjih meritev in primerjave dnevne meritve proti prejšnjimi meritvami nam svetuje ali moramo v naslednjih dneh dvigniti, zmanjšati ali ostati pri enaki višini obremenitve, če želimo optimalni napredek.
Vsaki trening load mora biti ovrednoten, kako po absolutni vrednosti, tako po vrednosti obremenitve v posameznih področjih vadbe. S tem ne mislim samo po trajanju časa vadbe v posameznem območju, temveč po veličini stresa, ki ga je takšna vadba pustila na naše telo.
Če množimo čas vadbe z vrednostjo naraščanja nivoja laktata pri posamezni višini utripa, dobimo to obremenitev.
Polar nam v osnovni nastavitvi ponuja default krivuljo, obenem nam omogoča, da jo korigiramo s svojimi izmerjenimi vrednostmi za vsako vrsto aktivnosti posebej. Tako dobimo pravilen prikaz trening "load"-a in višino obremenitve v vsaki zoni posebej.
Pri teku je na primer zelo pomemben podatek, ekonomija teka ali ekonomija izrabe energije. Prav zaradi tega je dobro, če nam ura lahko oceni kako smo ekonomični pri posameznem tempu teka. Polar runningindex nam tako na osnovi naših osebnih podatkov, na osnovi hitrosti in višine utripa pri tej hitrosti, izračuna runningindex. Spremljanje trenda za podobno vrsto treninga, nam da dobro predikcijo ali delamo v pravi smeri. In tako naprej .....

Kaj sem hotel povedati. Ene ure in pripadajoči software omogočajo samo prikaz in spremljanje/analizo izmerjenih podatkov . Drugi, pametnejši, nam na osnovi izmerjenih podatkov, znajo "svetovati" kakšen vpliv so imeli ti izmerjeni podatki na naše leto.
Za moje pojme, je to pravo bistvo "športne ure" in Polar "pravemu" uporabniku, ki zna uporabiti vser tisto kar mu se ponuja, ponuja daleč največ. S tem ne mislim reči, da so kot "navadne" športne ure, kako jih največkrat uporabljajo njihovi uporabniki, dosti boljše od konkurence. Zato mi je največkrat smešno, ko berem komentare o tem kakšna je katera ura in kaj vse omogoča, ko vidim, da ne znajo uporabiti najmočnejša "orožja", posameznih ur.
Uf, jaz nimam ne pametnega telefona ne pametne športne ure.
Se zadovoljim z lastno pametjo. :D

A obstajajo tudi pametne superge (take, ki tečejo same)? :)

(Za to, da vem, kje sem tekla, uporabim čisto navaden zemljevid. Tudi razdaljo lahko izmerim na navadnem zemljevidu z navadnim šolskim ravnilom, čeprav tega v resnici ne počnem, ker toliko pa že imam občutka, da vem, s kakšnim tempom sem približno tekla, čas pa izmeri štoparica.)
Me veseli da se je razvila debata glede HRV (heart rate variability) oz R-R podatkov. Par tednov nazaj sem brskal po spletu in iskal novo uro (moj Garmin Forerunner 50 je pod dobrih 5tih letih dokončno za odpis-strgan pas), pa sem pri eni uri naletel tudi na to funkcionalnost.

Zanima me, ali novejše Polarjeve ure preračunavajo HRV podatke sprotno oz izvajajo analize na uri.
Pri novem Polarju RC3 GPS sem namreč v navodilih zasledil da ura omogoča tovrstne analize... http://www.polar.com/e_manuals/RC3_GPS/ ... manual.pdf
Če pa pogledamo Polarjevo stran vidimo da snemanje R-R vrednosti podpirata le modela RS800CX in CS600X (ki nista ravno najnovejša), podatki pa naj bi se kasneje obdelali v programu ProTrainer 5 (če sem prav razumel). http://www.polar.com/en/polar_glossary

Našel sem tudi forum, kjer sem zasledil da so imeli nekateri težave oz nevšečnosti pri prenosu. Po prenosu podatkov naj bi se namreč nekateri podatki spremenili od osnovnega zapisa (vprašanje torej ali uporabljati funkcijo samodejnega popravljanja ali ne). http://forum.polar.fi/showthread.php?p=36898

Če se ne motim program ProTrainer 5 ne podpira novejših modelov Polarjevih ur. http://forum.polar.fi/showthread.php?p=64985
Ali sploh obstaja namizni (Windows) program za novejše Polarje, ali je vse podatke treba poslati na njihov strežnik PolarPersonalTrainer.com?

Da se vrnem nazaj na temo HRV. Zanima me, kdaj je najbolje meriti omenjeno vrednost. V mirovanju ali med obremenitvijo?
Na nekem forumu sem naletel da je najboljši pokazatelj trenutnega stanja rezultat HRV analize v mirovanju.

Za uporabnike ur z ANT+ prenosom obstaja plugin za program SpotTracks, ki omogoča snemanje HRV podatkov.
http://www.zonefivesoftware.com/sporttr ... erecording
http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/
Podobne aplikacije obstajajo tudi za GSM naprave. https://play.google.com/store/apps/deta ... s.bioforce
https://play.google.com/store/apps/deta ... heck&hl=sl

Večja težava je, kako obdelati podatke oz vrednotiti meritve.
HRV vrednost meri tudi Garmin Forerunner 310XT, 910XT in 610, Suunto T6C in Ambit...
Za Garmina ne obstaja program za vrednotenje rezultatov, kako je s tem pri Suuntu ne vem.

Na enem izmed forumov (Garmin) so predlagali plačljiv program za HRV analize Firstbeat http://www.firstbeat.fi/company. Ima kdo kakšne izkušnje oz predloge gede alternativnega programa?

In še zaključno vprašanje. Ali se "splača" kupiti npr. Polarja RC3 GPS oz podobno uro, če pričakuješ da bo ura oz Polarjev program izvajal "analize" (in predlagal optimalne oz "pametne" treninge), ali pa je pri vsej zgornji komplikaciji bolje ostat pri klasičnih merilcih in svojih planih, ki temeljijo predvsem na preteklih izkušnjah in počutju? :roll:
Zmiksal bom tvoj in Špelin zapis. Razpon potrebe po podatkih o treningu, gre od tega, da že par osnovnih podatkov, nekaj občutkov in pametne uporabe teh občutkov, zadostuje za normalno vadbo in napredek, do tega, da uporabimo najnovejše možnosti merjenja, dijagnosticiranja in predikcije vpliva obremenitve na organizem, ker so nam dostopni.
Kaj bo kdo uporabil je odvisno od potreb in najgnjenja ali nenagnjenja, k bolj "znanstvenem" pristopu, do meritev odziva organizma na obremenitev.

Naštel si veliko vprašanj, sedaj nimam časa za posamezne odgovore. Odgovoril bom enkrat pozneje. Iz navedenih vprašanj pa je razvidno, da večina ne razume kaj je to HRV meritev zakaj, kdaj in na katere vse načine jih ura lahko uporablja.
Če ti kaj pomaga, ti lahko povem, da sem letos nabavil polarjev RC3 GPS. Pred tem sem pa več let uporabljal le Garminove ure (110,305, 410).

Vsekakor lahko povem, da sem z Polarjevim modelom bolj zadovoljen, kot z Garminovimi. Predvsem tudi zaradi analize podatkov.

Podatke imam shranjene na Polarjevem strežniku Polarpersonaltrainer.com, na njemu pa njadem vse analize. Sprotnega merjenja HRV, kot si tudi sam ugotovil ni. Tudi bolj podrobnih podatkov ni, kot sem jaz razumel, je le pokazatelj (training load), ki pove oziroma priporoča obremenitev za naslednji trening (to je označeno v številkah in v barvah- zelena, rumena in rdeča).

Sam sem namestil tudi program Polar Pro5, ki naj bi omogočal bolj podrobno analizo podatkov. A glej ga zlomka, podatkov s spletne strani ali z ure ni mogoče prenesti v ta program (vsaj ne z mojim modelom ure). To sem uspel razbrati iz raznih forumov in večkratnim poskusom tudi preko raznih drugih programov ali spletnih povezav oziroma aplikacij.

Glede Polarjevega rpograma plana treningov pa lahko povem, da je (vsaj zame) čisto v redu, ni pa specifičen glede na posamezne razdalje (5Km, 10Km, polmaraton, maraton,...). Ker je plan treningov pripravljen za v naprej za štiri (4) tedne), in se sproti ne spreminja, ne upošteva vsakokratnega prejšnjega treninga. Štiritedenski plan pa je sestavljen na osnovi prejšnjih podatkov o opravljenih treningov.

Trenutno mi je spletni program "določil" (glede na pretekle rezultate) najvišji mogočo stopnjo plana treningov (20/20), čeprav nisem bogve kakšen boljši tekač (pravzaprav povprečen). Je pa res, da je plan treningov po spletni apikaciji usmerjen predvsem na faze (stopnje) obremenitve (srčnega utripa), in menim, da je zato lahko dokaj osebnostno (glede na lastnosti posameznika) uravnan.

Upam, da ti napisano, kaj pomaga.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA