Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Miki
Pozdravljeni,

berem vas že nekaj tednov, registriran sem že nekaj dni, a vendar sem molčal dokler se nisem prepričal, da definitivno niste (!!) neki nastopaški napihnjenci, temveč posrečena druščina, ki jo veže morebiti še celo kaj več kot ljubezen do teka (pa že to je dovolj).

Naj torej na kratko povem o mojem začetku, tečem namreč šele nekaj tednov, pa še temu bi se težko reklo "tek". Je bolj hoja, poskakovanje, štorkljanje, sopihanje... zabavanje slučajnih mimoidočih. Pa vendar se nekako tolažim ob branju temu podobnih "začetniških" prispevkov na forumu in zaenkrat še ne popuščam. Vztrajam in se komaj brzdam, da ne bi pretiraval.

Morebiti je zanimivo to, da me je k teku spodbudilo ravno branje prispevko na TF. Povsem slučajno sem ga našel (iskal sem nekaj popolnoma drugega) in napisano se mi je zdelo zanimivo, uporabno, pošteno in odkrito napisano; s pravno mero resnosti in šale. Še isti dan sem se šel "sprehajat" in ob velikem presenečenju ostalih prisotnih odšel na bližnjo nekoliko manj prometno vaško cesto ... Kot rečeno prvi tek to niti ni bil, je pa bil zame največji, najboljši, najhitrejši. Sploh nisem imel težav z dihanjem (sopihal sem kot stara parna lokomotiva), srčnega utripa sploh nisem čutil (zagotovo okoli 170), mišice so bile elastične (po petnajstih minutah so bile vse "trde" in noge težke pol tone) kot v najboljši kondiciji ... torej z vsem tem se nisem veliko ukvarjal, kajti najpomembnejše se je dogajalo v glavi. "A boš ti to?", sem se spraševal in si hkrati odgovarjal. Pritrdilno in si dopovedoval, da je skrajni čas, da začnem migat.

Teh nekaj tednov "tečem" povsem brez vadbenega načrta, brez pripomočkov (no ja, glasbo poslušam na veliko), o opremi nimam pojma ... Niti Poleta ne berem, ali česa vsebinsko podobnega. O veleumnih "abreviaciah in strokovnih poimenovanjih" kot so: vo2max, laktatni, aerobni prag, ... milo rečeno nimam pojma. Za vse to bo (upam, želim si) še čas.
V tem trenutku le ugotavljam, da imam voljo celo večjo od fizičnih sposobnosti, kajti moram se res brzdati, da ne bi pretiraval. Prve bolečine pa sem seveda že občutil in to je bilo dovolj veliko svarilo, da se skušam umiriti ... in teči kar najbolj neobremenjeno, tako "za užitek".

Naj bo dovolj, za prvič ... za vse ostalo bo še čas, tega je na pretek. Foruma ne bom hvalil, so ga že drugi pred menoj. Prav tako nimam nekih vprašanj ... teh bo še veliko. Upam, da tudi vaših odgovorov in nasvetov.

Lep pozdrav, Miki
 marjan
MIKI dobrodošel v dobri družbi med "sotrpini", ki smo vsak po svoje
preskušali tekaške začetke. :) :) :)

Tudi mene je branje foruma vsaj delno navdušilo za tek,
tako da so mi bile informacije pri začetku res veliko vredne.

Potem pa ko spoznaš te zanimive ljudi še v živo, pa veš da te to res prijeten forum. :D :D :D

Veliko tekaških užitkov
Uporabniški avatar
 runner
Dobro došel Miki
čestitke na odločitvi da začneš migati...

LP runner
Uporabniški avatar
 Miki
runner napisal/-a:Dobro došel Miki

No ja, zraven je padla še ena odločitev o kajenju ... In lahko povem, da je bila ta druga lažja. Seveda povezana s prvo.

A ima kdo kakšne kadilske izkušnje? Meni te krize kar lepo ratuje premagovat s tekom. V bistvu jih sedaj, po nekaj tednih sploh ni več, čeprav sem redno kadil precej let ...

LP, Miki
Uporabniški avatar
 primus
Ko boš redno tekel se ti s kajenjem in z mislimi na kajenje ne bo treba več ukvarjat. Telo ti bo samo povedalo, da to ni to, glava se bo pa tudi ukvarjala z drugimi stvarmi.
Ti samo vztrajaj s tekom. Ne glede na razdalje, hitrosti, hojo, ipd. - samo čim večkrat zapri vrata za seboj. Zapomni si, to je vedno najtežja faza pri teku (vse ostalo je užitek).

:D

primus
Uporabniški avatar
 mojcej77
Živjo, Miki! :D

m
Uporabniški avatar
 Miki
runner napisal/-a:Dobro došel Miki

Hvala runner. Miganje je "relativna" stvar :D , ampak priznam, da se dobro počutim in slednje me navdaja z zadovoljstvom. Lažje pa je, če ugotoviš, da nisi edini s tovrstnimi težavami ...

primus napisal/-a:Ko boš redno tekel se ti s kajenjem in z mislimi na kajenje ne bo treba več ukvarjat. Telo ti bo samo povedalo, da to ni to, glava se bo pa tudi ukvarjala z drugimi stvarmi.

Hja s temi cigareti sem se pa namatral, nekako vsaj leto in pol sem si dopovedoval, da moram nehat kadit. Enkrat sem celo poskusil, pa vendar več kot nekaj tednov nisem zdržal. Nekako sem ugotovil, da moram pole opuščanja kajenja, korenito spremeniti tudi katero izmed preostalih navad (ter dodati katero novo - tek naprimer :lol: )
V tem trenutku menim, da mi bo uspelo, že zato, ker nekako dva meseca tečem in zjutraj (čeprav tečem proti večeru) sedaj že prej pomislim, kako bom tisti dan tekel in šele potem na morebitno "cigaretno kavo".

mojcej77 napisal/-a:Živjo, Miki!

mojcej77 hvala za dobrodošlico ... zanimiva izjava/vprašanje v podpisu ...

Skratka hvala za vzpodbudne besede in dobrodošlico .. skušal se bom potruditi in tudi sam prispevati kakšen pameten prispevek na firumu ali kako drugače doprinesti k "povečanju njegovega vpliva"
 _jst_
Ojla folk...jst se tut še štejem bl pod začetnike ampak se mi useen zdi d sm že kr napredvala...
laufat sm ubistvu začela med poletjem 2003 in prvič sm prelaufala 1,8km pol sm pa pljuča iskala po tleh.. :hehe: mogoče je biu kriv prehiter tempo
sploh nism vedla d nimam nubene kondicije, pa sm u bistvu bla zmer ena najboljših športnic u razredu...-tkrt sm bla 8. klas

loh si mislte ta šok!!!!! sploh si nism predstavlala da sm tok slaba...
pol sm pa pučas začela laufat mau večkrat pa se je razdalja povečvala pa sm bla včezdalje bl samozavestna-kao jst sm že ful napredvala in čezdalje bolš bo...

pol se je pa spet šola začela pa treningi (hip-hop) tko da sm spet laufala mugoče 1krat na teden...zdej so pa spet pučitnce pa spet laufam...

..in tako naprej...
mogoče bom pa kdaj mela dost časa da natreniram tole do konca.... :)
upam da č ne prej po koncu šole...
pa se vidmo na kšnem maratonu čez par let... :lauf: :) :D
Uporabniški avatar
 H2O
Miki, bravo!! enkrat zato, ker si se odločil za tek in drugič zato, ker si se odločil opustiti smrdačijo (kajenje op.p. :D :wink: ). Skratka, dobrodošel med turističnimi tekači (to sem jaz), maratonci in ultramaratonci:) in da ne bi slučajno izgubil volje...do teka (!) ne do kadilske abstinence :D
dobrodošla tudi ti "jst" :D na forumu!
 prim
Hi. Tudi sam vas že nekaj časa prebiram, zdaj sem se ojunačil in se prijavil. Forum je super in mi je dal veliko motivacije da sedaj kar redno treniram.
Sem fotr (vsaka čast Fotru iz TF-a) dveh najstnikov in sem bil aktivni športnik pred nekaj desetletji od takrat naprej pa sem le mislil, da sem še športik (kampanjsko, vikend variante).
Pred dvemi leti sem začel redno hoditi na Trim v Mostec, kjer so mi bile vaje priročna počivališča med tekom. Preteči nisem mogel več kot par sto metrov. Na kolegovo prigovarjanje sem se odpravil nekajkrat na tek po PST od Bajerja do stopnic (3 km) - groza.
Letos spomladi sem se odločil da se teka lotim bolj resno, kar je pomenilo nekajkrat na teden na ful do stopnic in nazaj kolikor je šlo. Počutje je bilo slabo, naslednji dan še slabše. Hvala bogu, da sem dobil v roke Gallowayevo knjigo in ugotovil, smešno, da sem pretreniran. Potem sem po naključju odkril TF in sedaj mi je že veliko stvari bolj jasnih.
Zadnje tedne tečem dokaj po programu iz knjige (prejšnji teden sem določil letošnji cilj: polmaraton jeseni, po možnosti cca 1:45) in se počutim super.
Najdaljši tek do sedaj je sicer šele 13 km nekje v tempu 5:20 ampak sem zadovoljen. Tudi pulz se mi je že znižal - zjutraj cca 45, tako da se počutim kot v srednješolskih letih (fizično seveda, psihično veliko bolje).
Za veliko tega se moram zahvaliti vam TF-ovci, super ste (smo).
Uporabniški avatar
 Miki
tamy napisal/-a: ja ja,si si....moj prijatelj... no,ma od vseh...zdaj nas je ze toliko,da moramo imet kaksen piknik

Hja, me veseli, da sva prijatelja, še bolje rečeno, čast mi je da sem tvoj prijatelj ... sploh po tem, ko sem zasledil post o "enih državnih prvakih". Ti čestitam ... tebi in celotni tvoji ekipi, kateri pripadaš.

H2O napisal/-a:Miki, bravo!! enkrat zato, ker si se odločil za tek in drugič zato, ker si se odločil opustiti smrdačijo (kajenje op.p. ). Skratka, dobrodošel med turističnimi tekači (to sem jaz), maratonci in ultramaratonci:) in da ne bi slučajno izgubil volje...do teka (!) ne do kadilske abstinence

He, he ... H2O, razumem kar se tiče turizma ... pa saj ni tako slabo, meni je zelo v redu, in glede na to, da sem se v zadnjih dneh precej "selil" sem dobesedno "zganjal turizem" tekajoč po Posavju, Srednji Dalmaciji in v Kvarnerju. Saj turizem je lepa zadeva .. tekaški turizem še bolj ...
Pa da ne boš narobe rezumel ... naključne je naneslo, da sem v desetih dneh obredel kar nekaj mest iz povsem različnih razlogov in vsepovsod sem našel tudi toliko časa, bodis zvečer ali pa celo zjutraj, da sem odtekel nekaj kilometrov.
Kar se cigaret tiče, pa upam, da sem opravil z njimi ... in hvala za podporo.

Povezano s pisanjem o turizmu in ob tem, da je čas počitnic, lahko vsem začetnikom svetujem, da si ne dovolijo začasnega prenehanja tekanja med dopustom (pri nekaterih postih sem to zasledil), kajti jaz sem se počutil naravnost fantastično; in še časa sem imel na pretek, da sem se še bolj posvetil telesni aktivnosti in s tem naredil kaj zase.
 Roberto
S tekom resneje začel pred tremi leti....ko pa sem našel Brdo pa vse bolj in vse več tekel.Prvič okoli Brda v enem kosu(kako nespametno :roll:) potreboval 72 minut in se naslednje dni valjal v muskalfibru :?: Potem pa vse bolje....občutek je bil fantastičen res...še danes je...to se pravi da sem začel tekati s 32 leti...and still running....
Čau bau
Tjaša napisal/-a:Hojla, sem ena iz množice tistih, ki že nekaj časa pridno brskajo po forumu, a nimajo poguma, da bi se registrirali. Dolgo sem zbirala korajžo za to dejanje, saj sem se prepričevala, da kot najmlajša tekačica po pretečenih kilometrih in verjetno z najvišjo kilometrino na števcu starosti, ne sodim med vas, profesionalce.
Očitno pa je moja želja po tekaški identiteti premagala to oviro in odpram novo temo, ki bo, upam, pri tegnila še kakšnega prestrašenega tekaškega navdušenca-začetnika, sveda, če nas forumovci sprejmete medse.

No, takole preplašeno sem zapisala 15. 1. 2004, ko sem se "priklopila" na TF, danes pa slavim prvo "tisočko" :hehe: - ja, v avgustu sem napolnila prvih 1000 pretečenih kilometrov. Nekateri se boste nasmehnili, meni pa ti kilometri pomenijo nekaj velikega, nekaj, kar mi je bilo še januarja nepredstavljivo.
Brez :TF) verjetno ne bi vztrajala. Me prav zanima, koliko drugih TF, ki so se kot začetniki registritrali na TF še vztraja :?:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA