mare napisal/-a:V nekaterih državah imajo namreč za prepovedane in za nas povsem običajne dejavnosti drakonske kazni (od udarcev s palico, zapora itd.)
Pa se jim vseeno dogaja kriminal in vse, kar ti njihovi zakoni prepovedujejo
Naši zakoni so taki, da preventivno zavzamejo večjo mero strogosti, kot bi bilo potrebno in smiselno, ker zakonodajalec vnaprej ve, da zakona ni sposoben izvajati. Za ljudi, ki se držijo reda in že itak sami vejo kaj je prav in kaj ne in so sposobni misliti z lastnimi možgani (tudi sam se nimam za tako neumnega, da bi se moral iz zakona učiti, kaj je prav in kaj ne) so taki zakoni, jasno, absurdni

Za tiste druge pa noben zakon ne bo dovolj dober, še posebno, če ga ni nihče sposoben izvajati.
Če je nekaj uzakonjeno, niti najmanj ne pomeni, da je to tudi prav in pravično, pomeni le, da se je tega treba držat, če nočeš nasrkat. Tudi zakoni se, očitno, spreminjajo in naj bi sledili času... ker, kot vemo so tudi taki zakoni, ki razvoj omejujejo in zavirajo!
Kaj pa, če imam psa na povodcu in se vanj zaletiin pade tekač, ki je nekoliko izčrpan in ni dovolj pozoren? Pes, ki ne bi bil privezan bi se mu lahko ognil, tako ga pa mogoče še ugrizne lahko...
Vsak vodnik psa je zdaj že vnapraj določen kot možen povzročitelj težav. Moralo bi pa biti obratno: če povzročaš težave, se te po tem tako obravnava, kot si določen za kriminalca po storjenem deliktu in ne prej...
Vsekakor pa se močno in brezuspešno oddaljujemo od teme
Moje izkušnje so take, da se manjših psov nisem nikoli bal in se mi je zdelo zabavno, če so se zaganjali vame, ker sem ji brez težav odgnal. Večjih psov sem se včasih bal, kar imam sam psa, malo manj, so pa lahko res problematični. Kakšnega napada sicer nisem doživel, jih pa zato kasira moj cucek, ki z mano teče in je redno tarča spuščenih psov. Menda je dober vsak sprej, če se vam ga da nositi s sabo, lahko samo razredčen kis v kakšnem razpršilcu. Pobiranje kamenja običajno pomaga samo pri manjših psih, ki itak ne morejo narediti kakšne večje škode. Pri večjih pa je najbolj zanesljivo čim bolj se umiriti in se počasi umakniti - je pa to prekleto težko. Samozavesten nastop z nekoliko glasnejšim bolj globokim glasom pomaga (čisto v dušo nam vseeno ne vidijo...), napadalni psi so večkrat rezultat nasilne vzgoje in se spoznaj na ostre besede, tako da če ga močno natuliš mogoče pomaga. Veliko pripomorejo takšne ali drugačno izkušnje, univerzalnega recepta ni. Pomagalo bi le, da stopite do lastnika in se mu pritožite - pa boste videli kdo je bolj "pasji"!
Imamo jih za najboljše prijatelje pa so nam včasih tako prekleto napoti