Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Aleksandra
Ja, res je, prav tvoj post sem prebrala in seveda nisem mogla kar tako naprej, ne da bi ti dala spodbudno besedo. Vsaj eno, no dve :)

Hvala in vse dobro, Aleksnadra

P.S.: Zmagala bova! :lol:
Uporabniški avatar
 Aleksandra
Lepo pozdravljeni!

Moram vam povedati, da sem po operaciji že kar dobro okrevala in se danes prvič vrnila v delo.
danes sem ponovno zmagala nad sabo. Prilezla sem na Križno goro.
Bila sem neskončno vesela in ponosna, da se je spet začelo. prav salbo sem se že počutila od vsega ne dela.

Lep pozdrav in uživajte v teku, Aleksandra
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!

8) Evo, Aleksandra mene je ze prav firbec dajal, kaj se dogaja s teboj in ali se nam bos se kdaj oglasila. :) Saj vem, saj vem, toliko vsega je bilo, da ni slo. :D Me veseli, da si okrevala in da se se boris in seveda tudi zmagujes. :!: In grem stavit, da nisi nic s tezavo lezla v hrib, ampak si kot srnica odskakljala do vrha. :D
Ne pozabi, da je 25.09 piknik in ce ti odgovarja pridi mimo, da te kot novinko enkrat za zmeraj 'pozremo' in kaksno besedo recemo. :)
Lep konec tedna ti zelim.

lp, oranzni slon
Uporabniški avatar
 Miki
Aleksandra,

čestitam za uspešno opravljen "pohod", vreden vsaj je tisočkrat toliko, kot je v resnici ... Prepričan sem, da se boš kaj kmalu spustila v dir, (sploh ne dvomim) kajti očitno si zelo disciplinirana in z zelo močno izraženo željo po teku. Pri bolezni je to precej pomembno ... tako disciplina kot želja/volja po ozdravljenju

Želim ti kar največ užitkov in drobnih zmag na poti okrevanja
 MAC..H
Ej, Aleksandra. Tale tvoj forum se bere kot kakšna napeta knjiga. Pa je mogoče skrivnost, kakšne so sedaj tvoje mere?
Nazadnje spremenil MAC..H, dne 31 Mar 2007, 18:46, skupaj popravljeno 1 krat.
 pando
Pozdravljeni!

Kar nekaj časa že iščem kakšen link, kjer bi lahko kaj več zvedel o pravilni tehniki teka oz. kakšne vaje je potrebno izvajati za izboljšanje tehnike teka!

Ali morda kdo ve, kje bi se dalo kaj podobnega dobit?

Hvala!
Uporabniški avatar
 Fotr
pando napisal/-a:Kar nekaj časa že iščem kakšen link, kjer bi lahko kaj več zvedel o pravilni tehniki teka oz. kakšne vaje je potrebno izvajati za izboljšanje tehnike teka!
Ali morda kdo ve, kje bi se dalo kaj podobnega dobit?

Tvoje vprašanje je zelo široko. Najprej tehnika teka. Nobena tehnika ni popolnoma pravilna ali popolnoma napačna. Pomembno je, kaj hočeš doseči. Če hočeš biti hitrejši, je tehnika drugačna kot če hočeš pridobivati vzdržljivost. Zato si moraš zadati nek cilj. Na primer, da boš mali maraton zgolj pretekel, za kar ne rabiš brzine, ampak vzdržljivost ali da ga boš pretekel v uri in pol, za kar rabiš vzdržljivost in za nameček še nekaj brzine. Vse je odvisno od tvoje trenutne pripravljenosti, tvojih želja, tvojih ambicij in tvojih telesnih sposobnosti.

Preden ti pošljem kakšno tekaško literaturo, moraš bolj natančno povedati, kaj s tehniko teka hočeš doseči. Si pa že veliko storil zase, ko se zanimaš za teorijo, samo v prakso jo bo treba še spraviti. Malo nam objasni cilje, ki jih imaš v teku, pa bomo vse razložili.

Zelo pomembno pa je tudi udeleževati se kakšnih skupnih treningov ali teči na kakšni tekmi.
 AURA
Fotr, tudi jaz se pridružujem vprašanju Pande in prosim za pomoč! (kak link morda?) Več ali manj redno tečem že šesto leto. Prvo leto ... noro ... vsak dan. Nato kar nekaj časa 3-4 krat na teden. Zadnje leto zaradi poškodbe narastišča stegenske mišice zelo neredno. Sedaj dva meseca nič. Zaradi težav s težo mi je občasno tudi volja za tek plahnela. No ampak teža sedaj ni pravi vzrok za mojo neaktivnost. Trenutno spet hodim na fizioterapijo. Tekem se do sedaj, razen enkrat Sežana in nekaj olimpijskih tekov nisem udeleževala. Vendar so sedaj moje ambicije malo večje. Želim si preteči mali maraton.Zgolj preteči bi mi zadostovalo. Kaj storiti? Menim, da bi bilo najbolje ponovno začeti z upoštevanjem nasvetov npr. za Poletovo ekipo dr.Škofa - kaj menite?
Uporabniški avatar
 Fotr
Dobrodošla AURA na forumu!
Po mojem mnenju si pretiravala s tekom, vsak dan teči in vmes nič počivati, to je zagotovo preveč. Telo potrebuje počitek, mišice pa regeneracijo. Tudi počitek je del treninga. Verjetno je bila posledica pretiravanja tudi poškodba. Poškodbe nastanejo tudi zaradi neenakomernega razvijanja mišic, kar pomeni, da se je poleg teka treba nujno ukvarjati še s kakšnim dopolnilnim športom (kolesarjenje, rolanje, drsanje, smučarski tek, hoja v hrib, fitnes...). Tudi zbijanje telesne teže s tekom ali športom nima smisla, kajti telo zaradi teka in gibanja potrebuje gorivo, ne pa skromno hrano.

Če si si zadala za cilj samo preteči maraton, potem je treba nabrati vzdržljivost. Poleg teka bo treba trenirati še kaj drugega. Fitnes je kar v redu, seveda mora biti pod strokovnim vodstvom. V zadnjem Poletu je dr. Škof napisal o tem, tudi slike so, katere vaje so najprimernejše.

Potem si moraš izbrati, na kateri mali maraton bi šla, da si časovno razporediš treninge. Sama si že ugotovila in tudi sam tako mislim, da bi bilo najbolje začeti z upoštevanjem nasvetov dr. Škofa kot je za Poletovo ekipo pisal v Polet. Do člankov v Poletu najhitreje prideš tako, da se na strani http://www.delo.si registriraš in imaš dostop do vseh člankov v Delu in njegovih edicijah. Samo ključno besedo vpišeš, malo poiščeš in najdeš. Članke lahko natisneš, shraniš ali skopiraš.

Odvisno je, koliko kondicije sedaj imaš. Glede na to začni s treningi, kot jih priporoča dr. Škof. Pomeri tudi čas, recimo koliko časa tečeš na 5 ali 10 km, koliko rabiš za 1 km in temu primerno začni teči. Vendar naj te ne zavede, da boš trenirala hitrost. Vzdržljivost se najbolje pridobi z dolgimi počasnimi teki. Ampak spet je odvisno od tvoje pripravljenosti, koliko naj bodo ti teki dolgi.

Kot že rečeno, določi si cilj, na kateri mali maraton boš šla, pridobi si Škofove članke o pripravah na mali maraton, naredi si program tedenskega treninga in začni trenirati.

Želim ti veliko uspeha in povem ti, da ni lepšega kot teči v družbi forumcev. Zato se nam kdaj pa kdaj pridruži, zagotovo boš našla sebi primernega tekača ali tekačico, da boste lahko tekli v pogovornem teku.

Priložnost je že v nedeljo, 20. marca v Tivoliju na pomladanskem teku TF in Repkovem teku. Mogoče se vidimo?
 pando
Najprej hvala za tako hiter odgovor!

Jaz sem do pred treh let treniral kolesarstvo. Potem sem se vseskozi rekreativno ukvarjal z več športi, sedaj pa sem se bolj posvetil teku. Hitro se privajam, ampak nočem prehitevati. Trenutno tečem 4/5x tedensko od 5 - 10 km!

Moj prvi cilj je počasi povečati vzdržljivost oziroma počasi povečati obseg treninga. Kasneje pa bom počasi začel delati tudi na hitrosti, s katero se trenutno ne obremenjujem.

S programiranjem treninga si pomagam iz izkušenj in mi kar dobro uspeva, saj večjih problemov nimam. Vseeno pa bi rad kaj več izvedel tudi o tehniki teka! Enkrat sem o tem že bral oziroma videl slike vaj, sedaj pa nič ne najdem!

Lep pozdrav in hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
 Fotr
pando napisal/-a:...Vseeno pa bi rad kaj več izvedel tudi o tehniki teka! Enkrat sem o tem že bral oziroma videl slike vaj, sedaj pa nič ne najdem!

Tole so odlomki iz Poleta, z dne 05.06.2003 in 18. 09.2003, v njih so verjetno tudi slike.
Avtorja sta Beno Piškur in Jaka Fetih

KAKO IZBOLJŠATI TEKAŠKO TEHNIKO?
Razdelimo jo lahko na tri faze, ki so pri njej glavni dejavniki.

POLOŽAJ PRSI: prsni koš mora biti med tekom dvignjen. Pri vdihu in izdihu ga zadržimo v visokem položaju. Ko tečemo, potisnemo prsi naprej in navzgor. Naprej se ne nagibamo s celotnim zgornjim delom trupa, ampak naprej potisnemo samo prsi. Tako povečamo pljučno kapaciteto. Položaj rok in ramen ostaja nespremenjen. Z dobro postavitvijo prsnega koša izboljšamo telesno držo in učinkovitost pljuč.

POTISK BOKOV NAPREJ: ko dosežemo pravilen položaj prsi, avtomatično potisnemo naprej tudi boke. Preden začnemo teči, potisnemo prsi navzgor, zadnjico in boke pa naprej. Rame, glava, boki in noge so v ravni liniji. V tem položaju lahko razvijemo največjo moč nog.
Nasproten od tega pravilnega položaja je sedeči (pravimo, da tekač med tekom sedi). Pri pravilni postavitvi bokov občutimo delo mišic meč, v pa stegenskih le minimalen napor. Kadar so boki obrnjeni naprej, je tek lažji in tišji. Pri sedečem položaju ponavadi tečemo po celih stopalih, zato je tek precej glasen.

ODRIV: pri teku moramo kar najbolj izrabiti odriv stopal. S potiskom prsi in bokov naprej so gležnji v položaju, ki omogoča mišicam meč, da z malo dela razvijejo močan odriv. Veliko tekačev se med tekom nagne rahlo nazaj in z vsakim korakom premagujejo gravitacijsko silo. Dokaz, da je tako, so obrabljene pete tekaških copat.
Pravilno je, da pri spuščanju noge na tla najprej položite peto, vendar ne ostanete na njej. To je škodljivo za kolena. Pogačica je potisnjena bolj proti kolenu in hrustanec se drgne ob kost. Kadar gležnji dobro opravijo svoje delo, se napetost v kolenu znatno zmanjša. Ko pristanemo na peti, ne poskušamo teže takoj prenesti na prste. Težo najprej prenesemo na celo stopalo in pustimo, da gleženj opravi svoje delo. Postopno oblikujemo tek z refleksno aktivnostjo gležnjev; tak tek nam namesto prejšnjega topotanja in hrupa daje občutek lebdenja
Vsi trije našteti dejavniki tehnike so med seboj povezani, zato se jih lotite sistematsko. Med počasnim tekom ali ogrevanjem lahko pazite na položaj prsi in bokov – občutili boste, kako se telesna teža prenaša na prste. Ko dosežete pravilen položaj, se teža avtomatično prenaša naprej. Pri pravilni drži je med tekom manj odvečnega gibanja in vsa energija in moč sta usmerjena v smer teka.

TOLE PA KOT ZANIMIVOST:

Analiza
Da boste občutili gibanje nog in postavitev stopal ob stiku s tlemi, naredite preprosto vajo. Med hojo se ustavite v tistem trenutku, ko se boste s stopalom dotaknili tal. Najverjetneje je, da boste to naredili s peto, koleno pa bo skoraj popolnoma iztegnjeno. Gleženj bo trd in prsti stopala obrnjeni navzgor. Zadržite ta položaj in preverite stabilnost stopala. Okroglo oblikovana peta vam ne daje pretiranega ravnotežja. Zato stopalo počasi potegnite nazaj, dokler ne bo plosko postavljeno na tla in vam bo dajalo precej boljši občutek ravnotežja. Ko boste pogledali navzdol, bo stopalo pod vami. Prenesite težo na nogo in se zazibajte na njej ter poskusite občutiti mišice zadnjice in stegna ter razteg, ki nastane v mečih. Nato naredite nekaj korakov, tako da nogo in stopalo vsakič postavite pod sebe. Takoj ko se stopalo dotakne tal, pustite, da vas naprej nagnjeni trup potisne naprej. Opazili boste, da bo korak postal precej bolj učinkovit in da boste z enakim naporom lahko tekli hitreje.

Pol poti je za nami. Zdaj moramo samo še najti način, ki nam bo pomagal osvojiti novo tehniko postavljanja stopal ter hkrati preprečeval, da bi bilo koleno ob prvem stiku s tlemi iztegnjeno. Ravno iztegnjeno koleno pogosto privede do poškodb, saj ne omogoča, da bi mišice in kite delovale kot blažilci in tako preprečevale nepotrebno obremenjevanje sklepov in kosti. Dr. Tom Miller si je omislil uporabo skiroja kot pripomočka, ki nas najhitreje navadi na pravilno postavljanje noge in stopal. Vsi, ki ste doslej »pristajali« na peto, boste to na skiroju občutili kot močan udarec na celo nogo. Da bi to preprečili, boste začeli nogo po nekaj minutah postavljati bolj nazaj in tako dosegli, da bo stik s tlemi bolj uravnotežen, koleno pa pokrčeno. Ko boste dobili občutek naravnega gibanja, je čas, da skiro odložite in to gibanje začnete posnemati med tekom. Rezultati bodo presenetili tudi vas!

Skiro si lahko za malo denarja kupite v vsaki večji športni trgovini. Narejen je tako, da ga lahko po vsaki uporabi preprosto razstavite, zato vam v avtu ali stanovanju ne bo jemal veliko prostora.
Namen takšne vadbe se ne skriva samo v hitrem in učinkovitem izboljševanju tehnike teka. Skiro je zelo učinkovito sredstvo za izboljšanje moči nog, kar pripomore tudi k daljšemu koraku. Posebno pri intervalnih treningih v manjši klanec je uporaba skiroja zelo učinkovit način vadbe in hkrati pridobivanja moči nog. Razdalja intervala naj bo približno enaka kot pri teku, saj bo tudi gibanje nog enako hitro.
Če boste poleg dolžine koraka želeli izboljšati še frekvenco koraka, izberite ravne in daljše poti, ki vam bodo omogočile hitrejše premikanje in tako tudi hitrejši korak.

Da ne boste pozabili: tehniko je treba vaditi kar precej časa, da se pokažejo želene spremembe. Zato ne obupajte prehitro, vaš trud bo zanesljivo poplačan s hitrejšim tekom in manjšim tveganjem nepotrebnih poškodb, da o zabavi in užitku ob tem sploh ne govorimo.
 jesen-
Pozdravljeni, forum bolj prebiram kot pa da bi kaj napisala ker sem v bistvu imela drugačen pogled na tekače in sedaj sem ugotovila da ste na TF res vredu da znate biti prijatelji v pravem smislu :wink:
Ko sem prebirala to temo in vse poste namenjeni Aleksandri so se me res dotaknili, imela sem podobne probleme kot Aleksandra oz, jih še imam čeprav sem že shujšala in še moram. Bi se pa zahvalila vsem za spodbudne besede, čeprav niso bile namenjene meni, so mi pa vseeno pomagale.

Hvala TF :D
Uporabniški avatar
 Manika
jesen-, na tem forumu nas je nekaj, ki imamo oz. so imeli kakšen problemček s težo, tako da ti vsak lahko da kakšen nasvet. :)

Mimogrede, kje pa je Aleksandra? Že dolgo se ni javila.
 jesen-
Manika napisal/-a:jesen-, na tem forumu nas je nekaj, ki imamo oz. so imeli kakšen problemček s težo, tako da ti vsak lahko da kakšen nasvet. :)

Mimogrede, kje pa je Aleksandra? Že dolgo se ni javila.

No za nasvete se pa priporočam (vedno prov pridejo) :wink:
 Nataša
Ti napiši, kaj te muči, mi bomo pa potem pametni tko kot zmeri :wink: :lol:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA