Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ris9
V bistvu se še kar ne strinjam, ne s StaroKostjo in ne z boatjanom.

Kot sem napisal: vse je del "treninga", vsaj pomoje. Če se bojiš poškodb itd potem začneš na dolgi rok pridobivati hitrost ter počasi tudi hitrostno vzdržljivost s večkratnimi ponavljanji, ki jo že rabiš za to srednjo progo (600, 800, 1000 ..). Po vsakem ogrevanju (teku) narediš ritmičen tek do svoje polne hitrosti in nazaj do ustavitve. To s pavzami do določenega utripa (mislim, da mora biti tam okoli 100 utr./min.) oziroma nekje minuta pavze vmes (tako jaz delam).

Sam sem v OŠ na 600m odtekel 1:36 in temu rezultatu v srednji šoli niti blizu nisem prišel. Med faksom ko sem na vsake toliko tekel (2x na par mesecev) in seveda takoj sprobaval kakšne take osebne rezultate izboljšati, znova nisem prišel niti blizu (malo čez 1:50).

Sedaj po 20tih letih po OŠ tisti čas 1:36 z lahkoto podrem in to ne enkrat ampak večkrat zapored. Seveda med svojimi skoraj vsakdanjimi teki delam ritmične teke, intervale, fartleke. S tem sem hotel povedati, da se kljub letom, da priti na en nivo hitrosti.

Za Štengo sem siguren, da 100, 200 verjetno celo 300m preteče s tempom 3:00 min/km in ZAKAJ jih potem nebi mogel 1000 ?? Seveda z redno, previlno vadbo v tej smeri ?

No da še boatjanu odgovorim: starost 32,8 let :D :D , takaški staž 3 leta, kilometer brez problema pod 3:00 .

So pa "mački" med rekreativci, ki pri 55 in več letih pretečejo km pod 3:00 :wink: :wink: .
Uporabniški avatar
 StaraKost
ris9 napisal/-a:Za Štengo sem siguren, da 100, 200 verjetno celo 300m preteče s tempom 3:00 min/km in ZAKAJ jih potem nebi mogel 1000 ?? Seveda z redno, previlno vadbo v tej smeri ?

No da še boatjanu odgovorim: starost 32,8 let :D :D , takaški staž 3 leta, kilometer brez problema pod 3:00 .

So pa "mački" med rekreativci, ki pri 55 in več letih pretečejo km pod 3:00 :wink: :wink: .

Vse to ne pomeni, da je vsakdo sposoben preteči kilometer pod 3 minutami, čeprav se trudi. Hitrost je hudič. Večinoma ti je položena že v zibelko, eni so jo dobili več, drugi manj. Ta prvi jo z vadbo zlahka dvigajo, ta drugi z enako količino in načinom vadbe jih niti slučajno ne dohitevajo. Vsak ima svoje limite, eni pri vzdržljivosti, drugi pri hitrosti, tretji ....., štenga pa pri količini tekaškega rednega treninga :mrgreen: . S pogostostjo tekaškega treninga, ki ga navaja, bi moral biti fenomenalno hitrostno nadarjen, da bi presegel 1 km v treh minutah.
Uporabniški avatar
 jurkokafro
gapez napisal/-a:Nekje sem bral, da 2% maratoncev zmore čas pod 3 urami.
3 min na km je tudi tam nekje.

Takle tempo na 42km bo kar blizu svetovnega rekorda :)
Za tri ure bo zadoščal že tempo nekaj čez 4min/km.

Da pa ne bom preveč off-topic, zapišem še svoje cilje, kot nas je @štenga v prvem postu, že pred več kot letom dni, vzpodbujal.

Sem bolj začetnik med tekači, predvsem zaradi neredne vadbe, dasiravno občasno tečem že cca. 9 let. Pred sedmimi leti sem odtekel mali LJ maraton, v času 2:15. No, dva meseca nazaj sem se odločil, da začnem z redno vadbo, vsaj 3x tedensko - 1x rahel tek, 1x intervali in 1x nedeljski, dolgi tek. Glede na tempo in formo na treningih sem se prijavil tudi na LJ maraton - 21km, tako da prvi cilj naskakujem že čez slabe tri tedne.

Da pa s @štengo dokaževa, da se da tudi pri 30 letih odteči 1km prej kot v 3 minutah, naj bo to še tretji cilj :)

Jasno, največji cilj pa je premagati celo razdaljo.

Cilji:
1km v tempu < 3min/km
21km v času boljšem od 1:50
42km v času boljšem od 4:00

Vsaj 2. in 3. cilj sta precej realna, če bo dovolj volje tudi čez zimo in ne bo kakšnih poškodb (predvsem pokostnica naj mi da mir), pri prvem pa nimam občutka ampak glede na prebrano mi naj ne bi ratalo :)

Po ideji @štenge dodam cilje v podpis, da bo dodatna motivacija :)
Uporabniški avatar
 štenga
StaraKost napisal/-a:Vsak ima svoje limite, eni pri vzdržljivosti, drugi pri hitrosti, tretji ....., štenga pa pri količini tekaškega rednega treninga :mrgreen: .

:lol: :lol: :lol: - se strinjam

Hvala ris9 za spodbudne besede, čeprav še vedno mislim, da mi to nikakor ni dosegljivo, vendar 2014 je dolgo - pa še kratke razdalje tečem z veseljem, medtem ko mi tek na daljše (>5km) niti malo ne diši. Bomo videli - bom poročal.

jurkokafro napisal/-a:Da pa s @štengo dokaževa, da se da tudi pri 30 letih odteči 1km prej kot v 3 minutah, naj bo to še tretji cilj :)

Cilji:
1km v tempu < 3min/km
21km v času boljšem od 1:50
42km v času boljšem od 4:00

Vsaj 2. in 3. cilj sta precej realna, če bo dovolj volje tudi čez zimo in ne bo kakšnih poškodb (predvsem pokostnica naj mi da mir), pri prvem pa nimam občutka ampak glede na prebrano mi naj ne bi ratalo :)

Po ideji @štenge dodam cilje v podpis, da bo dodatna motivacija :)

Me veseli, ko sem tole prebral :laola . Rečem tako ... ko ti uspe 1km pod 3:20 plačam pivo - no pričakujem pa tudi obratno -> ko grem jaz pod 3:00 :clap: . Pa veliko sreče (pa verjemi - 20s je veliko).

Za lažjo predstavo kaj pomeni 1km v 3min pa je to po dololočenih kalkulatorjih ekvivalentno:
- 10km ~36min
- polmaraton pod 1:20
- maraton pod 2:50
seveda pa nikakor ne pomeni, da kdor teče 1km pod 3min, da zmore tudi ostale 3 v teh časih (v drugo stran verjetno bolj velja).

Tvoj 2. in 3. cilj sta bolj ekvivalentna tempu 1km v 4min (zaenkrat :wink: ).
Uporabniški avatar
 StaraKost
štenga napisal/-a:
Tvoj 2. in 3. cilj sta bolj ekvivalentna tempu 1km v 4min (zaenkrat :wink: ).

Da malo popravim, da bo bolj razumljivo. Tvoj 2. in 3. cilj sta bolj ekvivalentna času 4 min na 1 km :D .
 gapez
jurkokafro napisal/-a:Takle tempo na 42km bo kar blizu svetovnega rekorda :)

Če ni bilo razumljivo, mislil sem, da je rezultat na 1 km pod 3 minute, nekaj takega, kot rezultat na maratonu pod 3h.
V obeh primerih gre za vrhunski rezultat, za rekreativce seveda.
 sitrader
jaj... pa hitrost je genetsko pogojena. Res da jo moraš trenirat, da dosežeš svoj genetski makismum, pa vseeno.

Vzdržljivost še lahko nekako natreniraš oz. precej lažje kot hitrost. Za hitrost rabiš veliko FTIIa vlaken (genetsko pogojeno). FTII-a vlakna sicer lahko pogojno navadiš na aerobni metabolizem (iz tega pride tisto o lažjem treniranju vzdržljivosti - to dela namreč "dolgi" tek), "počasna" oksidativna rdeča vlakna pa ne bodo nikoli postala hitra (le še bolj vzdržljiva). Tudi če laufaš na mrtvo.

Pa vseeno vsi poskuašmo na mrtvo postati hitrejši :D

Pozdravljam idejo o ciljih. To je vedno dobra stvar.

lp :)
 sitrader
gapez napisal/-a:

Če ni bilo razumljivo, mislil sem, da je rezultat na 1 km pod 3 minute, nekaj takega, kot rezultat na maratonu pod 3h.

Včeraj sem videl mladce (nekje srednja šola) na stadionu ki so v okviru telovadbe laufali na cca. 1 km. Časi so bili prav zanimivi. Od nekje 3:20 do skoraj 6:00.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Jola napisal/-a:Tempo 4:15 ..... = 2:59:20
Tempo 4:20 ..... = 3:02:51

gapez je pravilno napisal, pa ga eni še vedno ne razumejo. Enako "težko" je preteči maraton pod 3 urami, kot 1 km pod 3 min.

V torek sem delal 3 km intervale na stadionu. Iztočasno je imela neka srednja šola Cooperjev test. V drugem intervalu sem "zamudil" njihov štart(moški) za 20 m. Na koncu sem prišel tretji, čeprav sem nadaljeval naprej do 3000 m v enakem tempu. Toliko o današnji mladini.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 10 Okt 2013, 09:51, skupaj popravljeno 2 krat.
 sitrader
Mimogrede...

Hvala Starakost za Friedlov način določanja LT, ki ste ga napisali pri eni drugi temi. Lažje izvedem test 30 min, kot 60 min. ;)

Hvala za informacijo :)
Uporabniški avatar
 jurkokafro
gapez napisal/-a:

Očitno je bila prepozna ura za logiko, pa še intervali so naredili svoje :)
Uporabniški avatar
 jurkokafro
štenga napisal/-a:Me veseli, ko sem tole prebral :laola . Rečem tako ... ko ti uspe 1km pod 3:20 plačam pivo - no pričakujem pa tudi obratno -> ko grem jaz pod 3:00 :clap: . Pa veliko sreče (pa verjemi - 20s je veliko).

Štenga, velja! Če odlaufam letos na lj pol-maratonu 1:52:09 (mislim, da si toliko napisal na mojem blogu) ali blizu tega, tebi pa rata 1km pod 3min, ti bom dolžan že eno tretjino six packa :)

Že dolgo nisem tekel razdalje krajše od 5km, tako da se moram prav prisilit in se štopat na 1km, da sploh vidim, kje sem trenutno :D
Uporabniški avatar
 jurkokafro
No pa sem se spravil odšprintat 1km, da vidim pri čem sem in koliko je treba še naredit, da se vsaj približam začrtanemu cilju < 3min / km.

In sedaj lahko rečem po Črnogorsko, da je moj rekdord na 1000m, pazi to, 400m :(
Vglavnem, prvič sem se čisto preveč zaletel in ob tembu 3:30 pretekel 200 metrov. Ok, se umirim, bom šel v drugo bolj preudarno in naredim v tempu 3:47 400 metrov. Obakrat sem se zaletel preveč, tako da je tempo krepko padel. Res sem pred šprinti pretekel "za ogrevanje" cca. 6km v nekem easy tempu, ki bi ga lahko tekel 21km recimo.

Sedaj pa vprašanje. Jasno mi je, da moram intenzivno delati na brzini in da bo treba delati vsak 1x tedensko intervale. Trenutno delam intervale 4 ponovitve po 5 min (srčni utrip cca. 170), nato pa 90 sekund počasnega teka, da utrip pade pod 150.

Ali je bolje, da te intervale skrajšam in šprintam recimo 300 ali 400m bolj intenzivno ter naredim več ponovitev?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA