Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Medicius
Bi se še javno rad zahvalil @StaraKost, za strokovne napotke in predvsem za vzpodbudne besede. Brez teh sigurno ne bi v Radencih lovil tempa 4:30/km, ker sem imel tega planiranega šele za LJ. Torej bo zdaj treba trenirati tako, da bom v Ljubljani lovili še hitrejši tempo in rezultat. V planu imam teči polovičko v času pod 1h:35min, 5 mesecev časa in cca. 1000km treninga.
Jutri začnem.... :lauf:

Lp, M.
 mdebelak
Medicius napisal/-a:Bi se še javno rad zahvalil @StaraKost, za strokovne napotke in predvsem za vzpodbudne besede. Brez teh sigurno ne bi v Radencih lovil tempa 4:30/km, ker sem imel tega planiranega šele za LJ. Torej bo zdaj treba trenirati tako, da bom v Ljubljani lovili še hitrejši tempo in rezultat. V planu imam teči polovičko v času pod 1h:35min, 5 mesecev časa in cca. 1000km treninga.
Jutri začnem.... :lauf:

Lp, M.

Dosta sreče pa nič poškodb. :clap: :clap: :clap:
 SimonM305
Zdaj pa konec (pardon izrazu) zajebancije. Do mariborskega maratona moram shujšati na 73 kil. Visok sem 178, Radence pa sem tekel s 84 kilami, kar je odločno preveč. Računam, da bi jih potem v Ljubljani moral imeti okoli 75, kar ocenjujem kot svojo idelano tekaško težo, glede na to, da nikoli nisem bil res suh. Potem, mislim, z 1:30 ne bi smelo biti težav.

Kak dober nasvet, kako izgubljati težo, ne da bi skupaj z njo šla tudi moč?
 SimonM305
Zdaj pa konec (pardon izrazu) zajebancije. Do mariborskega maratona moram shujšati na 73 kil. Visok sem 178, Radence pa sem tekel s 84 kilami, kar je odločno preveč. Računam, da bi jih potem v Ljubljani moral imeti okoli 75, kar ocenjujem kot svojo idelano tekaško težo, glede na to, da nikoli nisem bil res suh. Potem, mislim, z 1:30 ne bi smelo biti težav.

Kak dober nasvet, kako izgubljati težo, ne da bi skupaj z njo šla tudi moč?
Glede na moje izkušnje: moč bo v vsakem primeru ob močnem hujšanju šla, vendar teža tudi in se bo na koncu izšlo :)

Samo moraš pa ustaviti padanje teže vsaj nekaj tednov pred maratonom...

Lp
 SimonM305
danijel.hajdinjak napisal/-a:
Samo moraš pa ustaviti padanje teže vsaj nekaj tednov pred maratonom...

Lp

Hvala, Danijel. To sem v vsakem primeru imel namen. Prazna vreča ne stoji pokonci.

Drugače pa: malo sem bral tvoje komentarje na forumu. Vse čestitke za rezultate. Bravo, res spoštovanja vredno.
 MKC
Tudi z moje strani čestitke za (super) rezultat.
Lahko razkriješ želje/ambicije in kako resno se pripravljaš?
Zaenkrat tli želja za še kakšno minuto dol na maratonu in kakšen organiziran daljši tek za preizkus... Priprave pa kar v enakem tempu naprej, zaenkrat funkcionira ;)

Lp
 papikele
Pozdravljeni
Glede na to, da je tukaj kar nekaj ljudi, ki se zastopijo na treninge maratona imam nekaj vprašanj za vas :wink:

Okej stvar je v tem, da sem se lansko leto avgusta, ko sem šel prvič tečt odločil, da pretečem 10km na LM po nekaj tednih pa, da naslednje leto pretečem maraton :D . Do 27 oktobra sem lepo treniral in desetko pretekel v 49:30min. Ker letos ni bilo hude zime sem formo lepo obdržal in spomladi začel s treningi po programih Herberta Steffnyja (Velika tekaška knjiga).
10km sem že pretekel v času 45min in začel sem z treningi za čas 39min. Napredek sem začutil vse do velikonočnih praznikov. Kar na enkrat sem postal počasnejši kot, da sem 7 tednov treniral zastonj. Seveda sem posumil pretiranost ampak povečanega srčnega utripa ne pritiska(ki je že tako kar visok) nisem opazil niti nisem bil utrujen. Malo več sem počival in naredil nekaj regeneracijskih treningov do 4.5 ko sem na wings for lifu pretekel 27.69km v času 2:17.40 (tempo kakšno sekundo pod 5 min/km) :)

No plan za naprej imam pa tak, da 28.6.2014 odtečem 10km na max zmogljivosti in glede na ta čas izberem program treninga za LM in od julija do LM pridno treniram 17 tednov. Glede na to, da programi iz knjige katero imam za biblijo trajajo 10 tednov bom sam nekoliko raztegnil program na 17 tednov morda kakšen dan kdaj počival. Nekje sredi septembra 5 tednov pred maratonom pa odtečem pol maraton na polni zmogljivosti. Potem pa s pomočjo enačb izračunam kakšen čas je zame dosegljiv na LM in z tem časom napadem.

Zanima če to kar počnem jaz počnem realno in pravilno? Ali sem morda preveč zagret in prevelik optimist za 23 letnega amaterja, ki se prej ni ukvarjal s športom :)
 papikele
papikele napisal/-a:Pozdravljeni
Glede na to, da je tukaj kar nekaj ljudi, ki se zastopijo na treninge maratona imam nekaj vprašanj za vas :wink:

Okej stvar je v tem, da sem se lansko leto avgusta, ko sem šel prvič tečt odločil, da pretečem 10km na LM po nekaj tednih pa, da naslednje leto pretečem maraton :D . Do 27 oktobra sem lepo treniral in desetko pretekel v 49:30min. Ker letos ni bilo hude zime sem formo lepo obdržal in spomladi začel s treningi po programih Herberta Steffnyja (Velika tekaška knjiga).
10km sem že pretekel v času 45min in začel sem z treningi za čas 39min. Napredek sem začutil vse do velikonočnih praznikov. Kar na enkrat sem postal počasnejši kot, da sem 7 tednov treniral zastonj. Seveda sem posumil pretiranost ampak povečanega srčnega utripa ne pritiska(ki je že tako kar visok) nisem opazil niti nisem bil utrujen. Malo več sem počival in naredil nekaj regeneracijskih treningov do 4.5 ko sem na wings for lifu pretekel 27.69km v času 2:17.40 (tempo kakšno sekundo pod 5 min/km) :)

No plan za naprej imam pa tak, da 28.6.2014 odtečem 10km na max zmogljivosti in glede na ta čas izberem program treninga za LM in od julija do LM pridno treniram 17 tednov. Glede na to, da programi iz knjige katero imam za "biblijo" trajajo 10 tednov bom sam nekoliko raztegnil program na 17 tednov morda kakšen dan kdaj počival. Nekje sredi septembra 5 tednov pred maratonom pa odtečem pol maraton na polni zmogljivosti. Potem pa s pomočjo enačb izračunam kakšen čas je zame dosegljiv na LM in z tem časom napadem.

Zanima če to kar počnem jaz počnem realno in pravilno? Ali sem morda preveč zagret in prevelik optimist za 23 letnega amaterja, ki se prej ni ukvarjal s športom :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
..... tvoje razmišljanje gre v pravo smer. Kontrolna polovička ti je tahko EKO maraton v Mariboru. Z ozirom na tempo na 27 km imaš več možnosti, da odtečeš maraton krepko manj kot 4 ure, kot 10 km pod 40 min. Mislim, da je preskok od 45' na 39' prevelik. Razen če si talent, ki je z malo treninga odtekel 10 km za 45'. Mogoče je bil prav plan za 39' na 10 km, kriv za tvoj zastoj.
Ne pozabi pri vseh stvareh, tako tudi pri teku je najbolj pomembna postopnost. Edino postopnost nam omogoča adaptacijo brez stranskih učinkov, beri poškodb, padca motivacije, ..... :D .
 papikele
V knjigi iz katere se "učim" so tako zastavljeni programi. Mislim, da se bom do konca junija močno približal 40min na 10km.
Po nekaterih tabelah tekač, ki priteče 10 km v 40 min lahko začne trenirat maraton za čas 3h:07min debitanti pa 3h:16min. No bom videl kej bom jaz.

Še to me zanima. Kako in koliko naj treniram ostale mišice trupa? Trenutno delam sklece, trebušnjake in še nekaj za hrbtne mišice. Nekateri kolegi mi pravijo, da me bo "skurilo" ker ne hodim v fitnes in premalo poudarka dajem na fizično moč pa še prej kot v enem letu me je pobralo za 10kg (sedaj imam 180cm 75kg) in sem zagotovo izgubil nekaj fizične moči.

Hvala za nasvete :!:
Uporabniški avatar
 StaraKost
Saj ne pravim, da je nemogoče, če gre tudi pri tebi, za skriti talent, kot je to bil Danijel :D . Samo takih je malo :). Še vedno trdim, da je postopnost, "mater modrosti" :D .
Za svojo starost in višino imaš še nekaj kilogramov preveč, za pravega tekača. Praviš, da si zgubil na moči. Pravo vprašanje je ali si izgubil na moči, ki bi ti koristila pri teku.
Za dolgi tek so večinoma dovolj vaje z lastno težo, kot : sklece, zgibi, počepi, poskoki, trebušnjaki, plank, vaje za stabilizacijske mišice, .... torej železni "starokopitni" nabor vaj, če občasno dodaš še uteži za počepe, je kar se tiče dolgih tekov dovolj.
Uporabniški avatar
 mac
Da je Danijel dober to vemo :) ampak kolikor se meni zdi je bil ta Danijel okrog dvajsetega kar dober kolesar. Ali se motim? Mislim da ne :) ...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA