Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 gera
ja, tole glede klopov pa zna biti resna zadeva. v našem gozdu je kar nekaj ljudi zbolelo za borelijo (tudi moj oče), ampak pri ljudeh se hitro opazi (kolobar) in tudi hitro ozdravi (čeprav nikoli ne veš ali je res ozdravljeno). dolgo sem mislila, da psi tega ne morejo dobiti, ker je naš prejšni pes imel tudi po 10 klopov na dan... zadnje čase pa vedno več slišim, da imajo to lahko tudi psi.
včeraj me je potem kar presenetila (mogoče je brala te mejle :lol: ) in je bila spet čisto polna energije kljub sopari. ja, verjetno jo je tale prehod na vročino malo utrudil. bom pa vnaprej bolj opazovala, ker imamo tukaj zelo veliko okuženih klopov. vsake toliko ji sicer dam kapsulo proti bolham in kakšen mesec ima tudi manj klopov. zadnje čase pa jo pred odhodom našpricam s sprejem proti klopom (za ljudi, iz bolhača, majhna zelena piksna, piše, da ni škodljivo) in ima kar polovico manj klopov (tisto polovico verjetno dobi, ko skoči v vodo in spere šprej). edina slaba lastnost je to, da ji smrdi, ker se je zadnjič po dolgem času spet povaljala po crkovini :?
vidim, da imate zelo veliko problemov s kužki. naš prejšni kuža je bil v prvih mesecih kot mladič bolan nonstop, komaj smo ga ozdravili. potem pa nikoli več. ni pa seveda dočakal prave starosti, ker ga je pri devetih letih povozil avto :cry:
Uporabniški avatar
 Sebi
Žiža sicer ne šepa in nima nobenih problemov z gibali ampak kljub temu naredimo vsake toliko časa en tretma z glukozamin/hondroitin, MSM, c-vitaminom in kolagenom. Ker le dosti teče z nama... Dajeva ji pa tole:
http://www.healthydirect.co.uk/0147.htm
http://www.healthydirect.co.uk/0310.htm

Boswellia je za artritis, a ne? Še vedno pa ne vem ali naj se odločim za eno kuro s spirulino... Kaj praviš ti?
Uporabniški avatar
 Maša
s spirulino pa nimam izkušenj.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Hojla,

1. Nacelo ki ga zal pac moram ali poskusam upostevati je da cim manj
umetnih ali ekstrahiranih preparatov
Ker pac to nacelo uvlejavljam pri sebi imam neprijeten obcutek ce
ga ne bi pri psu.

Torej stvari ki jih tukaj gor omenjate da jih dajete psu je po mojih
pristopih izven vsake logike sozitja z psom kot bitjem narave
Cuje se zel oteoreticno in visoko ampak tako pac mislim.
Seveda ne gre vedno 100% in pac poskusam narediti kar se da.
2. Torej klorofil in s tem tudi organski viri nekaterih elektrolitov
Ker vsake toliko casa pripravljam sebi sok iz mlade psenice je takrat pac tudi udelezen on. Glede na to da gre za zelo intnezivnno zadevo in zelo encimsko mocno to zadostuje enkrat do dvakrat na 14 dni kot dodatek k obroku ki je takrat hidratne narave ( stare zitarice najrajsi sicer pa kar uspem dobiti ). Vcasih pa tudi kot dodatek NEpasterizirani skuti
( enkrat tedensko je tudi tak obrok ). Vcasih pa kar vodi.,

3. Ker ta sok ne pripravljam za njega ampak vcasih sem zase sedaj pa za
za enega starejsega soseda potem pac mimogrede

4. Ker pa ta sok ni vedno mozno pripraviti oz. je redkeje ..pa tudi ni potrebe vedno ko vidim da intenzivneje je travo
Sicer pa vcasih v obrok namesto soli ( soli mu ne dajemo ) dam
malo soka zelene ( koreninski del ) in takrat tudi malo listja - temno zeleno.

5. Vcasih pa mu dodam v vodo encimski napitek iz mladega jecmenaki ga tudi jaz uporabljam.

6. Ce pa sva na teku ali na turi ( kaksna daljsa tura ) takrat NIKAKOR kaksne trde prehrane ( Bog ne daj briketov ) ampak raztopljena v vodi dehidrirano piscancje ali tunino meso in takrat dodam malo svezega petersilja.

7. Ostali obroki so pa standardni:
- briketi ( dve vrsti uporabljam kriteriji ...kar sem dobil kot dobro reference za to pasmo in se je prijelo da ni simptomov - praskanje, alergije oz. otiscanci
- enkrat tedensko napol surove kosti ( ko jih uspem dobiti ker hodim na eno kmetijo po njih - trening s kolesom heheh ) ...jaz jih vzamem surove potem pa namocim v vrelo vodo tako da na sredini ostanejo surove
- enkrat do dvakrat na teden kaksne stare zitarice brez glutena( pira ali proso ali pirica ) pa s kaksnima dvema surovima jajca z lupino vred
( ki jima odvzamem beljak - beljak vsebuje eno skodljivo zadevo za pse ). Ti dve jajci dam samo ce jih dobim na kmetiji...ker pri teh iz farm je problem z lupino z rumenjkaom ce niso kaksne posebne z dodatk imislim da bi mu tudi dal. Samo lupine mu v tistem primeru ne bi dal.

Eden dan pa ima postni oz. takrat voda z encimskim klorofilnim napitkom
( ali ce delam zase potem doma ) ce pa samo zanj pa kar kupljeno kar tudi jaz sicer pijem na kaksnih daljsih turah v hribe.

Sicer pa imam nekaj literature iz holisiticnega pogleda na prehrano psa.
In ti lahko skopiram kaksna poglavja ce zelis.

V bistvu sem jaz izhajal iz standardov zase ( cim manj predelano kolikor se da ) le pri psu sem uposteval da ni vegetarijanec ter to kar sem dodatno zvedel iz literature.

So pa tudi tedni ko je kriza s casom ko je prakticno 5 dni na briketih ampak takrat vsekakor vsaj klorofilni encimski nap k vodi enkrat dnevno.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Ad komplicirano...

Ja sem predpostavljal tak komentar. Zato sem ze rekel da ne bom delal vec reklame.

Pac tako je - clovek se mora stegniti ali pripraviti ...seveda se vedno pa so tukaj trgovine in njihovi pripravki ...ko pa ti vec ne stimajo pa se prehrambeni dodatki za cloveka. Tako da...

Pac po izkusnjah in po tem kolikor pac je nujno da mora kuza biti v formi in zdrav. Vazno da je clovek odprt za dogajanja in se zna prilagajati.

Morda kasneje ne bo komplicirano.

Prijeten dan se naprej,
Uporabniški avatar
 Sebi
Saj nisem rekla, da delaš reklamo. Sem odprta za vse zadeve (samo, da je pes zdrav in živahen). In ker vem kako dobro tvoj pes zgleda, me zanima kako zanj skrbiš... Zato te "zaslišujem"...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Aja se nekaj,

Tukaj sem videl da admin ima gor eno reklamo enih produktov, ki jih distribuira podjetje kjer je solastnik tudi veterinar dr. Krušiè.

Z njim se da malo podebatirati o alkaliènosti in kislosti prehrane pri psih. Èeprav pa velja zadevo potem pri sebi po svoje sprocesirati.
Sam zdravi bolne pse z konceptom ( tako vsaj pravi ) naravno pripravljenih prehrambenih produktov. Patentiral je tudi ( no patentiral tudi prodaja ) ene brikete. Ki moram priznati da so bili v tistem obdobju po skurjeni presnovi
( zaceli smo debati pri klopih in erlihiozi in antibiotikih mar ne ? ) in njegova probiotièna formula eden od kljuèev da se je nekaj stvari uredilo.

Briketi so nekako ovrednoteni kot vegetarijanski ( ceprav mislim da dodaja nekaj ribe-slanike ).

Danes tega vec ne uporabljam ampak moram priznati da sem imel z njegovimi nasveti pozitivne izkusnje. Danes pa se vec popolnoma z njim ne bi strinjal ampak v velikem delu mislim da je pomagala debata z njim in tudi njegova prehrana.

Opazam namrec da za psa velja veliko bolj kislo okolje v presnovi kot pri cloveku. Zdaj koliko se to da preprogramirati s kaksno cistilno krizo se nisem spuscal in nisem testiral na psu ( sem imel dovolj dela s seboj heheh ). Pa tudi odstopil sem od ideje da bi pes bil vegetarijanec.
Ceprav pa se strinjam da ga je mozno z ustrezno dieto in ustrezno pottprezljivostjo nekako preprogamirati ( kot to velja tudi za cloveka ).

Saj konec koncev ce smo ga preprogramirali na vse tiste recnije in prehrabmene dodatke ( ki jih omenjate ) je verjetno se preprogrmairanje na naravno vegetarinajsko prehrano naravnejse. Ampak to je ze druga tema. Kar se mene tice...laho samo posnamem izkusnjo za erlihiozo standarden vetrirnarski tretma z antibiotiki potem pa da se izognete vecnim problemom alergij in taksnih in drugacnih prhljajev ali izpadanj ali otiscancev pa cimbolj naravno in uravnotezeno prehrano vedno samo z eno vrsto zivaskih beljakovin ( ce je proteinski obrok ).

Edino zal mi je da ni uspelo da bi psa navadil se na kaksno domaco ali divjo jabolko ali domace drobne hruske. To je sadje ki je blizu tudi volcji preghrani ( kot receno po mojih informacijah in tudi literaturi je pes v osnovi 80% mesojedec ).
Uporabniški avatar
 gera
me zanima, katere žitarice so najbolj primerne - polenta, ajda, proso, oves...? pa kako je kaj s soljo, ker hoče vedno lizati švic, verjetno ker je slan. mi se sicer zafrkavamo, da ji manjka soli v glavi, ampak mogoče res rabi več soli. naj psi ne bi jedli soli, ampak malo jo baje rabijo. drugače pa ji dajemo brikete, ki ne vsebujejo mesa, bio varianta, ki še meni dišijo... pa itak vsake toliko dobi kaj mesa od sosedov, pa kakšne kosti, ribe itd.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
gera napisal/-a:me zanima, katere žitarice so najbolj primerne - polenta, ajda, proso, oves...? pa kako je kaj s soljo, ker hoèe vedno lizati švic, verjetno ker je slan. mi se sicer zafrkavamo, da ji manjka soli v glavi, ampak mogoèe res rabi veè soli. naj psi ne bi jedli soli, ampak malo jo baje rabijo. drugaèe pa ji dajemo brikete, ki ne vsebujejo mesa, bio varianta, ki še meni dišijo... pa itak vsake toliko dobi kaj mesa od sosedov, pa kakšne kosti, ribe itd.

Hojla, se to pa moram iti...

Ja sol, ce ze sol potem obvezno poskusi dobiti nejodirano ne glede ali je himalajska ali morska vazno da je nejodorana...
Ampak v zelo malih...
Sicer pa naravni viri tega karje v soli so zelena ( Na ), petersilj, trava...
Lahko zmeljes in dodas prehrani ( vcasih ko niso imeli soli oz. je bila draga-saj ves kako so te zadeve takrat konzumirali ).

Zitarice...
Vsekakor je prvo pravilo po mojem brez glutena...ze zitarice same potencialno lepijo crevesje , gluten pa se posebej.

Brez glutena so koruza, proso, ...POZOR! stare zitarice kot so pira, soržica, kamut tudi imajo gluten ampak v veliko manjsi meri ampak menda ostale vlaknine zelo dobro vplivajo na presnovo ...to je samo zakljucek debate...

Prosa se spomnim kot najbolj neznega ampak tudi od njega cez nekaj casa lahko pride do kaksne zapolnitve ( CONGESTION ) kje pa vdari ven ...

Tukaj je seveda se riz ampak jasno ne beli. Beli riz ki je sicer dober za driske je prevec reven z vlakninami in lepljiv...Tako da rjavi divji riz.

Prijeten dan se naprej in umirjene weekend rekreacije po gozdu vsem nam
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Sorry nekaj sem pozabil ampak mislim da je na mestu da omenim.

Tega dr. Krušièa oz. njegove brikete mi je predlagala Pia iz tukajsnega foruma- Erotova boljsa polovica.
Ceprav jih ne uproalbjam vec ampak sem zelo hvalezen da me je usmerila k dr. Krusicu ker sem potem kar nekaj dobrih idej dobil v tiste nekaj razgovorih z njim. Pa dejstvo je da so njegovi briketi in probiticna formula takrat pomagali ne glede na to kaksno je moje mnenje sedaj.
Tako da ce kdo zivi kje blizu morda ni napak da poskusi ali se slisi z njim o njegovih pogledih na pasjo presnovo. Tudi v primeru bolezni ki so posledica okuzenosti klopov. Pa takooooo velikegaaaa psa ima ki je heheh celo menda vegetarijanec heheh...

Prijetno vsem nam cez weekend,
 hitrijoža
Hudo, hudo pametno vse skupaj - če mene vprašate - jaz pa tečem stran od psov - čim manj jih vidim med tekom, tem bolj sem zadovoljen. Že dvakrat sem imel bližnje srečanje z njimi, ki se je zame slabo končalo. Ne, ne naš že ni takšen, naš ne bo nič naredil - še malo pa ga bomo dali v oltar. Ja, malo morgen - nobenemu štirinožcu ne zaupam več!
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
hitrijoža napisal/-a:Hudo, hudo pametno vse skupaj - èe mene vprašate - jaz pa teèem stran od psov - èim manj jih vidim med tekom, tem bolj sem zadovoljen. Že dvakrat sem imel bližnje sreèanje z njimi, ki se je zame slabo konèalo. Ne, ne naš že ni takšen, naš ne bo niè naredil - še malo pa ga bomo dali v oltar. Ja, malo morgen - nobenemu štirinožcu ne zaupam veè!

Ko sem jaz imel taksno razmisljanje v glavi ( z vsem spostovanjem tudi sem imel te predsodke ) mi je nekdo rekel : da imam jaz problem s psi ne pa oni z mano. Zelo bistro mi je svatrovala ta oseba. Ker sem na ta nacin veliko sproscenejsi in lazje prenasam srecanja s psmi in z drugimi lastniki psov.

Drugace bi me itak razneslo od jeze in gneva pa se tekel verjetno ne bi po tako lepih terenih kot si jih sedaj privoscim hvala Bogu.
Tak da cisto iz neke prakse ima smisel drugace gledati na pse.
Postreliti in izbrisati iz ozemlja SLO jih itak na bo mozno.
Pa se te kaj pa ko gres tect kam drugam recimo v kaksne hribe kje drugje na Balkanu ali pa v AUT.

Ma saj bo,
Uporabniški avatar
 INOT
Jaz pa ne tečem s psom, ampak pes teče z menoj! :wink:
Je pa moja trenerka zdaj poleti začela malo popuščat v treningih. Očitno bo kriva vročina. :D
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA