Počitnice, iztekajoči se pasji dnevi, čas kislih kumaric, nabiranje tekaške baze za jesenske maratone, vse to je vzrok za pomanjkanje doživetij tudi med tekom. V takih pogojih ne kaže drugega kot kakšno doživetje privleči za lase. Čeprav ne vem, kakšne lase imajo doživetja. Ops, pravzaprav vem, moja najlepša doživetja so imela lepe lase, umetelno oblikovane v frizure vseh mogočih barv in oblik. A priznati moram, da se ta doživetja niso zgodila med tekom.
Kakorkoli naj že bo, lepega pasjega dne se odpravim na tek. Z užitkom sem obul novi tekaški nogavici, ki sem ju dobil v vrečki na eni preteklih tekaških tekem. Tekaška tekma? Pravzaprav se samo po sebi razume, da če je tekaška prireditev, da je to že tekma ali celo dirka, a ne bi smelo biti tako. Včasih bi morali organizirati tudi kakšen tek, ki ne bi bil tekma. Dobro, se bomo potrudili.
Skratka, nogavici sta doživeli tekaški krst, če bom pa tekel tako kot bi mi gorelo za petami, bi bil to celo ognjeni krst. Vendar je bilo nekaj narobe. Takoj po začetku teka, sta se mi nogi začeli zapletati. Eno stopalo je sililo navzven, drugo navznoter. Copati sta se brcali med sabo, nogi je vleklo sem in tja, okrogli kosti, ki štrlita nad nartjo navzven na obeh straneh nog, sta se stalno zaletavali ena v drugo, da je kar precej bolelo.
Potem je bilo nekaj časa mir, a nogi nista hoteli teči naravnost. Leva noga je silila drugam kot desna, opletal sem po cesti, da so me mimoidoči sumljivo pogledovali. A to ni bilo vse. Čudno neskladje med nogama je imelo za posledico, da sem nekajkrat grdo padel in se povaljal po tleh. Težko sem se pobiral, saj sta mi nogi, namesto, da bi mi pomagali pri vstajanju, pri tem le nagajali in preprečevali nadaljnji tek. Brcali ste se med seboj, če bi tekaški copati imeli oči, bi iz njih zagotovo sršelo sovraštvo in če bi znali govoriti, bi sikali ena na drugo, se zmerjali, pljuvali in celo stepli. Pravzaprav, saj sta se že res stepli, zato je nastala taka kolobocija. Namesto umirjenega, pogovornega in zasanjanega zen teka, sem bil ves obrcan in povaljan. Vse to sem moral prenašati, pa sploh nisem vedel zakaj.
Temu je bilo treba narediti konec. Usedel sem se na obcestni kamen, sezul copati in ju natančno pregledal. Nič ni bilo narobe z njima. Potem mi oči padejo na nogavici, ki sta poleg lepega vzorca imeli natisnjeni tudi dve veliki črki. Ena je bila L, druga R. Le kaj to pomeni? A, seveda, L, pomeni nogavica za levo nogo, R pomeni pa za desno nogo. Sicer bi za desnico moralo pisati D, a ker so oznake mednarodne, je bilo na desni R, čeprav ne vem, kako se po mednarodno reče desna noga. Sprva sem bi zadovoljen, da sem razbral šifri, potem pa sem izbuljil oči in spoznal vzrok vseh nevšečnosti. Na desni nogi sem imel obuto nogavico L, na levi pa R. Ja seveda, saj to je pa res napaka, kako pa naj nogi delujeta in tečeta usklajeno, ko pa imata obuti napačni nogavici. Samo po sebi se razume, da to ne gre.
Hitro sem preobul nogavici, nataknil copati in kar čutil sem zadovoljstvo, ko sta stopali in nogi delovali usklajeno in užitek je bilo teči naprej. Torej, tekaških nogavic se sedaj ne obuva kar na slepo, ampak sta tako kot copati namenjeni za vsako nogo posebej. To je velik napredek pri razvoju tekaške opreme in znaten prispevek k boljšemu teku. Ta izkušnja mi je dala vedeti, da bo odslej pri tem biti zelo pazljiv.
Zdaj pa vsi copate na noge, seveda še prej tudi nogavice, pazite na oznaki L in R ter veselo odtecite nabirat tekaško bazo za naslednji tek. Pasjih dni bo kmalu konec, pa tudi sveže kumarice že poganjajo.