tae napisal/-a:Daj mi nekaj povej, ko ti prvič uspe neko število ponovitev, ti to da trenutno zadovoljstvo, zanima pa me, kaj ti sklece dajo sedaj (ali misliš, da si bolj močan, ali imaš večje mišice, trše mišice, drugače oblikovane, skratka kaj ti dajejo sklece). To te sprašujem zato, ker sem pri sebi ugotovil, da ti slednje bistveno ne spremenijo telesa, če bi ravno to želel. Sam niti nisem ugotovil drugih pozitivnih lastnosti te vaje.
To pomeni, da imaš dovolj druge vadbe, s katero obremeniš zgornji del telesa.

Opazil sem, da se mi pozna, če jih nekaj časa nič ne delam. Od sredine junija naprej se mi ni dalo, prej sem jih delal vsaj občasno. Konec julija sem ugotovil, da srajca visi z mene, da zgornji del telesa očitno propada, še hujša pa je moja drža. Ko se mi je potem en dan razbolel križ (zaradi kosilnice), sem vedel, da je čas, da se zbašem v formo.

Boljša drža, boljše počutje. Ne gre toliko za številke, ampak za občutek zadovoljstva po naporu, podobno kot pri teku, napor je fajn, od počasnega jogginga pa jaz nimam nič...

Sklece so težke, zato so izziv. Npr, počepe delat ali trebušnjake je precej lažje, napredek je hitrejši, zelo hitro prideš do 100, pri sklecah pa moram biti trmast in potrpežljiv.

Če redno delam sklece, lažje tečem.

Zakaj ravno skece? Ker sem jih vajen. Ker še nisem našel vadbe, kjer bi v eni sami vaji vsaj toliko obremenil telo - ko greš v neudobno območje, ugotoviš, da ne trpijo samo roke, ramena in prsne mišice; jaz občasno čutim tudi trebušne mišice, meča, stegenske mišice...

Zakaj serije? Ker če si ne predpišem programa, se bom najbrž spet naveličal. Pri sklecah je problem, da če si vzamem samo tri dni pavze, brez sklec, bo četrti dan že težka muka. Zato zdaj delam takole: včeraj 5 serij, 2min pavze; jutri bo 8 serij, 1min pavze; dva dni kasneje pa 8 serij, 2 min pavze, potem pa dva dni (aktivnega) počitka.

Glej graf:

Lani sem do novembra trmasto delal sklece in trebušnjake. V tem času sem 6x popravil svoj čas na 10 km, in čeprav sem tudi pretiraval s tempo teki in intervali, ni bilo nobenih bolečin zaradi teka ali poškodbe! Ko sem delal sklece samo še občasno, se je pa počasi začelo, stalno neko sranje, najprej tetiva, potem meča, potem pomladi en lep čas zadnja stegenska mišica...
Skratka, meni se splača delat sklece in trebušnjake. Samo tek je zame izjemno škodljiv.