Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 mediterano
#157359
Ker zadnje čase veliko treniram tudi po klancih, me zanima, kakšne so vaše izkušnje v zvezi s tem in ali se kakšna poškodba ali težava tu pogosteje pojavlja kot sicer, recimo pri treningu, ki poteka bolj na ravnini? Hvala.
Uporabniški avatar
 vencelj
#157639
Doma sem v okolju, kjer imam za tek v hrib več možnosti kot po ravnem, pravzaprav mi je tek po razgibanih terenih bolj "naraven" kot le po ravnem, sploh pa kar se tiče podlage za tek (asfalt: naravna podlaga).
Preusmeritev iz teka po ravnem v tek po hribih je sprememba, ki zahteva določen čas za prilagoditev (prav tako kot ostale spremembe npr. povečanje intenzivnosti ali količine teka), torej postopnost, sicer lahko pride do poškodb. Najbolj "problematičen" je tek navzdol, zaradi možnosti poškodb kolen..., je pa pri teku po neurejenih terenih tudi večja možnost za zvin gležnja in podobne poškodbe.
Pa ne bom več dolgovezil, torej: http://www.zdravstvena.info/preventiva/ ... ufati.html
http://rekreativec.si/index.php?option= ... 2008-11-01
Nekaj je, upam, da ti bo kaj koristilo...

Pa tudi meni, ker sem tudi med tistimi, ki se klancev bojijo :lol:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 mediterano
#157758
Super Vencelj, lepa hvala za pomoč. Saj trenirati po klancih mi je čist ok, le možne posledice so mi neznane. Torej bomo videli, kako bo. :wink:
 nejce
#160738
Ko tećeš v hrib nikoli ne pretiravaj! Men se je ponavad zgodil, da me je pol 3 dni vse bolel! :D
Uporabniški avatar
 mediterano
#161139
nejce napisal/-a:Ko tećeš v hrib nikoli ne pretiravaj! Men se je ponavad zgodil, da me je pol 3 dni vse bolel! :D
saj ne pretiravam in moram rečt, da je tek v hrib kar ok. sem našel že tudi kakšne manj hribovite terene. :wink:
Uporabniški avatar
 zdejan
#161528
Mediterano, za načet hrustanec v kolenu niso priporočljivi gorski teki, še posebno navzdol ne. Jaz se jih izogibam, če se jih le da.
 ALEŠŠ
#161541
Za načet hrustanec ni noben tek priporočljiv :idea:
Uporabniški avatar
 cvalenti
#161578
Nisem nevem kakšen pro v tekih nekaj malega pa le vem,bolj kako prvilno trenirati sploh v fitnesih.Nekateri delajo zelo veliko napako pri teku navzdol,sploh ker tečejo preveč naprej oz zravnani.Tek iz hriba proti dolini mora biti počasnejši,delno moraš biti skrčen v kolenih ,kot bi se usedel na rit (da si vzmeten)nikakor ne steguj kolen (smrtno nevarno :twisted: ),no ko si v tem položaju moraš paziti,da tečeš po zaporedju,to pomeni prvo peta nato prsti,nikakor tek na prste,ker preveč zabijaš kolena,tudi skakati ne smeš oz ko tečeš ,da ne odrivaš ampak ,kot bi delal hitri hojo iz klanca,lahko bi rekel ,da je ena nogo vedno v stiku s površino po kateri tečeš.To je le en mali nasvet,pri teku navzdol isto kot pri počepih,najbolj nepravilen počep,ki ga izvaja velika večina samoukov je počep pri katerih gre kolen preko prstov,prav tako na trenažerjih,nekateri preveč iztegujejo ,nekateri preveč krčijo,treba se je pozanimati pri nekom ki pozna vaje,da ni prepozno,ker ljudje smo takšni ,ko je prepozno,bi pa naredili vse da popravimo.Najbolje pri vsakem športu je preventiva in posvet in prav je tako ,da si povprašal in moje mnenje je,da prosiš izkušenega gorskega tekača za malo osnov,ker pri tekih ,če se učiš iz svojih napak ,lahko kariero tekača kaj kmalu zaključiš,ker sklepi so preobčutljiva zadeva in se jih zdravi zelo zelo dolgo in nikoli ni več tako sploh pa pri vezeh.Evo na primeru pravilni počep:
Slika
Kot vidiš na sliki ,kolena niso šla čez prste,kar probaj boma.Naredi navaden počep ,ga ne boš moral narediti pravilnega s celim podplatom na telh,s pravilno tehniko gre lažje,to pomeni zravnamo hrbet ,da je v križu malo luknja,zadnjico močno potisnemo navzven oz nazaj in gremo v čep,kakor vidiš na sliki in rezultat je tukaj,tudi čisti počep ni priporočljiv ker preveč krčimo kolena in moramo vstajati iz zelo motečega položaja v počep.Ravno tako pri teku,če boš pri teku navzdol nagnjen naprej boš s svojo postavo prisilil k hitrejšemu teku "nekotroliranem"in tako boš začel nehote iztegovati kolena oz pri skrčitvi ti bodo uhajalo preko prstev to pa so zelo hude obremenitve na kolena oz kolenske vezi in podobno.Upam ,da sem ti kaj pomagal. :wink:
Uporabniški avatar
 mediterano
#166720
zdejan napisal/-a:Mediterano, za načet hrustanec v kolenu niso priporočljivi gorski teki, še posebno navzdol ne. Jaz se jih izogibam, če se jih le da.


Saj se jih tudi jaz izogibam, ne tečem vedno po hribih, včasih pa pač nimam druge možnosti...In kaj naj, neham laufat zaradi tega?
Uporabniški avatar
 mediterano
#166721
Ko jaz tečen po hribu navzdol, vedno tečem bolj na drobno z rahlo pokrčenimi nogami, pač po občutku, da ne obremenjujem oz. ne nabijam preveč kolen. Zaenkrat moram povedat, da me v obdobjih, ko več treniram po hribih, nikoli ne bolijo kolena. Lahko bi celo rekel, da mi tek po hribih nekako bolj koristi kot po ravnini. Ne vem, mogoče s tem krepim tudi določene mišice okrog kolena, ki jih prej nisem...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#166748
cvalenti napisal/-a:Nisem nevem kakšen pro v tekih nekaj malega pa le vem,.. Nekateri delajo zelo veliko napako pri teku navzdol,sploh ker tečejo preveč naprej oz zravnani.Tek iz hriba proti dolini mora biti počasnejši,delno moraš biti skrčen v kolenih ,kot bi se usedel na rit (da si vzmeten)nikakor ne steguj kolen (smrtno nevarno :twisted: ),no ko si v tem položaju moraš paziti,da tečeš po zaporedju,to pomeni prvo peta nato prsti,nikakor tek na prste,ker preveč zabijaš kolena,tudi skakati ne smeš oz ko tečeš ,da ne odrivaš ampak ,kot bi delal hitri hojo iz klanca,lahko bi rekel ,da je ena nogo vedno v stiku s površino po kateri tečeš.


Počepi nimajo ravno veliko skupnega s tekom navzdol, je pa res, da je atletski počep pač takšen, razlogi pa so številni. Tek navzdol pa je tudi sicer moja najbolj omiljena vadba, saj mi tudi najbolje gre, sploh, če ga primerjam s tekom navzgor :D

Za razliko od Cvalentija sam menim nekoliko drugače. Opisana metoda bi bila primerna, če bi pohodniku pojasnjevali, kako se naj spušča z nekega vrha. S tekom pa to ravno nima veliko skupnega. Seveda je treba upoštevati tudi naklon, kjer se lahko tudi tek spremeni v hojo. Mislim, da je Cvalenti bil osredotočen predvsem na strm klanec :?:

V splošnem bi jaz rekel, da je pri teku navzdol zelo pomembno, da ne polagamo noge preveč na peto, saj se pri tem v kolenu noga preveč zravna, gre preveč naprej in povzroča močne sile na gleženj, koleno in preko kolka tudi na hrbtenico. Sam se vedno trudim, da navzdol tečem na celo stopalo, če se le da pa bolj na prste. Kdor je kdaj vozil smuk z alpskimi smučkami ve, kako se je treba držati na klancu. Nikoli nazaj. Če ti zdrsne, je lažje, kadar si usmerjen naprej in ne na rit. Večji in resen problem nastane pa zares, če se spotakneš. Hudo :!:
Poskakovanje pri teku navzdol bi bilo res v totalnem nasprotju od namena. To bi seveda pomenilo, da tečemo navzdol, odrivamo pa se navzgor. Torej se popolnoma strinjam, da te poskakovanje uniči.
Odrivanje pri teku navzdol pa je odvisno od naklona. Pri blagem naklonu je fantazija teči z blagim odrivanjem, pri malenkost večjem naklonu je dovolj že, da pravočasno in hitro premikamo noge in pri še večjem naklonu je potrebna prava sila, da so noge pravočasno na pravem mestu. Nadaljevanje in stopnjevanje strmine pa se pri meni spremeni v pohodniški spust v dolino :twisted:
Tek na peto je bolj tog in pri tem prej pride do zvina gležnja, saj ne moremo odskočit, kot pri opori na sprednjem delu stopala.
Rahel nagib telesa naprej nam daje polet. Mislim, da govorimo o teku in ne zgolj o pohodniškem spustu z vrha. Najbolj pomembno pa je to, da polagamo nogo čim bolj pod telo (pod težišče) in ne naprej pred telo.
Seveda se je zadeve treba lotit sistematsko in postopno, saj če bi se kdo na tak način prvič zagnal npr. s Pohorja v dolino, se ne bi dobro končalo.

Me pa res zanima še kakšno mnenje tekačev, ki radi tečejo navzdol. Teh je menda bolj malo :wink:
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#166753
Ko tečeš v klanec je najboljše kar lahko narediš ta moment je da ko tečeš navzdol, da tečeš cikcak :lol: slalom varianto malo levo, malo desno.Pa seveda obvezna uporaba palic za navzdol.Da se malo kar upiraš na njih.Oziroma jih postavljaš pred seboj.Ta način ti zagotavlja zmanjšanje pritiska na samo pogačico.Če pa imaš obrabljen hrustanec.Ali pač problem v tem predelu.Potem je pa najbolje uporabljati kolo do takrat, dokler obrobne mišice ne prevzamejo dela ostalih mišic.In jih na nek način ojačaš.
Ampak kljub temu treniraj z ne preveč veliko inteziteto v klanec.Ker kolena imaš samo ena!
Laka vam noč! :lol:
Uporabniški avatar
 mediterano
#166760
tomaz.zupancic napisal/-a:Ko tečeš v klanec je najboljše kar lahko narediš ta moment je da ko tečeš navzdol, da tečeš cikcak :lol: slalom varianto malo levo, malo desno.Pa seveda obvezna uporaba palic za navzdol.Da se malo kar upiraš na njih.Oziroma jih postavljaš pred seboj.Ta način ti zagotavlja zmanjšanje pritiska na samo pogačico.Če pa imaš obrabljen hrustanec.Ali pač problem v tem predelu.Potem je pa najbolje uporabljati kolo do takrat, dokler obrobne mišice ne prevzamejo dela ostalih mišic.In jih na nek način ojačaš.
Ampak kljub temu treniraj z ne preveč veliko inteziteto v klanec.Ker kolena imaš samo ena!
Laka vam noč! :lol:


Jaz bi pa rekel da se mi zdi, da sam tek v klanec kar fajn jača sprednje stegenske mišice. Mislim da tek v klanec ali dol ni tako zelo škodljiv, če seveda malo bolj pazljivo laufaš...
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#167124
Defenitivno je tek v klanec koristen ker ti jača stegenske mišice na tak ali drugačen način!
Samo previdnost ni nikoli odveč ko greš nazaj dol greš pač kao slalom, :wink: ko je pa dirka pa "NO LIMITS" direktion :lol: .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA