Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Mitja
Najprej, bi rad vse člane zelo lepo pozdravil. Sem nov član foruma in moje ime je Mitja.
Nikoli si nisem predstavljal, da pri nas obstaj taka stran. Iskal sem jih po celotnem spletu a nič pametnega. Danes pa sem listal Polet in glej ga vraga. Našel sem!!!
Naj bo dovolj nakladanja. Kolikor sem utegnil prebrati par postov(čas me res vedno priganja), ste tukaj res sami fantastični ljudje!!!!!(za veliko razliko od drugih forumov) To mi je dalo moralo, da se tudi sam prijavim.
No sedaj pa k bistvu.
Po vrjetno 5-ih letih skoraj popolnega 'mirovanja' sem se letos (sredi marca) odločil, da je treba narediti nekaj zase, saj me je začelo kar precej skrbeti, ko sem bil precej zadihan že po tem, ko sem prehodil par stopnic. Star sem 30 let trenutno imam 94 KG.(v tem času sem jih izgubil 10).Tako sem začel s tekom. Drugače tudi zelo rad igram mali nogomet.Moram priznati, da mi je šlo kar odlično. A tu se pojavijo moje težave. Zelo vam bom hvaležen, če mi boste pomagali.

1. Tekel sem od 3-5 X na teden, odvisno od časa in utrujenosti po prejšnjih treningih. Pred 10-imi dnevi pa sem se kar hudo poškodoval na nekem turnirju. Moral sem počivati kar par dni. In tu se je začelo. Od takrat se nisem več sposoben spraviti na tek. Tudi žreti sem začel nazaj. Res pa je tudi, da mi manjka moralne podpore(mogoče se sliši smešno), potem, ko sva se razšla s punco, ki je bila moja navečje opora.

2. Kako naj sedaj začnem znova??? Res mi je šlo dobro.(jah, res je to moj občutek in mogoče mi v resnici niti ni šlo tako dobro - čeprav se mi zdi da v tako dobri formi nisem bil že 8 let). Vrjetno bi vam moral povedati kakšne podatke. Pa jih še sam ne vem, ker sem tekel le po občutku in nisem meril niti pulza niti razdalje. Približno sem pretekel 5 - 7 km v času 23 -30min z vmesnimi pavzami.V bistvu sem tekel le na čas.
No pa vendarle nekaj:
-Po 10 min ogrevanja odtekel 20 min,pavza, potem še 8 min v precejšen klanec - v popolnoma lahnem teku - s strašanskimi težavami - cel trening(ta dan se nisem prav dobro počutil)
- po 7 min ogravanja intervali: 3X4X2 min v mes 1 min počitke med serijami 5 min počitka za vaje-tekel v precej visokem tempu. Ta trening sem oddelal s precejšnjo lahkoto.
To vam vrjetno ne bo prav veliko pomagalo...mogoče pa le!

3. Po tem ko sem našel ta forum, bom zagotovo začel nazaj trenirati. Tudi tu rabim vaš nasvet. Saj je res, da imam kolege, ki pa so zelo aktivni športniki in mi njihovi programi prav nič ne pomagajo, ker so pač prezahtevni, čeprav so zahteve zmanjšane za 3X. Sigurno pa je tu veliko takih, ki so začeli na podoben način kot jaz in vaša mnenja ter predlogi vseh vas ostalih mi bodo prišli še kako prav.

Upam, da ne bom izpadel kot neki zafrustriranec;-D. Tek mi je res veliko pomagal, na čisto vseh področjih. Le sedaj se je tako težko odločiti, za nadaljevanje...
Najlepše bi se vam rad zahvalil za vaš čas in že čisto nestrpno pričakujem vaše odgovore. Hvala še enkrat.

Lep pozdrav
MITJA
Uporabniški avatar
 mojcej77
Živjo, Mitja, in zeeeeelooooooooo dobrodošel na forumu :D
Veš, glede treningov in tvojih specialnih vprašanj - nimam pojma.
Glede tistega pa - ko ti je šlo tako dobro, pa tudi zdaj še nisi vsega zaj..., kar si naredil zase...uf!...Tukaj sva pa vkup!
Mislim, da si prvi korak naredil že s tem, da si se prijavil na tale forum.
Potem pa, da si pred nami razkril svoje dvome, vprašanja in strahove.
Za nekaj takega je potreben pogum.
Veš, sčasoma ne bo nič lažje razkrivati svojega srca pred nami, ker se bomo med sabo vedno bolj poznali. Morda bo zato celo težje. Ampak - našel boš svoj krog ljudi, ki ti bodo pomagali na tvoji poti.
Prav tako pa - ko enkrat začneš delati na sebi in vidiš lepe rezultate svojega truda imaš občutek, da gre vedno lažje...in na nek način gre res...samo...mislim, da ni nič lažje vsak dan znova odločiti se zase, za svoje zdravje. Enostavno sprejeti je treba, da boš moral vsak dan sprejemati odločitve za svoje življenje. In ko enkrat resnično začutiš srečo, ko si na pravi poti, je peklensko težko pobrati se, ko si enkrat padel. Mislim, da težje, kot stopiti na pravo pot čisto na frišno...
Za vse je potreben pogum. To ne pomeni, da te ni strah, ko nekaj narediš...ampak da želiš to narediti tako zelo, da to uresničiš kljub strahu.
Ti ga imaš.

m

pies:mogoče je tole kr neki, ampak mislim, da poznam en delček tebe, ki je podoben delčku mojega...tko da - če ti kej pomaga, kul, če pa ne, ti bo pa kej drugega :wink:, kenede.
Uporabniški avatar
 tadejk
Pozdravljen Mitja!

Lepo da si se oglasil, prav gotovo boš tukaj dobil dobronamerne, vzpodbudne in konstruktivne predloge. Zato smo tukaj, ne?
Tek je sigurno prava stvar za "bistrenje" glave, tudi medicinske študije to potrjujejo. Verjamem, da boš rešil krizo in vsaj pri meni velja pregovor: Kar te ne ubije te ojača.

Glede treninga ti priporočam da opraviš več lahkih treningov brez intervalov, stopnjevanj,... Ker verjetno nimaš tekmovalnih ambicij bi jaz v tvojem primeru tekel počasi- raje dalj časa v neokrnjeni naravi. Če sem prav prebral si z Bovca, kjer tega sigurnone bo težko najti.
Intervale, ponavljanja, tek v hrib (če je pretežko) pa za nekaj časa pusti na strani. Skratka uživaj!

Tadej

PS: V pomoč ti bodo naša in predvsem Fotrova doživetja na teku.

Za pomoč in trening plan http://www.powerbar-europe.com/neu/pz_t ... 04062f61b5
Uporabniški avatar
 mare
Mitja dobrodošel!

Kot je že napisal Tadej, se na svojih tekaških začetkih usmeri bolj v lahkoten tek. Usmeri se predvsem v to, da počasi (zares počasi) podaljšuješ čas teka. Govorim o času teka, ker če si boš zadal podaljševanje kilometrov, boš hitro začel pretiravati s hitrostjo. Intervale, hribe itd prihrani za pozneje. Celo programi treningov za izkušene tekače so navadno sestavljeni tako, da se začne z razvijanjem osnovne vzdržljivosti in izboljšanjem aerobnih sposobnosti. Delo za hitrost pride pozneje.

Glede stimulacije obstaja kar nekaj možnih spodbud. Pri meni deluje, če grem vsake toliko na tekmo in vidim, koliko so drugi hitrejši, kar me stimulira. Nekomu pomaga natančen načrt treningov, ki se jih drži do potankosti in jih jemlje kot dejstvo (kot gre večina ljudi v službo tudi če je slabo vreme,se slabo počuti...), pred kratkim pa sem prebral za eno gospo, ki je ugotovila, da se mora samo spraviti iz hiše. Vsak dan pre lisiči samo sebe, da nese zvečer ven le smeti, pri tem pa se obuje v tekaške copate. Ko je že zunaj se malo sprehodi, nato začne teči, čez kaki 200 m pa tek itak že postane užitek.

Dobro teci in oglasi se še kaj.

p.s.
Če ne bi bil Bovec tako daleč, bi te povabil na kakšen skupen tek. Mogoče te poiščem enkrat poleti, ko bomo tam nekaj dni počitnikovali.
Uporabniški avatar
 obi
Mitja napisal/-a: Približno sem pretekel 5 - 7 km v času 23 -30min z vmesnimi pavzami.

Mitja, če si pretekel res tako razdaljo v takem času, kot si napisal, to sploh ni slabo. S takim časom se na tekmovanjih uvrstiš kar v sredino prve polovice nastopajočih. To pa ni mačji kašelj.

Kar pa se tiče nadaljevanja, jaz mislim, da se moraš kar prisiliti in preprosto začeti teči. Ko boš šel parkrat teči, te bo kar samo vleklo na tek. Mogoče ti bo lažje, da ne tečeš zaradi časa temveč zaradi užitka.

lp obi
 Lučko
Mitja,
v začetku ti samo lepo teči in uživaj. Na forumu je zelo veliko napisanega o začetkih teka, stimulaciji, hujšanju...veliko je internetnih povezav, ki so jih priskrbeli forumci, skratka, tu z malo brskanja najdeš vse. Dobrodošel v TF, bomo že poskrbeli zate :wink:
 Mitja
Najprej vsem najlepši pozdrav...potem pa:

Hvala, hvala, hvala, hvala, hvala in še enkrat hvala prav vsem za prav vse kar ste tu zapisali in si vzeli čas zame.

Evo, danes sem začel ponovno trenirati in moram reči, da je šlo zelo dobro. celo precej nad pričakovanji. Se bojim, celo, da sem malo pretiraval, saj 14 dni mirovanja vendarle ni tako malo.Samo upam, da jutri ne bo 'musklfibra'. Moram priznati, da se počutim fantastično...

Imam pa še eno vprašanje. Kako in kaj jeste pred treningi. Sam imam namreč kar neprijetne iskušnje. Tudi če jem 5 ur pred tekom se mi hrana še tedaj, neprijetno 'podaja ven'. Zato najraje tečem pred kosilom in do tedaj ne jem čisto nič, kar pa vrjetno ni najbolje.

Najlepša hvala vsem, še enkrat, za vaš trud! Fantastični ste! Mislim, da so 'runnerji' najboljši ljudje na svetu. HVALA!!!!!!

Lep pozdrav, MITJA
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Hojla!
Čeprav se še nisva videla, no saj si se šele prijavil pa ti lahko rečem eno vesel sem, da si ustal od mrtvih bi se temu lahko reklo.Glede na to, da se toliko časa nisi gibal in kakšna je bila teža in jo imaš še sedaj nekaj od tega.
Vidim, da si iz Primorskega konca no ja če sem odkrit to je pa za mojo dušo ti kraji.No da ljudje ne bojo mislili, da so mi drugi kraji odvratni, ne ampak tam doli me vleče lepa narava in hm, hm no ja lepe polovice.No saj je nimam nobene tam doli.Samo ljudje so saj kar sem jih jaz spoznal enkratni niso tako zadrgnjeni so bolj odprtega srca.Seveda zagotovo pa obstajajo tudi slabi tako kot povsod drugje.Skratka priporočam ti sedaj sledeč, da nekaj čas tečeše določeno razdaljo popolnoma neobremenjeno s ciljem do jo pretečeš no ja če v začetku narediš kak korak ali dva ni nič narobe.Samo da si izpolniš cilj, ki si se ga zastavil, kaj boš naredil zase in za svoje telo.Potem pa ko boš recimo pretekel 10km s tako močjo, da se boš naslednji dan odpravil ponovno na isto razdaljo, mogoče drugo traso.Potem pa počasi začneš malce gledati na uro koliko hitro bi se trenutno dalo to pretečti.Nekaj časa ti bo šlo lahko izredno hitro naprej potem se ti pa bo za trenutek ali dlje ustavilo, kar se tiče rezultatov.Ampak v prvi vrsti moraš v stvari uživati in biti prijetno utrujen, ko dokončaš osnovni trening.Kasneje pa seveda če hočeš kaj več pride na vrsto tako imenovano garanje klanci, intervatli, tempo teki in tako naprej.Seveda glej na to da ne boš preveč premočen ko končaš tek in kakšne vaje da si utrdiš telo in preprečiš kako poškodbo.Kar se tiče opreme pa ne šparaj kaj preveč, če ti to finance omogočajo seveda.Ker se ti to lahko pozneje obrestuje še zelo močno.Kajti manj boš imel različnih vnetij in podobno.Ne pusti da se ti oblačila sušijo na tebi.Čeprav misliš da bi lahko to prenesel.V začetku že mogoče, ampak potem pa začnejo prihajati neprijetnosti kot so vnetje različnih predelov telesa, revma in podobno.Kaj drugi porečejo koliko si oblečen se ne oziraj, ampak ugotovi na kakšne temperaturo je tvoje telo navajeno koliko prenese in podobno.
No za sedaj dovolj pa še drugič kaj več.Ja lahko pa se zgodi, da bom v kratkem šel s kolesom za trening proti Bovcu.Tako da bom imel en zelo dolg trening za spremembo malce drugačen.Seveda če boš takrat doma ali kje v bližini.Seveda je to odvisno tudi od tega kako bom jaz s časom.Ker lansko leto sem za trening šel s kolesom na morje in nazaj in je bilo noro.
Še enkrat dobrodošel med živimi in uživaj življenje kakor se ti ponuja v dobrem.Uživaj lepote narave, ki jih imate tam doli na Primorskem.
 Mitja
Hojla!

Najprej vsi lepo pozdravljeni in še eden nekako zelo raz(po)tresen pozdrav iz Bovca.
Evo, pa bodo rekli, da se oglašam samo, ko mi kaj fali. No, pa ni ravno tako. Sedaj imam celo nekaj več časa saj je občutek v naši lepi hiški precej neprijeten, ko vsake pol ure zagrmi in vse pomalem škripa, tako, da večino časa preživim v naši posarni, kjer je vse manj dojemljivo.
Žal je zasulo ali potrgalo skoraj prav vse potke, po katerih sem tekel in užival. vsaj take so prve informacije... Tako, da spet sledi nekaj dnevna prisilna pavza. Pa tudi 'organi' pravijo, da se po teh poteh ni ravno dobro gibati, saj nikoli ne veš od kje ti bo na glavo priletel kakšen kamen ali pa te bo podse spravil kakšen zemeljski plaz.
No, uživajte prav vsi, kolikor se da in sem vam prav malo 'fouš'. Pa nič sekirat bom tudi jaz že še prišel na vrsto.

Lep pozdrav iz BC-a!!!

MITJA
Uporabniški avatar
 milkec
Ej, ne sekiraj se za vse, le volje ne izgubiti. Ja malce ste raztreseni v Bovcu, ampak tudi to boste preživeli, se sploh ne bojim za vas.

No kar se tiče teka, pa imej v glavi le eno ali dve stvari:
- zavedati se je treba, da gre gor in dol (to mi je Lučko letos v SB povedal in mi je ful v spominu ostalu): tudi kakšna kila bo šla nazaj gor, tudi kakšen tek bo povsem polomija, vedno se ne da napredovati, kakor se tudi delnice ne dvigajo skozi. Na vse to je potrebno pogledati skozi daljše obdobje in tu si ugotovil, da si od marca do zdaj izgubil 10 kg - sigurno jih nisi linerano izgubljal. Enako je s hitrostjo, en teden boš vseskozi lepo in funo napredoval, potem pa se naslednji teden ne boš in en boš mogel približati tem rezultatom. Nič hudega. Še vedno laufaš, še vedno delaš zase. Hitrost ni vse! Kar se tiče hrane... Ja pišuka, tudi jesti je potrebno in tudi dobro jesti (tole je pa misel Bajsija). Ne sekiraj se to, važno je količina gibanja.

- druga pa je erotova, in sicer: počitek je sestavni del vadbe. Tako da če tistih 10 dni med poškodbo nisi nič laufal ni bilo nič narobe. Malce si si oddahnil telo in zdaj greš lahko mirne duše napre. To si je potrebno spraviti v glavo in potem ne bo ovir in tudi volja ob prišla.

Jaz sem recimo letos za novo leto žrl in pil v Beogradu, tako da mi je še zdaj ko pomislim slabo. Pa ko sem šel tako po enmu tednu na tehnico je bilo za 3-5 kg več kot prej, pa sem šel laufat pa je tudi malce težje šlo, pa sem bil čez en teden laufa spet kot prej. In ne dvomim, da ne bi bilo tako s tabo!

Le vztrajaj!
 pando
Najprej lep pozdrav!

Tud jaz se prvič oglašam na tem forumu, drugače pa ga berem že dlje časa. Pred približno dvemi leti sem se prenehal aktivno ukvarjati s športom (kolesarstvo). Glavni vzrok je bila bolezen( nepravilni treningi???), poleg tega pa sem se raje posvetil študiju. Ampak sedaj sem spoznal da to ni to! Brez športa ne gre!
Odločil sem se da poiskusim s tekom, saj sem že prej rad tekel (uglavnem pozimi). Nekaj kondicije mi je še ostalo, probleme imam le z koleni in gležnji (predvsem proti koncu teka) vendar se navajam.
Pri teku zaenkrat še ne pretiravam in pazim da se mi pulz preveč ne dviguje med tekom, saj bi rad naredil dobro bazo, na kateri bi potem gradil in izboljševal svojo pripravljenost.
Zanima pa me koliko časa naj tečem tako in kdaj na pričnem z intervli, tekom v hrib,.....
Prosil bi izkušene tekače da mi pomagajo! Hvala

Vsem pa želim veliko užitkov pri teku in čim manj zdravstvenih težav!

Lp pando
 Lučko
Hm Pando, tole s koleni mi pa ni všeč. Dobro gleženj zna v začetku malo boleti, posebno če boš tekal po gozdu, travnikih... koleno je pa drug problem, ker si ga ti kot kolesar malo šparal, naj ne bi smel imeti težave. Raje se posvetuj z zdravnikom.
Kar se pa tiče intervalov, teka v hrib (tu tudi trpi gleženj), ti pa priporočam, da nabereš najprej kilometražo po ravnini, pa potem počasi preidi na rahle klance in tako naprej.
Sicer pa preberi program vadbe za začetnike, ki ga najdeš na tem Forumu.
PS
Počasi se daleč pride :wink:
 pando
Najprej hvala za odgovor!
Drugače pa ni tako hudo (tole s koleni), le čutim da noge niso še navajene! Vsak dan je bolš, tko da dons sploh nisem imel težav :P !
Zanima me pa prav ta kilometraža: po kolk pretečenih kilometrih je smiselno začeti trenirati intenzivneje?!

Lp pando
Uporabniški avatar
 Tjaša
Tako Janez Penca kot Galloway navajata nekajmesečni trening za aerobno bazo, nato sledi farltek (se pravi, da je potrebno preteči kak kucelj vmes ali pa kratke nekoliko pospešene odseke), nato se začne s tekom v hrib 1x tedensko ali spočasnimi intervali.
Ker pa mislim, da je imajo tvoji možgani že shranjene te meje napora, ker si že kolesaril, boš hitro napredoval. Svetujem ti le, da to aerobno bazo vzameš resno in na njej tudi vztrajaš.

Pozdravček,
 pando
No sej to bi rad nardil - kvalitetno bazo!
Iz izkušenj vem da je to zelo pomembno, problem pa je v tem da se moram non-stop kontrolirat, da ne tečem "prehitro"!
Glede naporov pa ni problemov, sem navajen, sem ga velikrat naj.....

Ja zaenkrat se bom kr držal nasveta: počasi se daleč pride!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA