Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 anže07
Ker vem da vas veliko plava me zanima če je kdo že kaj plaval apneo?

koliko m ste kaj preplavali?
Uporabniški avatar
 miro
Anže 07, zanima me,če sploh veš kaj pomeni apnea?
Apnea se lahko pojavi pri potapljanju in je nevarno stanje za potapljača, če pa ti misliš na kaj drugega, pa ne vem.
Pisatelj Mate Dolenc je v Športu mladih napisal nekaj člankov o potapljanju s naslovom Apnea, ali tako nekako.
Vrašati boš moral bolj konkretno!
Drugače pa je na tem forumu tudi veliko triatloncev in plavalcev, ki imajo izkušnje iz plavanja in ti bodo lahko svetovali.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 -metka-
miro napisal/-a:Anže 07, zanima me,če sploh veš kaj pomeni apnea?
Apnea se lahko pojavi pri potapljanju in je nevarno stanje za potapljača, če pa ti misliš na kaj drugega, pa ne vem.

žal.... apnea pomeni le zadrževanje diha, potapljanje brez pripomočkov :wink: (http://en.wikipedia.org/wiki/Apnea) Pri potapljanju z jeklenkami, če si to mislil, pa tako ali tako ne smemo zadrževati diha.

lp, m
Uporabniški avatar
 anže07
ne vem kaj naj rečem -lahko le o miro miro miro

zakaj pišeš če se prej ne pozanimaš - verjetno imaš tudi ti prav , vendar jez nimam narobe ( apneja je lahko tudi v spanju-bolezensko , ali vodna

poglej strani http://www.apnea2000-ar.si/
http://www.h2oteam.com/

da sedaj razložim:
- apneja je potaplanje na dih
-lahko je statična ali v gibanju
- lahko je v globino ali preplavana razdalja

-obstaja pa stanje-potapljaška bolezen-kjer se zaradi prehitrega dviga na površino v krvi raztopljeni plini ne izločijo-nastanejo dušikovi mehurčki ki ovirajo pretok krvi
- verjetno si ti mislil stvar -pomakanje kisika -ki se dogaja pri vodni apnei lahko pa je tudi bolezensko stanje ko ponoči med spanjem nenamenoma dihamo s prekinitvami

upam da sem vse dobro razložil

sam sem mislil plavanje v bazenu na dah pod vodo -koliko preplavate
Uporabniški avatar
 tae
Z skokom dolžino olimpijskega bazena se pravi 50m.
 ales.berce
freediving je zanimiv šport, je pa tudi zelo nevaren. ko boste izvajali apneo, vas predvsem opozarjam da ne hiperventilirat, ker zbiješ samo parc. tlak co2 v krvi, ki je stimulus za dihanje, na nižjo raven, parc. tlak o2 pa ne zvišaš bistveno, ker je krivulja oksihemoglobina itak zasičena, v krvi pa se ga raztopi malo. ko se potopiš globoko, co2 raste, o2 pada v krvi, dobiš željo dihati, vendar ker si v osnovi štartal z nižjim pCO2, dobiš stimulus šele ko je pO2 že res nizek. ko pa se vračaš v plitvo vodo, zaradi plinskih zakonov (PxV=C) pO2 še dodatno pade in padeš skupi - shallow water blackout. če imaš srečo (1:1000) in si negat. plovem, v globini prideš k sebi in če si dost brihten odpneš uteži, plavaš gor, spet padeš skup (par metrov globlje), a te obleka potegne gor...
torej trenirajte, ampak ne hipervent. in treniraj vaje pranayame.
moji PB leta 2000. statika: 5 min 35 sek., globina(spearfishing) z utežmi in puško 36 m, bazen dinamika (plavuti 150m), brez plavuti 100m.
Uporabniški avatar
 miro
Žal sem prej pogledal le v terminološki slovar,tako,da imam, tudi malo prav.
Mislim,da ima prav aleš.brce,ki govori o fredivingu,drugo pa so po mojem nepravilne izpeljanke.

OK,o stvareh ,o katerih nisem najbolj prepričan ,ne bom več pisal,-se opravičujem!
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Andreja_T
anže07 napisal/-a:Ker vem da vas veliko plava me zanima če je kdo že kaj plaval apneo?

koliko m ste kaj preplavali?

js sem apneistka...
statike imam +5min
dinamike s plavutmi +100m
dinamike brez plavuti +75m
to so moji osebni rekordi v bazenskih disciplinah (vidim, da nisi za globino spraševal...)

drgač iščemo kandidate, ki so se nam pripravljeni pridružit na treningih apneje v ljubljani :wink:
Uporabniški avatar
 vidkul
Živjo,

S kakšnimi plavutkami (mono ali stereo) pa imaš rekord?

lp vid
Uporabniški avatar
 Andreja_T
tenutno plavam s stereo karbonskimi (rekord od omerja)
 Lenčica
Andreja T, si državna rekorderka v DYN?
Uporabniški avatar
 Andreja_T
ne še :lol:
sem bila samo na eni tekmi, za preboleno pljučnico :roll: tko da sem šla "probat", da vidim kak je sistem - sem pa zato od tega "gledanja" državna prvakinja v dveh disciplinah (ker punce nočejo tekmovat - je preveč "trpljenja" v tem športu :twisted: )

tko da, pupe, malo več poguma!! :juhuhu:

v planu imam podiranje drž. rekordov v vseh bazenskih disciplinah najkasneje v roku enega leta...
za globino bomo pa še vidli :shock: če bo dovolj financ :cry:
 Lenčica
vprašam zato, ker je DR v DYN 100 metrov.
Uporabniški avatar
 Andreja_T
v dyn sploh nimam uradnega rezultata s tekme :)
 Lenčica
ja, saj sem tako razumela ;) potem pa le na tekme, ker imaš dobre rezultate! vso srečo!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA