Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 AVI
OK, situacija je taka, da se postavlja vprašanje: kaj gorski tek sploh je?

Za začetek:
Definicija s strani AZS:
Glede na značilnosti proge v principu ločujemo 2 gorsko-tekaški disciplini in sicer "tek navkreber" in "tek gor/dol". Že samo ime pove, da gre pri teku navkreber za progo, kjer je cilj bistveno više od starta in obratno gre pri teku gor/dol za progo, kjer sta start in cilj približno na isti nadmorski višini. Taka proga je lahko speljana kot krožna v enem krogu (npr. Lubnik) ali kot krožna z več krogi (Grad, Mežica, Železniki). Možna, a redka je tudi ne-krožna proga. Obstaja seveda tudi povsem mešana proga (npr. Šmarna gora).
Med gorske teke uvrščamo teke, pri katerih je povprečna višinska razlika:
• najmanj 50m na 1km pri teku navkreber (npr.: vsaj + 350m na 7km)
• najmanj 30m na 1km pri teku gor/dol ( npr.: vsaj + - 150 m na 10km)
Dolžina proge je lahko zelo različna, vendar načelno ne manj kot 1km.
Tekme, kjer se časi mednarodno uveljavljenih tekmovalcev gibljejo okoli 2 uri in več, sodijo med gorske maratone.

Vir: AZS

Vprašanje je nastalo, ko sem na lestvico Najvztrajnejši gorski tekači/ce TF-a v l.2009, uvrstil tudi Formaraton.

Kdor je bil tam ve, da so bili »klančki« proti cekinovemu gradu iz kroga v krog, bolj podobni »klancem«….ki so v začetni fazi kroženja delovali zelo položno…proti koncu pa že skoraj navpično….

Vseeno višinske razlike se je v mojem primeru nabralo krepko čez 1000m…..to višino je bilo pač treba premagati….

Zato moje mnenje je…naj si bo treba 1000m višine premagati v 10 km ali 100 km, višina je pač višina….
 spela*
bobr napisal/-a:Po AZS definiciji sta potem tudi K-Rožnik in Golada gorska teka

Hm ... a se bomo začeli množično vpisovati na Avijevo lestvico? :D

Matevz napisal/-a:Pa tudi 8-urni tek v Tivoliju :roll:

Saj ta je pa že na lestvici. :wink:
Uporabniški avatar
 bobr
spela* napisal/-a:
bobr napisal/-a:Po AZS definiciji sta potem tudi K-Rožnik in Golada gorska teka

Hm ... a se bomo začeli množično vpisovati na Avijevo lestvico? :D

Ne, ker K-Rožnik ni tekma :--
Uporabniški avatar
 PeterM
Meni se zdi situacija enostavna. :)
Na slabih 10 km (5 krogov) je na Formaratonu 150 metrov višincev.
V 12 krogih je višincev > kot za 350 metrov.
Tako je osnovnim kriterijem za gorski tek tudi formalno zadoščeno. :)
Pravila za igro (vsaj meni se zdi, da je to igra), je postavil Dule, AVI pa sprejel.
Udeležba na lestvici je prostovoljna.
Mimogrede, po tej logiki na primer LM ne sodi na lestvico, četudi ni povsem raven. :wink:

LP Peter
Uporabniški avatar
 Vreme
Saj roko na srce se res čudno sliši. Park Tivoli pa gorski tek :evil: . A treba se je zavedati, da ni šlo samo za en krog, ampak mnogo več in tako se je preprosto nabralo tudi višincev, ki zadostujejo kriterijem.

Sem pa malo pokukal, koliko višincev se je nabralo na Sladkih6. Meni se je pri maratonu nabralo po mojih podatkih 347 m višincev in kdor je tukaj tekel ve, da je proga v bistvu ravninska a tistih nekaj malega višincev se očitno na koncu kar nabere. Je pa logično, da ta tek ne moremo uvrščati na lestvico gorskega teka!!

Pa še nekaj, tudi po pravilih AZS velja gor dol in to je zraven višincev imel tudi Formaraton :lol:
Uporabniški avatar
 Bojan Ambrožič
Dejstvo je, da je celo definicija AZS preveč osnovna in daleč od popolnosti. Pravzaprav je res težko določiti točno mejo kje se začne gorski tek. Eno je gotovo- merilo ne sme biti eno samo -350 m višinske razlike. Prav gotovo mora sem soditi, kot merilo tudi povprečni naklon trase. Če bo pa po vaše pa naj bo. Potem bo to pomenilo, da bo v Sloveniji že zelo težko najti "ravninski tek". Pozabljate: za vzpon (in sestop) namreč vsaka luža šteje.

Sicer je bil pa Formaraton po definiciji AZS res "gorski ultramaraton". :D
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Meni je definicija AZS čisto dovolj, s tem so se pa tudi moji pomisleki razblinili. Določen je minimalni povprečni naklon in to smo želeli.

Če je kaj, je gorski tek za pomiritev :D
Uporabniški avatar
 AVI
Torej, nekaj dilem smo rešili, no ali pa tudi ne... :wink: .... vsekakor pa sem želel izpostaviti, da so eno pravila AZS, glede gorskih tekov...eno pa so pravila TF glede sodelovanja na naši lestvici.....pravila je res vzpostavil Dule in ker nisem videl potrebe po spreminjaju pravil, so pač ostala takšna kakršna so.....

....vseeno gre za igro, zato mislim, da je stanje gorskih tekov na TF pač lahko bolj sproščeno....

:D :D
 skorc
Torej če enkrat na teden startam pri pohorski vzpenjači in se po 4,4 km teka in 730 metri višinske razlike povzpnem do Belvija, sem že gorski tekač? Kull! 8)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
skorc napisal/-a:Torej če enkrat na teden startam pri pohorski vzpenjači in se po 4,4 km teka in 730 metri višinske razlike povzpnem do Belvija, sem že gorski tekač? Kull! 8)

To je res kull :mrgreen: , saj kdor to preteče, je zagotovo gorski tekač. Jaz te proge v življenju ne bom pretekel, vsaj tisti del od trikotne jase (adrenalinc) do vrha Habakuka ne. Saj če prav vem, je po tej smeri dolžina 4,4 km.

Čestitke skorc :clap:
 skorc
Letošnjo sezono tudi jaz še nisem šel dlje kot do trikotne jase. Lani sem pa kar tedensko romal do vrha. Ampak bolj turistično kot pa gorski tekač. Letos se mi zdi še preveč razmočeno, da bi z mojim Kayanotom romal do vrha.

Je pa tako, da startam pri lokomotivi na Studencih, potem pa mimo Pekrske gorce, čez Pekre pa gor do vstopne postaje. Potem grem pa zadaj po tisti "šudrani" poti. Do trikotne jase je milina. :) Tam ne zavijem takoj gor ampak lahkotno odtečem po tistem ravnem delu do sedežnice in nazaj do prvega stebra od adrenalinskega parka. Vmes prežvečim en gel, požirek vode in počasi odtapkam navzgor. Res čisto počasi. Korake imam tako kratke, da nimam bistvene prednosti pred pohodnki s palicami. Je pa tista strmina od trikotne jase navzgor res grda. Tako, da delam intervale. Malo teka, malo hoje. Od Lukeja se ponovno malo zravna in je milina. Pa spet kolena grizt. Tam sem ugotovil, da se da vijugat iz ene strani smučišča na drugo, da si strmino malo zmanjšaš. :) Od zadnje prelomnice naprej pa že gre. 1h in 50 minut imam od lokomotive, do Belvija in nazaj do lokomotive. Vsega skupaj nanese nekaj čez 16 kilometrov. Tako, da najbrž ni kaj za čestitat. :roll:

Po definicij pa menda res padem med gornike in je bila moja navedba bolj šala kot pa ponos. :D

P.S.: A sva se midva srečala v ponedeljek zvečer v Hervisu - VIP?
Uporabniški avatar
 jpotoc
Še moja definicija gorskega teka: Tekmovanja, kjer se pojavi Simon Alič in zmaga (med slovenčki), spadajo zagotovo med gorske teke. Tam kjer je drugi ali tretji, bi se dalo že debatirati... Če je slabši kot 10 to zagotovo ni gorski tek.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA