Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 kengurujko
Vsi zelo dobro vemo da je čimmanj pitja alkohola in nič kajenja najboljše za naše zdravje (če izvzamemo kakšen dcl vina ob kosilu ali kakšno pšenično pivo občasno) in-posledično tudi za tek. Zanimajo me vaše izkušnje, vidim da kar nekaj tekačev kadi, tudi jaz sem 5 let redno (škatlo na dan), pa zdaj še vedno občasno (10 na teden), občutek imam da se moja kondicija, vzdržljivost ravno na račun tega nekam počasi dviguje... Rabim za iste rezultate ful več trenirat kot npr.nek nekadilec?
Uporabniški avatar
 BoF
Spoštovani kolega!
Zagotovo vam bajke zdravnikov, predvsem pa moralistov in pripadnikov tako imenovanega zdravega življenja, otežujejo misli in vam najedajo vsakodnevno ukvarjanje s športom. Ako bi se izvolili malček zaustaviti pri vašem pehanju za kondicijo in pomisliti na vse, kar vam najeda zdravje in uničuje telesa, potemtakem bi zagnali tekaško opremo v prvi jarek, se obrnili v smer prve gostilne, kjer bi pili, kadili in na koncu še nečistunsko poonegavili z natakarico. Zakaj se vam pripominjam na vaše vprašanje tako zajedljivo, boste vprašali nemara. Pa ni tako, sploh ni zajedljivo, saj vam hočem le potisniti v glavo, da je še en ali dva grabka abrnkov, ki se vam zapičujejo v telo in vam tako kondicijo, ki jo vi mukotrpoma nabijate v noge, oni izbijajo iz njega. Predloga kako in kaj vam spolh ne kanim podajati, le tole: ako vam paše kaditi, potemtakem jih vlecite enega za drugim, če bo dobro, pa boste tekli in vmes izpljuvali iz sebe veliko tistega dimovno vnešenega. Če boste imeli srečo, boste naravni konec vaše poti dočakali starostno, morda pa vas prej pod grudo položi kakšna pljučna tvorba. Ako boste popivali in tekli, vas opozarjam, da se vam ob takem dejanju pri prvem napenjanju v hribček kaj hitro zgodi, da vam iz želodca tekočine udarijo nazaj in bljuvnete, kar izgleda jako svinjsko, pa še opiti lahko sem in tja pohajate po cesti. Ergo se bo zgodilo: ali boste krepnili od starosti ali vas v krtovo domovanje pospremi ciroza jetrnega tkiva ali pa vas povozi avtomobil. Torej ni boljšega kot opustiti obojni razvadi in se lotiti samo teka in vmes uganjati tretjo človeško opitostno opcijo: onegavljenje. Koristi bo več: vi in vaši poonegevljeni partnerji boste tekli z nasmehom, zgodi se mimogrede, da bo naša tekaška družba iz leto v leto številčno obilnejša in mladostniško precej oplemenitene, poizkusili boste položaje in smeri veselega združevanja na precej danes vam nenavadnih mestih in... Umrli boste od starosti ali pa vas strofi infarkt, kar pa je pravzaprav vseeno, saj boste šli pod zemljo z nasmehom!

Lepo torkovo deževno dopoldne privoščim! :mrgreen:
Uporabniški avatar
 kengurujko
Kako kruto in resnično napisano! Definitivno mi je dalo misliti... Pa vendar dragi kolega, sem v procesu, ko je tek prišel v moje življenje in noge-vedno manj mi pašejo te :drink "packarije". Bolš počas nehat kot nikol, ni tko?! :mrgreen: Al je to le tolažba, izgovor? Whatever...
 milos
Veliko tekačev je prikritih alkoholikov. Lahko je celo zelo dober tekač v svoji starostni skupini in dosega rezultate blizu vrhunskih. Kako jih prepoznati? Spominjam se stojnice na Sežanskem malem maratonu pred par leti, ko je znana slovenska pivovarna zastonj točila pivo po teku. Gneča je bila nepopisna. Ne vem no. Ali ni tek ravno zato, da ti potem ni treba piti in kaditi? Drug preblisk. Včasih vidim kje fotko narejeno po teku, kjer se nekaj tekačev fotografira s polno mizo praznih pirovskih pločevink, ki so jih ravnokar popili. Komaj jih spravijo na mizo na tesno skupaj. Ko se vsaj fotografirati ne bi pustili. Saj ni problem, spiješ kakšen šampanjec za novo leto, kakšen aperitiv na sprejemu, kakšno pivo po pici. Če imaš pa problem s pijačo je pa to problem.
Glede zdravega prehranjevanja. Ta izraz vsi uporabljejo, je pa slab. Je preveč moden, trendovski, ne vsebuje nekega vedenja (strešica na prvem e). Bolje je reči zdravo razumski način prehranjevanja, še bolje zdravorazumski način življenja, ki vsebuje vse prej zanikano. Tudi sam sem bil kadilec 10 let, vendar sedaj že 18 let ne kadim. Mislim da tek in kajenje ne gresta skupaj.
milos napisal/-a:...Saj ni problem, spiješ kakšen šampanjec za novo leto, kakšen aperitiv na sprejemu, kakšno pivo po pici. Če imaš pa problem s pijačo je pa to problem...

meni po teku paše kako pivo spit. pa tudi med tekom, če ta traja več ur se mi prileže kak požirek. sem zato alkoholik?
Uporabniški avatar
 še1PR
milos napisal/-a:...Ali ni tek ravno zato, da ti potem ni treba piti in kaditi?...
...Včasih vidim kje fotko narejeno po teku, kjer se nekaj tekačev fotografira s polno mizo praznih pirovskih pločevink, ki so jih ravnokar popili. Komaj jih spravijo na mizo na tesno skupaj. Ko se vsaj fotografirati ne bi pustili. Saj ni problem, spiješ kakšen šampanjec za novo leto, kakšen aperitiv na sprejemu, kakšno pivo po pici. Če imaš pa problem s pijačo je pa to problem....
...reči zdravo razumski način prehranjevanja, še bolje zdravorazumski način življenja, ...
...fotke so lahko le črno/bele, v življenju je pa še cela mavrica barv vmes.... :-- fotoAljaPR :wink: :D
 AHIL
Rad tečem rad spijem kakšno pivo ali kozarec vina tudi par cigaret dnevno pokadim in zakaj počnem vse to?zato,ker v vsaki od teh stvari uživam .Veste kaj dragi sotekači mera mora bit povsod pa življenje kar dobro šiba naprej.Če je pa ta forum namenjen poklicnim profesionalnim tekačem je moj odgovor na to temo brezpredmetan.
Uporabniški avatar
 Loni
lonely napisal/-a:...in zdaj vsi čakajo ali se bom jaz oglasil glede cigaret.....ma, ne bom...saj me poznate.

Ne, sploh ne, jaz čakam na Lauferja :P
Uporabniški avatar
 kengurujko
AHIL napisal/-a:Rad tečem rad spijem kakšno pivo ali kozarec vina tudi par cigaret dnevno pokadim in zakaj počnem vse to?zato,ker v vsaki od teh stvari uživam .Veste kaj dragi sotekači mera mora bit povsod pa življenje kar dobro šiba naprej.Če je pa ta forum namenjen poklicnim profesionalnim tekačem je moj odgovor na to temo brezpredmetan.

Se totalno strinjam!!!! :mrgreen:
Uporabniški avatar
 vencelj
milos napisal/-a:Veliko tekačev je prikritih alkoholikov. Lahko je celo zelo dober tekač v svoji starostni skupini in dosega rezultate blizu vrhunskih. Kako jih prepoznati? Spominjam se stojnice na Sežanskem malem maratonu pred par leti, ko je znana slovenska pivovarna zastonj točila pivo po teku. Gneča je bila nepopisna. Ne vem no. Ali ni tek ravno zato, da ti potem ni treba piti in kaditi? Drug preblisk. Včasih vidim kje fotko narejeno po teku, kjer se nekaj tekačev fotografira s polno mizo praznih pirovskih pločevink, ki so jih ravnokar popili. Komaj jih spravijo na mizo na tesno skupaj. Ko se vsaj fotografirati ne bi pustili. Saj ni problem, spiješ kakšen šampanjec za novo leto, kakšen aperitiv na sprejemu, kakšno pivo po pici. Če imaš pa problem s pijačo je pa to problem.
Glede zdravega prehranjevanja. Ta izraz vsi uporabljejo, je pa slab. Je preveč moden, trendovski, ne vsebuje nekega vedenja (strešica na prvem e). Bolje je reči zdravo razumski način prehranjevanja, še bolje zdravorazumski način življenja, ki vsebuje vse prej zanikano. Tudi sam sem bil kadilec 10 let, vendar sedaj že 18 let ne kadim. Mislim da tek in kajenje ne gresta skupaj.

Milos, mislim, da malce pretiravaš.
Jaz od 25. februarja ne pijem alkohola, trenutno je moj datum za zaključek "posta" 16. maj (maraton v Radencih)...Prej sem v glavnem raje pil vino, predvsem pri kosilu, piva zelo malo...analize posta do sedaj nisem delal, zanesljivo pa vem:
:arrow: počutje ni nič boljše, verjetno zato, ker tudi prej (v glavnem) količina ni bila tolikšna, da bi imel mačka;
:arrow: v tem času sem pri kosilu popil že veliko brezalkoholnih pijač, ki so bistveno bolj škodljive kot kozarec vina (ali dva);
:arrow: alkoholizma ne smemo mešati oz. enačiti s (kulturnim) pitjem alkohola;
:arrow: alkoholiki lahko cel dan (iz dneva v dan) preždijo v gostilni, med tekači tega ni...če po naporu (tek) popiješ (zasluženo) pivo, zaradi tega pač še nisi alkoholik...
Na to temo je bilo tudi na tem forumu izrečenih že veliko besed...

Glede hrane:
:arrow: če bi začeli upoštevati vsa različna mnenja o tem, kaj je zdravo in kaj ni...kaj bi sploh še jedli :?: :?:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
milos napisal/-a:Veliko tekačev je prikritih alkoholikov. .... Kako jih prepoznati? Spominjam se ... pivovarna zastonj točila pivo po teku. Gneča je bila nepopisna.

Včasih vidim kje fotko narejeno po teku, kjer se nekaj tekačev fotografira s polno mizo praznih ... Ko se vsaj fotografirati ne bi pustili.

...Bolje je reči zdravo razumski način prehranjevanja, še bolje zdravorazumski način življenja, ki vsebuje vse prej zanikano...

Predlagam zdravo razumski način pitja po teku - skrivajte se, saj ste prepoznani :--
Na srečo se je z recesijo zastonj pivo umaknilo v svet sanj :drink
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
marčni zajec napisal/-a: meni po teku paše kako pivo spit
..sem zato alkoholik?

Itak, jaz še nisem slišal, čuj, da bi vegetarijanci po teku kakšen kos mesa zmazali :rol:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
marčni zajec napisal/-a:... kaj sem šel gobec stegnit.
:--(

Pridi danes na tek po ulicah Maribora pa boš dal za pir in ti bo pol oproščeno.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA