Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Pozdrav vsem
Zanima me, kako uspešni so vitaminski dodatki? Se vitamini, ki so umetno dodani v tabletah recimo, zares ne absorbirajo v telo? Je zares potrebno dodati nekaj kapljic limone, da se doseže pravi učinek? Se zares drugače vitamini le izločijo po naravni poti iz telesa, učinka na telo pa sploh ni? Je pri mineralih kaj boljši izkoristek? Slišal sem, da je.
Če se kdo zares strokovno spozna na to področje, bi bil zares vesel kakšnega zanimivega komentarja.
Hvala in lep pozdrav.
S.B.
Nisem lih ekspert sem pa marsikaj o tem prebral pa tudi v šoli sem vedno z veseljem poslušal :wink: .
Za absorbcijo vitaminov in mineralov so najpomembnejši dejavnik maščobe (na za vse), poznamo namreč v maščobi topne(A, D, E in K)(nenasičena=omega3,6,9) in v vodi topne vitamine (B, C in karoten-predstopnja A). Vodotopni se absorbirajo v jetrih, maščobotopni pa skozi prebavo, raziskave so pokazale da ni bistvene razlike med naravnim in sitetičnim vitaminom, vendar pa je glede na kakovost hrane in načina življenja slednje boljše jemat (razen če maš fajn eko vrt doma boš valda tisto raje z veseljem jedel kot pa praške pa tablete).

Minerali pa so kemijsko soli delimo pa jih na makroelemente: kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij. In mikroelemente: železo, jod, baker, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt, vanadij. Kot že ime pove prve potrebujemo v večji količini kot druge.
Najpomembnejših je sedem: cink, fosfor, jod, kalcij, magnezij, selen in železo.

Za absorbcijo le teh pa je pomembno razmerje in pa v kakšnih parih nastopajo (npr za kalcij je potreben D vitamin...)

Če jemljemo preveč se načeloma vodotopni lahko izločijo preko ledvic a vsekakor s tem obremenjujemo le te, problem nastane ne z maščobotopnimi, ki se nalagajo v maščobnem tkivu kar lahko vodi do hipervitaminoze.

Lp

Uroš
Ali lahko navedeš raziskave, ki so pokazale, da ni bistvene razlike med naravnimi in sintetičnimi vitamini?
Ravni zdaj jem gozdne borovnice in dvomim da se je že našel takšni daso, ki bi lahko naredil takšne vitamine kot so v borovnicah.
res se mi ne da iskat- itak pa mi je važno da jaz jem naravo in da vem kaj je zame dobro in kaj ni

za druge mi je vseeno , vsak se sam odloča zase za svoje zdravje in kakšne prehranske navade bo imel
Tako je to, ja. Gospodiča sta navrgla dve popolnoma nasprotujoči si trditvi, obe pa temeljila na "ugotovili so". Do sem gre, ko pa bi to bilo treba malo bolj utemeljiti, da bi bila od tega lahko kakšna korist, pa več ne gre, "ne da se mi iskat". Potem pa prvi ploska drugemu. In Sport Billy je še vedno v dilemi.
anže07, za wikipedijo so že pred časom ugotovili, da ni ravno zanesljiva, saj jo lahko dopoljnjuje vsak, ne glede na to, ali je kompetenten za določeno področje ali ne. Jaz bi raje poiskala kak verodostojneši vir. Govorim o wikipediji na splošno, ne zdaj o vitaminih.

In imam precej raje sveže borovnice kot pa praške :|
klopotec napisal/-a:Ravni zdaj jem gozdne borovnice in dvomim da se je že našel takšni daso, ki bi lahko naredil takšne vitamine kot so v borovnicah.

Meni se zdi tudi to prazno natolcevanje in propaganda brez podkrepitve s strokovno literaturo in viri. Če od "so-tipkačev" pričakuješ tipkarsko debato na akademskem nivoju, boš moral verjetno tudi ti spoštovati pravila, ki jih pričakuješ (za začetek). ;)

Glede na to, da vsi ravno nimajo dostopov do baz znanstvenih prispevkov, ker to nekaj stane in ker je literature, ki bi to potrdila oziroma ovrgla morje, bi bilo potrebno ogromno časa, da bi kaj takega spravil v obliko, kot jo želiš ti. Če bi že imel voljo, moč in čas, da bi kaj takega sestavil bi svoje trditve lahko ponovno objavil v novem znanstvenem prispevku. Da bi zadostil tvojim željam bi verjetno potreboval še objavo - recenzenti pa vemo kako dolgo meljejo SCI članke. Tja do dveh let je povsem običajna rutina. :(

Če je kdo imel možnost pregledati, slišati oziroma videti kakšen prispevek je lepo, da ga deli z nami. Pa čeprav v "poenostavljeni" obliki. Mislim, da premore vsak od tu udelženih bralcev toliko lastnega razuma, da si je sposoben ustvariti svoje mnenje in ga v glavi po lastnih načelih "popredalčkati".

Sam nimam ne volje, ne časa raziskovati to področje, segam pa tudi po "tabletiranih" vitaminih, praškastih beljakovinah in zrnastih hidratih. Kot dopolnilo k zdravi in uravnoteženi, kolikor - toliko "naravni" prehrani. Dejstvo je, da s popolnoma naravno prehrano, ob rahlo težavnejših treningih telesu ne moreš povrniti tistega kar je izgubilo. Tako, da je v takšnih primerih tudi "kemija" dobrodošlo nadomestilo. Gre za mojo lastno izkušnjo, mnenje, ki ga ne bom podkrepil z SCI viri. Navedel bom samo, da sem trenutno zdrav in da se počutim dobro (TOK,TOK). V kolikor se bo na TF-u zbrala ekipa, ki bi imela voljo obdelati SCI vire, pa se ji z veseljem pridružim in napišem nekaj dodane vrednosti.

Do takrat, ko pa zberemo ekipo pa v celoti priznavam Uroš-evo pisanje. ;)
anže07 napisal/-a:http://en.wikipedia.org/wiki/E160a

ne vem če ti bo dovolj

Nekaj pa je. Zdaj še Uroš prilepi kakšen vir za svojo trditev, pa bo Sport Billiyu že malo lažje.
Wikipedia je za začetek raziskovanja lahko čisto v redu vir. Za začetek.
skorc napisal/-a:
klopotec napisal/-a:Ravni zdaj jem gozdne borovnice in dvomim da se je že našel takšni daso, ki bi lahko naredil takšne vitamine kot so v borovnicah.

Meni se zdi tudi to prazno natolcevanje in propaganda brez podkrepitve s strokovno literaturo in viri. Če od "so-tipkačev" pričakuješ tipkarsko debato na akademskem nivoju, boš moral verjetno tudi ti spoštovati pravila, ki jih pričakuješ (za začetek). ;)

Glede na to, da vsi ravno nimajo dostopov do baz znanstvenih prispevkov, ker to nekaj stane in ker je literature, ki bi to potrdila oziroma ovrgla morje, bi bilo potrebno ogromno časa, da bi kaj takega spravil v obliko, kot jo želiš ti. Če bi že imel voljo, moč in čas, da bi kaj takega sestavil bi svoje trditve lahko ponovno objavil v novem znanstvenem prispevku. Da bi zadostil tvojim željam bi verjetno potreboval še objavo - recenzenti pa vemo kako dolgo meljejo SCI članke. Tja do dveh let je povsem običajna rutina. :(

Če je kdo imel možnost pregledati, slišati oziroma videti kakšen prispevek je lepo, da ga deli z nami. Pa čeprav v "poenostavljeni" obliki. Mislim, da premore vsak od tu udelženih bralcev toliko lastnega razuma, da si je sposoben ustvariti svoje mnenje in ga v glavi po lastnih načelih "popredalčkati".

Sam nimam ne volje, ne časa raziskovati to področje, segam pa tudi po "tabletiranih" vitaminih, praškastih beljakovinah in zrnastih hidratih. Kot dopolnilo k zdravi in uravnoteženi, kolikor - toliko "naravni" prehrani. Dejstvo je, da s popolnoma naravno prehrano, ob rahlo težavnejših treningih telesu ne moreš povrniti tistega kar je izgubilo. Tako, da je v takšnih primerih tudi "kemija" dobrodošlo nadomestilo. Gre za mojo lastno izkušnjo, mnenje, ki ga ne bom podkrepil z SCI viri. Navedel bom samo, da sem trenutno zdrav in da se počutim dobro (TOK,TOK). V kolikor se bo na TF-u zbrala ekipa, ki bi imela voljo obdelati SCI vire, pa se ji z veseljem pridružim in napišem nekaj dodane vrednosti.

Do takrat, ko pa zberemo ekipo pa v celoti priznavam Uroš-evo pisanje. ;)

To je prvi dober in zelo relavanten odgovor na to temo :clap: :clap: :clap:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA