- 07 Jul 2004, 17:24
Lep pozdrav!
Verjetno sem najbolj "frišna" tekačica na temle forumu, saj tečem šele dobra dva tedna,
. Stara sem 26 let. Ko sem se končno odločila, da začnem teči, nisem prav dobro vedela, kako bi začela, ker s tekom nisem imela izkušenj. Hotela sem predvsem dobiti kondicijo. Zato sem se odločila, da si pomagam z lanskim Poletovim programom za začetnike, ki sem si ga že kar nekaj časa nazaj pridno sprintala... No, začela sem teči in v neverjetno kratkem času se mi je pojavila cela gora vprašanj. Veliko odgovorov sem že našla na tem forumu, ki se mi -mimogrede- zdi res SUPER zadeva. Ker pa me še vedno precej "čevelj žulji", sem se opogumila in se končno registrirala, da vas vprašam za nasvet.
Za cilj sem si sprva postavila do konca speljati Poletov lanski program za začetnike, saj prej celo leto nisem kaj dosti migala in sem sklepala, da moram začeti čisto na začetku, cilj 45 minut pogovornega teka pa se mi je tudi zdel ravno pravi. In tako pridno sledim programu že tretji teden, vendar se mi vedno bolj zdi, da gre stvar prepočasi. Po tem programu naj bi tekel nekaj minut (npr. 5 ali osem), potem minutko ali dve hodil, spet tekel... Jaz pa sploh ne čutim potrebe po ustavljanju! Pravzaprav mi je kar muka ustaviti se, ko šele dobro ujamem ritem, pa magari po polžje. Tečem zelo počasi in se med treningom ne zadiham preveč. Saj bi preskočila kak del programa, ampak ne vem, koliko bi bilo ok, da bi še napredovala... Kako si pa vi priredite program? Jih sploh uporabljate? Meni program zelo pomaga že samo zaradi motivacije.
Ne me narobe razumeti, ampak res ne vem, kako naj prav tečem.
Hitreje kot toliko zaenkrat ne gre, vendar mi veliko bolj odgovarja teči neprekinjeno. Obenem pa povsod berem, kako začetniki v teku na začetku pretiravajo in si nakopljejo poškodbe... Na kratko: ne bi rada trenirala prepočasi in ne prehitro, ampak kako naj vem, da delam prav!?!
Pa še nekaj: za darilo sem dobila pulzmeter (ne se smejat, prosim, vem da sem totalni začetnik, pa ravno zato...), ki mi je stvar še malo bolj zakompliciral. Meje sem si nastavila med 70 in 80% maksimalnega utripa, ampak ta zadeva stalno piska!
Če tečem čisto po ravnem, lahko kar dolgo zdržim znotraj mej, ampak čim je malo naklona, mi veselo naraste, jaz pa počasneje kot toliko ne morem teči, ker bi bila še hoja hitrejša!
A si v takem primeru enostavno prestaviš meje, dokler ne nabereš nekaj kondicije? S pulzmetrom sem poskusila, ker se mi je zdelo, da je pulz najboljši pokazatelj pravilnega treninga in ker v vseh knjigah začnejo z optimalnim utripom med treningom, da ni poškodb in da je največ efekta itd., ampak zdaj sem pa res malo zmedena... Danes sem se tako odločila, da grem tečt dokler bo šlo. Zanimalo me je, koliko lahko pretečem in brez težav in večje zadihanosti sem počasi pretekla 45 minut brez ustavljanja. Ne ravno pogovornega teka, ker teren ni bil čisto raven, pa vendar največ do zdaj.
Torej, kaj mi svetujete? Preveč kompliciram? Bi bilo najbolje, da pustim pulzmeter in programe pri miru in tečem čisto tako, kot mi paše? Kako ste pa vi začenjali? In kako veste, da tečete ravno prav?
Upam, da me ne boste imeli za preveč zmedeno ali prenapeto bitje... Tek se mi je v tem dveh tednih zelo prikupil in komaj čakam, da grem spet tečt, le še pravi način bi rada našla. In uživala v teku.
Upam, da nisem spregledala kakega foruma, ki bi že imel odgovore na to temo in če sem ga, se iskreno opravičujem.
Vsakega vašega odgovora bom zelooo vesela!
Verjetno sem najbolj "frišna" tekačica na temle forumu, saj tečem šele dobra dva tedna,

Za cilj sem si sprva postavila do konca speljati Poletov lanski program za začetnike, saj prej celo leto nisem kaj dosti migala in sem sklepala, da moram začeti čisto na začetku, cilj 45 minut pogovornega teka pa se mi je tudi zdel ravno pravi. In tako pridno sledim programu že tretji teden, vendar se mi vedno bolj zdi, da gre stvar prepočasi. Po tem programu naj bi tekel nekaj minut (npr. 5 ali osem), potem minutko ali dve hodil, spet tekel... Jaz pa sploh ne čutim potrebe po ustavljanju! Pravzaprav mi je kar muka ustaviti se, ko šele dobro ujamem ritem, pa magari po polžje. Tečem zelo počasi in se med treningom ne zadiham preveč. Saj bi preskočila kak del programa, ampak ne vem, koliko bi bilo ok, da bi še napredovala... Kako si pa vi priredite program? Jih sploh uporabljate? Meni program zelo pomaga že samo zaradi motivacije.
Ne me narobe razumeti, ampak res ne vem, kako naj prav tečem.

Pa še nekaj: za darilo sem dobila pulzmeter (ne se smejat, prosim, vem da sem totalni začetnik, pa ravno zato...), ki mi je stvar še malo bolj zakompliciral. Meje sem si nastavila med 70 in 80% maksimalnega utripa, ampak ta zadeva stalno piska!

Torej, kaj mi svetujete? Preveč kompliciram? Bi bilo najbolje, da pustim pulzmeter in programe pri miru in tečem čisto tako, kot mi paše? Kako ste pa vi začenjali? In kako veste, da tečete ravno prav?
Upam, da me ne boste imeli za preveč zmedeno ali prenapeto bitje... Tek se mi je v tem dveh tednih zelo prikupil in komaj čakam, da grem spet tečt, le še pravi način bi rada našla. In uživala v teku.
Upam, da nisem spregledala kakega foruma, ki bi že imel odgovore na to temo in če sem ga, se iskreno opravičujem.
Vsakega vašega odgovora bom zelooo vesela!