Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 tekunica
Lep pozdrav!
Verjetno sem najbolj "frišna" tekačica na temle forumu, saj tečem šele dobra dva tedna, :oops: . Stara sem 26 let. Ko sem se končno odločila, da začnem teči, nisem prav dobro vedela, kako bi začela, ker s tekom nisem imela izkušenj. Hotela sem predvsem dobiti kondicijo. Zato sem se odločila, da si pomagam z lanskim Poletovim programom za začetnike, ki sem si ga že kar nekaj časa nazaj pridno sprintala... No, začela sem teči in v neverjetno kratkem času se mi je pojavila cela gora vprašanj. Veliko odgovorov sem že našla na tem forumu, ki se mi -mimogrede- zdi res SUPER zadeva. Ker pa me še vedno precej "čevelj žulji", sem se opogumila in se končno registrirala, da vas vprašam za nasvet.
Za cilj sem si sprva postavila do konca speljati Poletov lanski program za začetnike, saj prej celo leto nisem kaj dosti migala in sem sklepala, da moram začeti čisto na začetku, cilj 45 minut pogovornega teka pa se mi je tudi zdel ravno pravi. In tako pridno sledim programu že tretji teden, vendar se mi vedno bolj zdi, da gre stvar prepočasi. Po tem programu naj bi tekel nekaj minut (npr. 5 ali osem), potem minutko ali dve hodil, spet tekel... Jaz pa sploh ne čutim potrebe po ustavljanju! Pravzaprav mi je kar muka ustaviti se, ko šele dobro ujamem ritem, pa magari po polžje. Tečem zelo počasi in se med treningom ne zadiham preveč. Saj bi preskočila kak del programa, ampak ne vem, koliko bi bilo ok, da bi še napredovala... Kako si pa vi priredite program? Jih sploh uporabljate? Meni program zelo pomaga že samo zaradi motivacije.
Ne me narobe razumeti, ampak res ne vem, kako naj prav tečem. :( Hitreje kot toliko zaenkrat ne gre, vendar mi veliko bolj odgovarja teči neprekinjeno. Obenem pa povsod berem, kako začetniki v teku na začetku pretiravajo in si nakopljejo poškodbe... Na kratko: ne bi rada trenirala prepočasi in ne prehitro, ampak kako naj vem, da delam prav!?!
Pa še nekaj: za darilo sem dobila pulzmeter (ne se smejat, prosim, vem da sem totalni začetnik, pa ravno zato...), ki mi je stvar še malo bolj zakompliciral. Meje sem si nastavila med 70 in 80% maksimalnega utripa, ampak ta zadeva stalno piska! :oops: Če tečem čisto po ravnem, lahko kar dolgo zdržim znotraj mej, ampak čim je malo naklona, mi veselo naraste, jaz pa počasneje kot toliko ne morem teči, ker bi bila še hoja hitrejša! :? A si v takem primeru enostavno prestaviš meje, dokler ne nabereš nekaj kondicije? S pulzmetrom sem poskusila, ker se mi je zdelo, da je pulz najboljši pokazatelj pravilnega treninga in ker v vseh knjigah začnejo z optimalnim utripom med treningom, da ni poškodb in da je največ efekta itd., ampak zdaj sem pa res malo zmedena... Danes sem se tako odločila, da grem tečt dokler bo šlo. Zanimalo me je, koliko lahko pretečem in brez težav in večje zadihanosti sem počasi pretekla 45 minut brez ustavljanja. Ne ravno pogovornega teka, ker teren ni bil čisto raven, pa vendar največ do zdaj.
Torej, kaj mi svetujete? Preveč kompliciram? Bi bilo najbolje, da pustim pulzmeter in programe pri miru in tečem čisto tako, kot mi paše? Kako ste pa vi začenjali? In kako veste, da tečete ravno prav?
Upam, da me ne boste imeli za preveč zmedeno ali prenapeto bitje... Tek se mi je v tem dveh tednih zelo prikupil in komaj čakam, da grem spet tečt, le še pravi način bi rada našla. In uživala v teku.
Upam, da nisem spregledala kakega foruma, ki bi že imel odgovore na to temo in če sem ga, se iskreno opravičujem.
Vsakega vašega odgovora bom zelooo vesela! :)
Uporabniški avatar
 cyc
tekunica napisal/-a:Danes sem se tako odločila, da grem tečt dokler bo šlo.

Naj nekdo pokliče 112 in zahteva reševalno vozilo :P

No, tiste tvoje dileme glede mej - jaz bom imel gotovo enake, čim si kupim merilec utripa. Zdaj pač tečem "kot lahko", brez kakšnih hudih komplikacij - in sicer po programih na nikerunning.com
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!

Dobrodosla. Upam, da se bos dobro pocutila meda nami. :) Najprej malo pojasnila. :!: Moje mnenje ni nekaj kar bi morala upostevat. :) Da ne bos potem govorila, da te je oranzni slon nasolil. :twisted: Torej, program za zacetnike je zelo vredu. Morda se ti zdi, da gre prepocasi, ampak telesu lahko privoscis postopnost. Vem, kako je, ko cutis, da pravzaprav zmores veliko vec, ampak pocitek in regeneracija sta pomembna dejavnika, ki jih mnogi zanemarjamo in sami rinemo v tezave. :evil: Telo se prej ali slej upre in potem je lahko zelo hudo. :evil: Merjenje utripa je vredu zadeva, ki se je posluzujem tudi sam. S to razliko, da sem izklopil zvocni alarm. :) Saj tako ali tako vidim kdaj grem cez mejo. ;) In takrat malo spustim tempo. Klanci so zgodba zase. Sam v klancu obdrzim ritem in skrajsam korak. Vcasih se je tudi meni zdelo, da bi bil hitejsi ce bi hodil, ampak se s tem ne obremenjujem vec. Jasno imam na vrhu klanca ponavadi nekaj visji utrip, ampak gre takoj v meje normale, ko se pot vsaj malo zravna. :)
No, na kratko. Drzi se programa. Vsaj ohlapno. ;) Privosci si tudi pocitek. :!: Predvsem pa teci za zabavo. :) In potem bo sam po sebi prisel tudi napredek in kondicija.
Srecno!

lp, oranzni slon
 dpop
Takole... draga Tekunica...
Najprej malo pokomentiramo tvoj nick....
Slika

In sedaj se vprašaj.. ali ta živalca uporablaj "pulzmeter" ko teče....
najbrž ga ne... pa nezato ker tako majhnih ne delajo ampak enostavno
zato ker nagonsko ve kaj je najbolje zanjo...

In to svetujem tudi tebi... človek teče že 2000 let (pa še nadaljnih
1000000... ampak to ne šteje)... pa če pogledamo je tale moda
pulzmetrov stara komaj 5-6 let... in kaj hočem povedati s tem...

JE.EŠ ŠTEVILKE... teci dokler se ti zdi da lahko... in kakor
intenzivno zmoreš... mogoče boš do rezultatov prišla nekaj
mesecev (let) kasneje kot z pulzmetrom... ampak boš znala dosti bolje
prisluhniti svojemu orga(ni)zmu... človeško telo je preveč
komplicirano da bi ena finska firma imela algoritem da bi
bil za vse pravilen... vsak človek zase ve kaj zmore in koliko prenese

Predvsem pa... kot pri vseh stvareh... BODI ZMERNA IN PREUDARNA

Toliko od mene... "velikega sralca TF"...

LP Darko

P.S. tečem pa že 10 let... in Polar-ja sm si nataknil samo parkrat...
pa kljub temu vsako leto malo napredujem... pač... EVOLUCIJA :wink:
Uporabniški avatar
 tekunica
:D :D :D
Se mi je kar nasmejalo. Če malo berem med vrsticami, cyc, skrajni čas da neham komplicirat, a ne? :) Link si bom pa po hitrem postopku ogledala, hvala. Hvala tudi tebi, oranzni slon, za razumevanje in spodbudo. Lepo je slišati, da je nekoč nekdo že imel podobne težave, pa čeprav so čisto trapaste. Se bom držala tvojega nasveta o postopnosti in pridno tekla naprej po programu, naprej bo pa že čas pokazal. In tale ideja o izklopu zvočnega alarma je prov fajn, :twisted: ! Jo bom takoj naslednjič uporabila, :) .
Me veseli, da ste tolk fajn ljudje tukaj na forumu!

lp, tekunica
Uporabniški avatar
 cyc
Ja, na začetku - sploh pri kakem teku v klanec - se verjetno ne moreš izogniti temu, da ti pulz nabije sky-high, tako da je res najbolje tečt po občutku, merilec pa imaš za dodatno informacijo in kasnejše analize, ne pa zato da tečeš kot on piska :D
To je - tako si predstavljam - uporabno kasneje, ne na začetku ob slabi kondiciji, ko te zdela že ravninska pot in bog ne daj, da prideš do klanca in bi rada tekla v nekem 70-80% območju :twisted:

Se mi zdi pa območje 70-80% precej ozko ... kaj pa vem, nisem še uporabljal tega. Bom pa kmalu vedel ;)
Uporabniški avatar
 tekunica
joj, kako luštna slikca! :) In ja, točno to živalco sem mislila.
Hvala za nasvet, ga bom upoštevala. Potem mogoče ne bom imela več trdega kolena, šmrc. Se čisto strinjam, da bi moral človek najprej poslušati svoje telo in se bom trudila tudi v tej smeri.
Še enkrat hvala vsem, se že petkrat bolje počutim!
lp, tekunica
Uporabniški avatar
 tekunica
Tole 70-80% območje sem si izbrala po navodilih za trening rekreativcev, ki so bila priložena pulzmetru in je verjetno res ozko, so pa navodila za optimalen trening v vsaki knjigi malo drugačna... In merilec bom glede na mojo super kondicijo zaenkrat res imela bolj za informacijo.
lp tekunica
Nazadnje spremenil tekunica, dne 07 Jul 2004, 23:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 cyc
tekunica napisal/-a:In ja, točno to živalco sem mislila.

tekunica -e ž (u) zool. veverici podoben
glodavec, ki živi v rovih, Citellus: tekunice so
tekale po vinogradih / navadna tekunica

In jaz sem dejansko mislil, da gre za veverico, le da izraz ni slovenski :shock: Človek vsak dan kaj novega izve ;)

Btw - kak dober mesec nazaj sem srečal eno - veverico verjetno :D - ko sem se peljal po hosti z motorjem. Je šla na drevo, na prvo vejo, potem sva se pa gledala nekaj časa :D (veverice se manj plašijo hard endura kot vsi lovci in pohodniki skupaj ... :x )

Glede teka pa: mene kmalu malo začnejo noge boleti, ampak ni krize, se mi zdi da celo mine. Ne sklepi ali kaj takega - meča, mišice. :? In to ko sploh še nisem utrujen. Gre pa brez težav naprej, v svetlo prihodnost :lol: 8)
Uporabniški avatar
 primus
tekunica napisal/-a:....Ne me narobe razumeti, ampak res ne vem, kako naj prav tečem. :( Hitreje kot toliko zaenkrat ne gre, vendar mi veliko bolj odgovarja teči neprekinjeno. Obenem pa povsod berem, kako začetniki v teku na začetku pretiravajo in si nakopljejo poškodbe... Na kratko: ne bi rada trenirala prepočasi in ne prehitro, ampak kako naj vem, da delam prav!?!

Pozdravljena !

Prav z užitkom sem prebral tvoj opis in občutek imam, da boš še dolgo in zadovoljno tekla, da si nekako že 'našla' tek. Tako kot pri vseh stvareh je glavni 'catch' najti pravo ravnotežje, razmerje med skrajnostmi. Po eni strani hočeš napredovat, premikat svoje meje, po drugi strani pa ne pretiravat in imeti negativnih posledic, right ?
Saj veš, univerzalnega recepta ni, vse boš morala sama sprobat (na srečo) in upam da bodo zelo prevladovale prijetne in pozitivne stvari. Glede pretiravanja - predvsem je pomembno, da signale, ki ti jih bo telo pošiljalo, ne ignoriraš. Ob bolečinah, slabem počutju ipd. je počitek vedno najboljša rešitev, s čimer se pa pogosto nočemo sprijaznit. Predvsem tukaj je glavna nevarnost, sploh ko te tek zares 'zagrabi' ali pa ko hočeš za vsako ceno slediti svojemu programu. Programi (tako kot merilci utripa) naj bodo orientacija in v pomoč ter jih prilagajaj sebi - včasih kaj preskoči, včasih pa kaj izvajaj dlje časa.
Naša modrovanja bodo pa včasih bolj, včasih manj v pomoč - glavno je, da kmalu lahko pričakujemo tudi tvoja !

:)

primus

p.s.: ja, in kako veš, kdaj tečeš prav ?
- ko si po teku fizično popolnoma utrujen, si pa brez konkurence najbolj poln pozitivne energije daleč naokrog !
- ko brez hujših naporov in posledic narediš časovno najdaljši trening sploh !
- ko se udeležiš kakšne rekreativne tekme, končaš na repu in si zadovoljen, ker veš da si dal vse od sebe !
- ko srečaš popolnega neznanca, ugotoviš da teče in se ti zdi da ga poznaš 100 let !
- ko te vsi šlatajo za čelo, ko govoriš v jeziku 'fartlek, intervali, max srčni utrip, cooper, pegasus,...'
- ko hudo trpiš, kadar se voziš v avtu in vidiš nekoga da teče...
-...
(bo še kdo kaj dodal ?) :D :D :D
 dpop
primus napisal/-a:(bo še kdo kaj dodal ?) :D :D :D

-... ko zjutraj komaj vstaneš, rabiš par lekadolov da greš
lahko v službo, popoldne pa obuješ superge in
odtečes "svoj tek" :lol: (Zadnji stadij PRESS)

LP Darko

P.S. Šport je bolečina... ampak jaz sem "sado-mazo" :wink:
 marjan
Pozdravljena tekunica na najboljšem forumu "na zahodu" :) :)

Tečem od 1 maja letos in težave, ki sem jih imel kljub temu, da sem bi v kondiciji (hribi in keglanje) so bile:
- bolečine v mečih (prve 5 x)
- če nisem mogel več teči v ritmu, sem naprej hodil in ko je pulz padel sem tekel naprej( ne se ustavljati, če je le mogoče)
Ostala opažanja:
- pulzmeter uporabljam še sedaj iz čisto preprostega razloga (preko tega spoznavam svoje telo), zato ti priporočam da ga vsaj še nekaj časa uporabljaš, da se spoznaš
- v hrib jasno da naraste pulz, zato skrajšaj korak, kot ti je bilo že svetovano
- vsak teden 1x povečaj razdaljo za 1 do 2 km (takrat teci še počasneje), to pri meni zelo deluje, ker sem prišel iz 2 km na 14 km.
- pri rezultatih teka mi zelo pomaga hoja v hribe s katero kombiniram mojo rekreacijo ( pomemben je hitrejši korak, seveda v skladu s trenutno kondicijo)
- pulzmeter mi v strmini hribov in gora še bolj naraste kot pri teku

Naj bo dovolj in obilo tekaških užitkov. :D :D :D
Uporabniški avatar
 S*
Slika
Pozdravljena in dobrodšla na forumu!
Saj so ti že skoraj vse povedali ostali in kar najbolj drži je, teči po občutku. Pa zadosti počivat, čeprav je počitek lahko tudi lahkoten tek :D . Sama tečem že kakšna tri leta in postajam vse bolj zasvojena Slika, pa zvočni alarm na pulsmetru sem si takoj izklopla ( :D ni treba, da cela srenja ve, da spet nisem v "svojem območju" :D ), tudi sicer največkrat uro uporabljam le za merjenje časa oz. hitrosti (he, v tistih redkih trenutkih, ko si želim izboljšati svoj tempo 8) ). Občasno me sicer mučijo kolena, ampak več tečem, boljše je. Ja, pa na raztezanje po teku ne pozabit. Zelo pomembno :!: Želim ti "dober tek" in obilo užitkov!

P.S.:
Prismus je napisal
(ja, in kako veš, kdaj tečeš prav ?)

- ko si v službi popolnoma fuč in na tleh, pa prideš domov, odtečeš par km in si kot prerojen

LP SuzanaSlika
Uporabniški avatar
 tekunica
:D Ste me kar presenetili s tako številčnim odzivom! Še enkrat najlepša hvala vsem za nasvete, res sem jih potrebovala. Zdaj jih pridno premlevam in že komaj čakam, da grem spet tečt. Ravno danes sem odkrila eno fuuul luštno položno gozdno potko, ki kar kliče po tem, da bi jo pretekla. Ampak danes ne, ker počivam, :) . In raztezanje tudi upoštevam, to sem si obljubila po prvem razbolelem dnevu po teku in se ga držim, res pomaga.
Z veseljem sem ugotovila, da poznam najmanj en "simptom" pravega teka - tistega s pozitivno energijo po koncu teka. :D :D
Moram reči, da sem z vašimi odgovori poleg dobrih idej dobila še močno dozo novega zaleta za tek. Super ste!
Uporabniški avatar
 cyc
Kje pa tečeš? Če je kdo iz Ljubljana-Bežigrad in ga nese kaj v smeri Save ali Jarš (PST in tam okoli) gremo lahko kdaj skupaj ...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA