Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Teka tekica
#199332
Dragi moji tekači in tekačice - čas je, da se zopet javim na forumu :D tokrat s problemom, ki me malo mori predvsem zaradi tega, ker ne najdem vzroka zanj. Torej: zadnje čase to je cca dva meseca opažam, da je moja forma oz. kondicija pri teku zelo padla. Kadar tečem sem se začela zelo "matrati" in tudi krog za katerega sem prej porabila okoli 50 minut sedaj pretečem tudi za 5 minut počasneje. Ne vem kakšne podatke bi mogla dati, da bi lahko debatirali ampak zanima me samo, če je imel že kdo tak problem v preteklosti in , če se je s časom popravilo. Tečem približno 4 krat na teden od 10- 12 km. Saj se ni za sekirati samo rada bi tekla s tako lahkoto kot še pred kratkim - ne, da diham kot stara čufarca, ko grem teč.

Hvala za odgovore in imejte se skrajno lepo.

p.s. pa ne mi pisat, da rezultat ni pomemben... včasih pa tudi je :roll: Jupiiii :--
Uporabniški avatar
 vencelj
#199392
Hm...je morda čas za počitek, eno kratko pavzo...ali pa spremembo programa...
Včasih je treba tudi radikalno spremeniti smer :roll: :roll: ...morda tudi miselnost...
Možnosti je veliko, predlagamo lahko karkoli, a vendarle mora navsezadnje rešitev najti vsak sam...skozi izkušnje, spoznavanje samega sebe...
Pa zdravje, od kje problemi z dihanjem... :?:
Včasih traja dolgo, a se splača!

LP
Uporabniški avatar
 Teka tekica
#199431
Kaj pa, če je res potreben počitek? Bom poiskusila. Smer je res že leta in leta enaka ampak mi paše. Mogoče bi tudi to spremenila. Zdravje mi zaenkrat služi - vsake toliko se kakšen prehlad pojavi ampak to ne bi smel biti problem.

Vencelj samo še to mi povej: kaj si mislil pod "spremembo miselnosti".

Hvala!
 bogi
#199509
Kot sem videl v soboto na tekmi imaš težave pri teku na vzponih. Morda bi poskusila s kakšnim treningom v hrib.Škoda ,ker ne poznam trase po kateri tečeš.Hitrost si povečaš tudi s treningi intervalov.Uživaj pri teku še naprej in veliko dobrih rezultatov :) :) :clap: :clap: :clap:
Uporabniški avatar
 vencelj
#199586
Teka tekica napisal/-a:Vencelj samo še to mi povej: kaj si mislil pod "spremembo miselnosti".


Ko nekdo napiše, da se je začel pri teku "matrati", med drugim pomislim tudi na problem, ki ima svoj izvor v psihi, namreč da se nekdo enostavno naveliča tistega stalnega ponavljanja ene in iste stvari: zraste mu čez glavo, pa se morda tega niti ne zaveda in išče vzroke drugje.
Samo primer:
Pred skoraj 10 leti sem tri leta zapored tekel po več kot 30 tekem letno: vsako leto iste tekme, iste proge, lovljenje OR na posameznih progah...nekje se je moralo ustaviti, pojavljala so se mi vprašanja: kaj mi je tega treba, tudi odstopil sem na 10 km tekmi po 3 km teka...Zdravljenje je lahko dolgotrajno, a najpomembnejša je bila sprememba miselnosti. Tek za veselje in užitek, kadar in kolikor paše, če ne paše, pač ne, lahko je tudi le sprehod, uživanje v naravi ali ležanje pod drevesom in poslušanje ptičjega petja...
Nikakor ne mislim, da se pri tebi pojavlja tovrstni problem, vem pa, da ljudje vse premalo opazujemo sami sebe in prisluhnemo samemu sebi; lahko bi bili zelo presenečeni!

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
#199651
vencelj napisal/-a:Tek za veselje in užitek, kadar in kolikor paše, če ne paše, pač ne, lahko je tudi le sprehod, uživanje v naravi ali ležanje pod drevesom in poslušanje ptičjega petja...


To je za na steno, odlično si napisal!
Uporabniški avatar
 Teka tekica
#199670
Pri hrani sem bolj izbirčne sorte. Najrajši jem sire, solate, mineštre :D in testenine... Sem pred leti poizkusila s pripravo hrane po jedilniku, ki ga je priporočal nek športnik (ime in priimek sem pozabila) pa sem potem to opustila, ker je bilo preveč ubadanja s hrano. Spim pa dovolj to pa, ker hodim spat kar zgodaj.

Kaj pa ti ješ? Oziroma ali daješ velik poudarek na izbiro ''prave'' športne prehrane?
Uporabniški avatar
 3man
#199675
Vzrokov je lahko veliko. Podatkov za sklepanje pa absolutno premalo. Čeprav že podatek, da tečeš 4x na teden 10 do 12 km, da slutit, da tečeš vedno enako. Torej po isti poti, z istim tempom, ponavljaš vedno enake stvari. Na tak način ne moreš napredovati, lahko pa se zasitiš. No, to ne pojasni zadihanosti, ki jo omenjaš.
Zadeva je lahko tudi zdravstvene narave. Glede na to, da si ženska, mi prvo pade na pamet padec železa v krvi. Med ostalimi mnogimi vzroki.

to bo z moje strani vse zaenkrat

lp
Uporabniški avatar
 katka
#199682
Teka tekica napisal/-a:Kaj pa ti ješ? Oziroma ali daješ velik poudarek na izbiro ''prave'' športne prehrane?


Že dobro leto sem "zonerka". Na kratko, kaj je Zona spremenila v moji prehrani:
- radikalno sem zmanjšala OH iz škrobnih virov, OH pretežno dobivam iz zelenjave in sadja
- bistveno sem povečala delež maščob v hrani
- jem skoraj izključno pravo hrano, redno dodajam le kvalitetne omega 3 (prej sem se kar precej šlepala na razne dodatke, zdaj dodam le whey po treningih za moč, pa še to verjetno zato, ker ga še nisem ponucala do kraja)
- kolikor je možno, skušam uživati doma pridelana živila (domača jajca, eko-skuto, zelenjavo in sadje z vrta) - ni najbolj enostavno, ker živim sredi mesta in nimam vrta.

Zavedam se, da to ni tipičen jedilnik za vzdržljivostno vadbo, vendar pa je moja izkušnja z njim krasna. Je to, kar jaz rabim za performans in počutje.

Vadim pa po urniku 3 dni ON / 1 dan OFF, kar je klasičen CrossFit razpored, tisti dve noči vmes, na vsakih 3 dni vadbe, sta se izkazali za pravi čudež. Imam 38 let - torej se ne regeneriram več ultraekspresno, kot včasih - a skoraj redno, tedensko, snamem kak nov osebni rekord, najsibo v teku, eksplozivnih gibih, počasnih dvigih za moč, čem, kar je v domeni mišične vzdržljivosti...

Nekaj tednov nazaj sem po enem letu šla na krvodajalsko in Fe sem imela boljši, kot kdarkoli prej. Sem pa tudi jaz pomislila na železo pri tebi, kot piše 3man.
 pika0621
#200665
Enak problem se je pojavil tudi pri meni :-(. Pridno se pripravljam za 21k na Ljubljanskem maratonu (tek 3x na teden, fitnes 2x na teden), vendar pa sem opazila da sem postala počasnejša. Pri zadnjem organiziranem teku sem na 10km tekla cca 3 minute počasneje kot sem pretekla recimo na dm teku za katerega se praktično nisem pripravljala. Sedaj sem pa čisto razočarana in ne vem kaj naj spremenim. Bi morala počivati? In če, koliko časa?
 luzr
#200676
pika0621 napisal/-a:tek 3x na teden, fitnes 2x na teden), vendar pa sem opazila da sem postala počasnejša. Pri zadnjem organiziranem teku sem na 10km tekla cca 3 minute počasneje

1. trikrat na teden je lahko preveč, če je trening sestavljen napačno. Preizkušeno vem;
preveč ali premalo... Oboje se pozna!
2. Dvakrat tedensko miganje v fiknisu ne pomeni nujno krepitve mišic ali povečevanja
vzdržljivosti z mnogo ponovitvami. Zgolj izčrpavanje.
3. Ne napreduješ zaradi povsem napačnega programa ali resne napake v programu. In
pomanjkanja variabilnosti, ki bi vzpodbudila telo k akciji...
4. Počitek je nujno potreben.
5. Veliko počitka.
6. Saj sem omenil počitek, ne?
7. Vencelj in podobni možakarji, izklesani iz skale ne potrebujejo ne posebne vadbe, ne
počitka...
8. Še en kup faktorjev vpliva. Od treme, ki se začne mesec do en teden pred tekmo.
9. Ostali ustrezni psihofizični dejavniki, to je, odsotnost stresa.
10. Tek ni vse v življenju. Včasih zadostuje hitra hoja...
 pika0621
#200886
Hvala....počitek torej :-). Program sem pa dala v revizijo, ker je že meni zbudil očitno upravičene dvome, samo če greš v tekaško šolo nekako računaš, da strokovnjaki vedo kaj delajo :-(.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA