Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 mihaperme
Lih v nedeljo se mi je spet zgodilo, ko sem šel tečet malo dalšo razdaljo(20km). Blo je tam okrog 13 km, ko je iz nenada priletel cucek in se mi je zaganjal proti nogam. Prvič sem dobil občutek, da me bo ugriznil, na srečo je po kakšni minuti odnehal. Tako da sem lahko nadeljeval svoj tek. Al sem sam jaz magnet za "kužke" al se to dogaja tudi vam.
Čim bolj majhen je tem bolj je "tečen". :P :P :P Enkrat me je lovil celo bernandinec, ampak sem mu z lahkoto pobegnil. Sam teli ta mali kužki pa sploh ne odnehajo teč. Zato se moraš kr močno potrudit, da mu uideš.
Uporabniški avatar
 Filipid
Tudi jaz sem že imel podobne izkušnje s takimi cucki. Ko je bil samo en cucek je bilo v redu. Enkrat so bili pa trije skupaj in so bili korajžni da kar verjeti ne moreš. Zapodili so se proti meni, jaz pa sem ob cesti v hipu pobral manjšo skalo. Ko so to videli so se že malo ustrašili. A ne vsi, nakar sem začel teči proti njim in jim pokazal jezo, so se vsi umaknili kot bi mignil. Čeprav ko sem potem tekel naprej je hotel eden za mano iti pa sem se samo obrnil in se je že ustavil. Psov se ne smeš bati, čim jim to pokažeš znajo biti korajžni. Kadar sem srečal večjega psa sem za vsak slučaj tudi pobral skalo ali kakšno vejo in potem mirno odtekel ali pa šel peš mimo njega. Načeloma pa imam take izkušnje da vsi večji psi ki me že poznajo tudi lajajo ne ko me vidijo. Parkrat greš mimo njega in počasi se pes zapomni. Prav pri teh cuckih pa tega ni in se kar naprej hočejo zakajati v tebe. Precej pa je tudi odvisno od pasme psov in pa kako so vzgojeni. Seveda pa previdnost ni nikoli odveč. V primeru da te pes napade in se ve lastnik lahko sodniško izterjaš odškodnino in stroške zdravljenja. To sem se pa tudi ob eni priliki pozanimal pri pravniku. Želim ti čim bolj miren in udoben tek brez pasjih nadlog :D .

Vcasih,ko grem malo tect z atijem tam po gozdu okoli enega hriba,so povsod psi.in enkrat sva tekla,pa je od strani priletel naravnost v atija,lastnica tega psa pa je stala 20m stran in se pogovarjala s prijateljico,ki je takrat tudi imela ze spuscenega psa.Jaz sem bila na sreco ze mimo obeh zivali,ker se osebno bojim psov,kadar tecem,ali pa tudi kadar hodim,pac ce ga ne poznam,se ga bojim.Takrat se ga je tudi ati ful prestrasil,se bolj pa je bil jezen,ker ga lastnica ni umaknila,saj sva za par minut stala tam,ker je pes tako nevarno gledal v njega.ko se je koncnoi zamotil z necim drugim,sva sla mimo kolikor hitro se je dalo in imela lepo temo do doma-lastnice psov,po vrhu blondinke,ki ocitno sploh ne vidijo,kako ogrozajo tekace!
Uporabniški avatar
 mihaperme
tamy napisal/-a:po vrhu blondinke,ki ocitno sploh ne vidijo,kako ogrozajo tekace!

Tukaj se še dodatno strinjam s stabo :lol: :lol: :lol:
 dpop
To če srečaš na 20km enega cucka je že uspeh...
Poskusi iti tečt pozno popoldne po PST (skoraj po celotni trasi)
Imaš srečo če ti uspe preteči 100m da ne srečaš kakšnega
psa... in od tega jih je tručetrt neprivezanih oziroma jih lastniki
ne "obvladujejo"... in od tega jih je polovica "zainteresirana"
za tekače... tako da... JE.I GA...

Sam sem ravno iz tega razloga začel iskati druge "tekaške"
steze... in ugotovil da je najbolj varno pred psi... če tečeš po
cesti... MNOGO BOLJ VARNO... včasih ti kdo malo pohupa...
ampak psov pa definitivno NI...

Pač... po enem "ugrizu" si pač premisliš... in izbereš
drugo možnost...

LP Darko

P.S. Tudi po avtocesti sem že tekel... tko za foro...
ene 500m... po odstavnem pasu, v kontra smer...
zanimivo da ni bilo nobenega psa :? :? :shock: :lol:
Uporabniški avatar
 runner
TEŽAVE S PSI

ČE TE PES ZAČNE PREGANJATI

Zmanjšaj hitrost. Počasni tek ali začni hoditi. Pasji napad je lahko instinktivno sprožen s hitrim premikanjem. Z zmanjšanjem hitrosti teka ali hojo postanemo manj zanimivi za pse.

Obrni se. Obrni se in začni hoditi v nasprotni smeri od psa. Ne bulji vanj. To ga lahko izzove. Imej psa v vidnem polju, ampak obrni pogled da ni direktnega kontakta - oči v oči.

Bodi dolgočasen. Če se ti pes približa vstavi se in bodi zelo miren. Bolj si dolgočasen zanj prej bo šel stran.

Prijavi. Če imaš ponavljajoče probleme z določenim psom na svoji tekaški progi - zamenjaj (prilagodi) ruto, da ne tečeš zraven tega psa. Prijavi nadležnim organom takšnega napadalnega psa.

ČE TE PES NAPADE!

Vrzi se na tla. Če te pes napade skrij glavo z rokami in se skrči v kolut. Na ta način boš zmanjšal izpostavljenost mehkih delov telesa (obraz, grlo, trebuh) ugrizom. Začni se dreti na ves glas. Deri se "OGENJ, OGENJ" in ne "NA POMOČ" drugače se lahko zgodi da ti ne bo noben priskočil na pomoč.

Prevedeno s strani: "Canine Encounters: What to do when Rover comes after you?"

Dodal bi pa še svojo izkušnjo, ko je pes napadel dediča. Otroci se težje obvladajo in ostanejo prisebni, ko se v njih zakadi kakšno "tele".

Pes se je želel samo igrati in je skakal. Šele ko je začutil dedičev strah je ugriznil. (dedič mahal je tudi z rokami ker lahko psa izzove). Čeprav se je lastnica trudila obrzdati psa enostavno ni šlo. Vse se je dogajalo na otroškem igrišču! (:x kaj hudiča ima neprivezan pes delati na otroškem igrišču). Psa so moje brce (brez milosti sem ga z nogo brcal dokler ni spusti) in kričanje odvrnile od napada. Dedičevo rano sem spiral in očistil s 70% alkoholom in peljal v zdravstveni dom, kjer so mu rano še dodatno razkužili in previli. Zdravnik je rekel, da je pomembno poiskati lastnika psa in preveriti ali je bil redno cepljen. Ker je latnik bil moj sosed (preselil sem se) sem se napotil k njemu. Nesramno me je odpravil. :x Šel sem na policijo in ga prijavil. Policisti tudi na ogled niso prišli. :x Veterinarji mi, pa niso dali nobenih informacij o psu. Rano smo opazovali par dni in se je lepo zacelila.

Večji je problem bil s psihološkim ranam in nočnim moram, ki so dediča nadlegovale po tem incidentu. Veliko dela je bilo potrebno, da je spet začel verjeti psom. Predvsem, da mi je verbaliziral svoje strahove. Ko se je zbujal ponoči je rekel, da vidi pse (zelene) s rdečimi, svetlečimi očmi. Po mojem se je še kaka risanka pritihotapila v njegove more. :) Zahteval sem, da mi ga nariše. Ob risanju smo se pogovarjali in potem, ko je začel govoriti o tem je bilo veliko lažje. Sedaj, po petih letih se verjetno niti ne spominja tega dogodka in vem, da zelo rad ima pse.
(Ero lahko pritrdi) :)

LP runner
Nazadnje spremenil runner, dne 20 Jul 2004, 14:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 bosin
Tudi meni se je v vseh letih teka nabralo veliko izkuaenj s psi.
Vendar jaz reagiram nekoliko drugace. Vedno zmanjsam tempo teka, obrnem se k psu, se preden se odloci, kako bo reagiral name, in ga ogovorim. S cimbolj prijaznim glasom ga povabim naj se mi pridruzi pri teku.... Do sedaj je v 99% primerov delovalo. Pes se zmede, ce je le malo vzgojen (in normalen) se ne more do mene vec obnasati kot do sovraznika. Delovalo je celo v primeru, da so iz dvorisca pritekli trije dobermani, ki so en drugemu dajali korajzo. V tistem 1% primerov (2x) pa me je pes napadel brez pomisleka. V enem primeru sem se ga resil z mocno brco v glavo (pa je bil velik pes), v drugem primeru pa s tem , da sva oba stala pri miru in rencala en na drugega, dokler (pametnejsi ?9 ni odnehal. Res je pa, da se psov nisem nikoli bal, da imam tudi sicer precej izkusenj z njimi in da pazim, da reagiram prvi.
Uporabniški avatar
 primus
runner napisal/-a:Dodal bi pa še svojo izkušnjo, ko je pes napadel dediča. Otroci se težje obvladajo in ostanejo prisebni, ko se v njih zakadi kakšno "tele".

Pes se je želel samo igrati in je skakal. Šele ko je začutil dedičev strah je ugriznil. (dedič mahal je tudi z rokami ker lahko psa izzove). Čeprav se je lastnica trudila obrzdati psa enostavno ni šlo. Vse se je dogajalo na otroškem igrišču! (:x kaj hudiča ima neprivezan pes delati na otroškem igrišču). Psa so moje brce (brez milosti sem ga z nogo brcal dokler ni spusti) in kričanje odvrnile od napada. Dedičevo rano sem spiral in očistil s 70% alkoholom in peljal v zdravstveni dom, kjer so mu rano še dodatno razkužili in previli. Zdravnik je rekel, da je pomembno poiskati lastnika psa in preveriti ali je bil redno cepljen. Ker je latnik bil moj sosed (preselil sem se) sem se napotil k njemu. Nesramno me je odpravil. :x Šel sem na policijo in ga prijavil. Policisti tudi na ogled niso prišli. :x Veterinarji mi, pa niso dali nobenih informacij o psu. Rano smo opazovali par dni in se je lepo zacelila.

Večji je problem bil s psihološkim ranam in nočnim moram, ki so dediča nadlegovale po tem incidentu. Veliko dela je bilo potrebno, da je spet začel verjeti psom. Predvsem, da mi je verbaliziral svoje strahove. Ko se je zbujal ponoči je rekel, da vidi pse (zelene) s rdečimi, svetlečimi očmi. Po mojem se je še kaka risanka pritihotapila v njegove more. :) Zahteval sem, da mi ga nariše. Ob risanju smo se pogovarjali in potem, ko je začel govoriti o tem je bilo veliko lažje. Sedaj, po petih letih se verjetno niti ne spominja tega dogodka in vem, da zelo rad ima pse.
(Ero lahko pritrdi) :)
r

Tale zgodba je po svoje prav grozljiva - še bolj kot pasji napad na otroškem igrišču (?!?) predvsem ignoranca vseh, ki so DOLŽNI ukrepat.

Kot kaže ste strahove dobro pregnali - zelo poučno ! Si bom zapomnil, obenem pa upal da mi ne bo treba tega uporabljat pri mojem podmladku.

primus
Uporabniški avatar
 tamy
mihaperme napisal/-a:
tamy napisal/-a:po vrhu blondinke,ki ocitno sploh ne vidijo,kako ogrozajo tekace!

Tukaj se še dodatno strinjam s stabo :lol: :lol: :lol:

mogoce sem na to mislila nataso...kdo ve...
Uporabniški avatar
 guinness
ah ja, se prijazen bom do tecnih cuckov. ko je pes v mejah normale (ni prevelik) ga prav z veseljem brcnem! ali se zapodim proti njemu.

smrcek je izredno ranljivo mesto prav vseh podobnih zivali in boli ko satan!
ce mas prevelka jajca na ta nacin z enim mocnim udarcem spravis na tla bika, medveda ipd.

vecjih psov se enostavno lotis s solzivcem. ali pa s seboj vzames svojega dobro treniranega dobermana (ce ga imas seveda :twisted: )
Uporabniški avatar
 Tuareg
En recept, preizkušen, še iz časov Tigrovcev (upam, da mlajša generacija
ve, kdo so TIGRovci, če ne, naj si pa prebere):

Mal polente, vanjo zamešaš zdrobljeno steklovino, tko v kepo, mogoče
še malo slanine za boljši okus, vržeš kužku... dober tek...

Piše, da ne bo dvakrat lajal za tabo... pa tudi grizel ne bo več...

Kruto, ampak učinkovito...
Uporabniški avatar
 guinness
hehe tista polenta mi je vsec.

ja tamy, zlomim ga kot lubenico :twisted: se bom jaz pogovarju z njim, ja, dokler je se v enem kosu bo lahko vesel.
cez vasi kjer ponavadi tecem se me nihce vec ne dotakne. bolje tako.
ce se me boji medved, jezni srnjak, lisica in volk ne morem dovoliti enemu scenetu, da mi grize gleznje. mlakar bi rekel; eno je clovk an drugo je mona.

zdaj ko mi sonce sije v glavo sem sploh nevaren.
Uporabniški avatar
 mihaperme
guinness napisal/-a:.
ce se me boji medved, jezni srnjak, lisica in volk ne morem dovoliti enemu scenetu, da mi grize gleznje. mlakar bi rekel; eno je clovk an drugo je mona.

.

To maš pa prav. Cuckom se ne smemo pustit komandirat. Jih bomo že kako v red spravili. Če ne zlepa za zgrda.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA