Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...

Tečete kdaj bosi?

kdaj pa kdaj
1
6%
škoda mojih nog
7
44%
po časopis v nabiralnik
Brez glasov
0%
ko me dobi mož od ljubice
3
19%
v posteljo
4
25%
ko mi je škoda superg
Brez glasov
0%
če se le da
1
6%
Uporabniški avatar
 zulu
mimogrede mimo grede:

mislite da je tek bosih nog samo za afriške otroke? Premislite. Veliko ljudi, tudi iz razvitih držav ugotavlja koristnost teka brez obuvala. Nekateri trdijo, da so si tako izboljšali tekaške rezultate, pozdravili ali pospešili nekatere poškodbe stopal in na splošno obogatili življenje. Resnica je, da veliko poškodb nastane ravno zaradi obuval, žulji, otežena prekrvavitev, deformacije stopala, težave z ahilovo tetivo;tendonitis...

Res, da si teka na daljše proge ne znam predstavljati brez superg, vendar neredko tečem bos. Ni boljšega od teka brez, po travi, mivki, snegu... Okrepljeni gležnji, povečana fleksibilnost nog, užitek stika z materjo naravo.

Abebe Bikila, etijopiski atlet, znan pod vzdevkom golo nogi tekač, je po tem, ko je moral na olimpijskem maratonu v Rimu, leta 1960, zaradi žuljev sezuti superge, pretekel maraton in zmagal s časom 2.15.26. Olimpijsko medaljo je osvojil 2x in psotal prvi atlet, ki mu je to uspelo. Resno se je začel ukvarjati s tekom ob služenju vojaškega roka. Kasneje je bil paraliziran v prometni nesreči. Nikoli več ni tekel. Začel se je ukvarjati z metom kopja in diska ter nastopati za etijopisko paraplegijsko zvezo. Njegova vstrajnost in neomajnost sta navdušila mnoge kenijske in ostale vzhodno afriške športnike, predvsem serijo izjemnih tekačev črne celine, tudi mene, črn še nisem, mogoče postanem od teka (sonca)... S tekom se resneje ukvarjam 3 mesece, predvsem zaradi kondicije in počutja. Brez teka mi živeti ni. Bosa pojdiva dekle osorej. :D

Tečete kdaj bosi?
Uporabniški avatar
 Matevz
Jaz hodim stalno bos okrog hiše in po hiši, tekel pa sem samo enkrat (no, sicer je bilo trikrat: prvič, zadnjič in nikoli več) cca 10km bos po peščeni plaži (in sicer v Južni Afriki - da se malo na prejšnji post navežem :) - čeprav nisem mislil nikogar posnemati - samo superg nisem imel na plaži :) ).

Takega musklfibra (natrganin) namreč nisem imel ne prej ne kasneje. Stopala so me en teden tako bolela, da še hodit nisem mogel.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA