Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Tjaša
Ja, tisti pravi, veliki, črni, kosmati, smrdeči! :shock: Divji prašiči so si za svoj revir omislili moje meditacijsko pribežališče Svibno, kamor s Šikom šopava vsako poletno jutro skozi meglo po prve sončne žarke.
Ta žvad me že dva tedna preganja kot nočna mora. Vsak dan pridejo bližje k hišam. Prebivalci hiš na obronku gozda vedo povedat, da med polnočjo in peto uro zjutraj pod okni koncertirajo s svojim kruljenjem in velikooooo jih je. :? :roll:
V gozdu so naredili pravo katastrofo. Skoraj cela pot do vrha je preštihana, kaj preštihana, zorana! Tam kjer je pot najtrša, leži zemlja kot nalomljene asfaltne plošče, korenine starih dreves štrlijo v zrak, mlade bukve, ki so tvorile zeleni tunel so spuljene s koreninami, da ne govorim o borovničevju in drugi podrasti, ki je zakopana pod zorano zemljo. Tudi praprot je povaljana. Človek bi se zjokal. Saj so prašiči že tudi kdaj prej bili, vendar niso bili tako agresivni in so kaj kmalu tudi odšli. :(
Najhuje pa je, da namesto prvinskega užitka doživljam pravo moro. Vsak korak je prežet s strahom, prešvicana nisem od napora temveč od strahu, vso pot imam ušesa našpičena in slišim vsako kapljo rose, ki pade z listov, če zaslišim škrabljanje v listju, se mi ustavi srce. Seveda Šik moj strah čuti in se ves nasršen ob vsakem šumu postavi na nohte (ups, kremplje) in nekaj gode v brado, kar mojo fobijo še stopnjuje. :x

Saj vem, da naj bi ljudje in živali v naravi živeli v sožitju, ampak mene je tako strah, da mi poraja jezo. Jezi me, ker so prasci oskrunili moje svetišče, ker sem prikrajšana za jutranje užitke in vsak vzpon ni več zmaga nad naporom, temveč bitka s strahom. Jaz pa kar vztrajam in si mislim: »ne bodo me pregnali«!:--

Ta prispevek se teka res ne tiče. Napisala sem ga zato, ker upam, da je med vami kak jager, ki pozna vedenje teh črnih pošasti in bi mi vedel povedat, kako nevarna je moja jutranja pot v hrib skozi gozd. Ljudje, ki se v ranih urah v hribu srečujemo, drug drugega tolažimo, češ da prašiči nikomur nič nočejo, a se mi zdi, da v to noben ne verjame.

Kaj pa vi mislite?
Uporabniški avatar
 GaGa
Kaj mislimo... Kakor jaz vem niso tako zelo NEnevarni. Je pa res, da se ti glede na tvojo kondicijsko pripravo ni treba preveč bati. Torej, če srečaš divjega prašiča, udariš en hiter "tempo" tek (tako kot pravi dr. Škof - 80-90% od VO2max) in mu z lahkoto ujideš. Pa še dobra motivacija za tolk visok pulz je. :D :D :D
Mal sem se pohecala... pa brez zamere :wink: :wink: :wink:
Za tolažbo... Na Kureščku je letos tolk medvedov, da so se ljudje nehali sprehajat in nabirat gobe, ker jih že brez tega pogosto srečujejo med hišami.
Uporabniški avatar
 H2O
draga tjaška,
kako zelo te zastopim! midva z mojim fantičem sva lansko poletje prehodila podolgem in počez zreško pohorje. nekaj let pred najinim lazenjem tam gori, je preživljala tak hribovski dopustek moja sestra s svojo hčero in med enim takih pohodov srečala merjaščevo familijo :shock: !!! jasno, da je bil :shock: ! bojda, da sta imeli srečo in ju family ni ne videla ne zavohala, sicer bi se lahko končalo :? :? :?
torej, med lanskoletnim lazenjem po tistih koncih sva midva z mojim otrokom v glavi pletla načrt kam za vraga se lahko skrijeva pred tako pošastjo, ki sploh in absolutno ni nevarna! tek jasno, da odpade, ker so 101% hitrejše od mene in malega. na drevo nimaš tam kam plezati, ker so smreke visoke in spodnji deli debel popolnoma goli :? :shock: :? :shock: sem pa na koncu našla uteho v pogovoru z gospodom, poznavalcem živalskih razmer na tistem koncu, da se avgusta ti divjaki preselijo v dolino na koruzna polja. torej sva bila midva na varnem :D
če pa se pojavi kakšen jager na forumu, se z veseljem pridružim merjaščevski pojedini :wink: :D morda tudi jagi, če je v bližini kakšna lovska opazovalnica na primerni višini od tal :D :wink:
Uporabniški avatar
 guinness
divje svinje niso tako nedolzne. sploh samice z mladici. ne domisljaj si, da ji ubezis. ni debela, zavaljena, lena in brez kondicije kot domac pujs. v enem dnevu pretece vec kot dusan mravlje v tednu dni.
raje se obrni na lovsko druzino, ki mora poskrbeti za taksne primere, ko se nevarna zival naseli v blizini cloveskih bivalisc
Uporabniški avatar
 gregorb
To pa res ne bi smel bit problematično!
Lepo Lučkota pošlj gor Slika pa naj nardi red, zakuga pa mamo vojsko?
 Lučko
gregorb napisal/-a:To pa res ne bi smel bit problematično!
Lepo Lučkota pošlj gor Slika pa naj nardi red, zakuga pa mamo vojsko?

Pa kojo prase moju brzu ženu ganja :shock: :evil: . A jz to dobr slišm, aaaaaaaSlika

PS
A si vidu Gregor, en dan me ni doma, pa se že prasci muvajo, tm k moja žena hod. :evil: :wink:
Uporabniški avatar
 gregorb
Lučko napisal/-a:
PS
A si vidu Gregor, en dan me ni doma, pa se že prasci muvajo, tm k moja žena hod. :evil: :wink:

Lučko, to je pa res svinjarija! Dobesedno!
 lastovka79
Lovci ne bodo nič storili, vsaj konkretnega ne.

Pri nas so se prašiči tako namnožili, da ni res. POd mojim oknom imam vse razorano. okrog hiše je vsepovsod razrito. Po gozdu, kjer je voda, so sledi njihovega kopanja. Ko je sneg, je vsepovsod polno njihovih sledi.
Jaz se brez skrbi sprehajam, tekam vsepovsod. Nimam druge izbire. Do sedaj nimam nobene slabe izkušnje.
Je pa dejstvo, da je nevarna mama svinja. Če prideš med mladiče in mamo in začnejo mladiči cviliti - samo beži, kolikor te neso noge. Najbolje na drevo. Nevaren je lahko tudi merjasec, ki so ga lovci obstrelili, se pravi ranjen merjasec.
Izogibaj se mladičem pa bo. Ni panike.
Uporabniški avatar
 cyc
A je kdo gledal film Snatch? :lol:

Tam notri je obrazloženo, česa so zmožne divje svinje ;)

Sicer pa tu v okolici vikenda takih srečanj še nisem imel, od večjih sesalcev sem videl samo kako srno (če se omejim na divje živali). Slišal sem sicer govorice da so nekje v bližini videli medvede, ampak je na srečo do sedaj ostalo na nivoju govoric ... ;)
 millos
Tjaša,
meni osebno so dosti bolj nevarni takšni ljudje kot si ti in še nekateri, ki so dodali svoje neumne odgovore v podporo (najbolj neumen je od H2O in lastovke79 - njen cinizem je sploh poseben, saj si nadene ime živali in potem zagovarja antropocentrično stališče).
Vsaka žival ima pravico živeti svobodno v gozdu, kljub tvojemu egoističnemu pogledu in kljub termu, da "skrunijo" tvoje sterilno svetišče. Tam kjer sam tečem so tudi kače, lisice, medvedi in kaj vem še vse in niti v sanjah ne pomislim, da me kakorkoli "motijo". Strah je razumljiv, ni pa razumljivo nedoletno razmišljanje, ki iz njega izhaja. Raje pomisli kako se njihov življenski prostor vsak dan krči in kako se nad njimi izživljajo ljudje in potem to primerjaj s svojim izjavljanjem kako ne moreš več v svoje "svetišče". Čeprav ne vem od kje ti izjava, da je tam karkoli tvojega.
Uporabniški avatar
 Staša
Mal smo hecni, ja... Po eni strani preklinjamo, če se kje pojavi kakšen odsek makedamske ceste, ker nam uničuje avto, za tek bi si pa še gozd prisvojili. Ampak samo tist, ta lepi del. V doživetjih na tekih je polno lepega napisanega o ptičkih, pa veveričkah, pa kravicah za električnimi pastirji... Kar nas moti, bi pa postrelili...

Čisto slučajno je včeraj en kolega govoril o statistiki srečanj z medvedi, ki so se nevarno končala. Za en dober vikend na slovenskih cestah jih je v zadnjih desetletjih. (le koliko živali pa vsak dan konča pod avtomobili?)

No ja, je pa res, da se na Kočevskem ljudje na veliko izogibajo gozdov...

Drugje pa mislim, da ni sile, vsaj kjer je bolj obljudeno. Seveda se lahko zgodi nesreča, samo tega res ne bomo rešili na način, da se vse pobije, kar gre po naših tekaških potkah. Sem tudi mnenja, vsaj kolikor poznam, da je lovstvo kolikor toliko dobro organizirano pri nas. Kvečjemu kaj preveč oz. na črno se postreli...

Ampak... res nismo sami na tem planetu, no...

(da pa o kepi žgancev s steklom za odganjanje psov v sosednji temi ne govorim...)
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!
millos napisal/-a:Tjaša, meni osebno so dosti bolj nevarni takšni ljudje kot si ti in še nekateri, ki so dodali svoje neumne ........

Spostovani milos, ne glede na tvoje stalisce do pisanja drugih je zelo lepo obdrzat nivo komunikacije nad vodo. Tudi ce si zelo jezen ali slabe volje je primerno, da nikogar zaradi tega ne obravnavas kot manj vrednega. Ja, na tem forumu smo zelo razlicni ljudje, ki pa si priznavamo to razlicnost in jo tudi spostujemo. Tako si naredimo ta forum in tudi zivljenje samo prijetnejse. Predvidevam, da tudi tebi ne bo tezko tako ravnat.

lp, oranzni slon

p.s.: Seveda se lahko tudi motim. :twisted:
 millos
oranzni_slon napisal/-a:Spostovani milos, ne glede na tvoje stalisce do pisanja drugih je zelo lepo obdrzat nivo komunikacije nad vodo. Tudi ce si zelo jezen ali slabe volje je primerno, da nikogar zaradi tega ne obravnavas kot manj vrednega. Ja, na tem forumu smo zelo razlicni ljudje, ki pa si priznavamo to razlicnost in jo tudi spostujemo. Tako si naredimo ta forum in tudi zivljenje samo prijetnejse. Predvidevam, da tudi tebi ne bo tezko tako ravnat.
lp, oranzni slon
p.s.: Seveda se lahko tudi motim. :twisted:

Uh, pravi Che Guevara!
Uporabniški avatar
 Tjaša
Millos, nikar ne pretiravaj :!:
Nobenega namena nisem imela streljat na prasce (po naše) oz. divje prašiče (knjižno), jezna pa sem upravičeno. Ne samo, da uničujejo naravo, ki je del urbanega naselja s 14.000 prebivalci, so tudi nevarni za ljudi, bodisi za tiste, ki v hribu za hišo zganjamo rekreacijo kot tudi za one, ki po teh poteh hodijo domov. :shock:
Ker je kraj kjer živim obdan s hribovjem vem, da v teh gozdovih živijo tudi živali in prav nič me ne motijo. Celo v veselje mi je, če jih spomladi in jeseni srečujem: veverice, srne, zajce pa tudi kače in na kraj pameti mi ne pride, da bi jih omejevala pri njihovem svobodnem gibanju, celo potrudim se, da jih ne prestrašim. :wink: :D
Vendar 20 – 30 divjih svinj, ki rijejo okoli stanovanjskih hiš (da se razumemo, to je stanovanjsko naselje in ne neke samotne hiše na obronku gozda), uničujejo vrtove in polje s koruzo, ogrožajo ljudi, ki se v poznih večernih urah vračajo iz službe po poti skozi gozd, osvetljen z javno razsvetljavo, … – mnenja sem, da to ni primerno za urbano naselje in nas je zato upravičeno strah.

Predstavljajte si, da bi po Rožniku kolovratile divje svinje!

Seveda v naših gozdovih živijo tudi divji prašiči, to vemo. In glede na gozdno površino zanesljivo uživajo kar največjo svobodo. Prav tako vemo, da jih lovci hranijo, morda pa celo naseljujejo, da bo lovska sezona plodnejša.

Moja želja je bila, da bi s pomočjo TF izvedela, kakšna potencialna nevarnost mi grozi in kako ravnat v primeru srečanja z njimi.
 millos
[quote="Tjaša"]Millos, nikar ne pretiravaj :!:
Nobenega namena nisem imela streljat na prasce (po naše) oz. divje prašiče (knjižno), jezna pa sem upravičeno. Ne samo, da uničujejo naravo, ki je del urbanega naselja s 14.000 prebivalci, so tudi nevarni za ljudi, bodisi za tiste, ki v hribu za hišo zganjamo rekreacijo kot tudi za one, ki po teh poteh hodijo domov. :shock:

Vendar 20 – 30 divjih svinj, ki rijejo okoli stanovanjskih hiš (da se razumemo, to je stanovanjsko naselje in ne neke samotne hiše na obronku gozda), uničujejo vrtove in polje s koruzo, ogrožajo ljudi, ki se v poznih večernih urah vračajo iz službe po poti skozi gozd, osvetljen z javno razsvetljavo, … – mnenja sem, da to ni primerno za urbano naselje in nas je zato upravičeno strah.[quote]

Ah, toliko skode kot jo povzroci clovek ali vase naselje, jo divje svinje naravi ne povzrocijo nikoli. Sicer pa je absurdno, da govoris o ekologiji, saj si na popolnoma drugem polu, vsaj tako je razvidno iz tvojega pisanja. (enkrat govoris o naravi, drugic o naravi ki je del urbanega naselja, tretjic spet o urbanem naselju - povej odkrito, da je vse urbano naselje in da narave pac ni, saj jo je treba urbanizirati.)
Mislim pa, da je ze Stasa odgovorila, zato si preberi njen komentar.
Najbrz res nisi imela nobenega namena streljat prasce, bi pa to najbrz z veseljem prepustila komu drugemu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA