Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 semjul
:D

Odlično sobotno vreme je služilo dogovoru, da z ZdravkomC premagava celotno knapovsko pot v zimskih razmerah.
Samo pot sem delal že večkrat, celotno ali po kosih, vendar še nikoli v zimskih razmerah.
Kratek opis poti.
Start ob 7.00 pri muzeju v Trbovljah. Najprej sva se podala, , po spomeniško zavarovanih
starih rudarskih naseljih, nato preko Ribnika do prve značilne točke cerkvice v Retju nad Trbovljami. Spust v Prapretno nad Hrastnikom in prvo okrepčilo v zadružnem domu. Nadaljni spust v Hrastnik, mimo pekarne, in rudnika Hrastnik , v nasprotni breg. Na Klobuk. To je najdaljši vzpon te poti , preko Klobuka sva prispela na Kal, kjer stoji planinski rudarski dom Hrastnik, odžejava se in nadaljujeva proti Mrzlici. Z Mrzlice sva se spustila na Podmejo in nadaljevala proti Partizanskemu vrhu, kjer stoji planinski dom trboveljskih Rudarjev. Nato na Vrhe, in še zadnji vzpon Čemšeniška planina. Potem gre pot samo še »navzdol«, Jesenovo, Znojile, Čebine , Planinska vas, Klek in nazaj v Trbovlje. Dolga je nekaj čez 50km. Potrebovala sva cca 10:30.
Bolj leposloven opis pa v nadaljnih postih.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Knapovska pot

Res je bil čudovit dan. Vreme in zimske razmere kot nalašč za treking. Bilo je okrog ničle, večinoma pod ničlo. Na dolgo pot sva šla brez dodatne prtljage, razen pasu z bidončkom, saj sva se oskrbovala v lokalih in kočah.
Začela sva precej umirjeno, da se v tem mrazu prehitro ne oznojiva in ker je bil pred nama še celi dan. Leon je pripovedoval rudarske zgodbe in opisoval objekte ter knapovska naselja (tudi kurjo vas). V Hrastniku sva si privoščila sveže pekovske specialitete, saj naju je pot peljala mimo pekarne.
Pot na Kal, preko Klobuka, je potekala po uhojeni snežni poti. Na Mrzlici sva si privoščila skorajda predolgo pavzo. Slekla sva oblačila in jih razgrnila nad kamin. Naročiva borovničev štrudl in seveda še enega, kar priča, da je odličen! Kljub toploti v koči, naju je ob pogledu na uro kar zmrazilo. Hitro oblečeva oblačila, ki se seveda niso čisto nič posušila v tistih minutah in v dir. Do Marije reke oziroma lovskega doma na prelazu (Podmeja) je bil sneg dokaj shojen. Od tukaj naprej pa se je začela odvijati drugačna zgodba. Večkrat na določenih odsekih ni bilo gazi ali pa je bila stara gaz že zametena in delno zakrita s snegom. Seveda pa je bila zimska idila toliko večja. Drevesa so se upogibala pod plaščem snežne kraljice.
Slika
Jaz sem bil uvideven do Leona in sem ga vedno pustil, da gre spredaj. Naj gre, saj je domačin in poznavalec te krožne proge, katero je pravzaprav sam trasiral in poimenoval v Knapovsko pot. Tako pririneva še na Čemšeniško planino, kjer je na vrsti druga predvidena pavza za okrepčilo. Ker niso imeli flancat, kar je tam menda tradicionalno, sva posegla ponovno po svežem, pravkar pečenem štrudlu. Leon višnjevega in jaz jabolčnega pa spet naprej. Od tod gre samo še navzdol, pravi Leon. Super, glasno razmišljam, da torej za preostalih 15 km ne potrebujeva več, kot uro in pol. Ne, ne … bo kar več kot tri ure pravi in nič mi ni jasno. Se je pa izkazalo, da je imel zelo prav. Na strmem spustu sva bila precej previdna, saj je drselo. Ko sva prispela na cesto, se je običajno vzpenjala. Kmalu prideva v gozd, kjer je ponovno treba gazit celi sneg.
Slika
Da bi bila pot res čimbolj knapovska, mi pride večkrat na misel knapovski »mat kurba«. Leon gazi naprej in navdušeno govori »Več ko je snega, raj' mam«. Pot se obrne navzdol in zelo drsi, Leon pa spet »Bolj ko je ledeno, raj' mam«. No, takole sva imela.

Garmin mi je nameril 51,26 km. Ker v kočah ni našel ameriških satelitov, je skakal iz kota v kot in tako medtem, ko sem sedel, nameril dodatnih skoraj 2 km. Ocenjujem, da je realnih 50 km.
Potrebovala sva natanko 10 ur in 25 min.

Postanki:
Kokos bar slabih 5 min
Pekarna v Hrastniku 4 min
Klobuk 890 m lepa razgledna točka za fotko
Planinsko rudarski dom na Kalu dobrih 5 min
Planinski dom na Mrzlici slabe pol ure
Partizanski vrh 9 min
Planinski dom na Čemšeniški planini dobrih 18 min

Hvala Leon, pa zagotovo še kdaj. SREČNO!
Slika
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 17 Jan 2010, 21:29, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 semjul
:D

No, vidiš to sem pa pozabil, slogan tega dne je bil:" Več je snega,raj mam, večji je breg, raj mam, težji je ruzak, bolš je!" :lol:

K poročilu Zdravka moram dodati le to, da vzdušje cel dan ni bilo dobro, ampak odlično, kljub mrazu in mokrim nogam, je dobra volja zdržala do konca, tudi v Casa MIa pizzerii na cilju.

In kot se spodobi za knape pozdrav SREČNO,

ker se brez sreče nikoli nisi zagotovo vrnil iz jame.
Uporabniški avatar
 zvone
Bravo Semjul in ZdravC- "ultra bela knapa"!

Čestitke za lepo zimsko avanturo. Res dobre priprave za vajine bodoče zimske izzive.

Še naprej uspešno!

Lep pozdrav! Zvone

P.S. je pa vajina odsotnost na ZL, na nek način, dobra tudi za nas - dobimo več točk :wink:
Uporabniški avatar
 lenči
Čudovita trasa, fotke neverjetno idilične, vidva sta pa carja :laola . Pa še nekaj krajev mi je domačih od zadnjega potepanja na Čemšeniško :wink: .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA